Върховният съд отмени последното увеличение на минималната работна заплата

Върховният съд отмени последното увеличение на минималната работна заплата

© Надежда Чипева, КапиталВърховният административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет, с което формално бе фиксирана минимална работна заплата от 460 лв., считано от 1 януари 2017 г. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред петчленен състав на ВАС. Министерският съвет ще трябва да плати и малко над 1200 лв. разноски по делото.


При обсъждането на постановлението в Националния съвет за тристранно сътрудничество в началото на годината работодателските съюзи предупредиха, че възнамеряват да го оспорят в съда. Казусът е стигнал до ВАС след четири жалби на юридически лица.


В решението се казва, че зам.-премиерът по европейските фондове и икономическата политика (Томислав Дончев по това време - бел. ред.) като председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество е изпратил до жалбоподателите писма на 12 януари 2017 г., с които ги уведомява, че свиква заседание на съвета на следващия ден в сградата на кабинета. Част от дневния ред на това заседание е бил проектът за Постановление за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната за 2017 г.
Зам.-премиерът обаче не е спазил предвидения изрично в закона срок, в който следва да уведоми работодателските организации - а именно 7 работни дни преди заседанието или ако разглежданият въпрос е спешен, срокът е 5-дневен.


"Неспазването на тези изисквания опорочава процедурата по приемане на подзаконовия нормативен акт, като това нарушение е съществено предвид непроведената съгласувателна процедура, която е задължителна по чл. 3 КТ във връзка с Правилника за организацията и дейността на съветите за тристранно сътрудничество", аргументират се магистратите.


Жалбоподателите са заявили изрично, че процедурата за свикване на заседанието на съвета за тристранно сътрудничество е опорочена и няма да присъстват на него. По тази причина липсва каквито и да било становище на работодателските организации, които участват в съвета, което пък е в противоречие с Кодекса на труда.


В решението се посочва, че Министерският съвет не се е съобразил и с влязлото в сила съдебно решение от 2015 г., с което бе отменено предходното постановление на кабинета от 17 декември 2014 г. отново заради неизпълнена съгласувателна процедура със съвета.

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Време е ВАС да престане да съществува. В никакъв случай не е независима институция. Явно работи в интерес, не на народът на България, а на отделни чорбаджийски интереси.

  мурзилка
 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Долу ВАС! Долу ВАС! Долу ВАС!

  мурзилка
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6649 Любопитно

  И С'Я на мен ще ми върнат ли парите за СОС ????

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1892 Любопитно

  ВАС ли е най-корумпираната държавна институция, която работи против държавността?

  мурзилка
 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Какъв е смисъла на тричленния състав на ВАС, след като 5 членния състав винаги гласува в полза на държавата. Нали така стана и със билетчето и с лилетките и.т.н.

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Какъв е смисъла на тричленния състав на ВАС, след като 5 членния състав винаги гласува в полза на държавата. Нали така стана и със билетчето и с лилетките и.т.н.
  —цитат от коментар 5 на telqk


  Не съм сигурен дали ВАС някога е работел в полза на държавата. На услуга на отделни кабинети и по-скоро на волята на определен премиер, това е по-близко до реалността. Но в случая ВАС е против това работещите бедно да станат с една идея по-малко бедни. Така че, ВАС работи против народа.

  мурзилка
 7. 7 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Време е ВАС да престане да съществува. В никакъв случай не е независима институция. Явно работи в интерес, не на народът на България, а на отделни чорбаджийски интереси.
  —цитат от коментар 1 на Маршалов


  Маршалов, я се събуди...Годината е 2017, а не 1945та. И не забравяй, че заплатите в бюджетната сфера идват от данъци, а данъците ги плаща основно бизнеса (чорбаджиите) и всеки отделен гражданин. А в частния сектор заплатите пак идват от "чорбаджиите".
  Освен това, ВАС е съдебен орган, а не "народен съд" и слава Богу (надявам се) не дели исковете на "народни" и "чорбаджийски".

  VD
 8. 8 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 653 Неутрално

  То това си беше ясно. Претупаха работата, за да излязат от закона и да не стане.
  По-по-по-популиизъм, шнай-на-най.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8170 Неутрално

  Ами те хората я поучават тази заплата от януари. Сега ще стане , като с винетките.

 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  [quote#7:"Dimov"][/quote]

  Бизнеса как би си плащал данъците, ако работниците не им изработват на бизнеса богатството. Без работници, колко точно бизнес би имало? Верно е, че е вече 2017, но все още роботите не са в състояние да покрият всички работни позиции.

  мурзилка
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  ПС. Впрочем, тези които най-много не си плащат данъците са именно крупните "бизнесмени", разработващи сладката ни територия. В полза на това да не плащат данъци оправдания бол. Най-честота оправдание е, че работели уж на загуба.

  мурзилка
 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Днес отмени увеличението на МРЗ, но вчера потвърди увеличението на винетките! Как се нарича това?
  "независима" съдебна система при демокрация!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  После се чудят защо има толкова висока емиграция.Ами хората не са будали да работят за жълти стотинки,като могат да получават 10 пъти по-високо възнаграждение за същият труд в други държави.

 14. 14 Профил на redstar
  redstar
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това предизборен или следизборен трик е?

 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#1] от "Маршалов":

  "Време е ВАС да престане да съществува."
  Вие да не сте пенсиониран маршал,та ръзсъждавате така?

 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Егати и времето имах 2005 г. , като исках от царя 2 лв/час. На месец при 160 часа 320 лв. Идвах от заплата 2.000 лв в чужбина и трябваше да падна на 320 лв., в бюрото за труда ми предложиха работа в интернет кафе за месец 180 лв.
  Имаше и работа в Кауфланд, но месеци напред и към 800 лв начално.
  Това доведе да отида в Германия и да печеля сума. Бях отвратен от ниското заплащане в България. След като бях получил работната виза, седнал на кафе, бъдещият работодател на Кауфланд, при който бях на интервю, се обажда, през февруари мога да почна за 480 лв, тоест 5 месеца напред. Аз му казах, не ме интересува, заминавам в Германия и очаквам заплата от 2400 лв. Пита ме, дали познавам багерист, тогава копаеха, казах му не.

  Тогава погребах мечтатата на баща ми с комбинирано плащане да остана в България, ако освен това което изкарвам, ми дава част допълнително.

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  хайде защитниците на съдиите,да ви видя на барикадата в защита на ВАС,ВКС,САС,СГС и всякакви видове съдилища.
  После коментирайте съдията пуснал на свобода онзи шизофреник,който ритна жената в Бургас,и и счупи таза!

  sdg
 18. 18 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Този тристранен съвет е много странен:
  1. Не ми е ясно законово как е ситуиран и принципът му на членство също.
  2. Тъй наречените профсъюзи :-).....Ми кой членува в Подкрепа, кой членува в КНСБ...Даскали и миньори от държавната Марица....ръководството им е абсолютно рекетьорско..
  3. Работодалите и те са се само избрали...

 19. 19 Профил на IBL IBL
  IBL IBL
  Рейтинг: 213 Неутрално

  МРЗ е фиксирана цена на труда на хората. Тя е една от многото причини да сме по-бедни, отколкото можем да бъдем. По-големите от нас помнят до какво води фиксирането на цените.
  Пазарът на труда трябва да се освободи, а не да се регулира повече. Хората, които искат да работят трябва да имат възможност да избират. Никой не трябва да ходи на работа, щото му се гарантира някаква мизерия, на която той остава да разчита и пак е беден.
  Работникът и работодателят трябва да са свободни да избират. Като не ти харесва заплатата - отиваш да се бориш за друго място. Ако не можеш повече седиш и търпиш, или се бориш да станеш по-производителен и се стараеш за по-добро заплащане. Ако не го получиш никак може да се оптиаш сам. Ако не - оставаш на помощи и гладуваш.
  Може да се обяснява много, но МРЗ = комунизъм. Фиксираните цени водят до дебалансиране на пазара и рано или късно страда или търсенето (работодателите), или предлагането (работниците). Или и двете страни.

 20. 20 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 726 Весело

  Ние я вдигаме те я свалят...

  Евроатлантида
 21. 21 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 235 Неутрално

  ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ Е МНОГО УМЕН МЪЖ,НО КЪДЕ СА МУ ПРАВИСТИТЕ ,НЕ БИЛИ СПАЗЕНИ СРОКОВЕТЕ ,АМИ ТОВА Е РАБОТАТА НА СЪВЕТНИЦИТЕ МУ,РЕЗИЛ ПЪЛНО Е С ПРАВИСТИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО,ТЕ НЕ РАЗГЛЕЖДАТ ЛИ КАКВО И КЪДЕ СЕ ИЗПРАЩА????

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Добре, де - аз да попитам: Има процедура по закон. Защо този префърцунен некадърник Томислав Дончев не е спазил процедурата както е по закон?

 23. 23 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 505 Неутрално

  След като минималната заплата е отменена, сега е редно да се отмени изобщо плащанто на каквато и да е заплата... Така де, те милите работодатели как да забогатеят ако трябва и на работниците си да плащат? В същото време депутатите си гласуват увеличние на заплатите всеки месец...

  #оставка

 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":

  Така е. Поздравления за позицията, колега!

 25. 25 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#8] от "4u4o":

  Абослютно така е. С гръм и трясък изпълняват някое "обещание" към целевия електорален строй и след месец-два обещанието тихомълком се отмненя поради някоя съвсееееем неволна техническа грешка. Например спазването на законоустановен срок, за който са научени да следят и стажуващите първокурсници по адвокатските кантори.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#18] от "elevation04":

  Така наречената тристранка е много странно нещо...! Дава легитимност на уж водени преговори, които би трябвало да защитят интересите на наемния труд, работодателите и държавата. Интересното е, че така наречените синдикати, обикновено никой не знае кой и как ги е избирал да бъдат представляващи. Работодателите, горе-долу и те така...!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#19] от "IBL IBL":

  И в САЩ ,и в Германия,и в други развити държави има минимално заплащане на труда.И те ли са комунистически?А това за производителността на работника е най-голямата смешка.Как така българите като отидат в други държави започват да работят за 10 пъти по-високо възнаграждение?Да не са станали 10 пъти по-производителни.В тях ли е вината или в работодателите?Като не им харесват българските работници защо не наемат шведски или датски работници?

 28. 28 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В интерес на истината, още тогава някои колеги тук във форума подхвърлиха, че решението за повишаване на МР-3 се взема умишлено по такъв начин, щото после съда да го отмени.
  Така, и вълка сит, и агнето цяло.
  Правителството е в бяло, а лошите чорбаджии не му позволяват да върши добрини и тормозят народа.
  Ремикс на "Ние ги хващаме, а те ги пускат..."
  "Чорбаджиите" си гледат камбанарията и не им пука особено какво мисли за тях народа.
  Правителството пък знае, че народът ги избира, но бизнеса пък ги финансира.

 29. 29 Профил на IBL IBL
  IBL IBL
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#27] от "mushashi":

  Производителността на труда е усреднена величина, която влияе непряко върху нивото на доходите. Те също се мерят средно, но всеки получава заплата индвидуално. Ако ще и марсианец да си, ако отидеш в САЩ или Германия трябва да плащаш американски или германски цени. Това се нарича паритет на покупателната способност. По-просто казано: да не сравняваме ябълки с круши. Или: да сравняваме сравними неща.
  А и някой прочете ли думите ми за фиксирането на цените? Заплатата представлява ЦЕНАТА за това, което 99% от нас имат да продадат, за да си набавят всички останали продукти и услуги - труда ни! Със здраве. :)

 30. 30 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Върховният съд отмени последното увеличение на минималната работна заплата?!

  До коментар [#21] от "antoni":
  ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ Е МНОГО УМЕН МЪЖ (факт!), НО КЪДЕ СА МУ ПРАВИСТИТЕ? НЕ БИЛИ СПАЗЕНИ СРОКОВЕТЕ! (оправдания за несвършена работа!) АМИ ТОВА Е РАБОТАТА НА СЪВЕТНИЦИТЕ МУ - РЕЗИЛ, ПЪЛНО Е С ПРАВИСТИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО ("калинки" под път и над ...!) ТЕ НЕ РАЗГЛЕЖДАТ ЛИ КАКВО И КЪДЕ СЕ ИЗПРАЩА? (следят "паричните потоци", но за съжаление те са насочени в неКОЙ друг джоб, но не и в твоя - факт!)

 31. 31 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Върховният съд отмени последното увеличение на минималната работна заплата?!

  До коментар [#21] от "antoni":
  ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ Е МНОГО УМЕН МЪЖ (факт!), НО КЪДЕ СА МУ ПРАВИСТИТЕ? НЕ БИЛИ СПАЗЕНИ СРОКОВЕТЕ! (оправдания за несвършена работа!) АМИ ТОВА Е РАБОТАТА НА СЪВЕТНИЦИТЕ МУ - РЕЗИЛ, ПЪЛНО Е С ПРАВИСТИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО ("калинки" под път и над ...!) ТЕ НЕ РАЗГЛЕЖДАТ ЛИ КАКВО И КЪДЕ СЕ ИЗПРАЩА? (следят "паричните потоци", но за съжаление те са насочени в неКОЙ друг джоб, но не и в твоя - факт!)

 32. 32 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#27] от "mushashi":Производителността на труда е усреднена величина, която влияе непряко върху нивото на доходите. Те също се мерят средно, но всеки получава заплата индвидуално. Ако ще и марсианец да си, ако отидеш в САЩ или Германия трябва да плащаш американски или германски цени. Това се нарича паритет на покупателната способност. По-просто казано: да не сравняваме ябълки с круши. Или: да сравняваме сравними неща. А и някой прочете ли думите ми за фиксирането на цените? Заплатата представлява ЦЕНАТА за това, което 99% от нас имат да продадат, за да си набавят всички останали продукти и услуги - труда ни! Със здраве. :)
  —цитат от коментар 29 на IBL IBL


  Цените в българскит лидл са едни и същи с тези в Германия, там заплата от 3200 лв нето. Продуктивността ми е нормална, ествено шефа иска повече. И той получава 180.000, при свършен договор но има доста разходи. Работим в тийм с доста хора

  Es muß Geld fließen!
 33. 33 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Весело

  Мале Мале!!!аз от 100 години ВИ,пиша че България е съвеЦка република все още !!!!как може -идва комисар от Европа и каза :За България и Румъния минимална заплата 400евро,за другите държави 800 евро!!!!! Тва в небето бързазабравят комунистите капиталисти !!Няма оправия съд и разни такива всичко корупция-справк виж Красьо черният и Румен белият чорап

  Долу рушистите и фашистите
 34. 34 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 227 Неутрално

  МРЗ е фиксирана цена на труда на хората. Тя е една от многото причини да сме по-бедни, отколкото можем да бъдем. По-големите от нас помнят до какво води фиксирането на цените.Пазарът на труда трябва да се освободи, а не да се регулира повече. Хората, които искат да работят трябва да имат възможност да избират. Никой не трябва да ходи на работа, щото му се гарантира някаква мизерия, на която той остава да разчита и пак е беден. Работникът и работодателят трябва да са свободни да избират. Като не ти харесва заплатата - отиваш да се бориш за друго място. Ако не можеш повече седиш и търпиш, или се бориш да станеш по-производителен и се стараеш за по-добро заплащане. Ако не го получиш никак може да се оптиаш сам. Ако не - оставаш на помощи и гладуваш. Може да се обяснява много, но МРЗ = комунизъм. Фиксираните цени водят до дебалансиране на пазара и рано или късно страда или търсенето (работодателите), или предлагането (работниците). Или и двете страни.
  —цитат от коментар 19 на IBL IBL


  Теорията, а и практиката ти имат толкова пропуски, че няма смисъл да се коментират. Цитираш мантрата на работодателите с други думи.

 35. 35 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Този тристранен съвет е много странен:1. Не ми е ясно законово как е ситуиран и принципът му на членство също.2. Тъй наречените профсъюзи :-).....Ми кой членува в Подкрепа, кой членува в КНСБ...Даскали и миньори от държавната Марица....ръководството им е абсолютно рекетьорско..3. Работодалите и те са се само избрали...
  —цитат от коментар 18 на elevation04


  Тристранният съвет е, както следва. Картел 1 , картел 2, държава. Картел 1, са чорбажиите. Картел 2 са синдикатите, но всъщност реално картел 2 работи не за своите членове работници, а за картел 1. Държавата е неясна в случая, понеже някои държавни институции също явно работят не за народа на държавата, а за чорбаджиите. Пък кой знае, дали има въобще някой, който да работи за народа. От време на време изглежда сякаш някои политици го правят, но вече се питам дали просто само така не изглежда.

  мурзилка
 36. 36 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "redstar":

  Когато човек не може да направи разликата между двете, нещата са на зле за нас :D

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Върховен акт на невежество, който ще ощети един милион работещи и държавата. Виновникът да се накаже. Предвид на мащабните щети - с уволнение.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Нищо странно, шефчето на ВАС е видния солташак на тандема Боку-Шиши - Георги Колев.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 40. 40 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Панов да напише едно писмо по този повод

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#29] от "IBL IBL":

  Американските или немските цени да не са чак толкова по-високи от българските?Хранителните продукти ,стоките за бита,техниката и доста други неща са на едно ниво.Автомобилите на старо са дори по-евтини.Разходите за бита са малко по-скъпиуно пък заплащането е в пъти по-високо.
  А поради демографската криза щат не щат работодателите ще почнат да вдигат заплатите.Щото вече няма да се чува дежурният израз:"Като не ти харесва напускай.За твоето място чакат 10 човека".Защото вече не чакат по 10 човека за едно работно място.И все по-зле ще става .

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3431 Неутрално

  Протестиращите срещу решението на ВАС знаят ли, че 40% от сумите, които работодателите отделят за разход за работната сила отиват в джобовете на на държавата? За да имат Баце, Горанов и компания да хрантутят държавна администрация, бюджетни проекти, и най-вече за да крадат и да крадат.

 43. 43 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Не виждам, защо всеки плюе съда при условие, че не е спазено нещо толкова елементарно като процедурата. Толкова ли е трудно, един да е поне малко светнат в тази област, за която взема заплата. Поне да са калинка, свестен, ченге, калинка, свестен, ченге....

 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Протестиращите срещу решението на ВАС знаят ли, че 40% от сумите, които работодателите отделят за разход за работната сила отиват в джобовете на на държавата? За да имат Баце, Горанов и компания да хрантутят държавна администрация, бюджетни проекти, и най-вече за да крадат и да крадат.
  —цитат от коментар 42 на historama


  Би ли ми посочил държава, в която чорбаджиите да са освободени от плащания към държавата? Но от държавите с 10% плосък данък. Може ли, в справката да не ми посочваш държави с диференцирани данъци, където бизнесмените плащат не по 10%, ами няколко пъти по 10% данъци?

  мурзилка
 45. 45 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Бедните работодатели, в най-бедната ЕС страна, които "не могат" да си платят достойна заплата на работниците, а странно как са притежатели на най-много и скъпи луксозни возила на глава от своя сой.

  Извод: колкото по-бедна е държавата и по-ниски заплатите на работниците, толкова по-богати са експлоататорите на труда и ресурсите на тази държава..

  мурзилка
 46. 46 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  И сега пак със задна дата?
  Едно вдигане на МРЗ не могат да направят като хората

 47. 47 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сега хората са гневни , но изборите са далече .
  Когато наближат , ще има голямо увеличение и ще си простим всичко .
  Защо не и четвърти мандат ?
  И пети , по същата схема .

  пс: Забелязахте ли , че никой не си дава зор да ремонтира пътищата , въпреки , че са по-зле отвсякога ?
  Има време .

 48. 48 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 394 Весело

  ако потърсят повечко ВАС могат да отменят и съществуването на държавата , даже и изгрева и залеза

 49. 49 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 213 Неутрално

  МРЗ е фиксирана цена на труда на хората. Тя е една от многото причини да сме по-бедни, отколкото можем да бъдем. По-големите от нас помнят до какво води фиксирането на цените.Пазарът на труда трябва да се освободи, а не да се регулира повече. Хората, които искат да работят трябва да имат възможност да избират. Никой не трябва да ходи на работа, щото му се гарантира някаква мизерия, на която той остава да разчита и пак е беден. Работникът и работодателят трябва да са свободни да избират. Като не ти харесва заплатата - отиваш да се бориш за друго място. Ако не можеш повече седиш и търпиш, или се бориш да станеш по-производителен и се стараеш за по-добро заплащане. Ако не го получиш никак може да се оптиаш сам. Ако не - оставаш на помощи и гладуваш. Може да се обяснява много, но МРЗ = комунизъм. Фиксираните цени водят до дебалансиране на пазара и рано или късно страда или търсенето (работодателите), или предлагането (работниците). Или и двете страни.
  —цитат от коментар 19 на IBL IBL


  май си нямаш понятие от мизерия, за да философстваш кое какво било. Минималната работна заплата е от полза за всички в едно общество, включително и за работодателите. Това се поставя под съмнение само в бандитски държави като нашата, в която работодателите обичат да говорят за иновации и производителност, но единственото, което знаят, за да постигат някаква конкурентноспособност, е да свиват заплати. защо пък не, като няма кой да ги спре?!

 50. 50 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 956 Неутрално

  ВАС не решава дали трябва да има и колко да е МРЗ, а дали държавата трябва да спазва законите и процедурите, които самата тя е определила. Много правилно са си отсъдили. Що за идиоти допускат толкова елементарни грешки, когато вършат нещо толкова важно?

 51. 51 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#1] от "Маршалов":

  Сигурно и друг ти е писал - ВАС НЕ Е компроментираният ВСС. Внимавай в абревиатурите :-), съвсем добронамерена забележка ти правя :-).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 52. 52 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Ами те хората я поучават тази заплата от януари. Сега ще стане , като с винетките.
  —цитат от коментар 9 на Роси  И ВАС и Боко са си плюнали в пазвите . Боко ще вдига заплатите малко преди изборите, а ВАС ще удари контра, но ИЗБОРИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ СА МИНАЛИ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 53. 53 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Спомените от соца ще ме върнат в реалноста, компоти, лютеница, прасенце, кокошки...
  Самозадоволяване, когато няма пари.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 54. 54 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1893 Весело

  Интересен въпрос, по този повод, възникна в междуушието ми:
  А, дали, ако въпросът касаеше намаление на заплатите, чорбаджиите щяха да са толкова "принципни", по отношение сроковете за известяване?!

 55. 55 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Аз пък предлагам на всички съдии, от низшите съдилища до най-най-висшите заплатата да им е 460 лева, въпреки че и това им е много, та да ги видим каква песен ще пеят тогава!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 56. 56 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Сега хората са гневни , но изборите са далече . Когато наближат , ще има голямо увеличение и ще си простим всичко . Защо не и четвърти мандат ?И пети , по същата схема .пс: Забелязахте ли , че никой не си дава зор да ремонтира пътищата , въпреки , че са по-зле отвсякога ? Има време .
  —цитат от коментар 47 на Граждани за Ежедневно Разграбване на България  От ремонти на пътищата не може да се краде, или се крадат трохи, а който е свикнал да държи големи филии, никога няма да прави ремонти на пътищата, ще строи магистрали, ще санира, ще разпределя обществени поръчки и ЩЕ ОТРИЧА думите на Цветан Василев за двата клана - на Пеевски и премиера !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Когато България влезе в ЕС ще получаваме заплати като европейци

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  МРЗ е фиксирана цена на труда на хората.
  —цитат от коментар 19 на IBL IBL


  Всъщност АЗ виждам смисъл в МРЗ в съвсем друг аспект - не толкова като ПАЗАРНА цена на труда, а като критерий за инфлация/дефлация, определящ ДЪРЖАВНИТЕ плащания. Ще дам пример: вместо 10 пъти годишно Народното събрание да променя ЗДП по отношение на административните наказания (глобите) в номинална стойност, може един път да ги обвърже с въпросната МРЗ. Сега чета за административни наказания от порядъка на няколко левчета, айде - да са стотина или дори бон и нагоре, фиксирани в номинална стойност. Утре може да са прекалено много или малко, според естествените икономически процеси. МРЗ-то трябва да е тази мяра, която може да се определя от Министерския съвет съгласувано със Съвета за тристанно сътрудничество, която да ни спести нелепи заседания на Народното събрание по въпроса за стотинките, левчетата и други по-големи пари.

  А колко ще плащат работодателите - в Кодекса на труда има толкова варианти/вратички, макар и оформени като процедури и счетоводни сметки, че работодателите са достатъчно освободени по отношение на гъвкавост в заплащането, наемането и освобождаването на персонал. Стига да ползват компетентен консултант, а не да разчитат счетито да им води и деловодството, ТРЗ и всичко останало. С което счетито (счетоводителят) е ощетен, като НЕ му плащат за правните/административните дейности, дето ги изпълнява.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  [quote#7:"Dimov"]
  —цитат от коментар 10 на Маршалов
  Бизнеса как би си плащал данъците, ако работниците не им изработват на бизнеса богатството. Без работници, колко точно бизнес би имало? Верно е, че е вече 2017, но все още роботите не са в състояние да покрият всички работни позиции.[/quote]

  А без бизнес "колко точно" работници би имало?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 61. 61 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#19] от "IBL IBL":

  Пълни глупости сте писал. И като се махне МРЗ знаете ли какво ще стане -народа масови ще си хване багажа и отлита за чужбина .
  България не е Европейска страна . Там работодателя - демек шефа се старае да задоволи желанията на работните -от заплащане до работната среда .
  Тука Баш шефчето се старае да дава колкото се може по малко пари на работниците .
  В България е пълно с пишман шефове дето единствената им грижа е те да са добре.
  Не е вярно че Българския работник е с ниска производителност . Познавам такива дето докарват на фирмата си по 10 000 лв на ден но вземат заплата от 700 лв щото фирмата е бедна ама шефа ходи на круизи и си купува всеки месец нова кола . Та в БГ е пълно с такива шефове- Малко са тия дето ги е грижа за работниците единствено МРЗ ги задължава да дават що годе някви пари -ако тя падне забрави че заплатите ще станат по -високи тъкмо обратното всеки ще си прави квото иска . Ще ти каже като не ти харесва да бачкаш по 10 часа на ден за 300-400 лв да си събираш багажа и да ходиш на друго място -без значение да кажем че на същия тоя шеф му правиш няколко хиляди на ден .

 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1856 Разстроено

  Тяхна работа = който не плаща сега ... после си плаща жестоко

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#28] от "Граждани за Ежедневно Разграбване на България":

  Жестоко добре казано ++++

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#22] от "Един препатил":

  ++++++Точен въпрос.Защото ВАС не може да отсъди друго, след като законовите изисквания по процедурата не са спазени.Виновни са Т.Дончев и администрацията му. А че жалбата е комплот, инспириран от кръговете около зализания разградски футболен бос и бившия комсомолски активист Велев, е повече от очевидно.Ако беше Гърция от утре щеше да се обяви национална стачка, но в БГ думите солидарност и профсъюзи са без съдържание.Първичния рефлекс е бягство в чужбина.Това е причината българите , които много обичат да се оплакват, вместо да се борят за правата си, да нямат перспектива нито за себе си , нито за децата си.

 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1856 Весело

  Бизнеса винаги е прав и има всички права ... ВСИЧКИ !
  ... Включително има право и да получи картичка от чужбина
  за Коледа ... от най-добрите им работници .!. за "СБОГОМ"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1893 Весело

  До коментар [#60] от "lz2":"А без бизнес "колко точно" работници би имало?"

  А според теб, колко? Кое е първото, яйцето или кокошката?

 67. 67 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Добро решение. Икономически неграмотни хора нямат право на мнение преди да са се информирали. МЗ не е лента която можете да вдигнете, а е праг който ниско клалифицираните хора трябва да прескочат за да бъдат наети. Колкото повече го вдигате, толкова по малко хора ще го прескачат. Ако труда ви е по нисък от МЗ, или ще ви уволнят, или няма да ви наемат. Заплащането ви се определя от труда ви и продуктивността ви. Идеята че ако няма МЗ ще ви плащат стотинки е идиотска. Що не плащат стотинки тогава на ИТ работниците? Там получават по над 2000 месечно, що не им плащат МЗ? Щото ще напуснат и ще отидат при конкуренцията. Конкуренцията е това което ви пази, а не МЗ. В Скандинавските страни и Швеицария няма МЗ, що не им плащат тогава стотинки? МЗ не само че не помага на тези за които е направена уж да помага, но и иронично точно на тях вреди наи много.

 68. 68 Профил на IBL IBL
  IBL IBL
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#67] от "happystory":

  Има и разсъждаващи хора явно. А не само емоционално отмъщаващи на вся и все. Иначе благодаря на всички дето откликнаха да поумуваме тук. Явно сте интелигентни хора и казвате доста интересни, а понякога и верни неща. Апропо, в Германия доскоро нямаше МРЗ, а в САЩ ума мин почасова ставка и там надниците са в стагнация от 20-30 г. Ако МРЗ е гаранция за труда на един човек то той или не става или не се старае. Ако ти е кофти шефа, но ставаш ще си намериш местенце.

 69. 69 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Добре, де - аз да попитам: Има процедура по закон. Защо този префърцунен некадърник Томислав Дончев не е спазил процедурата както е по закон?
  —цитат от коментар 22 на Един препатил


  Въпросът е риторичен, предполагам. Все поак, за протокола: Томислав Дончев не е глупав. Ако е постъпил така, то е защото е пожелал този резултат. Важното е да се помни:

  Ние я вдигаме, те я свалят.

  И разбира се карето за белота на тиквето ще е доволно също. Герберастия си е от всякъде, би трябвало да схващаш номерата им.

 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1856 Весело

  А без бизнес "колко точно" работници би имало?
  —цитат от коментар 60 на lz2
  :-) Помня нямаше никакъв бизнес ... а работници имаше повече от сега
  = БИЗНЕСА е ИЗЛИШЕН ... доказано може и без него !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Интересно! Винетките не са отменени, а зМРЗ - да!
  ПП. Прав беше д-р Тренчев, че утре не само няма да има нискоразредни и неквалифицирани работници, просто няма да има никакви.

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 72. 72 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1893 Весело

  До коментар [#67] от "happystory":"Добро решение. Икономически неграмотни хора нямат право на мнение преди да са се информирали. МЗ не е лента която можете да вдигнете, а е праг който ниско клалифицираните хора трябва да прескочат за да бъдат наети. Колкото повече го вдигате, толкова по малко хора ще го прескачат. Ако труда ви е по нисък от МЗ, или ще ви уволнят, или няма да ви наемат."

  По-идиотско разсъждение не съм чел! Чес'но!
  И как така, ниско "информираният" безработен, ще "прескочи" МРЗ?!
  Я вземи се "прочети" пак, умнико, и обясни какво точно искаш да кажеш, с тези велокомудри слова! ;)

 73. 73 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1172 Гневно

  МРЗ е отменена за да не се спукат хората от смях в другите страни! МРЗ от 250 евро или 280$ МЕСЕЧНО е ... сщрреалистични и е подигравка с достойнството на българските работници! Останалите доводи са стойки за замъгляване на истинското положение!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  В Скандинавските страни и Швеицария няма МЗ, що не им плащат тогава стотинки?
  —цитат от коментар 67 на happystory
  Защото скандинавските страни са социалистически от 2009
  :-) това няма да ви го кажат "свободните медии" в България

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#68] от "IBL IBL":

  Не споделям оптимизма Ви. Уплашен съм...! 2/3 от коментарите са в стил "България не ме обича, а аз съм ебати пича". При това в газета, която се опредяля като "дЕсна" ( с цялата условност на приетата у нас представа за дясно). Надявам се, че повечето от тези коментари са на 40+ годишни хора, които лесно бихме могли да оправдаем, надявам се....

  Поздрави!
 76. 76 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 418 Весело

  Намремето по соца вървеше интересен анекдот.
  Отива човек в тогавашния РЕП. Пита:
  – Имате ли „Правда“?
  – „Правда“ няма!
  – А „Младеж“?
  – „Младеж“-та отдавна свърши!
  – А какво имате?
  Само „Труд“.
  Е, явно това си е съдба в България открай време...

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 77. 77 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Наясно са били, че е незаконно но нали са популисти !!!

 78. 78 Профил на ana_teofilova
  ana_teofilova
  Рейтинг: 418 Неутрално

  2/3 от коментарите са в стил "България не ме обича, а аз съм ебати пича". При това в газета, която се опредяля като "дЕсна"
  —цитат от коментар 75 на Ivanov


  Комунистите от ДСБ са "десни" единствено в собствените им очи. Иначе за всички отдавна е ясно, че това е радикалното крило на компартията.

 79. 79 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#74] от "dark'star":

  Защото скандинавските страни са социалистически от 2009
  :-) това няма да ви го кажат "свободните медии" в България
  —цитат от коментар 74 на dark'star


  Социалистически са само в мокрите сънища на плиткоумни социалисти. Да вземем за пример "любимата" на социалистите по света Швеция - свободна търговия, данъчни вратички за най-богатите, ваучерна система в образованието... Всеки може да се запознае с митовете и реалностите на шведския модел от това видео: https://www.youtube.com/watch?v=2lbRkfsrt1E

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 80. 80 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#65] от "dark'star":

  От коментарът Ви разбирам, че сте достигнали до абсолютната истина. Проблем имат работодателите, а не работниците! Очаквам скоро да еволюирате до съждението, че е необходима минимална...печалба на работодателя. Венсеремос!

  Поздрави!
 81. 81 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#74] от "dark'star":

  Батка, закачи цървулите на стобора, излез малко извън България, разходи се из страните на гнилия капитализъм и ще установиш, че всички са социалистически по твоя критерий и там е това за което бленуваш, а това което го строихте 50 години е само някакво недоносче което сега превърнахте на феодален строй... 82. 82 Профил на IBL IBL
  IBL IBL
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#75] от "Ivanov":

  Аз пък харесвам и това сравнение с думите на Ъпсурт. Като мислещ човек се опитвам да провокирам, а не да претендирам, че съм последна инстанция. Исках да се успокоя, че макар и малко, има и други като мене дето мислят. А донякъде исках и за вас да направя същото. Комунизмът, противно на разпространеното мнение, беше напълно успешен експеримент. В повечето сфери на живота той никога не си отиде и продължава да трови живота на хората като им дава такива малки кукички като МРЗ, които ги правят зависими и контролируеми... Важното е да се говори и да се показва как може и иначе. За сведение, и аз работя на заплата. Сменил съм над 10 работодатели и заплатата ми винаги е била нагоре, макар и по малко. Имам две магистратури, но продължавам да уча. Само да сме здрави. :)

 83. 83 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Решението на съда е свързано с неспазена законова процедура при определянето на МРЗ. То не е свързано нито с размера, нито със самото съществуване на МРЗ. Ако на някого не му е ясно, защо правителството и държавната администрация трябва да спазват определени законови правила, то аз моля този някой да престане да гласува - ще направи услуга най-вече на себе си.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 84. 84 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3961 Весело

  До коментар [#6] от "Маршалов":

  ,,Не съм сигурен дали ВАС някога е работел в полза на държавата. На услуга на отделни кабинети и по-скоро на волята на определен премиер, това е по-близко до реалността.....,,

  Въх ма начии, тос премиер е превзел сичката власт ве. Съдии, прокурари, ВАС-офси, КАС-овци, сичкото в джоба го сложил

 85. 85 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 320 Весело

  Томито Дончев да е сбъркал със срока и да не е спазил законова процедура?! Не е възможно! Той е най-компетентен от всички компетентни министри на Борисов! Да променят закона, Борисов и Томи са винаги прави, дори когато грешат!

 86. 86 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#82] от "IBL IBL":

  Достигнали Сте някаква нирвана:) Аз съм нервак и по-скоро максималист в лошия смисъл. Не мога да съм доволен, ако малцина проглеждат. Необходима е " критична маса" и осъзнаването на факта, че наличието й е утопия ( не само у нас) е обезкуражаващо. Затова, често крещя, като израз на безсилие.

  Поздрави!
 87. 87 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#85] от "iceman_bg":

  На Томиславчо са му дали ролята на умния гербер. Понеже, логично, това е фантастичен образ и се играе трудно, в услуга са и всички медии у нас. Ролята му се състои в това да мълчи, щото при всеки друг подход сюжетът пропада. А медиите наливат как бил умния гербер. Е, за съжаление, дори и този подход не е твърде траен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 88. 88 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#72] от "batzdravo":

  Ниско информиран ли казах, или ниско клалифициран? Казах че възнаграждението на всеки човек, тоест заплатата му, се определя, и е равна на труда и продуктивноста му. От това колко стойност влага в работата си. Очевидно един човек с повече опит ще допринася с повече стойност от колкото един човек без опит. Труда на всеки човек си има дадена стойност. Хората не са еднакви. Някои работят по добре от други, някои са по продуктивни, произвеждат повече.

  Колкото повече опит трупаш, толкова повече стойност влагаш, и толкова повече ценнен ставаш, труда ти става по ценнен понеже имаш опит и влагаш повече стойност на работодателя си.

  Ако МЗ примерно е 400 лева, но труда ти вмомента е равен на 300, тоест това което можеш да произведеж е само 300 лева, тогава работодателя ти ще работи на загуба. Или ще трябва да работи на загуба, да ти плаща 400, а ти да му изкарваш само 300, или ще те уволни, или няма да те наеме въобще, или ако при него работят 10 човека, ще уволни 5, и на останалите 5 ще им вдигне заплатата. Вместо 10 човека да имат работа, сега само 5 ще имат. Тия 10 човека, дори и 200 лева да получават, имат шанс да работят и да натрупат умения и опит, колкото повече опит натрупват, толкова по ценни стават на пазара на труда, когато натрупат повече опит, ще могат да кажат - искам 500 или 600 лева заплата, иначе отивам при конкуренцията.

  Когато имаш опит и произвеждаш 600 лева труд, няма как да се съгласиш да работиш за по малко. Затова ИТ работниците вземат над 2000, защото труда им е равен на 2000 лева, ако им предложат 1500, няма да се навият да работят. Колкото повече опит и умения имаш, толкова повече пари произвежддаш на работодателя си, всеки работодател иска опитни хора, затова опитните хора могат да искат повече пари, тези без опит и умения - не.

  Друго което определя заплатата ти също е закона за търсене и предлагане. Колко повече предлагане има, толкова по неценни стават. Тоест ако за едно работно място има много голямо предлагане, труда на тия хора става по евтин и неценнен, понеже има прекалено много предлагане, има голям избор. Ако за 1 работно място имаше 5 човека, техният труд щеше да струва много повече пари, понеже стават по ценни.

  Разбираи го така, колкото повече алтернативи има един работник, толкова по ценнен е той. Колкото по малко алтернативи има един работник, толкова по неценнен е той. Когато си ценнен, можеш да искаш повече пари, когато не си ценнен, неможеш, понеже нямаш алтернатива.

  Колкото повече работни места в много различни и разнообразни сектора и сфери има в една страна, толкова повече алтернативи имат хората. В Англия примерно има много индустрии и много различни работни места, в БГ не. Една сервитиорка няма много алтернативи в БГ, но в Англия има много. Затова тук заплащатането й е по ниско от колкото ще е в Англия. Затова колкото повече инвестиции имаме в различни сектори на икономиката, толкова повече алтернативи за работа ще имат хората, и заплащането им ще се увеличи.

  Междудругото затова Българи които отиват да работят в Германия или Англия примерно работят за по малко от местните, защото труда им е по нисък. Едно че не говориш езика на същото ниво, друго че имаш по малко възможности, което ти прави труда по евтин.


 89. 89 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#84] от "сидер":

  Не, просто Томиславчо директно си е заложил отмяната още със приемането на това недоразумение. В случая - по-добре.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 90. 90 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#72] от "batzdravo":Ниско информиран ли казах, или ниско клалифициран? Казах че възнаграждението на всеки човек, тоест заплатата му, се определя,... Ако МЗ примерно е 400 лева, но труда ти вмомента е равен на 300, тоест това което можеш да произведеж е само 300 лева, тогава работодателя ти ще работи на загуба.
  —цитат от коментар 88 на happystory
  Конституцията гарантира работно място за всеки и МРЗ ... независимо дали има или няма работодатели кадърни да намерят работа поне за МРЗ или колко е кадърен работника :-) Като е по-кадърен ще му дадат повече от МРЗ. Който не може да осигури МРЗ на работниците ... НЕ става за работодател .... ЗАКРИВАЙ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на Kaloyan Asenov
  Kaloyan Asenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "Darth Plagueis":

  На Томиславчо са му дали ролята на умния гербер. Понеже, логично, това е фантастичен образ и се играе трудно, в услуга са и всички медии у нас. Ролята му се състои в това да мълчи, щото при всеки друг подход сюжетът пропада. А медиите наливат как бил умния гербер. Е, за съжаление, дори и този подход не е твърде траен.

  много ми хареса: Умния гербер трябва да мълчи, иначе, ако си отвори устата, разбираме, дали е умен всъщност

 93. 93 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Не ви ли писна от триковете на мутрата на вас, в България? Не ви ли омръзна да ви клати? А? Не ви ли омръзна? Сфинктерите ви сигурно са станали вече по 2 цола и пак за тиквоча гласувате.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 94. 94 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3431 Неутрално

  ...заминавам в Германия и очаквам заплата от 2400 лв. Пита ме, дали познавам багерист, тогава копаеха, казах му не.Тогава погребах мечтатата на баща ми с комбинирано плащане да остана в България, ако освен това което изкарвам, ми дава част допълнително....
  —цитат от коментар 16 на slan777

  не е ли малко тъпанарски да сравняваш заплащането в България с това в Германия? В Люксембург е още по-високо, а в една от водещите европейски икономика Франция е по-ниско от германия, но значително по-високо от България.
  Ами стой си в Германия! Или искаш германско заплащане, но български цени? Кафето да не е 0.80 цента (1,50 лв), а не 3 евро? Подстригването да не е 20 евро, а само 2-3. Ами няма как да стане!

 95. 95 Профил на tihata
  tihata
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Точно бойко борисовски стил ТОЙ Е ЗАД ВСИЧКО а други са виновни.
  Този долен артист който го докарва от селски приказки в ефир. Отново започна да лъжи народа.
  Трябва да бъде премахнат от власт той е един паразит, кърлеж забил се дълбоко в крака на болен човек

 96. 96 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#19] от "IBL IBL":

  МРЗ я има в повечето (дали не и всички) държави в Европа. На повечето места е като минимална часова ставка. И няма нищо общо с комунизма. Движи се около социалния минимум за държавата. Навсякъде където работиш повече от 3 месеца на пълен работен ден с договор и осигуровки получаваш поне малко над нея ( за нискоквалифициран труд). Оттам нагоре е въпрос на пазар на труда.

 97. 97 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#68] от "IBL IBL":Не споделям оптимизма Ви. Уплашен съм...! 2/3 от коментарите са в стил "България не ме обича, а аз съм ебати пича". При това в газета, която се опредяля като "дЕсна" ( с цялата условност на приетата у нас представа за дясно....
  —цитат от коментар 75 на Ivanov


  Този ваш коментар е пример,че в България много хора не са наясно с това коя партия е дясна и защо.Бърка се дясната политическа програма с либералната такава.Дясната политика се интересува не само от интересите на бизнеса,но и от тези на работещите.Докато либералната се интересува единствено от интересите на бизнеса.От 2001г досега управляват само либерални по своята политика правителства,независимо като какви се именуват.Резултата-най-тежката демографска криза в цял свят,милион емигранти напуснали страната,голяма част от работещите живеещи на социален минимум.Има едни град,който е изключение -София и дотам.

 98. 98 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Интересно, всички коментират ВАС, а не действията на Дончев. Много интересно.

 99. 99 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Кафето да не е 0.80 цента (1,50 лв), а не 3 евро? Подстригването да не е 20 евро, а само 2-3. Ами няма как да стане!
  —цитат от коментар 94 на historama


  Ами то не и нужно. Трябва да се върви към относително повишаване на разходите за труд, така че процентно да отговаря на страните от ЕС. Продължилото с десетилетия съзнателно поддържано ниско ниво на заплатите, доведе до задържане на производителността на труда и до обезлюдяване на България. Населението е загубило всякакво желание за труд, а по-младата част да получава знания, необходими за професионално израстване.

 100. 100 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#1] от "Маршалов":Сигурно и друг ти е писал - ВАС НЕ Е компроментираният ВСС. Внимавай в абревиатурите :-), съвсем добронамерена забележка ти правя :-).
  —цитат от коментар 51 на Музар


  Всъщност, понеже всички сме наясно, че в България едва ли има дори една некомпрометирана институция, грешката ми би била единствено абревиатурна, но не и смислова. Но в случая няма никаква грешка.

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK