Управляващите вкараха отново в парламента спорния закон за концесиите

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов пред журналисти в кулоарите на парламента.

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов пред журналисти в кулоарите на парламента.Проект за нов закон за концесиите, внесен от председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов и група народни представители от ГЕРБ, повтаря почти дословно текстовете на стар проект, приет от предишното Народно събрание, който предизвика граждански протести, а президентът наложи вето, съобщи Капитал Daily в днешния си брой. Текстовете вече са минали през правната комисия, която е водеща, но предстои одобрението в още десет други.


Подобен проект беше подготвен от миналия кабинет с аргумента, че промените се налагат, за да се въведат нови европейски правила. Законопроектът беше одобрен от депутатите, но в началото на февруари стана първия, върху който вето наложи новият президент Румен Радев. Аргументите му бяха, че текстовете поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление, въвеждат широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики.


Сега законопроектът влиза отново в парламента, като текстовете почти не са променени, а бързането се обяснява с това, че ако не се въведат в срок европейските директиви, България може да бъде глобена. Данаил Кирилов, цитиран от Капитал Daily, обяснява, че на 15 юни ще има мониторинг по изпълнението на евродирективите и ако дотогава законопроектът не е минал поне първо четене, забавянето може да донесе на страната санкции от 850 хил. евро на месец.
От БСП възразяват срещу бързото придвижване на закона. Имат и критики към сроковете на концесионните договори. Проектът получи без възражения одобрение от Обединените патриоти. Представителите на ДПС също са склонни да го подкрепят, след като предложат някои промени между първо и второ четене. В крайна сметка проектът беше приет на първо четене в комисия с 14 гласа "за", 8 "против" и 0 "въздържали се".


Новите моменти


Новите моменти, спрямо приетите от предишния парламент, са по-малко от десет. Най-спорните са свързани със срока на концесиите. Като максимална продължителност за държавните концесии е заложен 35 години, но остава вариант за удължаване, като решението задължително трябва да се вземе от Народното събрание.


За общинските концесии максималният срок е 20 години. За по-дългите се изисква одобрение с 2/3 от гласовете на общинския съвет, а ако срокът е над 35 години - от парламента.


Новост е и въвеждането на "запазени концесии", които ще се дават на икономически оператор, на когото най-малко 70% от работниците и служителите са с увреждания или в неравностойно положение. В стария проект лимитът беше 30%.


След последната редакция на законопроекта при публично-частните дружества, публичният съдружник (държава или община) вече задължително ще участва в управлението. Въвежда се и изрична забрана да се извършват разпоредителни сделки с недвижими имоти, които са апортирани от публичния съдружник в публично-частните дружества. Задължително става и заплащането на концесионни възнаграждения за строителство и услуги. В първоначалния вариант на МС това е било предвидено само като възможност.


Проектът предлага концесиите да се възлагат от министрите и кметовете, но Министерският съвет и общинските съвети запазват правомощията си да одобряват предварително определени решения. Новото в сравнение със сега действащия закон са и процедурите за концесии. Освен открита проектът въвежда още състезателна процедура с договаряне и състезателен диалог.


Ще има две основни форми на концесия - публично-частно партньорство, с което държавата или община възлага строителство или услуги на икономически оператор, и концесията за ползване, която е като по сегашния действащия закон.


Концесии на стойност над 5.225 млн. евро се определят като такива с трансграничен интерес и при тях концесионер се търси на европейско ниво. Според проектозакона в концесионния регистър ще се публикува както информация за изпълнението на договорите, така и данни за провеждането на процедурите за възлагане на концесии. Офертите ще се подават електронно.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  много ми е интересно как ще се гласува след толкова години говорене от Атака и некои патриоти против зладните и други концесии.
  ГЕРБ нямат капка морал и никакви скрупули.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK