С 14% са нараснали за година парите за пенсия във фондовете

С 14% са нараснали за година парите за пенсия във фондовете

© Георги КожухаровСредният размер на натрупаните средства по една партида в универсалните пенсионни фондове в България е нараснал с 14% през последната година. Това показват данните на Комисията за финансов надзор. Година по-рано нарастването беше с 12.7%, съобщава "Капитал daily" в днешния си брой.


Сега средната сума в една партида в българските универсални фондове е близо 2500 лв. Най-големи са спестяванията на мъжете на възраст между 50 и 54 години. На всеки един от тях средно се водят спестени 3260 лв. Това е с 4% повече от спестеното от жените на същата възраст.


Групата от хора, на които им остава най-кратък срок до пенсия – тези на възраст между 55 и 59 г., обаче имат по-малка средна сума по партидата си в универсален фонд. Те разполагат средно с 3190 лв. при мъжете и 3140 лв. при жените, като темпът им на нарастване е около 11-12% на година. Към момента тази сума се равнява на близо 20 минимални месечни пенсии.
През 2017 г. мъжете се пенсионират на 64 години, а жените - на 61. Планът е всяка следваща година пенсионната възраст да се увеличава с 2 месеца.


Данните сочат, че най-бавно нарастват спестяванията по партидите на хората на възраст между 25 и 29 г. - с около 9% на година, както и на групата след тях – средната партида на 30-34-годишните се увеличава с 11% на годишна база. Това най-вероятно се дължи на по-ниските осигурителни суми, които внасят гражданите в тези възрастови групи.


Най-бърз е ръстът на средната партида на работещите на възраст до 19 г., но при тях сумите са много малки, като се увеличават от 82 лв. към края на 2015 г. до 99 лв. сега.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK