До края на юни ще се разбере как ще се подобри санирането

До края на юни ще се разбере как ще се подобри санирането

© Цветелина Белутова, КапиталМинистърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Николай Нанков съобщи по време на парламентарния контрол, че до края на юни работна група ще е готова с предложения за подобряване на възможностите на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.


По отношение на финансирането на програмата от ключово значение е да се осигури нейната дългосрочна устойчивост. Целта е тя да може да обхване по-голяма част от жилищния фонд в страната и министерството разработва механизми за възвращаемост на вложения ресурс. Обмисля се също и разширяване на обхвата на програмата, като се включат и други типове сгради, извън определените сега, съобщи БТА.


Нанков каза, че е възможно да се предвиди диференциране на условията по програмата с оглед по-добра икономическа ефективност на мерките и изпълнение на други политики. Като пример Нанков посочи опазването на чистотата на въздуха, внедряване на ВЕИ, отчитане на социалния елемент - социалнослаби или енергийно зависими хора да бъдат с приоритет.
Министър Нанков съобщи още, че в работната група се обсъжда цените за обновяването да бъдат диференцирани на база на отделните видове дейности - за енергийна ефективност - до определено равнище, съответно - за конструктивни мерки, за довършителни строително-монтажни работи, включително и подобряване на условията в общите части.


По данни на министъра към средата на май регистрираните сдружения на собствениците са 6322, подадените заявления за финансово подпомагане са 5393, одобрените заявления са 4829, от тях за 4739 са сключени договори между общините и сдруженията на собствениците и за 2022 сгради са сключени договори за целево финансиране в рамките на наличните средства по програмата, като за почти всички от тях са започнали дейности, каза министърът.


Въведените в експлоатация сгради са почти 400, а такива, в които се изпълняват строителни дейности, са 574. За всички сгради, в които са започнали строителни дейности или процедура за възлагане, има осигурено финансиране, каза министърът. Нанков съобщи, че в МРРБ са постъпили 27 сигнала, като проблемите се отстраняват своевременно за сметка на изпълнителите, има и гаранции за добро изпълнение. Той каза, че ще се въведат допълнителни механизми за контрол за по-голяма публичност на изпълнението и резултатите.


МРРБ прави както документални, така и проверки на място на сгради с приоритет върху тези, за които има сигнали от хората. Проверки ще се правят и на случаен принцип в страната. С промени в Устройствения правилник на МРРБ ще има отдел в дирекцията "Жилищна политика", който ще осъществява контрол по време и след строителните дейности. На Дирекцията за национален строителен контрол вече е разпоредено да упражнява контрол на надзорните фирми.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  От октомври 2015 г. цената се фиксира на 348.60 лв. на кв. м. Тя също е висока и необоснована, защото в същото време по европейската програма "Енергийно обновяване на българските домове" се санират блокове на цена от 114.16 лв. на кв. м. Възниква въпросът как по едно и също време, за едно и също нещо, се плащат две различни цени - с европейско финансиране санираме на 114 лв., а с пари от бюджета - на 348 лв.

  Ти да видиш, каква изненада - крадяло се и от санирането!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Нищо няма да се разбере - който намазал - намазал.

  [email protected]
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "До края на юни ще се разбере как ще се подобри санирането"

  И как ще се подобри усвояването на парите на всички българи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Е, мноу важно. За това санираме сме тъй или иначе със заем, а за заемите им пука на тия, дето ще ги връщат. А нашия политик няма да връща, нито пък децата му ще връщат, щото те няма да са тука. Виж, гласоподавателят ме кефи, средностатистическият умен и красив гражданин (най-често таксиджия или кръчмар, които съставляват основен контингент от инак толко младите и образовани гербери), който спокойно завещава на децата си милиарден дълг в замяна на пичовското поведение на толкова готиния Бойко. Иначе за децата си този гласоподавател дава мило и драго - не се съмнявайте. В името на добруването на децата си няма да даде стотинка за болно дете или умрял от глад пенсионер. Охотно дава само на фирмите, строени да лепят стиропор на цената на мрамор.

 5. 5 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Има областни градове, в които няма нито един саниран блок. Няма и наченки на подобни дейности, макар да има жилищни сгради, одобрени по програмата. Нещата ще бъдат оставени половинчати? Срокът за многофамилните сгради е до края на 2017год. След това програмата навлиза в "друг коловоз". Изобщо какво се случва? Всички със сключени договори, пък някои санирани, други- не.

 6. 6 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Има областни градове, в които няма нито един саниран блок. Няма и наченки на подобни дейности, макар да има жилищни сгради, одобрени по програмата. Нещата ще бъдат оставени половинчати? Срокът за многофамилните сгради е до края на 2017год. След това програмата навлиза в "друг коловоз". Изобщо какво се случва? Всички със сключени договори, пък някои санирани, други- не.

 7. 7 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  От примера с разликата между европейското (114 лв) и правителственото (348 лв) финансиране на санирането се вижда, че не са прави тия, които твърдят, че в България се крадат 80% от парите от бюджета - едва 2/3 от парите се крадат, нищо работа!
  Значи, за да няма пари за пенсии, заплати, образование, култура, здравеопазване и сигурност, не е причина корупцията, а Русия, Радев, изборите и международното положение!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Ма те още ли не са разбрали. Два милиарда изхарчиха и отсега нататък ще го подобряват.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Няма да се подобри.
  Нали знаЙш, режеш от твоЙто, аз мойто шъ си го взема.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  Ще подобрят усвояването- ще усвояват ПОВЕЧЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 374 Весело

  Досега санираха 6 етажни блокове за милион, вече ще ги санират за два милиона.

  Но най-смешни ми са тези, които твърдят, че това била нормалната цена )) Що никой не иска да си санира блока срещу милион, ако трябва да извади тези пари от джоба си? И колко струва един саниран апартамент тогава? Ако трябва да го купиш, де, за един приятел питам...

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  Санирането си върви с пълна сила.

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Да бяха санирали училища,болници - като тази в Курило - след това ЧАСТНИТЕ имоти.И то при съучастие на собствениците,разбира се.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK