Такса смет да зависи от количеството отпадъци, поискаха от стопанската камара

Такса смет да зависи от количеството отпадъци, поискаха от стопанската камара

© Пресцентър на Министерство на околната среда и водитеВъзможностите за прилагане на нов подход при определянето на такса смет според количеството на изхвърлените отпадъци обсъдиха на среща днес министърът на околната среда и водите Нено Димов и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, съобщиха от пресцентъра на министерството. В момента такса смет, която се плаща на общините, се налага съобразно големината и данъчната оценка на имотите.


България е единствената страна в Европа, в която таксата за битови отпадъци се определя спрямо стойността на активите, посочи Божидар Данев. Според него това не допринася за намаляване на отпадъците в страната и налага разширение на инвестициите за депа. По думите му в сега действащата система липсва икономическата полза и тя не стимулира рециклирането.


Председателят на БСК посочи, че въпросът е обсъждан с Министерството на финансите и вече има разработен проект на промени в Закона за местните данъци и такси, с който се въвежда нова методология за определяне на таксата спрямо количествата изхвърлени отпадъци.
Според Данев това ще доведе до намаляване на замърсяването и ще стимулира потребителите да изхвърлят разделно. От работодателската организация настояха също за въвеждане на принципа за разходно ориентирани такси за услугите по третиране на отпадъците.


Министър Нено Димов отбеляза, че министерството подкрепя принципа на определяне на таксите на основата на количество генерирани отпадъци и на извършените разходи, но промяната трябва да бъде осъществена при намиране на баланс между интересите на бизнеса, на гражданите и на общините. "Може би трябва да има решение, включващо конкретни срокове – първо за бизнеса, а след това и за гражданите", коментира той. По думите му този въпрос ще бъде приоритетен за Министерството на околната среда и водите.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Как?

  Сещам се за поне 3 варианта познати ми от "развития" свят и нито един не е приложим в страната на Ганьо Балкански и Андрешко.

 2. 2 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Това може би е по-честния начин за определяне на таксата, но в България няма да проработи. Само ще стимулира изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани сметища.
  Относно гражданите: най-популярния такъв начин за определяне на таксата според боклука е да се купуват специални торби за боклук, но това много трудно ще се контролира. Сигурен съм че повечето хора ще продължат да си изхвърлят боклука в каквото им падне. Другия начин е според броя живущи, но това също не е честно и не стимулира правенето на по-малко боклук.

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Еми има резон в горното предложение - сега един офис в центъра на града плаща 10 пъти по висока такса от цех в покрайнините дето бълва 100 по-големи обеми отпадъци.

 4. 4 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 577 Весело

  И как ще го мерят с кантари на кофите ли?

  Според мен трябва на човек да се такува, а не на адрес.

  За разделно изхвърляне още не сме дорасли. Няма как да накраш българина да отиде и да чака на опашка с колата за да си изхвърли боклука защото сметището има работно време и да си извади грижовно разделения боклук за да го изхвърли.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7742 Неутрално
 6. 6 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1265 Весело

  Хаха, че то тогава спалните на София ще трябва да плащат 2х такса смет, отколкото сега. Изхвърлените през прозореца торбички как ще се броят?

 7. 7 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 519 Неутрално

  "Чл. 67. (1) (Предишен текст на чл. 67 - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г.) Размерът на таксата се определя в левове според количеството на битовите отпадъци.
  (2) (Предишно изр. 2 ..........., в сила от 01.01.2017 г.) Когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, .............. се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет, която не може да бъде данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена."
  Законът и сега това казва, но общините не го прилагат, а държавата отлага влизането му в сила с разни трикове. Що за за държава е това, която масово и безцеремонно не спазва законите си?!

  И на мен не ми харесва нашествието на чужденци. Но няма да пиша злобни параноични глупости срещу тях, защото така най-вече ще изложа себе си.
 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Не само за бизнеса но и за битовия потребител, но по лесно е
  да взимаш на калпак висока такса !!!

 9. 9 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Много неясности има в това предложение. На първо и най-важно място, как ще се определя кой колко отпадъци генерира и колко изхвърля, мисия невъзможна. Как пък цялото нещо ще накара някои хора да изхвърлят разделно също не е ясно при положение че не се говори за намаляване на таксите при разделно изхвърляне. Отделно че има риск не само такава мярка да не намали замърсяването ами направо да го увеличи след като някои хора почнат да си хвърлят боклука нерегламентирано където им падне само и само да не плащат по-висока такса смет. За ромски гета като Факултета пък направо не ми се мисли как ще им събират таксите и кой би ги спрял да изхвърлят още повече боклука си на улицата, защото иначе ще плащат по-висока такса. Пълна недомислица, тази тенденция навсякъде да се търси пазарния принцип и печалбата е безсмислена. Има сфери като здравеопазване, образование, сигурност, сметта също спада в тази категория, за които пазарния приницп не може да доведе до нищо смислено, пък за вафли, маратонки и дезодоранти нека си важи принципа на пазарната икономика.

 10. 10 Профил на МАТРЯЛОВ
  МАТРЯЛОВ
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Най-популярният метод в Европа е на "калпаак", за всеки член на семейството. Ходиш къде ходиш, плащаш по адресна регистрация.
  Логично е едно 5-6 членно семейство да генерира повече боклук от сам човек, а това трябва да се плати също в повече, т.е. всеки за себе си. Не?

  Неет блядь, МАТРЯЛ надо менять!
 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  Не знам защо все трябва да се открива колелото. Плащала съм смет така:купувам чували от супера, които са доста скъпи и в тях събирам смет. Други нямам право да ползвам, защото сметосъбирачите не ги взимат. В цената на "лицензираните чували" влиза такса смет. От друга страна стъкло, метал, хартия и пластмаса са безплатни. Така аз първо събирам разделно, защото ми излиза много по-евтино и второ внимавам с количеството, защото директно виждам колко ми излиза. Какво пречи да се въведе тази система, която се е доказала и работи добре?

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  До коментар [#7] от "Емо":

  Благодаря Ви. Не знаех, че законът и сега предвижда таксата смет да се изчислява на ползвател или въху основа, различна от данъчната оценка. Доколкото разбирам това е в сила от 01.01.2017 г., но не разбирам защо не се прилага. Не виждам нищо страшно ако повечето хора започнем да плащаме по-висока такса смет - аз и съпругата ми в момента плащаме по 0,08 лв. на човек на ден. Какво може да очакваме срещу такава сума?

 13. 13 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 345 Неутрално

  За какъв баланс между интересите на бизнеса , населението и когото и да е било говори министър Нено Димов! Положението е плачевно именно защото се преследват нечии интереси, а не се заплаща реално извършена услуга! Когато се вземат справедливи решения, те са в интерес на цялото общество , а досега са били защитавани интересите на мафиотите ! И това безобразие може да бъде прекратено веднага ,но изглежда , че интересите на мафиотите ще се вземат предвид още неопределено дълго време !

 14. 14 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Това е не само най-справедливо, но и най-стимулиращо да се намалят отпадъците.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 15. 15 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1803 Весело

  Дааа, тия как си го представят:
  1)назначавме до всяка кофа по един циганин с кантарче!
  2)Възлагаме обществена поръчка за 10 000 000 000 €, за изграждане на система за претеглане на сметта и персонален достъп!
  Сега сериозно-в някой държави до кофата за боклук се ходи с ключ. Но и в там измерването не е индивидуално.
  В други държави има пасатор на канала в мивката-то смила всички отпадъци, и те потеглят с каналната вода!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#11] от "султана глаушева":

  Ще проработи в България на кукуво лято. Никой няма да си купува скъпоструващите чували за смет, хората ще си хвърлят боклука в обикновените пликове в контейнера. И какво става тези дето извозват почват да ровят контейнера и да извозват само "специалните чували", с другия боклук какво правим, остава на улицата, и така почва да се оформя купчина от боклук навсякъде където има контейнери, тоест през 100 метра. Извода е, абсолютно неприложим принцип. По добре всеки човек да плаща някаква такса там, даже по добре нищо да не плаща ами да се вземат тези пари от данъците, които така или иначе всеки си плаща, и след това да хвърля колкото си иска боклук в която си иска кофа било то в града в който живее или в някой друг.
  Станахме държава с такса за всяка глупост. Здравна такса, такса смет, такса това, такса онова, най-добре да се прецени кое е важно да бъде подсигурено от държавата, да се въведе един процент данък върху дохода и от там държавата да се оправя, да разпределя където и да си иска от този данък стига да подсигурява нужните за нормалното функциониране на обществото услуги.

 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  До коментар [#16] от "Modestmouse":
  Няма контейнери. Два пъти седмично от 8 до 10 се извозват чувалите. Слагаш го пред вратата и камионът минава и го прибира. Сложиш ли друг, не го прибира. А ако трябва, ще проработи! И аз докато се науча два пъти такива глоби плащах, че ми държаха влага. А контейнери има само за разделното събиране - хартия, метал, пластмаса стъкло и стари дрехи. И а хвърли нещо не по предназначение, а глоба. Ама солена!

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 18. 18 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#17] от "султана глаушева":

  Това имам предвид, в държави където масово хората живеят в къщи и ти прибират боклука от пред вратата става, но тук в България където масово се живее в блокове няма как това да проработи, а стигаме и до проблема че манталитета на много хора в България е различен, ако има къде да си хвълиш боклука в някоя рекичка, дере, нерегламентирано сметище и т.н., що да плащаш за смет. Резултата ще е просто допълнително замърсяване на улиците и нищо повече, отделно някой би си казал, щом ще хвърлям само органични отпадъци какъв е проблема да ги изсипя в близката река или на някоя полянка, те се разграждат за отрицателно време.

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  До коментар [#18] от "Modestmouse":
  Пардон, забравих органичните. И те са към разделното. И отиват в зеления контейнер. Купуваш си или зелени пликове, дето се разграждат, или хартиени от супера (те не са скъпи), събираш там и хвърляш в зеления контейнер. И в крайна сметка, като направиш разделянето, в остатъчния боклук ти остава много малко. Всичко е въпрос на организация. Това за блоковете наистина е неудобство, защото на малка площ живеят много хора. Но това не променя нещата, че тук много хора си развяват байрака и цапат, защото не ги санкционират последователно и твърдо. Глоби го няколко пъти така, че ум да му зайде и следващия път ще внимава.

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 20. 20 Профил на jea37525166
  jea37525166
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Az Imam slednija Problem:
  Imam edin parzel ot 6400m² na koito njama i edna kofa za bokluk!!! Njama dori pat do parzela a plastam po 3-4.000lv na godina za smet.... Tova e pladneshki obir !!! Ima li vazmojnost da se napravi nesto juridicheski srestu tova bezumie?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах