"Комерсант": Само България е готова да прости на "Газпром"

"Комерсант": Само България е готова да прости на "Газпром"

© Associated PressСамо България е готова да прости на "Газпром" - под това заглавие руският финансово-икономически всекидневник "Комерсант" обобщава на сайта си реакциите на страните от Централна и Източна Европа към предложенията на руския газов гигант "Газпром" в антимонополното производство срещу него, водено от Европейската комисия.


Днес изтича седемседмичният срок, в който засегнатите държави трябва да представят в Брюксел становищата си по предложенията на "Газпром". Вчера на последното си заседание служебното правителство одобри българската позиция. Руското издание коментира, че България е единствената, изразила съгласие антимонополното производство срещу "Газпром" да бъде спряно, докато Полша, Естония и вероятно Литва настояват руският газов гигант да бъде глобен.


В публикацията се отбелязват възраженията на България срещу изключването й от правото за препродажба на газ, доставян в Словакия, Унгария и Полша и особено възмущението в София от предлаганата от "Газпром" промяна на точката на доставка. Компанията иска да я премести от границата с Румъния на границата с Турция. Пояснява се, че така страната ще загуби голяма част от транзита след построяването на "Турски поток".


"Затова София подчертава необходимостта от преки доставки на руски газ в България през Черно море, което ще "способства за политическата и икономическа стабилност в региона", е цитирана българската позиция с вметката, че подобни варианти "Газпром" в момента не разглежда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK