След изборите оптимизмът на мениджърите се засилва

През април мощностите в промишлеността са по-натоварени, но има недостиг на кадри.

© Анелия Николова

През април мощностите в промишлеността са по-натоварени, но има недостиг на кадри.След няколко месеца политическа несигурност мениджърите за втори поред месец демонстрират оптимизъм, въпреки че все още не е съставено редовно правителство.


През април общият показател на бизнес климата се повишава с 0.7 пункта спрямо предходния месец в резултат на подобрените мнения на стопанските ръководители в строителството и търговията на дребно, показват данните на Националния статистически институт.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" запазва приблизително нивото си от март. Анкетата регистрира подобрение на осигуреността на производството с поръчки, но очакванията на промишлените предприемачи за производствената активност през следващите три месеца са по-умерени. През април в сравнение с януари се наблюдава повишение на средното натоварване на мощностите (с 0.9 пункта), като то достига 75.5%.
Несигурната икономическа среда продължава да е основната пречка за дейността на предприятията. На второ място е факторът "недостиг на работна сила", чието негативно въздействие се засилва през последния месец.


По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.


Строителство. През април съставният показател "бизнес климат в строителството" нараства с 1.9 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца остават оптимистични.


Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 5.9 месеца при 5.3 за януари. Подобряват се и очакванията на стопанските ръководители относно новите поръчки през следващите шест месеца (фиг. 8 от приложението).
Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в сектора, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Последната анкета отчита засилване на отрицателното влияние на фактора "недостиг на работна сила".


Относно продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 2.1 пункта главно поради подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца продължават да са оптимистични.
Най-сериозните затруднения за развитието на дейността продължават да са свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.


По отношение на продажните цени очакванията на търговците са те да останат без промяна през следващите три месеца.


Услуги. През април съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" остава приблизително на нивото си от предходния месец. Оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията се изместват към по-умерените мнения. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, докато очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.


Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното им влияние.


Относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Това звучи доста странно. Или анкетираните мениджъри са инфантилни или са близки на властта и си казват: НЕКА ЛАПАНЕТО ДА ЗАПОЧНЕ СЕГА !

 2. 2 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  И всичко това благодарение на Нинова и нейния комсомолски ентусиазъм за промяна. ;

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  "... След изборите оптимизмът на мениджърите се засилва ..."!

  Аха...! Можем да се сетим и кои са мениджърите...! :)

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Весело

  "... След изборите оптимизмът на мениджърите се засилва ..."!Аха...! Можем да се сетим и кои са мениджърите...! :)
  —цитат от коментар 3 на tww09306483

  Мдам, не е трудно.
  А някои мениджъри направо са изпаднали даже в оргазъм ...

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  ".....мениджърите за втори поред месец демонстрират оптимизъм, въпреки че все още не е съставено редовно правителство...."

  Едно възможно обяснение е, че при задаващия се трети мандат на Бойко Борисов мениджърите най-накрая с схванали, че България може и без правителство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK