През 2016 г. земята е поскъпнала с 4%

През 2016 г. земята е поскъпнала с 4%

© Цветелина Белутова, КапиталПрез 2016 г. средната цена на един декар земеделска земя достига 761 лв., което е с 4% повече в сравнение с 2015 година. Спрямо предходната година през 2016 г. увеличение е отчетено в цената на всички категории земя по начин на използване. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).


Цената на постоянно затревените площи се увеличава поскъпва най-много през изтеклата година - с 19.4%, на овощните насаждения - с 11.3%, на лозята - с 9.1%, и на нивите - с 1.2%.


През 2016 г. най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район - 1 157 лв. на
декар, където е отчетено и най-голямо увеличение на цената на един декар земеделска земя спрямо предходната година - с 11.3%.
През 2016 г. средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 44 лв., което е с 4.8% повече спрямо 2015 година. Спрямо предходната година най-голямо
е увеличението на рентата за овощните насаждения - с 28.1%. От наблюдаваните категории земя
понижение на цената се наблюдава при постоянно затревените площи - с 16.7%, и при лозята - с 13.9%.


През 2016 г. най-висока е цената за един декар наета/арендувана земеделска земя в Североизточния район - 64 лева. Увеличение на цената на рентата спрямо предходната година се
наблюдава във всички статистически райони с изключение на Южния централен район, където е
отчетено намаление с 3.7%.


Наблюдението за 2016 г. обхваща 1979 респонденти (земеделски стопанства, специализирани дружества за инвестиции в земеделска земя и агенции за недвижими имоти).

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 816 Любопитно

  "цена на един декар земеделска земя достига 761 лв.,"?

  По 0,76лв квадратен метър?Балатумът струва повече!

 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  "...През 2016 г. най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район - 1 157 лв. на декар, където е отчетено и най-голямо увеличение на цената на един декар земеделска земя спрямо предходната година - с 11.3%. ..."!

  Земеделската земя в Добруджа, отдавна мина 2000 лева, за декар...! Някъде отива и на 2300-2400...! Което, само по себе си е абсурд. Някои се опариха със заеми, че да купуват земя, като залагаха по над 100 лева рента на декар, ама то взеха че цените на зърното паднаха, след тях и рентите...!

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#2] от "tww09306483":

  Цената на земята - у нас, а и по света - тепърва ще поскъпва и то чувствително и тези, които имат свои имоти и земи у нас, ще бъдат добре. Другите да му мислят. Такава плодородна и с разнообразни почви земя трудно може да се намери в други кътчета на Европа и по планетата ни, може би донякъде в Гърция, Италия и Щатите.

 4. 4 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":

  Цената на земята е функция на това, което може да се спечели от нейното притежание, т.е. рента. Рентата пък зависи от това какво този, който я обработва може да изкара в края на земеделската година. Последното пък зависи от цените на съответните земеделски култури на международните пазари. А цените на тези култури падат в последите 2-3 години.

  В момента може да се докара доходност от 4-5% от рента, което е адекватно на цените на алтернативните инвестиции в момента и завишено спрямо историческите норми.

 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#2] от "tww09306483":Цената на земята - у нас, а и по света - тепърва ще поскъпва и то чувствително и тези, които имат свои имоти и земи у нас, ще бъдат добре. Другите да му мислят. Такава плодородна и с разнообразни почви земя трудно може да се намери в други кътчета на Европа и по планетата ни, може би донякъде в Гърция, Италия и Щатите.
  —цитат от коментар 3 на Читател


  Така е.
  За Гърция имаш предвид Северна Гърция (българската част на Гърция)? Останалото са пущинаци и скали, става само за маслини и кактуси.

 6. 6 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Това за занижени стойности,и предполагам,че отразяват цените,на които се изповядват сделките пред нотариусите.Сделките често се отчитат на данъчни оценки.Реалните стойности за средната цена веротно са по скоро около 1300-1400 лв на декар...

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#5] от "12345":

  Точно така, съвсем правилно си ме разбрал.

  До коментар [#4] от "Катя Георгиева":

  Цените падат и се вдигат, но земята, като ресурс, е на практика безценен и вечен такъв - поне толкова, колкото е и нашата планета Земя. Затова и толкова войни са се водели и продължават да се водят за всеки сантиметър от площта на планетата ни - къде явно, къде с дипломатически средства или по друг начин. Това са го знаели нашите предци, знаем го и ние, ще го знаят и децата ни и тези след тях.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#4] от "Катя Георгиева":


  До коментар [#3] от "Читател":Цената на земята е функция на това, което може да се спечели от нейното притежание, т.е. рента. Рентата пък зависи от това какво този, който я обработва може да изкара в края на земеделската година. Последното пък зависи от цените на съответните земеделски култури на международните пазари. А цените на тези култури падат в последите 2-3 години.В момента може да се докара доходност от 4-5% от рента, което е адекватно на цените на алтернативните инвестиции в момента и завишено спрямо историческите норми.
  —цитат от коментар 4 на Катя Георгиева


  Съгласен съм с изводите за зависимостта на цената от доходността, но това е в случай, че инвестирате в доста краткосрочен план. Освен това не е вярна и доходността, която казвате че е 4-5 % - еднозначно е повече и в някои случаи много повече, стига до 30-35%. Това разбира се е валидно при съответно правилно съобразено агрокултурно използване.
  Но ако просто искате да си получавате рента, без дори да знаете къде точно се намира и отдавате земята си в североизточна България ще получите около 10% възвращаемост, при цени на земята от около 1000лв/на декар.
  В този смисъл, аз смятам че не бива да се продава, освен при крайна необходимост и че цените и възвращаемостта само ще се повишават, освен ако не се осъществи сценария, да се окажем в евразийския съюз:).

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":

  Хм-м-м-м...! Вземи пообиколи малко из Европа, че приказките ти, са доста клиширани.
  При цена около 2000 лева в Добруджа и рента, около 80 лева сам си сметни кога ще си на нулата. Ако я обработваш, е по-добре. Но, трябва да си правиш сметка и за доста други работи... Близко съм до тази сфера и много от нещата, дето се говорят и пишат, стоят по съвсем различен начин...!

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK