Потребителите взимат по-големи кредити за ремонт и покупка на кола

Потребителите взимат по-големи кредити за ремонт и покупка на кола

© Цветелина Белутова, КапиталПотребителите кандидатстват за по-големи кредити, които да използват за ремонт на дома, покупка на автомобил и обзавеждане. Тези заеми имат дял от 72.4%. В същото време се наблюдава спад на средната стойност на молбите за кредити за пари в брой, плащане на сметки и обединяване на задължения.


Това показва четвъртото издание на обзора "Потребителският кредит на българина" на "БНП Париба Лични финанси", като обхваща периода ноември 2016 г. - април 2017 г.


Според експертите на компанията потребителските кредити за финансиране на проекти като ремонт на дома и покупка на кола се използват за повишаване на стандарта на живот, а заемите за пари в брой и плащане на сметки – за покриване на ежедневни нужди и непредвидени разходи.
Ръстът на средната стойност на кредитите за реализация на големи проекти показва, че българите все повече финансират повишаването на стандарта си, отколкото закрепването на бюджета до следващата заплата. Това е знак, че доходите растат, потреблението се повишава и че икономиката постепенно се възстановява.


Друга важна тенденция по отношение на пазара на потребителско кредитиране в България е ръстът на интернет като канал за кандидатстване. В периода ноември 2016 г. - април 2017 г. 33.7% от молбите са подадени онлайн, което е равно на броя на молбите, получени в офис или по телефона, които бяха основните канали за кандидатстване до момента.


За разглеждания период средният размер на заявленията за ремонт нараства с 12% от 4618 лв. през периода ноември 2015 г. - април 2016 г. до 5168 лв. през последните 6 месеца. Същата тенденция се наблюдава при потребителските кредити за покупка на употребяван автомобил. През изминалите 6 месеца средният размер на молбите отбеляза ръст от 5.9% и достигна 5567 лв. В периода май - октомври 2016 г. той е 5258 лв.


В същото време беше отбелязан значителен спад на средния размер на заявленията за потребителски кредити за пари в брой и плащане на сметки. В периода май - октомври 2016 г. заявленията за кредити за пари в брой са със среден размер 3426 лв. През последните 6 месеца той се понижава до 2732 лв., или с 20.25%.


Размерът на запитванията за кредити за плащане на сметки се понижава със 17.4% от 2440 лв. през май - октомври 2016 г. до 2016 лв. през ноември 2016 г. - април 2017 г. През последните 6 месеца умерен спад от 170 лв. в сравнение с май - октомври 2016 г. отбеляза и средният размер на молбите за обединяване на задължения, като достигна до 6480 лв.


Според експертите на дружеството фактът, че расте средният размер на сумите в молбите за финансиране на големи проекти, а размерът на запитванията за заеми за пари в брой и плащане на сметки намалява, показва, че хората мислят все по-малко за оцеляването си и планират реализацията на проекти, които ще повишат стандарта им на живот. Те са по-спокойни за състоянието на личните си финанси и са готови да харчат повече. Това ще доведе до ръст на потреблението, което е един от основните двигатели за развитие на икономиката.


Очаквано кредитната активност е най-висока в София - с 19.2% от молбите за периода. На второ място е Пловдив с 10.3%, на трето Варна – с 6.3%, а на четвърто Бургас – с 4.5%. Най-слабо активни са регионите Смолян и Търговище с 1% и 1.2% от молбите.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  ".....планират реализацията на проекти, които ще повишат стандарта им на живот"
  Всеки се стреми към това.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10203 Неутрално

  Защо Варна запада?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#2] от "penetrating":

  ТИМ, сър...

  С учене Гинка не се става!
 4. 4 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":
  До коментар [#3] от "mitko11":

  Запада, ама друг път.

 5. 5 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2023 Весело

  Защо Варна запада?
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  Просто варненци са бързаци - нямат 10 офиса като в София и вместо да чакат на трите офиса на Париба вземат "бързи кредити".
  "Фараон-ството" им идва по душа.

 6. 6 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  "Според експертите на компанията потребителските кредити ... се използват за повишаване на стандарта на живот"

  Според експертите може да е така, но ако приравним стандарта на живот с разполагаемия доход, то кредитите го намаляват. От 1000 лева взети на кредит, 900 ще ти повишат стандарта, а 100 ще повишат печалбата на банката. Докато ако изчакаш когато наистина ги изкараш, всичките 1000 ще отидат за стандарта ти.
  Просто хората бързат да харчат пари, които още не са изкарали - това е то потребителския кредит.
  Аз кредит съм вземал само за да финансирам нещо, чиято стойност ще расте - имот, образование, такива неща. Кредит за ай-фон, телевизор, или нови плочки в банята - това е просто глупост, не повишаване на стандарта.
  Разбира се, на банката е изгодно клиентите да не мислят по този начин.

 7. 7 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3747 Неутрално

  "... Това е знак, че доходите растат, потреблението се повишава и че икономиката постепенно се възстановява..."!

  Аха...! Да се чудиш, как така всяка година около 50 хиляди българи в работоспособна възраст емигрират...!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10203 Неутрално

  До коментар [#3] от "mitko11":

  Да, Джийвс, както винаги сте прав :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10203 Неутрално

  До коментар [#4] от "Rob Roy":

  В сравнение с Пловдив :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Статията е анонимна, подписана е от някой си Дневник.

 11. 11 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 474 Весело

  До коментар [#4] от "Rob Roy":В сравнение с Пловдив :)
  —цитат от коментар 9 на penetrating


  От ноември до април. Тоест зимата. Всякакви внушения за западане са повече от смешни, особено пък ако си ги базирате точно на този показател кой град е вземал повече кредити за глупости.

 12. 12 Профил на Г.Е.М.
  Г.Е.М.
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Кредит е мръсна дума, особено за хора, които не знаят какво означава... Безплатни обяди няма, щом харчиш чужди пари, ще си плащаш като поп колкото ти кажат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах