Теменужка Петкова подписа пътна карта с "Газпром" за развитие на мрежата

Теменужка Петкова подписа пътна карта с "Газпром" за развитие на мрежата

© Георги КожухаровМинистърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на управителния съвет на "Газпром" Аексей Милер са подписали пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България като се отчитат правилата на ЕС.


Това съобщиха от Министерството на енергетиката. Двамата са разговаряли в Санкт Петербург, където Петкова участва в Петербургския международен икономически форум — 2017.


Обсъдено е било и сътрудничеството в газовата сфера. От 2013 г. насам непрекъснато се увеличават доставките на руски природен газ за България, като през първите пет месеца на 2017 г. увеличението е с 14.5% спрямо същия период на предходната година.
По време на срещата особено внимание било отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива. Алексей Милер информирал Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и изразил увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа.


Петкова го информирала за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK