От 42 до 100 долара за барел: защо прогнозите за цената на петрола са противоречиви

От 42 до 100 долара за барел: защо прогнозите за цената на петрола са противоречиви

© Sergei Karpukhin, ReutersПетролните запаси са на исторически максимум, а прогнозите за цените на черното злато са цяла купчина и все различни.


Прогнозите варират от 20% спад (до близо 42 долара за барел) до зашеметяващите 100 % увеличение (до 100 щатски долара) идната година.


Неразбираемо е защо пазарните анализатори дават толкова различни оценки за цената на която и да било суровина. Два пъти по-необяснимо е това за котировките на петрола, имайки предвид тяхното силно влияние в икономиката, особено на страните, които изпитват отчайваща нужда от доставки на гориво.
И докато осигуряването на стабилна перспектива за бъдещето на цените не е нова дилема, то сегашното разнообразие и разминаване на мненията е нещо ново. Положението се изостря от действията на президента Доналд Тръмп и от хаотичната, а често и екстремната ситуация, в която самите ние се намираме.


Без съмнение търсенето и предлагането са основните елементи при определянето на цената. Според данни на Агенцията за енергийна информация на САЩ обемът на добив на петрол в света е 98.3 милиона барела дневно (мбд), а потреблението малко под това равнище или 98.1 мбд. С такива темпове излишъкът в предлагането ще се запази, а цените не би трябвало да претърпят силни промени. Това обаче ще се случи, само ако другите неща са статични. А те, разбира се, не са.


Свиване на добива


Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) и някои извън картела, най-вече Русия, наложиха намаление на производството от януари, съкращавайки добива с близо 1.8 мбд. Това усилие, което в известна стенен успя да балансира предлагането и търсенето, доведе до повишение на цените с няколко долара.


Интересно е да се отбележи, че поскъпването на черното злато стана факт още преди в сила да влезе сегашното споразумение. Според представители на Саудитска Арабия тази политика трябва да продължи до края на годината. Самото решение се очаква да бъде взето на 24 май във Виена.


Геополитически проблеми


Геополитиката винаги играе определя роля в ценообразуването на петрола, особено когато тя включва конфликти като наблюдаваните в Залива, например, където се добиват близо 60% от петрола в света. Ставали сме свидетели на това неведнъж. Сега обаче нещата са различни.


Президентът Тръмп изстреля 59 ракети Томахоук, за да унищожи сирийско военно летище и това изостри и без това вече сложната ситуация в Близкия изток, създавайки риск за нарушаване на износа на петрол. Сирийският износ бе засегнат, само че Сирия е малък производител с едва 33 000 барела производство дневно (поотделно Полша, Перу и Папуа Нова Гвинея добиват повече).


От 42 до 100 долара за барел: защо прогнозите за цената на петрола са противоречиви

© Essam Al-Sudani, Reuters


Тук по-важно е нещо друго - Сирия е съюзник на Русия (най-големия производител на петрол в света) и на Иран. След вдигането на международните санкции Иран увеличи добива си минимум два пъти до 4, а може би и до 5 мбд.


Самостоятелно или със съюзниците си Иран и Сирия, Русия може да наводни световните пазари на петрол, което пък ще доведе до спад на цените не само за нея, но и за страните, които са на отсрещната страна в сирийския конфликт, и най-вече на Саудитска Арабия и на САЩ, които са на второ и трето място в класацията на световните производители на черно злато.


Дали Русия, Иран и Сирия ще вземат такива мерки, след като те не отговарят на икономическия им интерес Трудно е да се отговори. Нека да помислим върху следното: икономическите санкции, въведени от САЩ и ООН срещу Северна Корея заради програмата ѝ за създаване на ядрено оръжие, разориха народа.


Доходът на човек от населението в Северна Корея е под 1800 долара, като 84 % от севернокорейците страдат от недохранване, според данни на ООН. Техният 33-годишен лидер Ким Чен-ун, изглежда напълно хладнокръвно, продължава параноичното да преследва каузата за разпространение на ядрено оръжие в буквалния смисъл на всякаква цена. Заключение: Страните не винаги действат в собствените си икономически интереси.


Вътрешна политика и политически интереси


Като допълнение към геополитическите обстоятелства има голяма неизвестност около вътрешните икономически планове на президента Тръмп. Многобройните президентски укази говорят за намерението му да отмени закона за опазването на околната среда и за енергетиката, както и регулациите, а това намалява доверието, че той ще изпълнява собствените си политически обещания, дадени по време на предизборната кампания.


Главното мото на президента по време на надпреварата за Белия дом бе "Отмяна и замяна на "Обамакеър" (здравната осигурителна система на предишния президент на САЩ Барак Обама - бел. ред.), но към днешната дата тези усилия търпят провал.


От 42 до 100 долара за барел: защо прогнозите за цената на петрола са противоречиви

© Maxim Shemetov, Reuters


Мнозина се опитаха да забравят за това с надеждата, че президентът и Конгресът ще постигнат напредък по други политически въпроси и енергично ще се захванат със стимулирането на нашето икономическо възстановяване. Данъчната реформа и модернизацията на инфраструктурата, които трябва да станат в тандем и за които отдавна говоря, биха били най-голямото благодеяние.


Само че неотдавна президентът изненада хората, като промени курса, заявявайки, че иска да направи крачка назад и да се захване с "Обамакеър", а чак след това да премине към другите въпроси. Освен това републиканците започнаха да коментират нов план тази седмица. При тази несигурна обстановка дилърите на финансовите и суровинните пазари започнаха да се питат кога Тръмп ще изпълни предизборното си обещание да "Направим Америка отново велика".


Засега играчите на пазара като цяло приемат обещанията на президента и се надяват те не само ще намалят регулаторното бреме, но и да стимулират икономиката. Финансовият сектор скочи с 18% в деня на изборите основно, защото повярва на Тръмп. При все това, следва да се отбележи, че неизвестността също води до нарастване на обема на борсовата търговия - било то с акции на отбранителни и енергийни дружества, облигации или суровинни фючърси и облигации. Без съмнение и тук неизвестността играе роля.


Нюйоркската търговска борса (NYMEX), главната платформа за търговия с петрол и енергийни ресурси, отчита рекордни обеми, особено в енергийния сектор. Обемите на договорите за западнотексаски среден петрол (WTI) през март са нараснали с 10 %. Само за един ден броят на търговските контракти достигна 2.2 милиона.


Опциите с WTI са се увеличили с поразителните 36% (224 000 сделки на ден). Производителите на енергия са увеличили позициите си на годишна основа с близо 40%. Става дума за това, че дилърите спекулират и се застраховат от рискове чрез рекордни равнища на сделките. Пазарите, които са в добро здраве, категорично се нуждаят в условия на засилваща се нестабилност, именно от това. Имаме късмет, че нашите американски пазари, в голяма степен, са жизнени и стабилни.


В свят на провокации и засилващо се напрежение неадекватните прогнози за цените могат да бъдат отражение на широка палитра от възможности, породени от несигурността. Като знаем колко непостоянно може да бъде ръководството и каква е геополитическата ситуация, не можем да бъде спокойни. Както се пее в песента на австралийската група Midnight Oil (Среднощен петрол) "Как можеш да спиш, когато леглата ни горят?" Живеем в неспокойни времена и именно с това се обясняват огромните разминавания в прогнозите на цената.


*Барт Чилтън е политически коментатор. Той е работел и като специален пълномощник в Комисията по фючърсна търговия на САЩ и е автор на книгата "Ponzimonium: How Scam Artists Are Ripping Off America" (Понцимониум: как аферисти мамят Америка). През 2007-2008 година той работи в екипа на Обама при предаването на властта. / БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4841 Весело

  Ха-хаааа
  Несръчен опит за кризисен ПиАр на петролеца
  чийто ценички методично и упорито
  спадат от ден на ден
  притискани надолу от ШИСТАЦИТЕ
  Несръчността на съчинението личи и по
  изсмуканият от пръстите на Автора и
  повече от абсурден пример за това как
  русийката и Иран щели били да наводнят
  пазарЯ с нефт за да доведат до падане на цената му !!!!
  Ха-хааааааа
  Дай боже по-скоро да го направят !!!!

 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5004 Весело

  "При тази несигурна обстановка дилърите на финансовите и суровинните пазари започнаха да се питат кога Тръмп ще изпълни предизборното си обещание да "Направим Америка отново велика".

  Отговорът е НИКОГА! По скоро Тръмпи ще навреди на американската икономика и финанси от колкото да подобри нещатата в тези сфери. :)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Отговора е прост и елементарен - защото цената на петрола се формира с 50% спекулации и 50% политически решения и 0% пазарни принципи.

 4. 4 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дневник,МОЛЯ давайте линк към оригиналите...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 5. 5 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1524 Весело

  Прогнозите за цената на петрола са противоречиви защото на държавите бензиноколонки много ама много им се иска да се върнат добрите времена когато съдираха кожата от гърба на хората по света.
  Най-вече говорим за Матушката, а и за Саудитска Арабия.
  На кремълския пундин много му се иска да чуе някоя добра вест в мрачното си ежедневие та неговите "експерти" се надпреварват да му създават такива розови илюзии за да може да продължава да си живее в измисления си свят където все така е велик вожда, а не пълен неудачник.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Защото руснаците искат петрола да бъде над 100$. Ама няма да стане :) Тик так.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":
  А вие г-не като зареждате от бензиностанцията от спекулативни или политически подбуди го правите?

 8. 8 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Как ще стане нефта да се върне отново до 100 долара за барел, като дори свиването на производството от ОПЕК доведе до покачване само от няколко долара до 54-55, след което шистаците отвориха сондите и наводниха пазара? Нито ОПЕК, нито Рассия вече могат да покачват осезателно цената на петрола. Могат само да я смъкват надолу, но това хич не им се отразява здравословно.

 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  100 долара, как пък не. В момента цените са си перфектни, надявам се да не се повишат драстично, а да се запазят както са си.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1524 Весело

  Тенденциите съвсем не са неясни както се опитва да внушава автора на статията.
  Тенденциите не зависят много от политиките както също се опитва да внушава автора на статията.
  Вчера например се промъкна новина, че Китай възнамерява да вдигне процента на ВЕИ в енергийния си баланс до 20 %. Това означава внушително намаляване в търсенето и на течни горива. Електричките вече не чукат на вратата, а яко я насилват. Шистака виси като дамоклев меч над една плешива ботоксова глава и над разни глави с чалми. Технологиите за енергийна ефективност не са спирали.
  Всичко това са неща които не зависят от капризите на Путя, Асад и иранските ходжи.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Путлер разпали война в Сирия само и само да вдигне цената на петрола. Ефектът беше нулев. Жалките руски напъни предизвикват единствено присмех.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4841 Весело

  Тенденциите съвсем не са неясни както се опитва да внушава автора на статията.Тенденциите не зависят много от политиките както също се опитва да внушава автора на статията.Вчера например се промъкна новина, че Китай възнамерява да вдигне процента на ВЕИ в енергийния си баланс до 20 %. Това означава внушително намаляване в търсенето и на течни горива. Електричките вече не чукат на вратата, а яко я насилват. Шистака виси като дамоклев меч над една плешива ботоксова глава и над разни глави с чалми. Технологиите за енергийна ефективност не са спирали.Всичко това са неща които не зависят от капризите на Путя, Асад и иранските ходжи.
  —цитат от коментар 11 на Ian Smith


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Това е истината
  Другото са шумолене на рубли
  материализирано в подобни
  бездарно съчинени кризисни статии като тази

 14. 14 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1524 Весело

  До коментар [#1] от "Hawaii":ахахахаа ти ли бе сръчния,знаеш повече от Барт Чилтън ?ахахахахаха
  —цитат от коментар 10 на uuz35521902


  Ха-ха-ха, мъко съветско-путинска :)
  И защо да не знае повече от Чилтън ! Ти познаваш ли лично Хавай та да знаеш кое е, какъв е, какво работи и какво знае !
  И кой е в крайна сметка Барт Чилтън ! Човек като всеки друг ! Голямо светило няма що ! Не съм чул вярна прогноза от такива "светила".
  Освен това той в случая нищо не знае защото нищо не казва. Можело така ама можело и инак, ама щяло това ама можело и онова.
  Такъв петролен експерт е и баба Гицка от шестия етаж. И тя може да направи такава "прогнооза" !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1422 Весело

  "Президентът Тръмп, бла-бла-бла - ама пазарите растат, не знам защо - Президентът Тръмп, бла-бла-бла - ама бизнесът му вярва, не знам защо - Русия, СА и Иран, бла-бла-бла- ама цената на петрола е стабилна, не знам защо" и т.н. и пр.
  Страшен "анализ", няма що........

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  И кой е в крайна сметка Барт Чилтън ! Човек като всеки друг ! Голямо светило няма що ! Не съм чул вярна прогноза от такива "светила".
  —цитат от коментар 14 на Ian Smith


  Да не говорим, че подобни "прогнози" често са обилно подкрепени с рубли или риали :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Апропо днес се навършват 31 години от чернобилската авария. Да бъде проклета завинаги империята на злото и скоро отново да ни избави от присъствието си.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Драстично повишение на петролната цена може да се очаква при разрастване на военен конфликт надхвърлящ сирийската война. Има няколко световни ненормалника ровещи като къртове в тази насока.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4841 Весело

  Ха-ха-ха, мъко съветско-путинска :)
  И защо да не знае повече от Чилтън !
  —цитат от коментар 14 на Ian Smith


  Нека не храним троловете с внимание
  Въпросният ник е регистриран преди около половин час
  с цел да спами Форума с премъдрости
  Както е дошъл така ще си и отиде

 21. 21 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 478 Любопитно

  "Midnight oil" не е Среднощен петрол, името идва от фразата "Burning the midnight oil" от времената, когато хората са си светели с маслени лампи, и означава да работиш до късно през нощта, да работиш упорито.

 22. 22 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  руснаците даваха прогнози и за 200 долара и смятат ,че следващите 100 години ще си живуркат само с пари от суровини и продажби , ама няма да им се случи ,лично за мен няма значение колко е цената на петрола , чакам електрическата си кола , а и слагам фотоволтаици на покрива ,...

 23. 23 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Президентът Тръмп, бла-бла-бла - ама пазарите растат, не знам защо - Президентът Тръмп, бла-бла-бла - ама бизнесът му вярва, не знам защо - Русия, СА и Иран, бла-бла-бла- ама цената на петрола е стабилна, не знам защо" и т.н. и пр.Страшен "анализ", няма що........
  —цитат от коментар 15 на pag

  --------------------------------------------------------
  Анализът е в стил да изкарам един хонорар(често срещано явление и в Дневник).
  Можеше да се ограничи с последното изречение " Understanding we live in troubled times helps explain the dramatic discrepancies in price projections."

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 24. 24 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  100$ на барел са възможни само ако се намали добива на петрол с поне още два милиона барела. Само, че това ще доведе до бедност малките добиващи страни. А СА няма да поеме сама това. Освен това е автогол. Цената от 120$ доведе до лавинообразно развитие на технологиите в обход на петрола, както и развитието на шистовия добив.
  ОПЕК загуби войната с шистаците. Самите големи компании като Шел. Ексон, Шеврон се юрнаха масово да купуват малки компании за добив на шистов нефт, а така и разходите падат, тъй като добива се финансира от собствени средства, а не от банки.
  Въобще пазара на петрол ще се регулира единствено от пазара. Картела загуби инструментариума си за въздействие

 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Защото в Пазарната Икономика на планентата Земя, цените се определят от 2-3 души, в зависимост от това дали и колко ще слуша Русия...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2534 Весело

  Статията е като телефонен указател. Не можах да разбера, кой е главния герой.

  подпис
 28. 28 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  До коментар [#5] от "Ian Smith":
  До коментар [#12] от "EU defender":

  Едно са лозунгите, други са фактите. Русия изнася много по-малко спрямо човек от населението. Лидер е Свалбард, Следвани страните в Персийския залив и двете бензиностанции Норвегия и Канада със износ съответно 14033 и 5196 съответно литра износ на човек за година

  http://world.bymap.org/OilExports.html

 29. 29 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Тавариш, купи ли си вече колело, за да фалираш матушката или ходиш да зареждаш от Турция?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5004 Весело

  ..лично за мен няма значение колко е цената на петрола , чакам електрическата си кола , а и слагам фотоволтаици на покрива ...
  —цитат от коментар 22 на edin drug


  Това е много хубаво, но не трябва да чакаш електрическата си кола и фотоволтаиците на покрива, а трябва да се бръкнеш яко в джоба за да си ги купиш, за колата най-малко 50 хиляди лева, а за панелите най-малко 10 хиляди.

  Даже ще ти помогна малко с избора. :)

  http://www.digital.bg/novini/ %D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-news48551.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ian Smith":До коментар [#12] от "EU defender":Едно са лозунгите, други са фактите. Русия изнася много по-малко спрямо човек от населението. Лидер е Свалбард, Следвани страните в Персийския залив и двете бензиностанции Норвегия и Канада със износ съответно 14033 и 5196 съответно литра износ на човек за годинаhttp://world.bymap.org/OilExports.html
  —цитат от коментар 28 на 1001


  Изнасят малко, защото дори и в това са некадърни. Ако пък извадим и суровините от общия износ, ситуацията с руския износ придобива съвсем трагичен характер :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  За разлика от тоя "анализатор" аз прогнозирам, че цените на петрола няма да надвишат 70 -80 $
  Отговора е на 50 % в тази графика
  https://www.investing.com/economic-calendar/baker-hughes-u.s.-rig-count-1652

  При цена 70 -80 $ за барел всички шистови производители излизат на печалба и САЩ ще станат производител номер 1

  Другите 50 % се регулират от технологиите, които намаляват консумацията:
  електромобили, ВЕИ, все по икономични дизелови и бензинови двигатели, уреди и технологии които консумират все по малко ток

  Шейх Амин: Каменната ера не е свършила поради липсата на камъни

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  Срещу разумните аргументи против възможностите за покачването на петрола съветските тролове могат да изкарат само нечленоразделно квакане.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  До коментар [#32] от "iak":

  "Шейх Амин"

  Ямани (от Йемен - в арабския свят много фамилни имена посочват произхода). Иначе съм 100% съгласен с написаното.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Весело

  Прогнозите са противоречиви
  защото не се допитват до "експертите"-форумисти на дневник!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  Иначе аз съм по-склонен да вярвам на тези прогнози:
  https://knoema.com/yxptpab/crude-oil-price-forecast-long-term-2017-to-2030-data-and-charts

  Обърнете внимание - прогнозата до 2030 г. and beyond е в nominal dollars, т.е. отчита се и ефектът от прогнозната инфлация.

  Hold the Игристое, Comrades, and stick to Боярищник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Весело

  Вчера например се промъкна новина, че Китай възнамерява да вдигне процента на ВЕИ в енергийния си баланс до 20 %. Това означава внушително намаляване в търсенето и на течни горива.
  —цитат от коментар 11 на Ian Smith


  Ох, и ти си един анализатор.
  Не означава намаляване, защото процентът от ВЕИ до 2030 г. трябва да стане 20 % от сегашните 11 %. Това означава ръст от 0,7 % годишно в ползването на енергия от ВЕИ, докато ръстът на ползване на електрическа енергия е около 2 % годишно, т.е. в бъдеще ще се използват още повече от традиционните източници на производство.

 38. 38 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Статията е абсолютен алабализъм.
  1. Никакво влияние върху цената на петрола нямаше и няма как да има американският ракетен удар в Сирия. Същото се отнася и за Йемен.
  2. Политиката на Дръмби е силно в подкрепа на американският добив. Повечето анализатори посочиха увеличаващия се в момента американски добив като фактора, който преодоля ефекта на намаления добив на Русия и Опек.
  3. Русия и Иран можело да наводнят пазара за да намялят цената - глупости на търкалета. Иран вече постигна пред санкционните нива на добив. Русия вече постигна постсъветски рекорд в добива. Пък и защо да се самоубиват? Аналогията с КНДР е рядка глупост.
  4. За Русия ще е много трудно и болезнено да се присъедини към нова сделка с ОПЕК за продължаване на ограниченията и през втората половина на 2017. Обяснението е, че през зимата руснаците не сондират нови находища, а се възползват от замръза в Сибир да транспортират сондите, защото когато се затопли става кал до ушите. През втората половина на годината е основната част от годишния добив. Обяснението е в линка по-долу.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-24/russia-s-oil-cuts-won-t-be-so-easy-if-opec-deal-is-extended-j1wq80q4

  5. ОПЕК контролира около 40 % от световния добив. Очевидно недостатъчно за да влияят на цената.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 39. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  "защото цената на петрола се формира с 50% спекулации"

  Спекулата е била 50% къмто 2006 (фиг 12)
  http://www.bakerinstitute.org/media/files/files/91a2059a/CES-Pub-SpeculationFundamentalsPrice-082013.pdf
  През 2013 вече е 90% (зелената черта)

  В сенатския доклад от 2008 е сметнато че 60% от цената идва от спекулата.
  http://www.globalresearch.ca/perhaps-60-of-today-s-oil-price-is-pure-speculation/8878

  Механизъмът за самата спекула с цомодитис е изработен от юдеите от Сакса (да земат камишън). По принцип на юдеите им е било забранено със закон спекулата с цомодитис, щото се знае че правят големи сакатлъци от лакомия. Обаче в края на 90- тях др Клинтън (срещу скромни хонорари от речи) подписва разрешително на юдеите от Сакса за да "стимулира икономиката" . В края на м.г юдеите от феда вкарват прошение в конгреса да се отнеме отново разрешителното щото спекулата е на път да погребе финансовата стабилност. Май още не е гласувано по него.

 40. 40 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Тази статия е пълна с глупости и то глупости на квадрат!
  Първо Путин се наложи да се намеси за да може в края на миналата година да има споразумение с което да се намали добива на петрол. Путин се намеси, защото Русия е на ръба на финансов колапс (в резервния и фонд има може би пари максимум за 1 година).
  В статията обаче се твърди, че можело Иран и Русия да наводнят пазара и да сринат цената на петрола нарочно?!? Саудитска Арабия може да изкара поне 5 години с ниска цена на петрола докато и се изчерпят резервите, но руснаците след 1 година ще са под вода. Къде е логиката?!?
  Отделно твърдението, че санкциите на ООН и САЩ са разорили Северна Корея е още по-малоумно, особено като се има предвид, че през 90-години в Северна Корея имаше 1-2 милиона умрели от глад (по някой твърдения дори 3.5 милиона)
  Тоя автор е много далече от каквато и да е реалност и анализа му нищо не струва.

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  "...особено на страните, които изпитват отчайваща нужда от доставки на гориво..."

  Е това изреченийце поставя под съмнение намеренията на автора. Кои са тези страни?

  Не се сещам за нито една. САЩ почти не внасят петрол от БИ, ЕС непрекъснато намалява вноса, а голямата надежда и на БИ, и на Раша Китай, изпълнява амбициозна програма по строителство на електрозарядни станции за автомобили. А аз имам едни спомени от недалечното минало какво се случваше с цените на петрола след като САЩ намаляваше вноса само с 2%.

 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4997 Весело

  След като резервите са на макс, значи че тези които са си напазарували достатъчно евтин петрол, вече няма къде да го събират повече.
  Освен това, за да реализират печалба, ще искат да го продадат по-скъпо.
  Знами, да се готвим за нови катаклизми и други клизми, екстремизми и радикализми, че има едни пари да се въртят...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  ОПЕК загуби войната с шистаците.
  —цитат от коментар 24 на stanislavdi

  Загуби сегашната битка, не войната. Предната битка например я спечели - когато 2015 Саудитска Арабия отвори до края кранчето и петрола падна от $100 до $30 - колко шистови производители фалираха?
  Геополитиката хич не е проста работа и няма една ключова битка, която да спечелиш и след това да си лежиш на лаврите. Войната се води с поредица от битки, и както казваше един българин - съмтайм уин, съмтайм люн.
  Ще продължава да е така и в бъдеще, и именно затова прогнозите за петрола са от $40 до $100 - в зависимост кой кого надхитри и кой коя битка спечели.

 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4841 Весело

  [quote#39:"dosetliv"]До коментар [#3] от "niakoi_si":"защото цената на петрола се формира с 50% спекулации" Спекулата е била 50% къмто 2006 През 2013 вече е 90%

  Ха-хааааааа
  Душа
  Ако ти беше прав и 90% от цената на петрола
  се формира със спекулации то сега
  петрола щеше да е с цена поне 1 000 долара за барел
  а е сам 51 долара с тенденция да пада още
  Обратното е вярното
  Благодарение на ШИСТАЦИТЕ вехтите спекулации
  с цените вече не работят
  Войната в Сирия
  Намаляването на добивите
  Платените пасквили предричащи
  цени от 100 и повече долара за барел
  Всичко това НЕ ПОМАГА
  И ЦЕНИТЕ не само че не се вдигат
  А ПАДАТ НАДОЛУ И НАДОЛУ
  Най-хубавото за петролните сатрапии
  тепърва предстои
  ха-хааааа

 45. 45 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  До коментар [#44] от "Hawaii":

  "Ха-хааааааа"

  Туй е материя за хора където имат умствен капацитет и познания да я схванат. За лозунгарчета не се препоръчва. Наблягай на теми "четири крака - добре, два крака - зле" - там ти е силата.

 46. 46 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  Ок. 10х

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9061 Неутрално

  "Суровият петрол е под натиск за разпродажби през последните дни заради опасенията от продължаващо възстановяване на шистовия добив в САЩ. Именно шистовата продукция може да подкопае усилията на ОПЕК за балансиране на търсенето и предлагането.
  ОПЕК ще заседава на 25 май, за да реши дали да удължи споразумението за понижаване на добивите и след края на юни."
  ОПЕК може да реши и обратното и тогава цените със сигурност няма да тръгнат нагоре.

 48. 48 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5744 Весело

  Защото в Пазарната Икономика на планентата Земя, цените се определят от 2-3 души, в зависимост от това дали и колко ще слуша Русия...
  —цитат от коментар 25 на Антикорупционен блок-Да Корупция!

  Чаткаш ги нещата.

  Gunter glieben glauchen globen
 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5728 Неутрално

  Прогнозирснето ан цените на нефта е кауза пердута - твърде много неща са в уравнението, плюс неизмеримото "усещане" на пазара :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  Цената в момента се регулира не от ОПЕК и Русия, а от няколкото десетки хиляди малки компании в САЩ. И цената е нивото на което добивът на тези компании става печеливш. $45 до $55 за 2017-та по мое мнение.

  Има и друг тренд, в месеците на 2017-та досега консумацията на нефт в САЩ спадна с 1% спрямо същите месеци миналата година, което се обяснява с по- ефективните двигатели и скоростни кутии (независимо от масовото купуване на SUV-та). И електрическите коли, които вече са масови, цената им е по всеки джоб и масово се използват за ходене на работа, времето в което американеца най- много кара.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 51. 51 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3514 Любопитно

  Загуби сегашната битка, не войната. Предната битка например я спечели - когато 2015 Саудитска Арабия отвори до края кранчето и петрола падна от $100 до $30 - колко шистови производители фалираха?
  —цитат от коментар 43 на Камен


  Колко фалираха?

  Да ви обасня, фалитът на шистов производител не означава, че той изчезва. Поема го банката и сондите продължават да помпят.

  Между другото, шистовияте компании в САЩ са много, малки, гъвкави и много агресивни когато трябва да намаляват загубите и цената на добив. Това не са големите мастодонти на Саудитска Арабия и мАтушката рАссия. Еволюцията предпочита малкото, лесно променимото спрямо обстоятелствата пред голямото и трудно променящо се. Еволюцията не предпочита динозврите, големите и трудно променящите са обречени.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 52. 52 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#51] от "Realist":
  Да, прав си, понякога не спират да произвеждат - стига марджинал коста да помпят да е по-малък от текущата цена на петрола. Така не обслужват дълга си, но поне оперативните разходи покриват.
  Иначе докъм едно време 2015 бяха фалирали над 50 "шистаци" както ги наричаш, общо колкото станаха докато не се вдигнаха цените не помня:
  http://www.reuters.com/article/us-usa-energy-bankruptcies-idUSKCN0WY3JU

  В Америка деманда пада с 1%, то се знае, и в Европа пада, също се знае. Въпросът е, че в Китай и особено в Индия пък се качва, така че глобалният деманд се очаква да продължи да расте поне до 2020-25. Цената на петрола се определя глобално, а не само за Америка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK