Горанов се смята за отличник по изпълнение на критериите за влизане в еврозоната

Горанов се смята за отличник по изпълнение на критериите за влизане в еврозоната

© Анелия НиколоваМинистърът на финансите Владислав Горанов се смята за отличник в изпълнението на критериите за влизането на България в еврозоната. Той обаче подчерта, че за част от дисбалансите не е важна само финансовата част.


Изказването му е в рамките на дискусия по време на представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017. В събитието участва и еврокомисарят и заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той отговаря за еврото и социалния диалог.


"Напълно споделям, че пътят, който извървяхме през последните две години за стабилизиране на банковия сектор, е изминат до голяма степен. Отчитаме балансиран бюджет по европейската методология с огромен излишък по националната такава. Структурният баланс се подобри", обяви още Горанов, цитиран от агенция "Фокус".
Той се похвали още, че когато за първи път станал министър в края на 2014 г. въобще нямало разговори за влизане в еврозоната. "Сега поне си говорим", коментира той пред журналисти. "Ако се движим с по-висока скорост, отколкото се движи Европа, това означава, че реално се сближаваме. На мен ми се иска да е по-бързо сближаването, но то не е въпрос само на индивидуално желание, а на съвкупни усилия на цялото правителство и цялото общество", допълни той.


Управителят на БНБ Димитър Радев на свой ред също обяви, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите през 2014 г., когато КТБ бе затворена, а ПИБ бе подложена на натиск от клиенти, които си изтеглиха депозитите.


Той припомни, че е налице и независима външна оценка на банковия сектор след като преди седмица Световната банка и МВФ обявиха резултатите от нея.


От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели, допълни финансовият министър.


Голяма част от държавите членки, които се присъединиха, го направиха при много висок процент на сближаване - при съотношение на БВП на глава от населението към средния за Европа около 70%. "Ние за съжаление, сме някъде на около 48%-49%", коментира Горанов. На мен ми се иска, осъзнавайки, че само номиналните критерии не са достатъчни, да водим дискусия с политиците в Европа дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света, заяви още Горанов.


По думите му ще продължат консултациите за това както с комисията, така и с Европейската централна банка, така и с големите държави.


България върви към еврозоната, обяви в изказването си Валдис Домровскис. Той припомни, че има номинални критерии към страните за присъединяване към общия валутен съюз. "Обсъждахме този въпрос. Някои аспекти изглеждат доста добре. Вие вървите към еврозоната. Необходимо да се присъедините към механизма за обменните курсове", каза още той.


По думите му от 2015 г. има доста големи дисбаланси в икономиката на България. Даде пример с големия корпоративен. Допълни и че мерките, които са нужни за банковия сектор, трябва да се вземат бързо.


Домбровскис, позовавайки се на препоръките към България в анализа на Европейската комисия, препоръча животът на населението в слаборазвитите селски райони да бъде подобрено.


"В областта на здравеопазването също има какво още да се направи. България трябва да продължи да изпълнява реформите, които вече са започнали в областта на обществените поръчки", посочи той.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Влади, не се помайвай, до края на мандата да сме влезли вече в тая еврозона, стига само празни приказки за светлото бъдеще.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Не знам кой е отличник, но от написаното въобще не се разбира дали и кога ще влезем в еврозоната, което всъщност е най-важното.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5002 Неутрално

  Нищо незначещи думи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#1] от "The Shadow":

  Що? Бързаш ли за някъде? Покрай ситуацията в Гърция, и не само, Еврозоната далеч не е най-доброто място, където е добре да сме в момента. Левчето си ни е идеално. За лихвите по кредитите винете политиците, а не паричната система в страната.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  Втори мераклия да дипли пачките в евро. Не тръгвай обаче с големите кошници, за да не се разочароваш след това. Просто приятелски съвет от мен.

 6. 6 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 940 Любопитно

  Някой ще попита ли "отличника" на "по-малкото зло" защо е искал банкова ваканция до предсрочни парламентарни избори през 2014 г.?

 7. 7 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Един не особено внятен, но затова пък овластен индивид, още преди години каза, че остава България само да си измаже дувара и сме в Шенген!
  Ни повече, ни по-малко!

  Пък неска Добровскис вика, че са нужни реформи.
  И изброява къде.

  Бе що не земем да ги напуснем тия?
  Те все недоволни - тва направи, другото оправи!
  Егати!
  Напускане му е майката, нали Боко?

  pump it!
 8. 8 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 519 Любопитно

  Нека някой от любителите на лева, ми обясни какви са му предимствата пред еврото

 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Горанов се смята за отличник по изпълнение на критериите за влизане в еврозоната"

  По-скромно, де!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  ЕХХХ ХВАЛЕТЕ МЕ УСТААААА!

 11. 11 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Отличник - хубаво. Сега да каже на кого е отличник и на кого служи - на ЕС или на българския народ, ама мисля че е ясно....

  FILII MARIS SUMUS
 12. 12 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Манипулант от класа, ей :-) Неприемането ни в Шенген и Еврозоната е чисто политическо и не е свързано с никакви критерии, които горе-долу покриваме все пак. Причината е огромните нива на корупция и нерегламентиран лобизъм стигащи до най-високите постове в държавата. Да не говорим за корупцията и зависимостите в парламента, службите за сигурност, съда, прокуратурата, МВР, общини, администрация и т.н. Няма другаде толкова разядена и разложена от корупция държава, това е гарантирано. Да не говорим за омертата по отношение на КТБ и 5-10 човека, които притежават и контролират почти всички големи фирми и обществени поръчки. Все едно не се вижда отвън. Все пак хората си имат работещи служби и разузнаване и картинката им е пределно ясна. Не им пука как живее обикновения човек тука и нищо няма да направят по въпроса и ще продължат да пускат някакви мизерни фондове, коит оса абсолютно вредни и пораждат сам окорупция. Но в същото време и са решили да не пускат вълка в собствената си кошара и така. Вече 10 г. минаха от 2007 г. и нищо положително не се случва. Емиграцията си продължава, няма растеж на реалния сектор, всички обществени поръчки се присвояват, и т.н. Реално до 2007 г. мафията у нас беше доста по-слаба финансово. За тези 10 г. и се даде възможност да укрепри и да се развие в чудовище, което не може да бъде спряно и нахранено и иска все повече и повече.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 13. 13 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 632 Неутрално

  ОТЛИЧНИК ПО ОПЛЯЧКОСВАНЕ,ТОЙ И МУТРИТЕ ДЕТ СА МУ МЕНТОРИ

 14. 14 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Това са хора без чест. Докато няма осъдени за КТБ, всички трябва да ходят с наведени глави.

 15. 15 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 223 Неутрално

  "Напълно споделям, че пътят, който извървяхме през последните две години за стабилизиране на банковия сектор, е изминат до голяма степен."

  Я пак? Пътя който сте извървяли е дори до голяма степен иминат???? Все едно слушам някаква ромка с незавършен 2-ри клас която се опитва да говори на български. И този бил министър...

 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 980 Любопитно

  Този който ни НАТОВАРИ с НОВИ 16 МИЛИАРДА ДЪЛГ????

 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 980 Любопитно

  Отличник по КРАЖБИ от БЮДЖЕТА. МИЛИАРДИ

 18. 18 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 482 Неутрално

  натовари ни с десетки милиарди дълг, сега иска в евро да направи същото число, а и миналата седмица от Брюксел им спуснаха телеграмата за еврозоната, и ето, готов нашия с рапорта...

 19. 19 Профил на Koicho Georgiev
  Koicho Georgiev
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Кротко бе Владко, ако сте в средата на пътя си за среден 3, без икономика и ниски доходи, сиреч бедни, няма ни пуснат във версай, що бръмчиш!

 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Бруно Крайски казваше, че на първо място са хората, а след това фискалните показатели. А този се счита за отличник при пенсии от 150 евра и позорни заплати на докторите и даскалите. Най-накрая ще остане държава от неуки и болни, защото няма да има кой да учи и лекува хората, а в средата като слънце ще грее един отличник по изпълнението на критериите! Гаси критериите, гаси отличника, ако водят до такива резултати!

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1576 Любопитно

  "Даде пример с големия корпоративен"
  др Домбровски

  Колко голям е Големия Корпоративен?

 22. 22 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нека някой от любителите на лева, ми обясни какви са му предимствата пред еврото
  —цитат от коментар 8 на Климент Горанов


  Предимствата на лева пред еврото е, че спиш спокойно и плащаш само това което е изхарчила България. С еврото ще плащаме сметките на гърци, италианци, французи и германци, а те хич не са малки.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 23. 23 Профил на Andrety
  Andrety
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Този като го видя или чуя и ми става някакво мноооого тъпо...

 24. 24 Профил на Andrety
  Andrety
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#12] от "The.Teacher":

  Безкрайно уважение за коментара!

 25. 25 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Нека някой от любителите на лева, ми обясни какви са му предимствата пред еврото
  —цитат от коментар 8 на Климент Горанов


  в Еврозоната всички носят дълговете на всички. Има т.нар. ТАРГЕТ2 система, при която в момента на германската централна банка ѝ дължат над 600млрд. евро, които при един разпад на ЕС тя ще увисне с тях. Доста милиарди от този дисбаланс са от Гърция, но не само. Когато се правят разплащания в зоната пари не се местят, а се пишат едни плюсове и минуси. Гръцката централна банка си записва, че дължи на германската, а германската си записва, че гръцката ѝ дължи. С идеята, че германците ще купят нещо гръцко и ще се уравновесят нещата. Но в ЕЗ няма уравновесяване, а големи дисбаланси.
  В момента пък ЕЦБ държи голяма част от дълга на Гърция, който в един момент ще отпишат. В ЕЦБ държавите от зоната държат проценти и дават пари за капитала. Т.е. при отписване на дълг ще претърпят загуби.
  И тези, които казват, че лихвите не спадат - вече има ипотечни кредити на 3,5% фиксирана лихва за 10 години (колкото е и фиксираният период в Германия). Такива нива дори преди началото на кризата нямаше. А проблемът с потребителските кредити е високото ниво на лоши кредити. Еврозоната няма да помогне, защото кредитите се отпускат според кредитоплатежоспособността на получателя. При 17% закъсали кредити значи в България нещата не са добре. БНБ обяви, че ще се бори с това число - сигурно пак ще разхлабят критериите за обявяване на кредит като необслужваем. Вече веднъж го направиха, за да "стабилизират" банковата система.

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  До коментар [#15] от "theduloclan":

  БВП на БГ е 45% от средния за ЕС. Това са постиженията на отличника. Няма да ни приемат в еврозоната с такъв БВП.

 27. 27 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Наскоро един приятел, доста интелигентен, французин ми каза, че ние в сме "сочени с пръст" в еврозоната и като цяло в централна Европа заради мафията, която ни управлява и нехранимайковците, които са плъзнали из Европа след като сме влезнали в ЕС. Относно еврозоната, ако не се транформира левче към евро с цената на огромен външен дълг не ми се вижда хич кво евро ще прокарваме. Пенсия 100 евро на месец....., че това са джобни за два- три дена в белите страни...

 28. 28 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#22] от "42":

  Т.е. левът ни е вързан към еврото, което значи, че теоретично всеки лев в обращение се гарантира с еквивалент в евро, с курс 1,95... Т.е. с единят крак сме в ЕЗ.

  Също така ислиза, че сме и един вид "акционери" в ЕЦБ, но без право на глас.
  Това умно ли е?

  Ами дайте да го развържем лева, и да го пуснем надолу, 4лв за 1 евро.
  Ще има бум на експорта и миграцията чрез терминал 2.

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  “Домбровскис, позовавайки се на препоръките към България в анализа на Европейската комисия, препоръча животът на населението в слаборазвитите селски райони да бъде подобрено."

  :-)
  Едно е да се позоваваш на някакъв доклад, изготвен от колеги-евротътртеи и съвсем друго да разходиш скъпата си костюмара в някове село в северозападна България...

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  Той може да се смята за всякакъв, важно е тези от които зависи, за какво го смятат.

 31. 31 Профил на Димитър Цветков
  Димитър Цветков
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Няма конкретика в статията. Само добри пожелания и селфита.

  Истината няма значение. Смисълът е в коментарите.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK