Дан Шехтман: Човешката изобретателност е единственият устойчив ресурс

Дан Шехтман: Човешката изобретателност е единственият устойчив ресурс

© Associated PressТехнологичното предприемачество е ключът към световен мир и просперитет." Така смята нобеловия лауреат за химия проф. Дан Шехтман, звездният гост на Софийския фестивал на науката, който изнесе лекцията си снощи в "София тех парк". Тя бе озаглавена "Демографии, технологично предприемачество и бъдещето на България", на на науката на 11 май.


Шехтман е спечелил нобеловата награда през 2011 г. за откриването на квазикристалите, но също е известен с курса си по технологично предприемачество, който води в Израелския институт по технологии от 1986 г. насам. Над 10 000 обучени специалисти, Шехтман има принос към развитието на Израел като една от водещите държави за предприемачество.


Лекцията на Шехтман започна с демографско сравнение между Израел и България, отбелязвайки ниската раждаемост у нас от средно 1,5 деца за всяка жена, спрямо тази в Израел - 3,1 деца за всяка жена. Шехтман твърди, че най-належащите проблеми на съвременната цивилизация - икономически депресии, вътрешни войни и демографски кризи - могат да бъдат решени чрез развитието на технологичното предприемачество.
"Единственият устойчив човешки ресурс е човешката изобретателност", посочи той. Професорът обясни, че изобретателността трябва да бъде развивана и насърчавана от много ранна възраст, като за целта правителството трябва да осигури възможно най-доброто образование за гражданите си за възможно най-дълъг период от време, а също свободен пазар и изкореняване на корупцията от държавата. "Трябва ни добро инженерно и научно образование. Защо? Защото инженерите и учените са тези, които отварят старт-ъп компании", смята той.


Шехтман разказа за курса си в Израелския институт по технологии. "Той е отворен за всички студенти от Института. Аз не знам кой ще бъде предприемач. Аз преподавам на всички, които искат да дойдат и се надявам, че много от тях ще бъдат заразени с вируса на предприемачеството."


В курса не преподава Шехтман - той организира срещи с редица лектори, които разделя на три групи: успешни предприемачи, основатели на старт-ъп компании, които още се развиват и експерти в различни области, с които е нужно да си запознат, за да отвориш успешно бизнес, например изследване на пазара, регистриране на патенти и право.


Шехтман изтъкна някои от най-често срещаните грешки, които довеждат до провал на компаниите, включително липса на достатъчно познание за пазара, твърде голямо его ("Скромен предприемач е добър предприемач!") и лоша организация на работата.


Той изтъкна и страха от провал като основен проблем, поради нежеланието на хората да вземат рискови решения за компанията си. "Хората се страхуват да не се провалят и не могат да издържат на срама. Аз им казвам: "Вижте бебето, което е на една година. То започва да ходи. Прави две стъпки и пада. Става. Две крачки. Пада. Става. След три дни прохождат." Не е проблем да падаш. Ако започнеш отново, вече си опитен предприемач."


Нобеловият лауреат акцентира върху значението от работата между държавата и предприемачите, като каза, че старт-ъп компаниите трябва да бъдат насърчавани чрез технологични инкубатори като София Тех Парк, финансова подкрепа и въвеждане на научна позиция във всяко министерство, която да работи като "мост между министерството и предприемачеството".


Софийският фестивал на науката продължава до 14 май.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3111 Любопитно

  затова САЩ влагат годишно повече пари за наука,изследвания и технологии от колкото за отбрана!Който е е на върха в научната и технологична сфера -владее света.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Весело

  Изобретателност, да. Човешката изобретателност е изобретила всичи добри неща, е ... и всички лоши. :)

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":
  До коментар [#2] от "Beyond":

  Така е.

  Аз съм на мнение, че съвсем скоро опитът на Израел ще бъде приложен и у нас и след известно време ще ги догоним тях, САЩ, Италия, Гърция и другите развити демокрации по света. Всичко е пределно просто и ясно, колелото и топлата вода отдавна са изнамерени и спънките, които ги има у нас на този етап, в един момент ще изчезнат - сигурен съм в това.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Наистина много визионерско представяне на силата и слабостта в подхода. Израел е за пример с привличането на способни хора, стоях Ото израстване на място, с многото успешни стартъпи ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK