И след 10 г. в ЕС България не успява да стане по-конкурентна

И след 10 г. в ЕС България не успява да стане по-конкурентна

© Цветелина Белутова, КапиталБългарската икономика, теглена от ЕС, продължава бавно да излиза от стагнацията. Но българските политици и бизнес мениджъри не са успели да подобрят конкурентоспособността на страната за 10-те години членство в ЕС. През 2017 г. България заема 49-то място от 63 икономики, което е подобрение с шест позиции спрямо 2015 г., но влошаване спрямо 2007 г. По-добро е представянето й в изготвената за първи път класация за дигиталната конкурентоспособност - 45 място.


Това се посочва в Годишника на световната конкурентоспособност 2017 на Института за развитие на управлението (IMD, Швейцария), цитиран от Центъра за изследване на демокрацията.


Без изгледи за напредък


Българската икономика остава сред най‐неконкурентоспособните, като все пак в Европа изпреварва Румъния, Словакия, Унгария, Гърция, Хърватия и Украйна. Дългосрочните фактори на конкурентоспособност на българската икономика остават устойчиво ниски, което прави вероятността за промяна в близките години много малка, без съществена корекция в политиките на българските правителствени и бизнес лидери.
Като основни фактори на българската конкурентоспособност се запазват сравнително евтините стоки от първа необходимост (цена на живот), нормата на растеж на реалната икономиката (включително. на глава от населението), приходите от туризъм, валутните курсове, евтините наеми на офиси и липсата на сериозни рискове, които биха довели до преместване на
аутсорсинг услугите.


Всички тези фактори са пряко свързани с много ниската база, от която тръгва българската икономика, и могат лесно да се променят при смяна в световната конюнктура, посочват от центъра.


Къде остават проблемите


Според изследването, основните предизвикателства пред управлението на обществения и частния сектор остават застаряването на населението, прилагането на законодателството по отношение на конкуренцията, правораздаването, и финансирането на пенсиите.


Бизнесът продължава да оценява като сериозен проблем изтичането на мозъци. За трета поредна година данните за общата и младежката безработица бележат понижение, но въпреки това остават сравнително високи. Това в комбинация с ниското равнище на заплащане в сравнение с Европа в повечето сектори продължава да създава предпоставки за изтичане на квалифицирани кадри зад граница и увеличение на дела на скритата икономика в България.


Тежестта от спазването на регулациите и липсата на одитна култура и добри счетоводни практики също са посочени от бизнеса като значителни пречки. Още веднъж се потвърждава нуждата от увеличаване на международния опит, адаптивността и гъвкавостта на българските фирми.


Ниски данъци, лесна регистрация


Положително се оценяват размера на данък печалба (1-во място сред всички изследвани държави), общият размер на корпоративните и лични данъци, размерът на правителствения дълг, възможността за бързо и безпроблемно регистриране на нови фирми, и регулациите на пазара на труда.


Същевременно България се нарежда сред водещите места по инвестиции в телекомуникациите, комуникационни технологии и дигитални умения, което показва потенциала за развитие на таланти и високо обучени кадри, при наличие на необходимите политики, добро управление и инфраструктура. България остава и сред лидерите в областта на ползвателите на широколентов интернет и по скоростта му.


Тази година IMD за първи път публикува Класация на дигиталната конкурентоспособност, в която България заема 45-то място от 63 държави. Класацията се базира на 50 индикатора, като въвежда няколко нови критерия за измерване способността на страните да адаптират и изследват приложението на цифрови технологии, с потенциал това да доведе до трансформация в правителствените практики, бизнес модели и обществото като цяло.


Водещи в класацията са Сингапур, Швеция, САЩ, Финландия и Дания. България показва сравними с останалите държави показатели по научна концентрация и технологична рамка, но изостава по отношение на гъвкавостта на фирмите и адаптацията на ИТ технологиите.


Какво да се прави


Според авторите на доклада има няколко сфери, на които България трябва да обърне внимание, за да подобри представянето си:


- Подобряване работата на съдебната система и справяне с безнаказаността по високите етажи на властта.


- Модернизиране на публичната администрация и независимите регулаторни органи с цел намаляване на корупционните рискове и подобряване на пазарната конкуренция.


- Подобряване на качеството на здравеопазването и образованието, за да се обърне тенденцията на изтичането на мозъци и намаляването на населението.


- Фокусиране на финансирането от ЕС върху икономическите и социални ефекти вместо върху усвояването.


- Пълна либерализация и диверсификация на енергийния пазар с акцент върху ангажираността на потребителите и постигане на растеж, базиран на ниски въглеродни емисии.

Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5341 Неутрално

  Няма конкурентноспособност при самите кандидати. Защо? Няма достатъчно работна (квалифицирана) ръка. Защо? Няма раждаемост - България пак е на последно място, този път при домакинствата с повече от 3 деца в ЕС:
  http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20170531-1?inheritRedirect=true&redirect= %2Feurostat%2Fweb%2Fmain%2Fhome

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Ням как да има растеж, при положение, че най-големият работодател е държавата.

 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1942 Весело

  Все ползи от това членство в ес ...
  Но пък вожд ББ каза, че цъфтим и просперираме, така, че статията и фактите трябва да мълчат пред Него!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4759 Неутрално

  Списъкът след "Какво трябва да се направи" е това, което трябва да се направи! И то в този ред! Застаряване на населението не е само български проблем. Но съдебната система и образованието са!

 5. 5 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":
  Вероятно защото вместо 800 инженери/ за всички ВУ-та/ на година имаме 80. А юристи, филолози, еднорози, и други -пози за година-2000/ примерно. не са точни данни/
  Е, когато работих за най-големият и легален 100% металургичен комбинат в България, ейчарката ми е е предлагала успешен финансист с 4 годишен опит в ДОКАЗАНА КОМПАНИЯ/ каквото и да означава това/ за позиция, свързана с ПРОИЗВОДСТВОТО НИ!!!!!!!!!/А финансовият ни мениджър по моя молба го "интервюира" и ми сподели, че този тип става за счетоводна къща, но не и за производствени финанси/
  Понеже се оказа ...брат на сестра и, а стартовата заплата при нас беше 3,5 к. нето при 6 месечен стъпка на оценка и растеж/без да споменавам допълнителните бенефити/

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  "Българската икономика, теглена от ЕС, продължава бавно......."

  "Икономика" ли пише? Чакай да проверя! Аааа, сигурно имат предвид шивачките.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5341 Неутрално

  До коментар [#5] от "clutch":

  В първата част си прав. По нататък нямам познания....
  Аз търся сондаж. инженер, със дневен надник - 250 .лв. на ден, без извънредни, хотели и т.н., да работи със сонда произв. 2016 год., US и не мога да намеря постоянни хора... Все големи сондьори, сондиралина километри в Либия, Йордания, Катар, Ирак, Иран и къде ли не, и като се блъснат в ново поколение сондажна машина, с електроники, и т.н. - големите майстори дават назад... Та, така -инвестирах в бизнес, който не ми е основен, но ми е присърце от години, предварително знаех какъв ще е проблема (не в липсата на работа, отказахме десетки поръчки, с които щяхме вече да сме на нула, минимум, и то за 1 година). Та, така - в България първо намери правилните хора, стимулирай ги да бъдат сигурни, осигури ниво, доста на средното за страната - и тогава може и да си спокоен за инвестициите си...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Няма и НЯМА ДА ИМА конкурентноспособност поради една проста причина - при нас капиталистите са НАЗНАЧЕНИ.

  Как се става капиталист на Запад и особено в Америка? Някое младо умно момче напипва някаква перспективна идея, в условията на собственият си гараж прави прототип, почва да продава. При налично пазарно търсене от печалбата разширява производството. Веднага банки и инвестиционни фондове го кредитират за да вземат и те нещо от печалбата. Пуска акции, втурват се акционери да инвестират отново с идея и те нещо да понамажат. През цялото време пазара интензивно подпомага добрата идея и ефективният капиталист, служи като естествен филтър но и мощен стимулатор.

  Как се става капиталист в България? "Правилните" хора ги НАЗНАЧАВАТ за капиталисти и получават на цената на старо желязо готови работещи предприятия. Правилни са защото са от БКП/ДС номенклатурата, не защото имат някаква добра идея в главата и качества. Още от тук поне едно 90% от предприятията са обречени на загиване защото нямат НАЙ-ВАЖНОТО условие, човек с квалификация и идеи начело.

  Уменията на огромното мнозинство от назначените капиталисти стигат колкото да разпродадат като старо желязо полученото оборудване. Не им е жал, нали са го получили безплатно.

  Едно 10% кретат и едва оцеляват главно поради безумно ниската цена на труда. Който е по-квалифициран бяга на Запад, да не е луд да работи на неграмотни собственици за мизерна заплата. Назначеният капиталист няма качествата и знанията да въвежда нови технологии, вижда единственото решение само в това което знае, т.е. като му е избягала работната ръка да внесе друга но не високо квалифицирана а ниско платена, от бедни държави. Т.е. имаме самовъзпроизвеждаща се бедност.

  Да приемем, че имаме някое умно младо момче с идея в главата. Т.е. както на Запад. И да направи нещо в гаража какво от това? Ще отиде с идеята при назначеният капиталист а той е тъп и не може да я оцени и да инвестира в нея. Не само е тъп но е и мързелив и не обича да рискува с някакви там новости. За него идеалната инвестиция е нещо просто, не искащо грижи,да вложи пари и да стриже рента. Някакво хотелче на първа линия, някакъв ВЕИ с гарантирано изкупуване за 25 години напред.

  За младото момче няма рискови фондове които да му помогнат да осъществи идеята. Ако има те отново са за "наши хора". Пазара е беден, и да почне да произвежда няма кой да купува. Т.е няма го този процес на реализиране който го описах в началото. В крайна сметка то се бори 5-10г, вдига ръце и се маха. Имам много познати които минаха точно по тази пътека.

  Ще попитате какъв е изхода? Не знам, аз не го виждам. Освен това поколение назначени капиталисти да измре поради естествените биологични закони и надеждата, че повече няма да имаме такива. Но както гледам "усвояването" на еврофондовете от "правилните" хора дори и тази надежда не е голяма. И естествено усвояването е каквото са самите те, тъпо и неефективно.

  Май ще трябва да чакаме да фалира тази имитация на капитализъм както фалира имитацията на социализъм, някаква катастрофа която да измете всичко. Дълго стана, дано сте имали търпението да го изчетете.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Шиене на ишлеме, кибичене на крак във фабрички за кабелчета, смяна на чаршафи на туристи за по 200 евра и аутосорсване за по 400 в разни центърчета.. Туй е то 80% от Бъгъ "конкурентоспособността"...в Есъ..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1331 Гневно

  Защо така ли, ами лесен е отговорът. Щото така нареченеият политически и бизнес елит в милата ни Мамковина не вижда по-далече от джоба си. След приемането ни в НАТО и ЕС, до ден днешен аз лично не съм видял, чул или прочел някаква дългосрочна стратегия за развитието на България, която би поставила ясни приоритети, цели и критерии. Манталитета и разбиранията на така нареченият елит е - след мен потоп.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 11. 11 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 483 Разстроено

  Всеки ден се плюе срещу работодателите, всеки ден се обяснява какви изедници са и колко са нещастни служителите и после искате конкурентоспособна икономика, ами няма да има. Няма да има, защото никой млад не иска да е работодател, той иска да работи на сигурна заплата и на бюро, а ако може и в ИТ сектора в някой колцентър, ама ще навлезе, нали... Не, че няма измекяри сред работодателите има, но те реално не са повече от 10%, но заради тях се мачка всичко друго иунищожаваме бизнеса. Ние вдигаме минимална заплата, а не гоним сивия сектор, създаваме огромни глоби за рекет, но на тия дето са обявили, че работят, сивия сектор не го пипаме и... А кой е виновен за това - НС? Не, закони има. Изпълнителната власт? Не, контролни органи има. Съда? Не, каквото му изпратят, гледа да го осъди? И какво остана, дааааа, ние сме си виновни, че се плюем всеки ден и не гледаме как да подобрим малкото, а все малката далаверката.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5341 Неутрално

  До коментар [#9] от "ostin22":

  Има хиляди български предприемачи, читави търговци, които работят 350 дни в годината и плащат толкова данъци на година, пари - които няма да спечелиш за цял живот... Та, по-леко с италиано-гръцките дърводобивни и шивашки клишета, несъизмерими с българските средни предприемачи...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 13. 13 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf1":
  С лаишките ми познания, предимно от приятели с търсеният от вас професионален профил и над десет годишен опит в областта, предлаганият от вас дневен надник е с 1/2 над това, което те получават на час в Бритиш Ойл при работа на океански платформи или при тежки целогодишни метеоусловия.
  Освен това боравенето дори с обновена версия на спец. софтуер задължително изисква седмичен курс от страна на разработчика.
  Търсените от вас специалисти ги има в България, но са почти на пенсионна възраст. Над 50 години трудно ще си намерят работа навън. Имат опита/ не всичко е в електроника/ и едно спонсорирано обучение би ги върнало в играта.
  Трудна задача сте си поставили, по-добре да помислите дали аутсорсване на търсената от вас услуга не е по-добрият избор в дългосрочен план. С включена клауза за обучение на ваш човек.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#5] от "clutch":Аз търся сондаж. инженер, със дневен надник - 250 .лв. на ден, без извънредни, хотели и т.н., да работи със сонда произв. 2016 год., US и не мога да намеря постоянни хора...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf1


  Мога да те "успокоя" - тази година в специалността "Сондиране, добив и транспорт на нефт и газ" на МГУ има приети общо 6 /шест/ кандидати. Просто толкова желаещи е имало. А тя обхваща всичко, от проучвателното, инженерното и хидрогеоложко сондиране, през сондирането и добива на нефт и газ та чак до газопроводите. От които двама чужденци. Така че няма какво да търсиш инженер, хващай някой мераклия от родопските села и го учи да дърпа ръчките.

  PS Впрочем точно преди 3 месеца в сондажният форум на Offroad едно току що дипломирано момче сондажен инженер ми се обади че търси работа. Насочих го към ГЕОПС-Асеновград. Явно нещо се разминавате в търсенето и предлагането.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 15. 15 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":
  Към колегата Хамилтън, не към мен :)
  Аз съм на етап "консултант извън България", дори напускам страната :(

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5341 Весело

  До коментар [#14] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  От другата страна на България съм. Отделно, в Асеновград е най-големия производител на сондажен инструментариум(и ний сме им били клиент), хората имат традиции...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5341 Весело

  До коментар [#15] от "clutch":

  Консултанта си е консултант! Браво, да ги консултираш качествено и високо платено. Между областите фармация и сондьорство, мога да ти съм ко-консултант...!?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 18. 18 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf1":

  Я виж ти.. гъмжало от преуспели, конкурентноспособни викаш..?? А дали тия "хиляди" не са по-малко от 1% от работещите? Би ли направил справка?

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5341 Неутрално

  До коментар [#18] от "ostin22":

  Ами тези хиляди - сами ли работят!?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":От другата страна на България съм. Отделно, в Асеновград е най-големия производител на сондажен инструментариум(и ний сме им били клиент), хората имат традиции...
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf1


  Ами обадете ми се на ЛС, можем да измислим нещо. Ако не сега в бъдеще време, контактите винаги са полезни. А в Асеновград минаха първите 10г от биографията ми на млад инженер. Действително там нещата са на ниво, затова и ги препоръчах на момчето.

  До коментар [#14] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":Към колегата Хамилтън, не към мен :) Аз съм на етап "консултант извън България", дори напускам страната :(
  —цитат от коментар 15 на clutch

  Разбрах го, но мнението ми за системата на цитиране на Дневник е дадено в ника ми :)

  Относно напусналите БГ по-лесно ми е да кажа колко вече са отвън отколкото тук. Такава ни е специалността. Сега с тези цени на нефта сондирането е в криза и работните места понамаляха. Но преди време редовно ми се обаждаха западни фирми с предложение да им намеря сондажни инженери, даваха по $500 на човек. И аз не мога да ги взема! Все пак искаха хора с известен опит поне 3 години, знаене на английски и т.н. А такива или имаха собствена фирмичка или вече се бяха изнесли.

  Това е положението, свършиха се произведените от социализма инженери и тепърва кризата за тях ще става ужасяваща. Но когато беше време държавата и собствениците подценяваха въпросът. А образованието е страшно инерционна система. Това и помогна да оцелее през кризата но това и ще бъде причина проблемите в нея да се решават страшно бавно и трудно. И няма да стане с елементарното повишаване на учителските заплати.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8323 Неутрално

  "няколко сфери, на които България трябва да обърне внимание, за да подобри представянето си"
  Във доклади от всякакъв род и от различни места , все едно и също. Абе ,ние идиоти ли сме, че не вземаме от дума, какво трябва да променим, за да тръгнем напред.

 22. 22 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1988 Разстроено

  До коментар [#20] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Образователната система във България е някакъв кошмар!

  Назначавал съм млади момчета, току що дипломирани инженери висше образование по специалността. Млади, работи им се (другия проблем има доста дето не им се работи), искат да се квалифицират, слушат за да се научат, обаче напълно неграмотни.
  Неграмотни до степен в един е-мейл с две изречения да имат десетина правописни грешки и едното изречение некоректно структурирано.
  До степен в разговор, в който искат да ми обяснят нещо да не мога да ги разбера и да ги подпитвам какво искат да ми кажат, не могат да се изразяват.

  И завършили висше образование инжинерна специалност!?!

  Липсата на хора за работа във България се превърна в основен проблем!

  Друг проблем е тоталния контрол над икономиката!

  Модератора е неадекватен!
 23. 23 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 595 Весело

  Бизнес по български - Пешо и сие мародери ще вземе хляба на американците...

 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2139 Любопитно

  "Българската икономика остава сред най‐неконкурентоспособните, като все пак в Европа изпреварва Румъния, Словакия, Унгария, Гърция, Хърватия и Украйна."

  Това си е истински подвиг, при положение че посочените страни нямат нашите кахъри със съдебната система(може би без византийците и украинците).
  Ако тези които са писали доклада смятат че това са причините хората да се махат оттук, най-добре да си закачат дипломите на онзи гвоздей в нужника, предвиден за форматираната WC хартия. Хората се махат оттук, не заради изнмислените глупости около съдебната система, а защото в старнство получават повече мангизи.
  А, и ако не си бяхме ударили кепенците на реакторите в Козлодуй повече или по-малко конкурентни щяхме да бъдем?

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  Е как да стане като всички комунисти станаха капиталисти...толкова са тъпи горките, мислейки, че бизнес е да смъкват по десет кожи от нещастните българи...

 26. 26 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#25] от "BGman1":

  Добре де, коментирате срещу комунистите с истински комунистически лозунг?!? Хайде, стига!

 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#24] от "2.5":

  Знаеш ли, че има една не малка група българи, които живеят в чужбина, а работят или правят бизнес във България?

  Радосвет Радев собственика на Дарик радио например е може би по-общопознат затова го изполвам за пример, се премести със семейството си във Виена и си живеят там, а пък бизнесите му са си тука и си ги движи човека, пътува ежеседмично.

  В България ако ти се занимава и си над средноинтелигентен можеш да правиш доста пари всъщност.

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#22] от "ivan_":

  А питате ли тези които ги учат? Колеги ми са се оплаквали, че на студентите вече им е проблем решаването на правоъгълен триъгълник! И се налага на студенти 3 курс да се обяснява какво е това синус и косинус. Ще кажете "късайте ги". ОК, ще късаме. И тогава просто никой няма да вземе изпита, такова е вече нивото. Само че това ще е скандал и няма да остане без последствия за много взискателният.

  Преподавателите се ориентират към средното ниво и нагаждат към него критериите. А това средно ниво непрекъснато пада. Най-високо беше 1987-88г когато доклади по ТНТМ бяха на нивото на курсов проект. За незапознатите ТНТМ е доброволна извънкласна дейност, не дава нищо като облаги за вземане на изпитите. От тогава нивото на влизащите да следват за инженери непрекъснато пада. Просто всичко иска вече с папки да работи и това избира да следва, за инженери влизат тези които не ги приемат за юристи или икономисти. Или "наследствено обременените" :)

  За "успокоение" ще ви кажа, че същото бягство от инженерното образование се наблюдава и на Запад. Трудно, тежко и отговорно е а не носи особени облаги в доходите. Но като се свършат наследените от миналото инженерни кадри и те ще изреват. Макар че имат по-лесен вариант, внос на дефицитни кадри /лекари, инженери/ от по-бедни страни. И интензивно го използват.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 29. 29 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 531 Весело

  Ням как да има растеж, при положение, че най-големият работодател е държавата.
  —цитат от коментар 2 на atmanpg


  Най-големия работодател-Държавата, най-много гласоподаватели-държавните чиновници. И те си избират БХ. Препетум мобиле.

  Proud to be anonymous!!!
 30. 30 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivanko77":

  Пич, и е напълно прав да коментира бившите вече комунисти, сегашни капиталисти имено с комунистически пропаганден лозунг. Камунистите си направиха капитализъм точно както беше описан в техните комунистически писания - изеднически. Това е голата, чиста и свята истина. Ще мине още едно поколение за да се очисти България от метастазиите на най-наглият и човеконенавистен строй някога виреел по земите ни - комунистическият.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  До коментар [#24] от "2.5":Радосвет Радев собственика на Дарик радио например е може би по-общопознат затова го изполвам за пример, се премести със семейството си във Виена и си живеят там, а пък бизнесите му са си тука и си ги движи човека, пътува ежеседмично.
  —цитат от коментар 27 на ivan_


  Посоченият от теб е доста гнусно ченге - таен милиционер!
  Това, че живее във Виена е изцяло в контекста на ченгесарското му битие!
  Познавам негови аналози. По времето на соца имаше един лаф, че всиаки имали вили в "Пистолетово"!

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4450 Неутрално

  Конкуренция има там дето има истински свободен пазар, в България просто няма такъв а царят някакви смесени икономически отношения протекционизъм монополизъм и всичко което не е пазарна икономика!

  klimentm
 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1988 Разстроено

  До коментар [#28] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Както написах някакъв кошмар!

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4450 Неутрално

  До коментар [#29] от "Alee":

  Абсолютно вярно!

  klimentm
 35. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1988 Разстроено

  До коментар [#31] от "2.5":

  Милиционери, ченгета, номенклатурчици това за примера, който давам е без значение!

  Правят пари във България, а живеят в чужбина, не е само заради повечето пари напускането на България. Предполагам, че заради средата ми тези примери сред моите познати преобладават, но въобще не са малко!

  Модератора е неадекватен!
 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#22] от "ivan_":И се налага на студенти 3 курс да се обяснява какво е това синус и косинус.
  —цитат от коментар 28 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?

  Какъв ти синус и косинус, някои не можеха да смятат с калкулатор! Дадени му са формулите и входните данни, единствено трябва да смята с калкулатора и пак бърка.

  Само че при мен се искаше точност 3 верни цифри, толкова искаше от мен моят професор навремето и то с логаритмична линийка. И съм разработил компютърни програми за всяко упражнение с по 30 варианта за 20 упражнения и с междинните резултати. Не може да преписва защото вариантите са индивидуални, не може и да бърка защото компютъра не бърка. Сравнявам с компютърната разпечатка, слагам черни точки срещу грешките и връщам. Дотогава докато резултата стане верен. И всичко на акорд, свърши работата и е свободен, иначе стои и смята. Да видите какво соц.съревнование настъпи, и най-мързеливите се мотивираха :)

  Голяма радост настана когато се пенсионирах и се върна старата система :) Но поне ги научих да смятат с калкулатор и да знаят, че при инженерната дейност не може криво-ляво.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 37. 37 Профил на Жълто паве
  Жълто паве
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  „Напредъкът на България в областта на съдебната реформа е осезаем и това го виждаме не само в Германия, но се вижда и от останалите страни-членки на Европейския съюз. Радвам се, че Екатерина ще продължи да се занимава с реформата, защото именно тя я започна.“

  С тези думи германският федерален министър на правосъдието и на защитата на потребителите Хайко Маас приветства в Берлин българския заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 38. 38 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#36] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  От една страна да се смееш, от друга да седнеш и да плачеш, луда работа!

  Аз се изнесох и генерално реших въпроса!

  Модератора е неадекватен!
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#37] от "Чеп за зеле":

  Понякога ми се повръща от лицемерието на ЕС.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 40. 40 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 990 Любопитно

  При ГЕРБ има най-голямо търсене на СЕРВИТЬОРИ, МАСАЖИСТКИ, БАРМАНИ и ОХРАНИТЕЛИ

 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Ням как да има растеж, при положение, че най-големият работодател е държавата.
  —цитат от коментар 2 на atmanpg
  Явно само държава може да осигури растеж = докато частниците превърнаха България в гробище Северна Корея пуска клонинг на АйПад = Северная Корея выпустила «iPad» Компания из Северной Кореи Myohyang IT Company создала собственный планшетный компьютер под названием Ryonghung iPad. Устройство, уже поступившее в продажу, оснащёно четырёхъядерным процессором, а также 8 Гб встроенной памяти и 1 Гб оперативной, сообщает Gizmodo.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Значи членството в ЕС е пълен провал и не се случва това което го мислеха тъпанарите. За умните хора отдавна беше ясно, че ЕС е новия ЕСССР.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 43. 43 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  До коментар [#35] от "ivan_":

  Правил ли си си труда да провериш с точно какво се занимава Радосвет Радев и как се е докарал дотам?! Същата стока е като един медиен олигарх с вечно зачервени бузки, който избяга в Азия, когато тук колегите му го подгониха... По същество такива палячовци са комунисти, независимо за каква легенда пробутват за себе си. Цялото им имане и бизнес идват от комунистите и в края на краищата ще се върнат там. Въппросът е, защо от България се махнаха близо 2млн. души, независимо от етнос, пол, възраст и образование. Явлението, освен че задълбочава т.нар. липса на конкурентоспособност, дали не е породено от нея? Не случайно в текста по-горе изрично се посочва, че конкурентните ни предимства са чисто конюнктурни!

  I Want To Believe
 44. 44 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 990 Любопитно

  Обрязовяниета НЕ най-голяма проблем

  Проблеми е, че образованите БЯГАТ с 200 в чужбина . Присит нямат място тук

 45. 45 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#43] от "2.5":

  Добре приятелю,
  така е, само заради повече пари бягат хората от България, и аз така за повече пари избягах и аз съм гнусно ченге и там каквото решиш, жив и здрав и приятна вечер или каквото е при теб.

  Модератора е неадекватен!
 46. 46 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#19] от "hamiltonf1":

  Напълно ти е ясно че 99,8% от работещите и от фирмите нямат нищо общо с твоите истории..Няма смисъл да "спорим".. :-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 47. 47 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 823 Неутрално

  След нас в класацията има 5 страни от ЕС, като 3 от тях са с по- голям "стаж" от нас в ЕС, но ние ревем, че сме най- зле по конкурентоспособност! Пусто българско черногледство.

 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11404 Неутрално

  И след 20 години след 6-ти мандат на Борисов под надслов "стабилност" няма да е по-добре...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Хаха, мечтата на българският "капиталист" как ще си внася евтини работници от Третият свят /например Индия/ претърпя поредният провал. Май че е чел само "Наръчник на агитатора" за да си мисли така /имаше навремето едни червени брошурки които ни обясняваха колко експлоатирани били страните от Третият свят и как затова са готови за комунистическата революция/.

  https://blogs.wsj.com/indiarealtime/2015/09/21/what-it-professionals-earn-around-the-world/
  What IT Professionals Earn Around the World

  МНОГО интересна графика за заплатите на компютърните специалисти. Че ние ОТНОВО сме в дъното на таблицата с $25,680 не ме учудва. Че Чехия е пред нас с $43,219 също не ме учудва. Но че пред нас са дори смятаните за образец на евтиният труд Китай с $42, 689 и ИНДИЯ с $41,213 наистина беше новост за мен.

  За онези най-отгоре със $150-170,000 годишно въобще не говоря. Ало, работодателите! Има ли още наивници които смятат, че с трици могат да се ловят маймуни?

  И така и не съм чул досега разумно обяснение защо тези бедните от Третият свят ще дойдат /и останат/ при нас а няма да отидат например в Чехия или Германия на 3-4 пъти по-високи заплати? Май че най-доброто обяснение е "Гладна кокошка просо сънува".

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 50. 50 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#13] от "clutch":

  Пълен абсурд е това, което казвате! Че на платформите на БП се печелело по-малко от 250лв. на ден.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  ...До коментар [#24] от "2.5":Знаеш ли, че има една не малка група българи, които живеят в чужбина, а работят или правят бизнес във България?....
  —цитат от коментар 27 на ivan_


  а това е в противоречие с тезата, че в България няма пари. Има пари, но даже и децата на комунетата не искат да живеят в кочината, която ТЕ направиха. Точно ТЕ направиха кочината.

  КОЙ у правлява страната ни по време на еврочленството ни?

  От 16.08.2005г. БСП, премиер е Сергей Станишев, премиер е и през първата година на еврочленството (2007г.), която бе годината на ....РУСКАТА КУЛТУРА у нас. В името на голямата ни приятелство на 01.01.2009г. Путин ни спря газа.

  От 27.07.2009г. с малки прекъсвания досега управлява милиционерът с БКП книжка Бойко М. Борисов.
  Пак Иван Костов и Радан Кънев ли ще са ни виновни?

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  За развитието на отделните страни в ЕС (от източна Европа) говорят и стоките, които се продават в хипер маркетите. Как стана така, че България - страна с изключително благоприятен климат, и хубава земя, с традиции в селското стопанство внася домати, ябълки, картофи, гъби от полусеверната Полша? А в България освен зърнопроизводство друго няма?
  РАПОН не носи ли отговорност, или вината е пак в марсианците?

 53. 53 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 914 Неутрално

  МИ ТЕ ИНВЕСТИТОРИТЕ СЕ РАЗБЯГАХА ТОТАЛНО , КАТО ЗНАЯТ ЧЕ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ МУТРАТА МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ И ДА КАЖЕ ПРИПИСВАЙ МИ ВСИЧКО И БЯГАЙ ДА СИ ИГРАЕШ,ДА НЕ СА ЛУДИ ДА СЕДЯТ , ТИЕ ИНВЕСТИТОРИ ДЕТО ОСТАНАХА СА ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА НА МУТРИТУ,ПРЕПИРАТ ИМ МРЪСНОТО БЕЛЬО,ПАРИ ИСКАХ ДА КАЖА ОТ КОНТРАБАНДА И ОТ ДРУГИТЕ ИМ КРИМИ ДЕЙНОСТИ !!! ШОПАРА,ЗА ДРУГИЯ ШОПАР ВИ ГОВОРЯ,КОНЦЕНТРИРАЛ ВСИЧКИ МЕДИИ В РЪЦЕТЕ СИ, ВСИЧКИТЕ ШОКАРИТЕТНИ ПРДПРИЯТИЯ КАТО ТЮТЮНЕНОТО ТЕЛЕФОНЕНОТО И ГИ РАЗПРОДАВА , МИ НЕ СТАВА ТАКА

 54. 54 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf1":
  Аз търся сондажен инженер, който да може да работи със сонда (производство 2016 г., US) и не мога да намеря "постоянни хора"... ( естествено - първо тези хора не са налични в държавата, защото няма КОЙ да ти ги обучи тук, а ако си ги "поръчаш" от чужбина, това което им предлагаш е добро за нашите стандарти, но едва ли е такова за външните?) Намираш все "големи сондьори", сондирали на километри къде ли не, и като се блъснат в ново поколение сондажна машина, с електроники, и т.н. - големите майстори дават назад...( и ако това днес е реалност, то утре и тези хора няма вече да ги има, а онези с телефончетата дето са "наясно" с технологиите хич не им пука за твоите сонди на тях им дай феисбук ("клюкарката") и игрички, с които да се забавляват!!!! Та, така е в България, първо намери правилните хора, стимулирай ги да бъдат сигурни, осигури ниво, доста на средното за страната - и тогава може и да си спокоен за инвестициите си...( и тога едва ли ще си спокоен, защото ще дойде няКОЙ, които ще им предложи "малко отгоре" и дори това да е нереално - просто за да ти "открадне" не мислиш ли?

 55. 55 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3189 Весело

  Котловината се оказа невъзприемчива към благодатния климат на европейските ценности. Ако до 2020 вкарат и еврото у нас, вече картината ще добие завършен вид.

 56. 56 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 879 Неутрално

  "Фокусиране на финансирането от ЕС върху икономическите и социални ефекти вместо върху усвояването."
  За 45 години недоразвит, развит и какъв ли още не СОЦИАЛИЗЪМ българският народ се отучи да работи, а се научи да ШИКАЛКАВИ, ЛЪЖЕ И КРАДЕ.
  И еврофондовете засилват тази тенденция, като управляващите ни разбойници ПЪЛНЯТ ГУШКИТЕ НА ПРИЯТЕЛЧЕТАТА СИ, ПРИБИРАТ КОМИСИОННИТЕ И КУПУВАТ ПОРЕДНИТЕ ИЗБОРИ.
  Докога ще ги търпим?

 57. 57 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Българите могат да работят добре. Въпросът е не само в парите. Макар и в не престижни сектори ....62% са доволни от заплащането и не желаят да помислят за България . Други 31% процента от външните българи "живеят добре" и се реализират във правилните сектори. Това означава че българската общност функционира по добре "извън България" . Там могат да се видят "истински неща" за българите като общност . Остава "общият проблем ". Българите в Западна Европа се асимилират в рамките на 20 -25 години. Но каквото това ,колкото толкова ..

 58. 58 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 981 Неутрално  До коментар [#55] от "Lemmy":Прочети внимателно!!!!На час бе пич не на ден😜

 59. 59 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 622 Любопитно

  "- Подобряване работата на съдебната система и справяне с безнаказаността по високите етажи на властта.

  - Модернизиране на публичната администрация и независимите регулаторни органи с цел намаляване на корупционните рискове и подобряване на пазарната конкуренция.

  - Подобряване на качеството на здравеопазването и образованието, за да се обърне тенденцията на изтичането на мозъци и намаляването на населението.

  - Фокусиране на финансирането от ЕС върху икономическите и социални ефекти вместо върху усвояването.

  - Пълна либерализация и диверсификация на енергийния пазар с акцент върху ангажираността на потребителите и постигане на растеж, базиран на ниски въглеродни емисии."

  ХАХАХАХХАА в бегето??

  А помислиха ли от къде 'ще си взимат' т.нар. 'любимци на народа и русия' ????

 60. 60 Профил на debeliamark
  debeliamark
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":Образователната система във България е някакъв кошмар!Назначавал съм млади момчета, току що дипломирани инженери висше образование по специалността. Млади, работи им се (другия проблем има доста дето не им се работи), искат да се квалифицират, слушат за да се научат, обаче напълно неграмотни.Неграмотни до степен в един е-мейл с две изречения да имат десетина правописни грешки и едното изречение некоректно структурирано.До степен в разговор, в който искат да ми обяснят нещо да не мога да ги разбера и да ги подпитвам какво искат да ми кажат, не могат да се изразяват.И завършили висше образование инжинерна специалност!?!Липсата на хора за работа във България се превърна в основен проблем!Друг проблем е тоталния контрол над икономиката!
  —цитат от коментар 22 на ivan_


  Съгласявам се почти напълно ...
  Скъсаните традиции, които предполагат постепенно развиване на знанията, уменията и авторитета и предаването им в областта, в която сте силни за устойчиви резултати са основен проблем, като той започва от изчезването на ценностната система пред младите хора, разочарованието от текущата реализация на икономически активните, и несветлото бъдеще на тези, на които им предстои да се обърнат назад и поглеждайки колко последователи имат да преценят как са живели ... е всичко това е тежък камък на шията на всички в България, та ... по-умните ... бягат навреме - тъжно, но факт. И вината си е в самите нас.

 61. 61 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Докато управляват КОМУНЕТА по тези земи, ще вървим надолу и назад.....и ще си приказваме празни приказки...

 62. 62 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsyrvulan":

  Точно така е, колега! Напълно съм съгласен с Вас! Изключително късогледо и недалновидно управление на държавата в последните 28 години + безкрайно алчни и нерядко посредствени в мисленето си меринджеи, които се стискат да дават достойни заплати, но иначе с лекота пръскат по луксозни и ултралуксозни возила на семейството и на любовниците си, почивки в най-екзотичните дестинации по света, купуване на самолети, имоти у нас и в чужбина, и прочее, и прочее - все недоволни и все бедни и те, горките. Докато не се промени начинът на мислене, поведение и отношение на т.нар. елит на нацията и сред тези, които се имат за предприемачи у нас все така ще е, но няма да е вечно, то е ясно. Компаниите, които дават отлични условия на работа и достойни заплати не страдат от особен недостиг на работна ръка, която на всичкото отгоре и е лоялна и коректна и към тях самите, както и към себе си и Родината ни. А с тази мантра за производителността и конкурентноспособността някои хора ще отидат в пенсия, без да приемат факта, че един и същи човек - без значение квалифициран или не - и тук, и на Запад има две ръце и една глава, работи с едни и същи или подобни машини, но разликата в заплащането е в пъти и познайте при кого отива разликата.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#20] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":О И завършили висше образование инжинерна специалност!?!
  —цитат от коментар 22 на ivan_


  Вие да не сте филолог?!

 65. 65 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 480 Неутрално

  С Винетку и Винетка, Цецко и Цецка, Мента и Горанчо, БГ винаги ще изостата

 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  До коментар [#9] от "ostin22":Има хиляди български предприемачи, читави търговци, които работят 350 дни в годината и плащат толкова данъци на година, пари - които няма да спечелиш за цял живот... Та, по-леко с италиано-гръцките дърводобивни и шивашки клишета, несъизмерими с българските средни предприемачи...
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf1
  Точно български предприемачи не ми платиха заработени заплати
  = за това в БГ трябва да си "пазим бизнеса" на "определени места"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#52] от "historama":

  Търси другаде.....
  Вината е в СДС-ту, "ликвидационните съвети" и "земята в реални граници" още преди 25 години.
  Тогава Рапонски се занимаваше с опазването на ценни хора, физическа култура и спорт, не с политика.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 68. 68 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":Вероятно защото вместо 800 инженери/ за всички ВУ-та/ на година имаме 80. А юристи, филолози, еднорози, и други -пози за година-2000/ примерно. не са точни данни/Е, когато работих за най-големият и легален 100% металургичен комбинат в България, ейчарката ми е е предлагала успешен финансист с 4 годишен опит в ДОКАЗАНА КОМПАНИЯ/ каквото и да означава това/ за позиция, свързана с ПРОИЗВОДСТВОТО НИ!!!!!!!!!/А финансовият ни мениджър по моя молба го "интервюира" и ми сподели, че този тип става за счетоводна къща, но не и за производствени финанси/Понеже се оказа ...брат на сестра и, а стартовата заплата при нас беше 3,5 к. нето при 6 месечен стъпка на оценка и растеж/без да споменавам допълнителните бенефити/
  —цитат от коментар 5 на clutch


  Не е в юристите и филолозите проблемът - а в няколкото хиляди икономисти- маркетолози - управленци- и всякакви други бъдещи безработни с претенции обучавани от тип УНСС големи университетски мафии- В икономиката им се струва най-лесната халтура - всякакви микро - и макро икономически американски тухли се превеждат и каканижат Половината от завършващите са икономисти - ако не се лъжа
  Питайте тези хора на интервю какво са подготвени да правят - и ще получите отговор - ами нещо аналитично Когато не искат да кажат директно - ами началник
  И също - как са избрали ВУЗ-а Много поучително

 69. 69 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Българската икономика, теглена от ЕС, продължава бавно да излиза от стагнацията. Но българските политици и бизнес мениджъри не са успели да подобрят конкурентоспособността на страната
  ____________
  Айде пак либерални сугестии...
  Няма никакви признаци ,че България може да се съживи в условия на търговска обсада и безусловно дарение на природен и човешки ресурс за нуждите на евро-атлантическата корпокрация!
  Българските политици и бизнес мениджъри са най-обикновен обслужващ персонал и корпоративни прокуристи към икономическата ни обсада- факт!

  [quote#63:"dark'star"][/quote]
  Всъщност дошлите от прованса "начетени умници" които гледат умно от сутрешните блокове и поучават, са си либерлно ентусиазирани комундета, което е същото!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 70. 70 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Компаниите, които дават отлични условия на работа и достойни заплати не страдат от особен недостиг на работна ръка, която на всичкото отгоре и е лоялна и коректна и към тях самите, както и към себе си и Родината ни., един и същи човек - без значение квалифициран или не - и тук, и на Запад има две ръце и една глава, работи с едни и същи или подобни машини, но разликата в заплащането е в пъти и познайте при кого отива разликата.
  —цитат от коментар 62 на Читател


  Това просто не е вярно Компаниите които дават отлични условия на работа у нас - си ухажват кадрите едни на други - особено след като те са понаучили нещо Ухажваните често сменят работата си просто за разнообразие - дължат едномесечно предизвестие и могат да си вдигнат шапката всеки момент - защото им е станало скучно или другата компания има по-близък магазин до офиса си- например Често уведомяват чак след като вече са подписали другия договор - връх на лоялността и коректността Включително с СМС бяха напуснали - при мои познати
  Що се отнася до заплатите тук и в чужбина за една и съща работа - доходите-разходите и цените са свързани И въобще - не разсмивайте публиката- В чужбина добрите работодатели давали заплати - а у нас си вземат яхти - вместо да споделят с работната ръка Горките чужди капиталисти - хич няма богати сред тях
  Какво говоря и аз - направо тръгвайте за Запад - чака ви заплата в пъти

 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  "начетени умници" ... са си либерлно ентусиазирани комундета
  —цитат от коментар 69 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  ... ами то и "бизнеса" в БГ са си "либерлно ентусиазирани комундета"
  = тук е така ... други няма, няма и да има. Не сме си сменили чипа =
  компилация от чорбаджийщини от преди 1944 със закалка в БКП

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Какво говоря и аз - направо тръгвайте за Запад - чака ви заплата в пъти
  —цитат от коментар 70 на janeausten
  Всичките ми колеги заминали на запад изкарват БГ заплата за два дни
  и не се оплакват от селски изпълнения на бизнес тарикати

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Все ползи от това членство в ес ...Но пък вожд ББ каза, че цъфтим и просперираме, така, че статията и фактите трябва да мълчат пред Него!
  —цитат от коментар 3 на Taiga


  Никой не ти е виновен, че не се възползваш от предимствата на ЕС. Това обяснява путинофилията ти.

  The best way to predict the future is to invent it.
 74. 74 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  "Българската икономика, теглена от ЕС" как да расте? ЕС фирма инвестирала 100 млн. в складове в София, защо не инвестира в производствени мощности? Не е само заради корупцията, просто така ни приемат - като пазар, не като производител! Докато чакаме някой друг да ни "тегли" ще е така!

 75. 75 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5341 Неутрално

  До коментар [#68] от "janeausten":

  Точно така е - "видни" теоретици, неизработили 1 лв. в реалната икономика, незнаещи проблемите, но - "Анализ от БАН"!?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 76. 76 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 769 Гневно

  С шест позиции сме по напред само за 2 години, и според продажните журналисти на Дневник това не било подобрение...
  А да ни сравняват с 2007 година, когато Виденов със заменки подаряваше държавна земя на свои хора и така стимулираше строителния бум, пардон - балон, последици от чието спукване има разхвърлени из цялата страна, е меко казано НАГЛО!

 77. 77 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 769 Гневно

  До коментар [#74] от "Лео":

  Вече сме един от водещите производители на части и компоненти за автомобилната индустрия, а ти си пиши глупости на килограм колкото си искаш!!!
  Друг въпрос е, че заплатите в тази предприятия са все още доста ниски, но това не е проблем на държавната администрация, а на ПРОФСЪЮЗИТЕ! А и са ниски заплатите само на работниците - на по-ценните и образовани кадри заплатите вече са на централно-евопейско ниво.

 78. 78 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 769 Гневно

  Не е в юристите и филолозите проблемът - а в няколкото хиляди икономисти- маркетолози - управленци- и всякакви други бъдещи безработни с претенции обучавани от тип УНСС големи университетски мафии
  —цитат от коментар 68 на janeausten
  И ПРИ юристите, И ПРИ филолозите, И ПРИ икономистите, И ПРИ инженерите има проблем! И има, понеже всички ВУЗ-ове все още се управляват от ченгета с агентурни имена! Всички ВУЗ-ове са мафиотски структури.

 79. 79 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  И след 10 г. в ЕС България не успява да стане по-конкурентна
  —цитат от коментар 0 на статия
  Това е истината, каквото и да си говорим на теория за предимствата на демокрацията и пазарната икономика-застой и кризи. И пълзене по дъното!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 80. 80 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  До коментар [#76] от "cristo_n":

  "А да ни сравняват с 2007 година, когато Виденов със заменки подаряваше държавна земя на свои хора и така стимулираше строителния бум, пардон - балон, последици от чието спукване има разхвърлени из цялата страна, е меко казано НАГЛО!"

  Кой?

 81. 81 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2111 Разстроено

  До коментар [#36] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":От една страна да се смееш, от друга да седнеш и да плачеш, луда работа!Аз се изнесох и генерално реших въпроса!
  —цитат от коментар 38 на ivan_


  За съжаление това се оказа единственото работещо решение :( До степен аз самият да казвам на студентите си "Имате прекрасна специалност с реализация в цял свят. След дипломирането 3 години за да станете инженери защото тук ще получите само фундамента. Още 3 години за да натрупате практически опит и след това отивайте там където ще получите истинското заплащане за труда си". Съвсем непатриотично но предпочитам да казвам истината макар и неприятна вместо да ги лъжа.

  Още едно доказателство, че проблемите не са там където ги търсят разните "анализатори". Хора нямало, квалификацията им ниска, производителността им ниска... А същите тези хора с ниска квалификация и производителност като си сменят мениджмънта махайки се от БГ как така изведнъж стават и производителни и квалифицирани!?

  Докато анализите не се насочат към качеството на мениджмънта вечно ще се въртим в кръг. Просто защото не лекуваме правилната болест. Само че това е тема табу, просто защото в тях са парите и поръчките за изследванията. Как да му кажеш "ТИ си виновен!" като той дава парите?

  Не че сме идеални, имаме много трески за дялане и съм достатъчно критичен. Но поставени в условията на правилен мениджмънт доста бързо влизаме в час и доказателство за това са повече от милион реализирали се в чужбина българи.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 82. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#13] от "clutch":Пълен абсурд е това, което казвате! Че на платформите на БП се печелело по-малко от 250лв. на ден.
  —цитат от коментар 50 на primerno


  На ЧАС, човекът го е казал достатъчно ясно :)

  До коментар [#7] от "hamiltonf1":С лаишките ми познания, предимно от приятели с търсеният от вас професионален профил и над десет годишен опит в областта, предлаганият от вас дневен надник е с 1/2 над това, което те получават на час в Бритиш Ойл при работа на океански платформи или при тежки целогодишни метеоусловия.
  —цитат от коментар 13 на clutch


  Иначе предлаганите от него 250лв на ден си е съвсем прилично дори много добро заплащане за българските условия. Толкова добро че направо се учудвам как така не може да намери човек.

  Наскоро помогнах на едно момче да го вземат на работа в БГ филиала на една норвежка фирма, заплата 3700 лв месечно но при командировките в чужбина. Иначе докато седи в БГ в къщи и чака поръчка за чужбина са само 600 лв месечно. Безспорно норвежците са на голяма печалба, иначе нямаше да отварят филиал тук.

  Друг познат работи пак така на вахтов принцип за американска фирма занимаваща се с ТОП ДРАЙВ. Докато е в къщи 2000 лв месечно да е на разположение, когато е в командировка на платформата $400 на час. Но той е инженер, не работник. На Запад си ценят инженерите, обикновено получават двойно на работниците и нагоре.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 83. 83 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 955 Любопитно

  До коментар [#27] от "ivan_":

  А знаеш ли, че човека случайно е бил и в ДС?

 84. 84 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  - Подобряване работата на съдебната система и справяне с безнаказаността по високите етажи на властта.

  - Модернизиране на публичната администрация и независимите регулаторни органи с цел намаляване на корупционните рискове и подобряване на пазарната конкуренция.

  - Подобряване на качеството на здравеопазването и образованието, за да се обърне тенденцията на изтичането на мозъци и намаляването на населението.

  - Фокусиране на финансирането от ЕС върху икономическите и социални ефекти вместо върху усвояването.

  - Пълна либерализация и диверсификация на енергийния пазар с акцент върху ангажираността на потребителите и постигане на растеж, базиран на ниски въглеродни емиси
  --------------------
  Много правилни препоръки, някои от коите не се отнасят само за България. И все пак има много положителни примери - Тракия Икономическа Зона, и новите инвестиции в зона Божурище в София - само 2 примера.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 85. 85 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Пазара е беден, и да почне да произвежда няма кой да купува. Т.е няма го този процес на реализиране който го описах в началото. В крайна сметка то се бори 5-10г, вдига ръце и се маха. Имам много познати които минаха точно по тази пътека.

  Ще попитате какъв е изхода? Не знам, аз не го виждам.
  ----
  Много добър коментар, напълно съм съгласен. Само една забележка - момчето може да прави иновацията си за целия европейски, защо не и световен пазар? Какво му пречи в 21и век да продава навън?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 86. 86 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Шиене на ишлеме, кибичене на крак във фабрички за кабелчета, смяна на чаршафи на туристи за по 200 евра и аутосорсване за по 400 в разни центърчета.. Туй е то 80% от Бъгъ "конкурентоспособността"...в Есъ..:-)
  —цитат от коментар 9 на ostin22


  То и Япония от такава икономика е тръгнала. И там са нямали кадри (и свестни институти са нямали, та младите са ходели да учат в чужбина), и там труда е бил евтин (при това без държавни бюджетно-солидарни пенсии) и го докараха до втора световна икономика. Да, другото дето го имаха беше яко правораздаване. Не че са ангелчета, и там имат корупция, обаче не е на такова ниво като у нас. Примерно имат си мафия, обаче нямат джебчии и квартирни кражби. Та не е толкова до кабелчетата, и ишлемето, а до манталитет и правораздаване. И да ти обърна още малко представите за света, след ВСВ "японска стока" е било синоним на боклук, на калпава продукция и лошо качество. Е, здраво правораздаване, плащане кой колкото заслужава и ей ги втора световна икономика със същото население в същата оградена с вода и бедна на природни залежи територия. Между другото, там депутатите се опитват да се самоубиват ако се издънят, докато нашите "поемат вината с мезе"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 87. 87 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Докато анализите не се насочат към качеството на мениджмънта вечно ще се въртим в кръг. Просто защото не лекуваме правилната болест. Само че това е тема табу, просто защото в тях са парите и поръчките за изследванията. Как да му кажеш "ТИ си виновен!" като той дава парите?
  —цитат от коментар 81 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?

  Абе и аз мисля че става дума за парите и поръчките, но с по-други подбуди :
  ...
  - Още едно нещо ще те попитам - зинал учуден царят от умните отговори на стареца, - аз имам вкъщи девет охранени гъски. Ако ти ги проводя, можеш ли ги оскуба?

  - Охоооо! - поклатил глава старецът. - За тая работа ме бива. И десет да ми проводиш - няма да се посрамя.
  ...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 88. 88 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2138 Неутрално


  И след 10 г. в ЕС България не успява да стане по-конкурентна"

  И десет години експерти като проф . Ст. Стоилов ви набиват в главите , че с подобни темпове на развитие , каквито се отчитат в последните ходини , ще стигнете сегашното състояние на средните доходи на Европа чак след :№ години . Седемдесет , да не стане някаква грешка . А аз си мисля - никога . Защото след толкова време , - я камилата , я камиларя . Я България и българите .

 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":...Само една забележка - момчето може да прави иновацията си за целия европейски, защо не и световен пазар? Какво му пречи в 21и век да продава навън?
  —цитат от коментар 85 на Пешката


  Аз все този съвет им давам на колегите "Мислете по-широко, не се ограничавайте само в българският пазар". За съжаление малцина са тези които го правят. По-старото поколение /точно те започнаха частното 1990г/ са напълно лишени от такъв поглед, може би им липсва смелост и широк поглед. Забили са се в българският пазар и гледат да оцелеят с икономии. А отдавна е известно, икономията е майка на беднотията.

  В интерес на истината обаче и излизането на световният пазар никак не е лесно. Първо, там конкуренцията е жестока, пазарните ниши отдавна са запълнени. Тук с огромна сила се появява липсата на инвестиции в нови разработки, в нови непознати продукти и неразработени пазарни ниши. Само че откъде да дойдат парите за тях? Пък и просто не ни е това нивото, няма как в страна от третият свят да се появят върхови технологии само защото ни се иска, те са етап в цялостното развитие и съответната индустриална и научна инфраструктура.

  Второ, онези са минали етапа на началните инвестиции, вече са утвърдени марки. Клиента предпочита нещо познато и сигурно. Трето и най-важно, няма кой да рискува и инвестира в такава експанзия. Банките ни играят на сигурно, иска да вложи но и да заложиш нещо насреща, а кредита да върнеш бързо и с гарантирана печалба. Изключения само за "правилните хора" за които се знае че няма да върнат нищо.

  Все пак има изключения, знам 1-2 такива които вече се осмеляват да се борят и с утвърдените. Главно с дъмпинг на цените постигнат естествено поради ниската цена на труда. И тогава стигаме до следващият ефект, че кадрите им гарантирано ще избягат там където плащат по-добре.

  Много трудно е измъкването особено в страна където корупцията и кражбите са нормално поведение. Там честните са направо обречени, системата е настроена да ги експлоатира до крайност. Защото те са единствените от които нещо може да се открадне. Не е невъзможно но иска влагането на огромни усилия. Това изсмуква енергията и настъпва момент когато махва с ръка и се отказва.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 90. 90 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#51] от "historama":

  Да, точно това искам да кажа с примера, освен заради пари има и група хора които напускат България заради качеството на живот.
  И да в тази група има и номенклатурчици, ченгета, които съшо не искат да живеят във България дори и да си правят парите в нея.

  Модератора е неадекватен!
 91. 91 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#60] от "debeliamark":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 92. 92 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#64] от "Коки":

  Не, не съм!

  Българин съм, който от 5 години не живее във България и започва да позабравя езика.
  Една от причините да пиша във форума!

  Модератора е неадекватен!
 93. 93 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 1988 Любопитно

  До коментар [#83] от "Quo Vadis?":

  И шефа на ДС да е бил, това по какъв начин променя примера?

  Даже тези хора бягат от качеството на живот във България.
  Не от безпаричие, защото имат пари, а от КАЧЕСТВОТО на живота.

  Модератора е неадекватен!
 94. 94 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално


  До коментар [#86] от "gost22":

  Глупости! Сигурно джебчиите и квартирните кражби са основната спънка на икономиката. И като се изкоренят квартирните кражби и икономиката на страната ще дръпне напред, пък без джебчиите Бг ще се нареди на първо място в класацията на ЕС по просперитет.

 95. 95 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1202 Гневно

  ДНЕВНИК,

  ТОЗИ ДЕТО ВИ ИЗРАБОТИ С ТАЗИ НОВА ПЛАТФОРМА ИЛИ ДИЗАЙН, НАЙ ДОБРЕ ГО ГРЪМНЕТЕ.
  Писането на коментари тук стана прекалено тъпо и трудно начинание. Много от тях просто изчезват. Явно не успяхте да оцените привилегията да имате умни, свободни и интелигентни читатели, които да ви помагат и то безплатно. Заложихте на тоталитаризма и простотията. Скоро ще си останете с платените тролчета. Желая ви успех.

 96. 96 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1202 Гневно

  До коментар [#86] от "gost22":

  Е явно не си разбрал тайната на японското чудо, човече. Без да отричам раздаването на справедливост чрез правоприлагането, тайната на японското чудо се корени в единодействието. След втората световна война Япония е била изостанала феодална държава произвеждаща стоки с ниско качество. Двама американци - Деминг и Джуран изнасят цикъл лекции на японските управляващи и висши мениджъри. Става въпрос за различни логични организационни техники и статистически методи, чрез които да се борят с ниското качество на техните стоки. Постига се съгласие в обществото. Синдикатите са закриват. За 10 години целият управленски персонал както в частните фирми, така и в държавната администрация преминава през тези курсове и започва да практикува тази нова организация базирана на школата за човешките отношения. После идва ред и на желаещи работници, с които организират т.нар. кръжоци по качество. И до днес Япония раздава годишна награда за качество на името на Деминг. Ние бяхме започнали да изучаваме тази система, но дойдоха тъпите ченгета на власт и си останахме в царството на Тейлъровите морков и тояга.

 97. 97 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#9] от "ostin22":

  Много правилно си очертал проблемите на българската конкурентоспособност. Написах преди малко коментар в тази посока, който тъпата нова визия на Дневник загуби някъде. Ние се зенимава с дейности, от които много малко се печели, или в които сме вложили огромни инвестиции, преференции и напъни, но планината пак ражда само мишка. Такива безсмислени дейности са тримесечното използване на активите в туризма, където над 200 милиарда евро нови частни инвестиции плюс поне още толкова държавни инвестиции в инфраструктура създават годишен оборот от 2 до 4 млда евро. Ако тези пари бяха от банка, то фирмите отдавна щяха да са фалирали. Такъв сектор е и зърнопроизводството. Значи семената ги внасяме. Торовете и препаратите - също. Техниката пак от тях си я купуваме с техни пари взети на заем. И накрая от 1 дка излиза 500кг. жито, което при 250лв. продажна цена прави 120-130 лв. оборот. Като платиш рентата от 60-80 лв. какво остава на декар? Да не говорим, че след това огромната част от това жито се изнася като суровина от България. Каква е добавената стойност от тази операция, която ще остане в страната - отрицателна. Ние трябва да забраним на юристи да стават министри на икономиката и да изгоним ченгетата и специалистите по разливане на вода от управлението на държавата. Трябва да преведем стандартите от БДС на български език и да ги направим безплатно и онлайн достъпни. Освен това завършващите средно образование трябва задължително да владеят поне по една програма за ЗД проектиране от ранга на Solidworks и/или програма за създаване на 3D модели и анимации - примерно Cinema 4D. Държавата трябва да стимулира и насочва бизнеса към производство на крайни продукти продавани под собствени търговски марки. Има още много неща, но от тук трябва да се почне.

 98. 98 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Каква конкурентност може да се очаква от една пропаднала страна

 99. 99 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "И след 10 г. в ЕС България не успява да стане по-конкурентна-
  като все пак в Европа изпреварва Румъния, Словакия, Унгария, Гърция, Хърватия и Украйна"
  Статията е тенденциозна и безсмислена. Всяка държава прави това , което може при съществуващите обстоятелства. От изречението след заглавието, обаче се вижда, че сме по напред в конкурентността от държави и то кои, с по -големи и по- млади населения и многогодишни традиции в производствата, и които винаги са се считали, а и ги считат, по европейци от нас, изключая Украина. Но, ние постепенно и упорито, завземаме ниши в аутсорсинга на важни машиностроителни отрасли и след време, изведнъж ще се окажем на достойно по предно място в евро-конкуренцията.

 100. 100 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#97] от "proizvoditel":

  Не съм защитник на нашия туризъм, но къде ги видя тези 200 милиарда евро частни инвестиции, че и още толкова държавни? 400 милиарда евро е 8 ПЪТИ годишния ни БВП. Ние още не сме си изградили всички пречиствателни станции и нямаме магистрала "Черно море", а тези неща могат да станат с максимум 1 милиард евро????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK