България иска промени в поетите от "Газпром" ангажименти към еврокомисията

България иска промени в поетите от "Газпром" ангажименти към еврокомисията

© Георги КожухаровАнгажиментите, поети от "Газпром" пред Европейската комисия, за да не бъде глобена, не дават гаранция за пазарно образуване на цената на газа, нито създават условия за равнопоставеност на държавите от Централна и Източна Европа с останалите получатели на горивото в Европа. Затова България настоява част от тези ангажименти да бъдат променени.


Това се разбира от одобрената от служебното правителство на последното му заседание позиция на България. Тя трябва да бъде изпратена до Европейската комисия до 4 май, когато изтичат дадените от Брюксел седем седмици срок на България и още 7 страни. Това се случи, след като няколко години комисията разследваше газовия гигант за злоупотреба с монополно положение и се стигна до споразумение.


Позицията на България е, че ангажиментите на "Газпром" следва да създадат модел на равнопоставено договаряне с компанията и ясен и обективен контролен механизъм, включително за разрешаване на спорове, който да гарантира спазване на пазарните принципи.
"В предложения вид ангажиментите са стъпка в тази посока, но имат нужда от съществено изменение", се допълва в позицията. В нея се уточнява, че заради множество неясноти държавните "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД са в контакт с ЕК за получаване на допълнителна информация.


Към момента ангажиментите не предлагат достатъчно гаранции за изпълнение на клаузите за пазарно ценообразуване. Не са предвидени функции на контролиращия управител във връзка с това, а механизмът за уреждане на спорове е оставен непроменен.


Неприемливо е, че сега ангажиментите, изглежда, предвиждат неравнопоставеност между газовите дружества от Централна и Източна Европа, които ще имат право да променят точката си на доставка с такава на българската граница, докато "Булгаргаз" и всеки друг български търговец, който купува газ от "Газпром", няма да има възможност да доставя газ в точки на доставка на тези държави.


Непропорционално изглежда и поставянето на ангажиментите на "Газпром" в зависимост от това дали "Булгартрансгаз" ще поеме отговорност за качеството на природния газ вместо "Газпром", се допълва в позицията.


България има нужда от допълнителна информация от предвидената в ангажиментите възможност "Газпром" да промени точката на доставка "Негру вода" с друга точка на доставка на границата на България.


Страната настоява ангажиментите да бъдат преработени в тази част, като изключат дори съмнение, че промени на маршрутите за доставка и транзит на природен газ са приети или мълчаливо подкрепени от ЕК в противоречие с действащите договори.


С оглед сигурността на доставките за България е важно промени на точките на доставка да бъдат обсъждани само след внимателен анализ дали количествата природен газ за страната и съседните държави са гарантирани, по какъв маршрут и срещу какви транзитни такси, е записано още в позицията.


"Осигуряването на директни доставки през Черно море до България и оттам до държавите от Югоизточна Европа би допринесло за политическата и икономическата стабилност в региона.
От гледна точка на газовите пазари директни доставки до България биха имали предимството, че ще поставят в условия на конкуренция както източниците на природен газ (Русия и очакваните доставки от Каспийския регион), така и маршрутите за транзит до Европа", се допълва в текста.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Позицията на България е, че ангажиментите на "Газпром" следва да създадат модел на равнопоставено договаряне с компанията и ясен и обективен контролен механизъм, включително за разрешаване на спорове, който да гарантира спазване на пазарните принципи."

  Звучи добре, чак не ми се вярва че служебното правителство има такава позиция. Има някаква уловка...

 2. 2 Профил на Gogala
  Gogala
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Неприемливо е, че сега ангажиментите, изглежда, предвиждат неравнопоставеност между газовите дружества от Централна и Източна Европа, които ще имат право да променят точката си на доставка с такава на българската граница, докато "Булгаргаз" и всеки друг български търговец, който купува газ от "Газпром", няма да има възможност да доставя газ в точки на доставка на тези държави."

  Преведено на български:

  Унгария, Словакия и Полша могат да ни продават руски газ, ние на тях - НЕ!

  Затова най-добрият вариант е:

  "Осигуряването на директни доставки през Черно море до България и оттам до държавите от Югоизточна Европа ..."

  ...и вишеградците да си гледат работата :)

 3. 3 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#2] от "Gogala":

  от къде го изсънува този газопровод през Черно море не разбрах ,кой ще го прокарва ,кой ще консумира газта от него ,кой ще плаща ,къде ще ни е кяра ,ясно е ,че ако сами не си направим на къщите соларни панели и такива за отопление на вода и парно ,комунистите ще ни продадат и кирливите ризи на руснаците ,който и да води преговори от българска страна ,ще е все креатура на ДС ,ще приеме на 100% всичко ,което му предложат руските другари ,така ,че тук винаги ще плащаме от 5 до 10 пъти по голяма цена на топлото в къщи ,например от англичанина или франсето

 4. 4 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нашите служители на РИСИ - лошото за Газпром е лошо и за нас! Продажни изроди!

 5. 5 Профил на Gogala
  Gogala
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  В последните два абзаца всичко е обяснено...
  Аз не искам да купувам същия руски газ, ама от вишеградците с тяхна маржа.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":В последните два абзаца всичко е обяснено...Аз не искам да купувам същия руски газ, ама от вишеградците с тяхна маржа.
  —цитат от коментар 5 на Gogala


  А какъв искаш да купуваш
  РУСКИ ГАЗ ама от тоя
  ДЕТО Е ЗАОБИКОЛИЛ УКРАИНА
  През ТУРСКО - ЮЖЕН ПАТОК
  Да ама на вас ви се иска
  ама Батюшката - Царь вече
  му се не може - зер пАри нЕма
  Толкова сте прозрачни в РУСОРОБИЯТА
  че няма повече накъде !!!!

 7. 7 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 289 Неутрално

  хъбове в Варна и Бургас за американските танкери със сгъстена газ(както франсетата) и това е най сигурно, евтино и без путянски хибридности и хуйни

 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Весело

  Една точка, "цената за България е цената за Германия, минус транзитните такси". И Белата Златка, Соколи, Ястреби и прочее путинясало гюбре ще остане без джобни.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 708 Разстроено

  Под каквато и маска комуноидо-милицонерската мафия да се прикрива, все тая. И за слепите е ясно, че има два пътя. С ЕС или с Русия. Останалото е алабализми за пред природонаселението. Ма това върви, що да не го правят. Важното е да изпуснат срока и ...пак в лапите на ненаситната и доларожадна сибирска мечка.

 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 806 Неутрално

  "ангажиментите на "Газпром" следва да създадат модел на равнопоставено договаряне с компанията ...
  —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

  Тук е уловката. Ние не искаме ЕК да налага на "Газпром" цената, искаме ние да си я договаряме...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Ами то днес е 4-ти и още не е изпратено.

 12. 12 Профил на Gogala
  Gogala
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Делян Добрев, ГЕРБ: В процедурата срещу "Газпром" не става въпрос за нови преговори, а за клаузи в договорите

  Става въпрос за позиция на ЕК по делото с „Газпром“. Тоест ние сега говорим за клаузи в договорите, не говорим за нови цени.

 13. 13 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Поне един терминал за втечнен газ и майната им на Газпром. Само дето нашите продажници си умират за потоци и хъбчета.

 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gogala":
  Клауза за ценообразуването, т.е. промяна в методиката, означава промяна на цените. Пример, Беларус. Когато цената на петрола се увеличаваше, беларусите плащаха високи цени на газа. В момента протестират, че според тази формула трябва да плащат газа на 80 щ.д. за 1000м3, а Газпром им го фактурира по 130 щ.д.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на precision
  precision
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#7] от "maane":

  то много хубаво - терминали за втечнен газ в Бъргас и Варна, само че питал ли си Турция дали е съгласна танкерите да минават Босфора?!... щото те преид 1-2 г. категорично отказаха :)

 16. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Директните доставки на газ щели да гарантират стабилност в региона? Също като стабилността в Украйна. Там да искаш директни доставки.
  Директните доставки от Газпром са обратно пропорционални на стабилността

 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Поне един терминал за втечнен газ и майната им на Газпром. Само дето нашите продажници си умират за потоци и хъбчета.
  —цитат от коментар 13 на johnniewalker


  Нали прочете какво искат? Искат си южен поток. Мисля, че горе описаното ако не е писано от Газпром, то поне е съгласувано

 18. 18 Профил на Gogala
  Gogala
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#14] от "bajhuj_2010":

  Аз цитирам Добрев, той каза, че при сегашната цена на петролните деривати, ние плащаме най-евтиния газ в ЕС, 131 $ zа 1000 м3. Няма нужда да променяме методиката в ценообразуването.
  Цялото му интервю го има на сайта на БНТ.

 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Весело

  само че питал ли си Турция дали е съгласна танкерите да минават Босфора?!... щото те преид 1-2 г. категорично отказаха :)
  —цитат от коментар 15 на precision

  Ама някой е искал такива танкери да минават???? Хайде по-сериозно, моля. Няма да споменавам, че Турция не може да препятства търговското корабоплаване през Босфора.
  Дайте по-правдоподобни лъжи.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  От цялата статия стават ясни няколко неща.
  Най-важното е - ЕК да даде зелена светлина за Южен поток /наречен още хъб Балкан/

 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#18] от "Gogala":
  Тъй де, формулата е същата като на Беларус. И, според беларусите, цената по тази формула е 80 долара, а не 130.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 22. 22 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Големият проблем на България не е Газпром, а монополът на Газпром. Ние сме 100 % зависими от руския доставчик и затова те могат да ни налагат каквито цени искат. Вината всъщност е в нас, че вече толкова години не сме направили проклетата диверсификация. Нека да имаме достъп до втечнения газ от Гърция, до азербайджанския газ през Турция и до тръбите от западна/централна Европа. И тогава да седнем на една маса с Газпром и да преговаряме. Вината е само и единствено у нас защото вече много години НЕ желаем да си улесним живота с диверсификация, а някои хора се наядоха на руски пари от Газпром. Двупосочната търговия между отделните държави също е важна, но първостепенно е да имаме повече от един източник. Разбира се, търсените промени от българското правителство са похвални и сега му е времето да натиснем руснаците, за респект, пък каквото стане. Ето това е разликата да имаш зад гърба си най-великият междудържавен съюз и да си сам, оставен на произвола на господаря, както бяхме 45 години. Имаме думата да си кажем мнението и то да се зачете, а не да слушаме радио Москва.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 23. 23 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  [quote#19:"bajhuj_2010"][/quote]


  До коментар [#19] от "bajhuj_2010":

  Търговски не, но взривоопасни да.

 24. 24 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Една точка, "цената за България е цената за Германия, минус транзитните такси". И Белата Златка, Соколи, Ястреби и прочее путинясало гюбре ще остане без джобни.
  —цитат от коментар 8 на bajhuj_2010

  Вие май не мислите, преди да пишете. Или не знаете
  Защото Северен поток 1 е построен с финансово съучастие на Германия /по точно на германски фирми.
  Впрочем, същата ситуация ще бъде и със Северен поток 2.
  Което означава.....

 25. 25 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1327 Весело

  Отново сърдито бръмчене в кошера от пчелички, хранещи се със звезден прах. Сигурно не са разбрали, че цената на ПГ в хъбовете е по-висока от тази на тръбопроводния. Икономиката си иска евтин ресурс, политиците - своето и не ги интересува нито географията, нито геологията. А, да! И газ от "Хан Аспарух". Друга работа си нямат, да чакат. Атлантическият съвет и балканско-черноморските асоциации и експерти ще им го доставят в неопределено бъдеще време.

 26. 26 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Румен овчаров.гоце три.татяна д.курнела и другите мафиоти на КГБ не искат ,Нормални цени за България!!!! Просто умници като Бялата Златка или Болен Лидеров нямаше да прави театри с руското ДПС и руската Атака!!!!

  Долу рушистите и фашистите
 27. 27 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Ами то днес е 4-ти и още не е изпратено.
  —цитат от коментар 11 на Роси


  Утре започва от днес.

 28. 28 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 515 Весело

  ""Осигуряването на директни доставки през Черно море до България и оттам до държавите от Югоизточна Европа би допринесло за политическата и икономическата стабилност в региона.
  От гледна точка на газовите пазари директни доставки до България биха имали предимството, че ще поставят в условия на конкуренция както източниците на природен газ (Русия и очакваните доставки от Каспийския регион), така и маршрутите за транзит до Европа", се допълва в текста."

  - продажниците от Решетниковото правителство удобно вмъкнали текстчето, диктувано директно от гЪзпром ...

  it comes from inside, just listen ...
 29. 29 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#20] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Най-важното са интерконекторите с ЕС и ЕЛИМИНИРАНЕ на русия като енергиен фактор в България

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 30. 30 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  хъбове в Варна и Бургас за американските танкери със сгъстена газ(както франсетата) и това е най сигурно, евтино и без путянски хибридности и хуйни
  —цитат от коментар 7 на maane


  По-добре в Гърция да са тия хъбове, защо да обикалят танкерите чак до Черно море.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 31. 31 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Доживях да видя червено правителство да иска отстъпки от Газпром и да защитава БГ интерес. Искам да видя и продължението, че дяволът може да е в детайлите.
  Някои другари и патрЕоти ще имат проблем с финансирането ми се струва, ако наистина се постигне договорка за равнопоставено третиране.

 32. 32 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#31] от "oziris7":

  Нищо не си видял, това е позиция на "Газпром", а не на България, защото тук пак говорим за "Южен Поток"

  "Осигуряването на директни доставки през Черно море до България и оттам до държавите от Югоизточна Европа би допринесло за политическата и икономическата стабилност в региона.
  От гледна точка на газовите пазари директни доставки до България биха имали предимството....."

  Прочетете внимателно ангажиментите, които Комисията вменява на "Газпром"
  http://ec.europa.eu/competition/antitrust/cases/g2/gazprom_commitments.pdf

  Нищо от даденото като позиция на този кабинет не отговаря на действителноста. Въпросните точки на доставка са Черна вода (границата на България и Румъния) и Котловка за Балтийските държави (просто там са тръбите) и в текста е записано, че ако "Газпром" реши да прекрати доставките до някоя от тези точки, то следва да предостави друга такава, от която държавите да могат да доставят газ.

  Вменява се също така и правото на дружествата-клиенти да договарят веднъж на 2 год. цената, сега това е невъзможно. НЕВЪЗМОЖНО!
  Вменява се правото на дружествата да препродават газ на трети страни, които са част по този договор, което сега е НЕВЪЗМОЖНО!

  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-555_en.htm

  Айде свършете си работата най-накрая, журналя

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 33. 33 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#31] от "oziris7":

  "Доживях да видя червено правителство да иска отстъпки от Газпром и да защитава БГ интерес"

  Тц, опитват да пробутат южния паток под някаква форма

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Крайно време е цените да се актуализират, все пак България плаща едни от най-високите цени на газ в ЕС.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 35 Профил на Gogala
  Gogala
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#32] от "Канасубиги":

  Булгаргаз препродават руски газ още от 2012 година...благодарение на Делян Добрев....Словакия, Полша и Унгария препродават на Украйна.

  Къде ви е проблема?

 36. 36 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Ето това е изцяло написано относно България:

  http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-546_en.htm

  How the commitments would benefit the Bulgarian gas market

  The Commission's main concerns are that Gazprom isolated the Bulgarian gas market and may have been charging excessively high prices in Bulgaria compared to Western European benchmarks, especially liquid gas hubs.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 37. 37 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#20] от "ПРОРОК ИЛИЯ":Най-важното са интерконекторите с ЕС и ЕЛИМИНИРАНЕ на русия като енергиен фактор в България
  —цитат от коментар 29 на evlampi


  Ха дано, ама надали..
  Поне в обозримо бъдеще
  Щото интерконекторните връзки откъде се захранват?
  И щото защо да губим от транзитните такси - да си уйдисаме на ината? Демек, ние сме големата работа - на гол гъз

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#32] от "Канасубиги":Булгаргаз препродават руски газ още от 2012 година...благодарение на Делян Добрев....Словакия, Полша и Унгария препродават на Украйна. Къде ви е проблема?
  —цитат от коментар 35 на Gogala

  Не е един, а са два проблемите им - радакънеф не е "премиер", а трайкоф не е "прецедент" ... а, и още един трети - иваноф пък е никакъфф ... ей това са им "проблемите" ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 40. 40 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Още 6 акаунта си регистрирай, сложи минуси и може лъжите да станат истина, знае ли човек

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 41. 41 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 575 Неутрално

  ЕС ни дава възможност да си намалим цената, я тея наще някакви условия сега тръгнали да поставят. Айде договерете първо по-ниска цена пък после се пазарете ако може, а? Иначе ми се струва, че само бавите топката за да продължим да си плащаме на скъпите цени колкото се може по-дълго. Съжелявам ама такова впечетлние оставяте господа.

 42. 42 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#24] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Е, и? Тези фирми са получили възнаграждението си.
  Разследването за злоупотреба с монополно положение се занимава именно с договарянето на условия от позиция на силата и непазарно ценообразуване. Русия се отказа от Южен поток, защото искаше по него да тече САМО руска газ и извиваше ръцете ни да склоним ЕК за това.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 43. 43 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#24] от "ПРОРОК ИЛИЯ":Е, и? Тези фирми са получили възнаграждението си. Разследването за злоупотреба с монополно положение се занимава именно с договарянето на условия от позиция на силата и непазарно ценообразуване. Русия се отказа от Южен поток, защото искаше по него да тече САМО руска газ и извиваше ръцете ни да склоним ЕК за това.
  —цитат от коментар 42 на bajhuj_2010

  А ние им отказахме, щото нямаше как да се пол;учи това на раша ... щото трета директива и т.н. ... и кой кого /и защо/ плюе сега ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 44. 44 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#37] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  "Щото интерконекторните връзки откъде се захранват?
  И щото защо да губим от транзитните такси - да си уйдисаме на ината?"

  Няма НИКАКВО значение откъде се захранват интерконекторите с ЕС - при половин милиард население (с кинти) газ ще има.

  Това което НЯМА да има е руски рекет, което силно притеснява русоРобите, които осъществяват тоя рекет срещу 'взятки'.

  А колкото до транзита - линк към публичен документ със сумите ЗАПЛАТЕНИ от руска компания (без врътки с прихващания и прочие)? А? а?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 45. 45 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "maane":

  Танкери за природен газ през Босфора не минават. Иначе и Русия щеше да изнася така, за част от пазара им е далеч по-лесно. Затова ако искаме газ ни трябва тръба до Средиземноморието, което не е много скъпо, даже има евро пари за това, ама кой ще се жертва да развали далаверите с многото нива на доставчици и монопола...

 46. 46 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#19] от "bajhuj_2010":

  Не е лъжа, отвори разпорежданията на бреговата охрана в Турция и сайта за наемане на пилот за преминаване през Босфора на кораби, това е тяхно изискване. Метан е на специален режим, нефт и пропан бутан минават, но пак с затруднения.

 47. 47 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 774 Неутрално

  ЕС ни дава възможност да си намалим цената, я тея наще някакви условия сега тръгнали да поставят...
  —цитат от коментар 41 на etar

  Какво да направят след като Газпром се отнасят с пренебрежение и не предлагат поне с 10% по-високи цени за България. Че да го приемем с възторг.

 48. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  От цялата статия стават ясни няколко неща.Най-важното е - ЕК да даде зелена светлина за Южен поток /наречен още хъб Балкан/
  —цитат от коментар 20 на ПРОРОК ИЛИЯ
  Може - в шестък на тридесет и шести този месец !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 49. 49 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Пише го в статията. Пред-предпоследния и последния абзац.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 50. 50 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Всички европейци ще имаме най-голяма изгода, ако купувачът на газ и нефт е 1 (един) - обединеният Европейски съюз с 500милиона жители и най-мощната икономика в света.
  Не България със 7-те си милиона, не и Германия с 90-те милиона жители.
  ЕС!
  ЕС купува откъдето намери, сетне разпределението е наша вътрешна работа.
  Това е най-най-най-черния кошмар на монополистите в Кремъл.
  Как ще корумпират всички?
  Как ще лъжат всички?
  Как така ще имат 5-та колонада в целия ЕС?
  Идеята скоро ще бъде реалност - в момента се готви на печката.
  расия отчаяно мучи като говедо на заколение, но ... олиото не само е купено, но вече е разлято!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 51. 51 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1910 Любопитно

  До коментар [#50] от "Торбеш":

  Винаги съм се чудел на политиците и икономистите как умеят да усложняват супер прости неща. Разбира се че това е най-справедливото решение. Един купувач - ЕС и вътре как ще се разпределя газа е не е работа на продавача. Не е ракетно инженерство.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Аз да съм на мястото на Газпром, ще тегля такава майна Райна на БГ, че няма накъде! Откриват южния, складират тръби, подписани договори и изведнъж пристига МакКейн и командири:край!До тука! Дава командата в неделя и в понеделник Орешарчето го спира по команда! А на баба Меркел хич не й пука! Спира от името на ЕС южния, ама си действа за Северен 2! Поне малко от малко да се бяха постарали за нещо като демагогия, а то нищо! Васалите, ще слушате! И васалите слушат, изпълняват и плащат! Прас, 30% отгоре! Такова да има някъде в Европа?

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  "Осигуряването на директни доставки през Черно море до България и оттам до държавите от Югоизточна Европа би допринесло за политическата и икономическата стабилност в региона."

  Това го няма в програмите нито на ГЕРБ, нито на патреотарите. Западът оправя себе си, ние искаме и нас да оправи. Ша на оправи!

 54. 54 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 307 Неутрално

  "Позицията на България е, че ангажиментите на "Газпром" следва да създадат модел на равнопоставено договаряне с компанията и ясен и обективен контролен механизъм, включително за разрешаване на спорове, който да гарантира спазване на пазарните принципи."Звучи добре, чак не ми се вярва че служебното правителство има такава позиция. Има някаква уловка...
  —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


  Струват ми се адекватни позициите на служебното правителство. Вероятно има причини за това: вдигна се шум, свикаха експерти и от други сили (Трайков, Кънев) и служебното правителство няма какво да губи и печели от бездействието.

 55. 55 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да назначат Илиян Василев, Трайчо Трайков за главни преговарящи. Нали те разбират нещата ...

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  UNITED EUROPEAN UNION

  дрън дрън

  Что БЪЛГАРИЯ от газовиките взисква?!?

  "България иска промени в поетите от "Газпром" ангажименти към еврокомисията"

 57. 57 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Имаме думата да си кажем мнението и то да се зачете, а не да слушаме радио Москва.
  —цитат от коментар 22 на Lou


  Каква дума имаме, какви 5 лева? Правителството се гърчи като червей докато мине срока за обжалване. Точно както се гърчеше докато мина срока за обжалване на кремълския рекет за 600 милиона € за атомните реактори. А като мина срока, бай Хой тържествено обяви, че е надлъгал руснаците като им платил парите за рекет. Мнението на управляващите български политици е мнение на Кремъл. Няма управляващ български политик, когото Кремъл да не стиска за топките и който изразява мнение в полза на българите.

 58. 58 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Истинското решение е чрез диверсификация да се гарантира ефективна конкуренция на националния газов пазар, а не да зависим от един единствен газов доставчик.
  Латвия даде добър пример как се либерализира монополизиран газов пазар.
  https://ec.europa.eu/energy/en/news/latvias-gas-market-now-liberalised

  VelMar
 59. 59 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#19] от "bajhuj_2010":

  Лъжите действително са големи.Възможно е Турция да е искала ограничения за ....нека го кажем на по-достъпен език ограничение на тонажа на танкерите.Разликата от танкери превозващи суров петрол и петролни деривати до кораби-газовози е огромна.

 60. 60 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Какъв точно контролен механизъм искат служебните маймуняци? По-добър контролен механизъм от публичното оповестяване на договори, цени и количества няма. Търговската тайна с алкашите трябва да бъде шкартирана. Надеждата, че някакъв бюрократичен орган някъде в Брюксел ще следяи за равнопоставеността е поредна соц-перверзия. А намеците за газ през морето са взети директно от мокрите сънища на Р.Овч. и Гоце. Дали става дума за самоинициатива на фатмака-президент или е удобен свършен факт за новото правителство скоро ще стане ясно.

 61. 61 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Разстроено

  лазенето пред Газпром продължава

 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5526 Неутрално

  България се опитва да се договаря самостоятелно. Решението е една цена за ЕС, дисконтирана заради количествата продавани в целия ЕС, няколко точки на доставка в Европа. Оттам нататък в зависимост от разходите се слагат транзитните такси, които важат за всички (включително и за Газпром, които продават скъпо на България, но транзитират евтино)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#24] от "ПРОРОК ИЛИЯ":Е, и? Тези фирми са получили възнаграждението си. Разследването за злоупотреба с монополно положение се занимава именно с договарянето на условия от позиция на силата и непазарно ценообразуване. Русия се отказа от Южен поток, защото искаше по него да тече САМО руска газ и извиваше ръцете ни да склоним ЕК за това.
  —цитат от коментар 42 на bajhuj_2010


  Е, и? Кое възнаграждение са получили?
  Тези фирми получават % от печалбата от преноса. Този дивидент - независимо под каква форма го плучават, в крайна сметка води до понижаване на цената на получавания газ
  А колкото до ЮП - да, това беше една /макар и не единствена причина/ за провала му.
  Само че за Северен поток 1 и 2 такива възражения нямаше - щото насреща стои Германия!?!
  С траспртирането на газта до границите на ЕС - например газов хъб край Варна, след което е грижа на ЕС и другите консуматори да си го пренасят, проблема се решава.
  Което е най-благоприятно за България. Получаването на руски газ през всякакви други интерконектори само ще доведе до поскъпването му, нали

 64. 64 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  "Позицията на България е, че ангажиментите на "Газпром" следва да създадат модел на равнопоставено договаряне с компанията и ясен и обективен контролен механизъм, включително за разрешаване на спорове, който да гарантира спазване на пазарните принципи."

  Пазарните принципи могат да се спазват само ако има пазар (конкуренция). Когато има монопол (или дори дуопол) монополиста трябва да се регулира, а ако злоупотребява с монополното си положение - да се наказва.

 65. 65 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  Получаването на руски газ през всякакви други интерконектори само ще доведе до поскъпването му, нали
  —цитат от коментар 63 на ПРОРОК ИЛИЯ


  Себестойността ще се увеличи, да. Но цената е отделен въпрос. Цената е въпрос на търсене и предлагане (конкуренция). Така че може да се окаже по-ниска въпреки интерконекторите... или пък благодарение на тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK