БНБ готви мерки за намаление на лошите кредити

БНБ готви мерки за намаление на лошите кредити

© Цветелина Белутова, КапиталБНБ разработва комплексни мерки, които ще създадат условия да спадне делът на необслужваните кредити в банковата система. Това се разбра от изказването на управителя на централната банка Димитър Радев пред Асоциацията на банките в България, която днес отбелязва 25 години от създаването й.


Радев допълва, че тези мерки включват увеличение на провизиите, повишено отписване на несъбираеми кредити, усъвършенстване оценяването на обезпеченията и по-добри практики на оповестяване и събиране на данни.


По-рано днес институцията разпространи доклада на МВФ след извършения преглед на финансовата стабилност в България. Една от препоръките в него е тъкмо да се работи за свиване дела на необслужваните кредити, който в момента е около 17%.
"Имаме определен напредък, но много повече предстои да бъде направено. И това е, върху което се концентрираме в момента", обобщи резултатите от проверката Радев.


Той допълни, че другите непосредствени акценти в работата на БНБ в момента включват това да следи стриктното изпълнение на мерките, които бяха набелязани за няколко банки, след като миналото лято приключи проверката на активите и стрес тестовете им. Основно препоръките бяха към ПИБ и Инвестбанк.


Радев обявява пред асоциацията, цитиран от пресцентъра си, и че се довършва планът за по-нататъшно подобряване на работата на банковия надзор. Този въпрос също е сред препоръките на МВФ.


"Това е продължение на плана, който изпълнявахме през последните близо две години, и чието изпълнение даде добри резултати. Новите акценти са: вътрешните регулации, информационните системи и увеличение на ресурсите, включително назначаване на предвидените в оригиналния план допълнително хора, което за съжаление става по-бавно, отколкото очаквахме", обяснява управителят на централната банка.


Той посочва и че продължава привеждането на регулаторната рамка в пълно съответствие с европейското законодателство. Това включва изцяло нов закон за платежните услуги и платежните системи, с който наред с другото се повишават изискванията по отношение на сигурността на плащанията по електронен път и в интернет.


Радев допълва, че разбира колко усилия са нужни на банките в момента да работят ефективно при намаленото търсене на кредити на фона на ниските лихви. Подчертава, че управлението на кредитния риск и разходните политики ще бъде все по-актуална тема и поради перспективата да станем свидетели на нов възходящ лихвен цикъл, следвайки глобалните тенденции и очаквайки рано или късно такъв процес в еврозоната.


В коментар след изводите на МВФ финансовият министър Владислав Горанов, отново пред Асоциацията на банките, подчерта, че споделя мнението на фонда, че има още какво да се направи по отношение на подобряването на доверието към финансовата система. "Но сме удовлетворени от извода, че имаме стабилна и добре капитализирана банкова система", посочи той.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 1053 Гневно

  И пак ще нападнат кредитите от нужда на бедните,а тези които имат и не плащат, ще гуляят с тях.

 2. 2 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Средно 17% добре,но има банки с 5-6% и такива с 25-26%.Когато стане дума за банковата система се говори твърде общо и се цитира все средно.Дневник вие поне сте по-смели,напишете кой колко,ние средно можем да смятаме.

 3. 3 Профил на february
  february
  Рейтинг: 427 Неутрално

  За "намаление"?За намаление ли става въпрос или за намаляване?
  Дневник,Дневник,шегуваш се ти....

 4. 4 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ето, сега на Шиши и другите мутри съвсем легално ще им опростят милиони дългове..

 5. 5 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 530 Неутрално

  "Радев допълва, че разбира колко усилия са нужни на банките в момента да работят ефективно при намаленото търсене на кредити на фона на ниските лихви. "

  Хубаво е... да се замислят малко повече за хората, а не толкова за банките. Ето защо:

  Хубаво е централните банкери да обърнат повече внимание на това, че на хората и бизнеса им е трудно да функционират при този огромен спред между лихви по депозити и кредити (който води до рекордни печалби на банките).

  Хубаво е и да обърнат внимание на кредитите с плаващи лихви, които се отпускат в момента с огромна надбавка над ЕУРИБОР, например, от които хората ще се опарят след като започнат да се вдигнат лихвите в Европа.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 6. 6 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  парите са като тока
  банката дава пари на клиентите които ги харчат в повечето случаи а не могат да ги върнат
  както електроуредите които само консумират ток а не връщат ток но с тях се върши някаква работа

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  ми нормално не може Париба да прибира 5% на месец нищо че е на Кунева от реформаторите

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Стига глупости.
  Лошите кредити могат да намалеят само по два начина:
  1. Изплащане от чужд (например държавен) джоб, пу-пу-пу да не го казвам на лош час.
  2. Принуждаване на банките да ги зачеркнат от балансите си , т.е. да ги изпишат като загуби - с всички последствия за капиталоват адекватност. Тия , които са провизирани -добре, няма значение. Ама с непровизираните ( уж обезпечени )кредити какво правим?????

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  Държавата ли ще поеме кредитите на Пеевски и Миньо Цеков?

 10. 10 Профил на zuk_trombon
  zuk_trombon
  Рейтинг: 980 Весело

  "Повишено отписване на несъбираеми кредити."

  Леле мале тея съвсем за баламурници ни вземат. Давайте си паричките на "съхранение в банките". Па после Цветан Василев и след него Цеко Минев и Мутафчиев ке ви разправят как са им съборили стабиУните банки. СтабиУност му е майката

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#1] от "Antoaneta Ardashes":

  И пак ще нападнат кредитите от нужда на бедните
  --------------------
  Аре стига с тия бедни. Както бедността не е извинение да крадеш, така не е и извинение да вземеш уж назаем пари, които знаеш è не можеш да върнеш.
  Под 10 % са хората, които не си връщат кредитите поради независещи от тях причини - здравни проблеми (да сме живи и здрави всички), обща криза или просто лош късмет.
  Тези хора заслужават съчувствие и помощ .
  Всички останали са или тъпаци, които не могат да си правят сметката или Андрешковци, дето опитват да прецакат системата. Между другото 1 на 100 все пак успява..........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  Георгиос Георгиу имал над 1 МИЛИАРД кредити според Бивол

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  "Имаме определен напредък, но много повече предстои да бъде направено."

  Това като го чуя и се намествам по-удобно върху дюшека.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Държавата няма как да намали кредитите!
  Но пък може да се направят регулации НА рекламите на кредити така както както е за рекламите на наркотици,алкохол и цигари!
  Примерно НА 65% от повърхността на договорите за кредите да се изисква с големи букви да пише лихвите в България са НАЙ-НЕИЗГОДНИ В ЕС, ИПОТЕКИТЕ ВОДЯТ ДО СЪСТАРЯВАНЕ,КРЕДИТИТЕ ВИ УБИВАТ,КРЕДИТИТЕ ВОДЯТ ДО ИМПОТЕНТНОСТ И РАК и т.н.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Закон забранява да се пишат лоши неща за банките!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ето е едно хубаво нещо за банките:
  "Най-добрата банка (в Бг) е фалиралата банка"

  Машини прости, народ неук.
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Закон забранява да се пишат лоши неща за банките!!!!!!!!!!!!!!!!Ето е едно хубаво нещо за банките:"Най-добрата банка (в Бг) е фалиралата банка"
  —цитат от коментар 15 на Zizu

  Дори и най-близките до фалита банки приближени до Камората,Ндрагета, Коза Ностра и т.н. у нас просперират добре и се радват политически и медиен чадър имат си вербувани агент-бушони и в БНБ разбира се!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 3993 Неутрално

  Банда стари мошеници, които трябваше да бъдат изринати , още преди 27 години ..начело с тодор вълчев и цялата плеяда слуги на бкп !! Обраха, парите на хората няколко пъти и ПАК , пак са готови и действат под благовидния поглед на тези - по- горе ..
  Проспаха КТБ, траят си пред мутрите , пред олигофрени , като червеното шумкарско внуче- пеевски , кримитата и управляващите ни недоразумения днес ...
  Смачкаха всяка инициатива в началото - с лихвите си , но ТЕ НИКОГА не бяха винивни !?
  Не разчитайте на тези мутри - те не са там , за да ви помагат ...
  МУТРЕНСКА държава..
  КЪДЕ са парите на КТБ - ТРИ години - няма Обвинителен акт от меха пълен с фекалиии !!??
  ТРИ години !!???

  BIG AL
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 3993 Неутрално

  Банда стари мошеници, които трябваше да бъдат изринати , още преди 27 години ..начело с тодор вълчев и цялата плеяда слуги на бкп !! Обраха, парите на хората няколко пъти и ПАК , пак са готови и действат под благовидния поглед на тези - по- горе ..
  Проспаха КТБ, траят си пред мутрите , пред олигофрени , като червеното шумкарско внуче- пеевски , кримитата и управляващите ни недоразумения днес ...
  Смачкаха всяка инициатива в началото - с лихвите си , но ТЕ НИКОГА не бяха винивни !?
  Не разчитайте на тези мутри - те не са там , за да ви помагат ...
  МУТРЕНСКА държава..
  КЪДЕ са парите на КТБ - ТРИ години - няма Обвинителен акт от меха пълен с фекалиии !!??
  ТРИ години !!???

  BIG AL
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 3993 Неутрално

  Банда стари мошеници, които трябваше да бъдат изринати , още преди 27 години ..начело с тодор вълчев и цялата плеяда слуги на бкп !! Обраха, парите на хората няколко пъти и ПАК , пак са готови и действат под благовидния поглед на тези - по- горе ..
  Проспаха КТБ, траят си пред мутрите , пред олигофрени , като червеното шумкарско внуче- пеевски , кримитата и управляващите ни недоразумения днес ...
  Смачкаха всяка инициатива в началото - с лихвите си , но ТЕ НИКОГА не бяха винивни !?
  Не разчитайте на тези мутри - те не са там , за да ви помагат ...
  МУТРЕНСКА държава..
  КЪДЕ са парите на КТБ - ТРИ години - няма Обвинителен акт от меха пълен с фекалиии !!??
  ТРИ години !!???

  BIG AL
 20. 20 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Стига глупости.Лошите кредити могат да намалеят само по два начина:1. Изплащане от чужд (например държавен) джоб, пу-пу-пу да не го казвам на лош час.2. Принуждаване на банките да ги зачеркнат от балансите си , т.е. да ги изпишат като загуби - с всички последствия за капиталоват адекватност. Тия , които са провизирани -добре, няма значение. Ама с непровизираните ( уж обезпечени )кредити какво правим?????
  —цитат от коментар 8 на qwertqwert


  Що бе, може и една хиперинфлацийка да помогне ;) И голяма обезценка на валутата помага.

 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 3993 Неутрално

  И най- мръсните банки, днес, в България , са :
  Първа инвестиционна - ПИБ и Пиреус банк !!
  Не влизайте ,. поне в тези офиси !!!
  Съвет от мен ::))

  BIG AL
 22. 22 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Двама Радевци "командват" България
  ДР и РР.

 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  "... че тези мерки включват увеличение на провизиите, повишено отписване на несъбираеми кредити....."
  Много РАЗУМНИ мерки.

 24. 24 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Що за смешка? Ще лекуваме недъг с... опростяването му?! Дължимите заеми трябва да бъдар изцедени, особено когато за милиони, а длъжниците са фиктивни фирмички на разни съвсем нефиктивни дебелаци!

 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 4488 Неутрално

  Горе на снимката ДС агент Стойновски заУчва младите ГЕРБ - ви милионерчета как да заличават необезпечени и несъбираеми кредити на ДС-БКП подставени мутри а за другите се грижи Чичовото като им казва в прав текст какво да правят със супата. :-)

  http://desebg.com/2011-01-06-11-41-26/1549-2013-11-13-16-22-18

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 26. 26 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ТИЕ КОЛЧЕМ СЕ РАЗМЪРДАТ И НЕЩО СТАВА,ДАНО ДА СЪМ ЛОШ ПРОРОК АМА ТАЯ РАБОТА НИКАК НЕ МИ ИДЕ НАДОБРЕ

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3658 Неутрално

  До коментар [#8] от "qwertqwert":

  Вземете ги четете тия статии...
  Иде реч за бъдещи кредити, не за текущи. И да, отписване винаги ще има, целта е да се намали.

  Иначе, гледам тия пак обикалят около проблема, ама не смеят да го погледнат. Този, който връща кредити е бизнесът. Бизнес у нас няма, затова банките действат като заложни къщи. А там лошите кредити са много, за сметка на това лихвите са високи. Баланс, дет му се вика. Но това прави картинката и откъм финансова и откъм икономическа гледна точка твърде лошо.

  Можем да благодарим на герберастията за чудесното ръководство на БНБ за последните 10 години.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Надявам се ,че ПИБ и Инвестбанк/ и подобни на тях банки/ няма да се превърнат в новото КТБ

 31. 31 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Разбирам,че Инвест Банк не е издържала стрес-теста.Значи имало е някакви проблеми.Дали по повод и във връзка с това,НАП-Бургас прехвърли сметките си точно в тази банка?Изглежда НАП Бургас си пада по проблемни банки.

 32. 32 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Докато е в ЕС и НАТО, България бял ден няма да види.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3658 Неутрално

  До коментар [#32] от "42":

  Нали? Я ги виж държавите, дето не са в ЕС и НАТО колко им е хубаво...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Нито дума не се споменава за подаване на документи и влизане в европейският банков механизъм и кандидатстване в еврозоната. Разпъват локуми за намаляване на лошите кредити, но много по-важни и фундаментални неща ги пропускат покрай ушите си.

 35. 35 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#7] от "1001":
  Там е предимно електроника и лихвите бяха 25%, не че е на Кунева.

 36. 36 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#26] от "reply":
  Дали не замириса на евро тежко ни.

 37. 37 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Да приемат бързо закон за личния фалит и да не се ослушват. Аман от банки и съдия изпълнители!

 38. 38 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#37] от "le_bigmac":

  Не им отърва.

  Причините са изяснени. Решението e Терминал 2.
 39. 39 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#20] от "dgerald":

  Що бе, може и една хиперинфлацийка да помогне ;) И голяма обезценка на валутата помага.
  ---------------
  Прав си, и това е решение.(Пу-пу-пу....)

  :) :) :)
  Ако нищо друго не помогне - БСП-то имат готов кадър, министър Хиперинфлация винаги е на линия....
  :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 40. 40 Профил на dragozov
  dragozov
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Те лошите кредити са давани главно от банки с българска собственост на българи, с тях са купувани големи хапки от икономиката ни чрез приватизация, често по съмнителен начин.

 41. 41 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Делът на небослужваните кредити няма как да се намали с постоянното спъване на кредиторите да си съберат вземанията. Който популист дойде на власт, търси начин да спъне ЧСИ, банки, да намалява законна лихва и прочее. Държава, която е в плен на длъжниците, няма как да прокопса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах