Над 1 тон храни са конфискувани заради лоша хигиена по Великден

Над 1 тон храни са конфискувани заради лоша хигиена по Великден

© Юлия ЛазароваБългарската агенция по безопасност на храните е конфискувала над 1100 килограма храни по време на Великденските проверки, съобщават от ведомството.


Сред тях са близо 980 килограма храни от животински произход (агнешко месо, агнешки глави, субпродукти, млечни продукти), които са били без здравна и идентификационна маркировка, 21 килограма риба без етикет и близо 110 килограма храни от неживотински произход (сладкарски изделия, снакс и подправки).


Най-фрапиращите случаи са конфискуваните в село Чокоба, община Сливен 35 заклани агнета (468 килограма), близо 40 килограма агнешки глави и над 80 килограма субпродукти, посочват от агенцията като не уточняват в какво конкретно се състои нарушението.
В това число са и откритите 160 килограма агнешко трупно месо в кланица в град Кочериново, област Кюстендил, което е било повече от произведеното количество по документи. От областната дирекция на агенцията в Сливен са конфискували и над 100 килограма трайни и нетрайни сладкарски изделия.


Инспекторите са затворили и 2 обекта. Единият за лоша хигиена, наличие на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на температурния режим на съхранение на храни, непредставяне на записи по системите за управление на безопасността на храните. Обектът се намира на територията на Област Велико Търново. Вторият затворен обект е предприятие за производство на козунак и се намира в Област Търговище. Областната дирекция по безопасност на храните е спряла експлоатацията му поради лоша хигиена.


Във връзка с официалния празник Великден са извършени общо 3179 извънредни проверки, които са извън плановия контрол. Най-честите нарушения са свързани със сградния фонд и технологично оборудване, неправилно етикетиране, търговия с храни без идентификационна маркировка за произход и изтекъл срок на годност, занижени хигиенни изисквания при производство и търговия с храни, здравни книжки с изтекъл срок на валидност липса на регистрация съгласно действащото законодателство, предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения, както и пропуски при системите за управление безопасността на храните.


Вследствие на установените несъответствия са съставени 57 Акта и са направени 161 Предписания. Извънредните проверки ще продължат до Гергьовден.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8233 Неутрално

  "Българската агенция по безопасност на храните е конфискувала над 1100 килограма храни по време на Великденските проверки, съобщават от ведомството."

  От същото ведомство не съобщават каква е по-нататъшната съдба на конфискуваните храни

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 1119 Весело

  Аз лично си купих едно немаркирано и без документи агне ( за 10 лева на килограм )от село Рибарица Тетевенско и си беше прекрасно и вкусно. Вчера жена ми купи есетра - риба от Кауфланд по 25 лева килограма - вероятно имаща всички сертификати. Вкусът и беше като на настъргани пети от нестинарки и вероятно този рибок е бил уловен незнайно къде в зората на хилядолетието :-).
  Така че агенцията по храните да го.......!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах