Мениджърите в търговията на дребно са най-оптимистично настроени през май

Мениджърите в търговията на дребно са най-оптимистично настроени през май

© Георги КожухаровВтори поред месец мениджърите са оптимисти за бизнеса на предприятията си, като най-силно изразена е тази оценка в сектора на търговията на дребно, показват данните на Националния статистически институт. Общият показател на бизнес климата през май нараства с 3.2 пункта в сравнение с април.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се повишава с 1.3 пункта спрямо предходния месец, главно поради оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.


Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, докато прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.
Основният фактор, затрудняващ дейността, остава несигурната икономическа среда, следвана от недостига на работна сила.


Мениджърите предвиждат запазване на цените през следващите три месеца.


Строителство. През май съставният показател "бизнес климат в строителството" се покачва с 2.9 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.


Мненията им за настоящата строителна активност, както и очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-оптимистични. Последната анкета обаче отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.


Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса.


По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 5.6 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията.


Същевременно и в прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца се регистрира повишен оптимизъм.


Основните пречки за развитието на бизнеса остават свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.


За продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Услуги. През май съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 4.7 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-благоприятни са и мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги.


Най-сериозните затруднения за дейността в сектора продължават да бъдат конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, макар че през последния месец се наблюдава намаление на негативното влияние на втория фактор.


Очакванията на мениджърите относно продажните цени са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 519 Неутрално

  За късмет Доналд Тръмп е президент на САЩ. САЩ над всичко.

  Следил съм Дау джонс, американският борсов индекс, и той е бил винаги свързан с Дакс, с немският борсов индекс. Като начало на следене на Дау джонс беше 2004 г., преди САЩ да почне войната с Ирак и диктатора-сунит Садам Хюсеин заради намирали се там химически оръжия.

  Es muß Geld fließen!
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#1] от "slan777":

  Да сте объркали статията ( ако това е статияв де:)) под която пишете.
  Иначе добра е новината, но все пак да изчакаме след очакванията, да видим каква ще е реализацията.

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Да им се чуди човек на оптимизма, предвид пределно ниската производителност на труда у нас, която, видиш ли, обуславяла и ниските ни заплати и съответно и пенсии, а оттам и потребление. На какво отгоре се радват - че повечето кадърни млади хора хващат самолета с еднопосочен билет?

  По принцип няма лошо човек да е оптимист, даже е задължително, защото посоката на живота е само една, но преди да тропосат данните за растеж и туйце и онуйце, да покажат какви заплати и данъци са платили. Тогава повече ще им повярвам в оптимизма да задържат работещите тук българи и да привлекат обратно онези, които волно или неволно прогониха с политиката си на доходи, а правителството - с липсата на борба с престъпността и почти пълното безредие в държавата.

 4. 4 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Оцелелият след инвазията на "Лафка" дребен бизнес работи по-спокойно след като тази структура затвори обръча си.

 5. 5 Профил на бай кольо
  бай кольо
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "mara71":

  В смисъл?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK