Ръст на икономиката от 5% е постижим средносрочно, смятат учените в БАН

През 2016 г. пазарът на труда намалява своя капацитет и осигурява заетост на по-малък брой хора в сравнение с експанзията през 2015 г., смятат икономистите на БАН.

© Анелия Николова

През 2016 г. пазарът на труда намалява своя капацитет и осигурява заетост на по-малък брой хора в сравнение с експанзията през 2015 г., смятат икономистите на БАН.Моделът, който България следва за постигане на висок растеж, е неустойчив. Независимо, че българската икономика е силно чувствителна към входящите финансови потоци, ръст от минимум 5% годишно е постижим в средносрочен план. Това се казва в годишния доклад за икономиката, изготвян от Института за икономически изследвания при БАН, акценти от който бяха изпратени до медиите.


Според авторите на документа, за целта трябва да се преосмисли както ролята на държавата и нейната фискална политика, така и данъчната система.


Този оптимизъм се споделя и от премиера Бойко Борисов, който неотдавна каза, че растежът на икономиката ще се ускори до 4.5-6%.
Анализът на реалния сектор води до извода, че в средносрочен план може да се очаква икономически растеж от малко над 3% годишно. Той ще се основава на постепенно увеличение на крайното потребление и засилване на инвестиционната дейност в страната, коментира един от авторите на доклада Виктор Йоцов, ръководител на проекта.


Прогнозата на икономистите е за средногодишна инфлация от 2 до 2.2%, безработица до нива 6.0-6-5% и ръст на реалната заплата около 6 на сто.


Икономистите очакват запазване на високи темпове на растеж в експортноориентирани отрасли като производство на каучук и пластмаси, неметални минерални продукти, метални изделия и др., които ще се влияят и от повишаването на международните цени


За постигане на по-висок растеж учените препоръчват 4 основни направления за преструктурирането на публичните разходи и радикални промени: образование с акцент върху училищното образование; здравеопазване с развитие на първичната извънболнична медицинска помощ, оптимизиране на болничната мрежа и разбиване на монопола на НЗОК; пенсионна реформа, която да отговаря на демографската структура със засилване на ролята на втория и третия стълб, и инвестиции в икономическата инфраструктура в сферата на водите, електропреносната мрежа и транспорта.


Прогнозата за банковия сектор е тази година корекциите на лихви да бъдат преустановени и успоредно с увеличението на рисковата премия това да рефлектира върху цената на кредитирането, но с известно закъснение. Причината е, че отнемането на възможността да се печели от понижение на лихвите по депозити ще мотивира банките в страната да потърсят алтернативни източници за подобряване на доходността, например, чрез подобряване на нормата на кредитиране.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  "Анализът на реалния сектор води до извода, че в средносрочен план може да се очаква икономически растеж от малко над 3% годишно. Той ще се основава на постепенно увеличение на крайното потребление и засилване на инвестиционната дейност в страната, коментира един от авторите на доклада Виктор Йоцов, ръководител на проекта....."


  Само този извод като се прочете, особено "може да се очаква", говори за ала-бала и още нещо... Липсва анализ на влиянието на външни политически процеси, рискове и т.н.
  И един въпрос - някои от тези учени, малко опит в реалната икономика, както и получени доходи, не само от бюджета и евро проекти, има ли!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  "Този оптимизъм се споделя и от премиера Бойко Борисов"

  Което е доста комично. Че той премиерът Бойко Борисов всъщност е основният повод за песимизъм.

 3. 3 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Вярвам ви! Линеен ръст на икономиката е равен на експоненциален ръст на корупцията. Всичко останало няма значение. Докато има корупция, ние ще сме най-бедните.

 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Тези 5 % растеж със земеделие ли ще ги постигнем? Зърното ще стане по-скъпо от златото и компютъра? Защото не виждам откъде ще дойдат тези инвестиции, тези технологични компании, IT сектор или заводи за скъпи части и крайни продукти. Влязохме в ЕС през 2007 г, вече 10 години уж сме в отбора на богатите държави, имаме зад гърба си ЕС и НАТО, водим се сигурна държава. Да, ама не. Рейтинговите агенции все още ни определят като "боклук", а инвеститорите в технологичния сектор скоростно бягат от нас. Много тъжно ми става, като си помисля, че производители като Самсунг, Панасоник, LG и други имат заводи в Румъния, Полша, Словакия. Говори се, че България можела да стане някакъв европейски IT център, но никой не казва откъде ще се излюпят тези квалифицирани кадри. Разни китайци идват и си отиват, направиха завод за автомобилни части и сега май го закриват.
  Остава да осъществим растежа с лафки и продажба на цигари в павилиони.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Дано прогнозата на БАН стане реалност

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Ръст на икономиката от 5% е постижим, но няма да стане при сегашното управление. С баене не става. Без инвестиции също. Само потребление е до време. БАН зависят от бюджета. Генерират розови новини. Да не се страхуват, ще получат пак пари. Другият път да кажат: Ръст на икономиката от 10% е постижим. После: Ръст на икономиката от 15% е постижим. За повече няма да успеят. Бойко ще се срине от властта.

  Миша
 7. 7 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 720 Разстроено

  До коментар [#3] от "Кози Крак":

  Разбира се, че корупцията вреди и изкривява резултатите на икономическите субекти но да не си мислим, че в Турция, Русия или Румъния няма корупция?! Ако се вторачим само в корупцията може да зациклим за дълго време напред защото обществения манталитет и нагласи се променят бавно и трудно.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 8. 8 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 720 Разстроено

  До коментар [#3] от "Кози Крак":

  Разбира се, че корупцията вреди и изкривява резултатите на икономическите субекти но да не си мислим, че в Турция, Русия или Румъния няма корупция?! Ако се вторачим само в корупцията може да зациклим за дълго време напред защото обществения манталитет и нагласи се променят бавно и трудно.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Още една причина да бъде закрит БАН...

 10. 10 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#5] от "neut":

  Дано, дано, ама на дали...

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  То , ако слушахме БАН, досега и комунизма щяхме да построим.

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  БАН са направили поредното поръчково изследване. Те като им поръчаш доказват, че АЕЦ-Белене е МНОГО необходима и след това пък доказват, че не е необходима. Който плаща поръчва музиката, отдавна е известно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1398 Неутрално
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Неутрално

  Това не е прогноза, това е пожелание :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Ръст на икономиката означава по-голямо по стойност производство на стоки и услуги. Което се постига чрез насърчаване на индивидите да инвестират и/или работят повече. За което е нужна благоприятна и приятелска икономическа среда. Което се постига чрез намаляване на административната тежест, премахване на корупцията и защитата на собствеността.. Което се постига чрез работеща правоохранителна система и ограничаване на държавната намеса в икономическите процеси.
  Т.е. нужна ни е съдебна и административна реформа.
  Но тъй като БАН са на бюджетната ясла, няма да кажат това.
  Защото сегашното положение устройва политическата класа - удовлетворява желанието им да имат пари, т.е. да крадат, и да имат власт, т.е. да могат да съсипят или издигнат всеки, когото поискат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK