ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

България иска промени в поетите от "Газпром" ангажименти към еврокомисията

България иска промени в поетите от "Газпром" ангажименти към еврокомисията

© Георги КожухаровАнгажиментите, поети от "Газпром" пред Европейската комисия, за да не бъде глобена, не дават гаранция за пазарно образуване на цената на газа, нито създават условия за равнопоставеност на държавите от Централна и Източна Европа с останалите получатели на горивото в Европа. Затова България настоява част от тези ангажименти да бъдат променени.


Това се разбира от одобрената от служебното правителство на последното му заседание позиция на България. Тя трябва да бъде изпратена до Европейската комисия до 4 май, когато изтичат дадените от Брюксел седем седмици срок на България и още 7 страни. Това се случи, след като няколко години комисията разследваше газовия гигант за злоупотреба с монополно положение и се стигна до споразумение.


Позицията на България е, че ангажиментите на "Газпром" следва да създадат модел на равнопоставено договаряне с компанията и ясен и обективен контролен механизъм, включително за разрешаване на спорове, който да гарантира спазване на пазарните принципи.
"В предложения вид ангажиментите са стъпка в тази посока, но имат нужда от съществено изменение", се допълва в позицията. В нея се уточнява, че заради множество неясноти държавните "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД са в контакт с ЕК за получаване на допълнителна информация.


Към момента ангажиментите не предлагат достатъчно гаранции за изпълнение на клаузите за пазарно ценообразуване. Не са предвидени функции на контролиращия управител във връзка с това, а механизмът за уреждане на спорове е оставен непроменен.


Неприемливо е, че сега ангажиментите, изглежда, предвиждат неравнопоставеност между газовите дружества от Централна и Източна Европа, които ще имат право да променят точката си на доставка с такава на българската граница, докато "Булгаргаз" и всеки друг български търговец, който купува газ от "Газпром", няма да има възможност да доставя газ в точки на доставка на тези държави.


Непропорционално изглежда и поставянето на ангажиментите на "Газпром" в зависимост от това дали "Булгартрансгаз" ще поеме отговорност за качеството на природния газ вместо "Газпром", се допълва в позицията.


България има нужда от допълнителна информация от предвидената в ангажиментите възможност "Газпром" да промени точката на доставка "Негру вода" с друга точка на доставка на границата на България.


Страната настоява ангажиментите да бъдат преработени в тази част, като изключат дори съмнение, че промени на маршрутите за доставка и транзит на природен газ са приети или мълчаливо подкрепени от ЕК в противоречие с действащите договори.


С оглед сигурността на доставките за България е важно промени на точките на доставка да бъдат обсъждани само след внимателен анализ дали количествата природен газ за страната и съседните държави са гарантирани, по какъв маршрут и срещу какви транзитни такси, е записано още в позицията.


"Осигуряването на директни доставки през Черно море до България и оттам до държавите от Югоизточна Европа би допринесло за политическата и икономическата стабилност в региона.
От гледна точка на газовите пазари директни доставки до България биха имали предимството, че ще поставят в условия на конкуренция както източниците на природен газ (Русия и очакваните доставки от Каспийския регион), така и маршрутите за транзит до Европа", се допълва в текста.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK