ГЕРБ предлага десетгодишна давност за дълговете

ГЕРБ предлага десетгодишна давност за дълговете

© Анелия НиколоваПромени в Гражданския процесуален кодекс, които въвеждат заличаване на дълговете на частни лица след десетгодишна давност, предлагат депутати от ГЕРБ начело с председателя на правната комисия Данаил Кирилов, съобщи Капитал Daily. Това няма да важи за задължения, натрупани като еднолични търговци, както и в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.


Целта на предложената абсолютна погасителна давност за физически лица е решаването на проблема "вечен длъжник". Подобен законопроект беше внесен в народното събрание и през лятото на 2015 година, но така и не беше приет.


Новите текстове, внесени във вторник, обаче предвиждат доста повече промени от стария вариант. Сред тях са промяна в подсъдността при изпълнителното производство, намаляване на първоначалната доброволна вноска от 30 на 20% от задължението, разширяване на кръга на действията на съдебния изпълнител, които могат да се обжалват, промяна в критериите за несеквестируемо имущество и т.н.


Нововъведение е въвеждането на електронни публични търгове. Предлага се мотивирана промяна в действащата уредба на изпълнението на съдебни решения относно родителските права и режима на личните контакти между родители и деца. Прави се и опит за запълване на празнотата в ГПК по отношение на принудителното изпълнение върху марка, патент, промишлен дизайн и други обекти на индустриална собственост.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK