Пазарът на жилища излиза от ваканция

Пазарът на жилища излиза от ваканция

© Градът.бгСлед няколко години криза пазарът на недвижими имоти се съживява на фона на исторически ниски лихви по кредитите и повишени доходи спрямо годините на бума със сделки. Според някои участници на пазара се виждат първи признаци на имотен балон, според други ситуацията е далеч от това. Купувачите днес са много по-взискателни към качеството на строителството и не са готови да купуват на всяка цена. На по-големите пазари - основно София и по-големите областни градове, най-голямото предлагане очаквано не е на чисто ново и отговарящо на тези изисквания за качество на строителството.


Въпреки опита от годините на много активен пазар и издадените множество разрешения за строителство регулациите все още създават множество проблеми на инвеститорите в жилища, а визията на общините за дълъг хоризонт на практика не съществува. Данните за имотни пазар пък са нещо, което всеки сам се опитва да създава на базата на разпокъсаните данни от няколко институции и на собствения си опит. "Дневник" ще представи в кратка поредица картина на пазара на жилищните имоти от гледна точка на брокерите и строителите, на официалните данни, както и проблемите, които спъват пазара. Ще се върнем и във времето да разберем как са се променяли жилищата и кварталите в годините.


Колко голямо е оживлението


Според анализатора на агенция "Явлена" Младен Митов след оживлението, появило се от миналата година, сега през първото тримесечие има "известно отстъпление", ако се съди по броя на сделките. "Спадът не е особено голям, но се вижда най-вече в големите областни градове", обяснява той. Тоест, там, където на практика е развит пазарът на имоти. Според него все пак със сигурност може да се каже, че в момента пазарът на жилища е най-активният за последните три години. По данни на агенцията, която има офиси в повечето големи градове, около 80% от купувачите търсят дом, в който да живеят, а останалите - за инвестиция.
Според него на пазара са излезли хората, които от години планират покупка на жилище, но високите цени от 2008 г. са ги отблъснали и сега са решили да купят, когато са спаднали "до разумни пазарни нива".


По данни на агенцията тези наблюдения важат за София, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Русе донякъде. Неочаквано за брокерите много активен пазар е Пловдив, вероятно заради развитието на логистични центрове в района и стичането там на работещи активно хора. Градът е забележителен и с друго - там на практика строителната активност не е била убита годините на кризата.


Според Георги Павлов, изпълнителен директор на друга голяма агенция за имоти "Адрес", оживление е точната дума, която определя пазара в момента. В годините на бума годишно сделките са били 45 хил, докато сега са 25 хил. за най-големия пазар - София.


Анализаторът на "Явлена" казва, че през първото тримесечие на тази година се наблюдава лек спад на сделките спрямо година по-рано - с около 3%, което той определя като незначителен и въпрос на пазарна флуктуация. "Но истината е, че няма сериозен ръст, измерен с две цифри, на каквито бяхме свикнали преди кризата", посочва той.

Пазарът на жилища излиза от ваканция

© Юлия Лазарова


"Сега сме над нулата и се върви нагоре. За съжаление, имам чувството, че се надува балон, който може да се пукне. За да има развитие, трябва да има трайно развитие на икономиката, хората да имат високи доходи, за да си позволят за изплащат жилища", казва Стьопа Апостолов, който е на пазара на жилища в София от 1992 г. с компанията "АС Стройинженеринг" ООД.


Във времето на бума през 2004 г., амбицията беше да се купи по-евтино жилище, което да се препродаде по-скъпо след влизането на България в ЕС, като тогава 80% от купувачите на апартаменти в нови жилищни сгради бяха чужденци. Докато сега жилищата ново строителство основно се купуват от българи, казва Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.


Според него, ако се гледа броят сделки с жилища, ситуацията е далеч от бум - към момента той е под 50% от нивата, регистрирани през 2008 г. Но цените на някои места вече надхвърлят тези от предишния възход на пазара. Причината за по-малките обеми е в липсата на предлагане и по-малкия брой издадени нови разрешителни за строеж.


Наистина през последните седем – осем месеца пазарът на жилища е в подем, казва и Пламен Андреев от "Планекс". Увеличи се броят на сделките, интересът към закупуване на жилище е факт. Може би застоят, несигурността и намалялото в годините предлагане са една от причините, за отпушване на пазара. Втората основна причина – при благоприятните условия за кредитиране, инвестицията в жилище е с най-добра доходност за спестените средства, допълва той.


Неговата оценка е, че няма голям дефицит на предлагане на нови качествени жилища, а по-скоро така изглежда, защото в момента излизат проекти на хубави локации, с добри качества и естествено – интересът е повишен. "Утре няма да можеш да купиш това, което днес ти харесва."


Какво се търси


Отговорът на този въпрос е в това кой купува. И брокерите, и строителите казват, че за разлика отпреди години, когато най-търсените жилища бяха двустайните, сега ситуацията се е променила с превес на тези с три стаи. Последното важи особено за млади семейства, които си купуват първото жилище, и искат да си осигурят стая за планираното си дете.


Стремежът е и към предимно нови жилища заради по-големия комфорт, който предлагат те в сравнение със стария жилищен фонд.


По данни на "Адрес" съотношението между сделки с новопостроени жилища и стар фонд е 30% към 70%, а в годините на бума новите жилища са формирали и до половината от сделките. Според Павлов обаче по-голямата разлика в полза на построените преди години жилища е по-нормалната ситуация. Посочва, че в развитите страни този дял е много по-малък. "Овехтяването на жилищния фонд и нарастването на населението са двата фактора, движещи новото строителство. В България вторият двигател вече е угаснал", обяснява той.


Има голямо предлагане на пръв поглед, но то идва от стария жилищен фонд докато има недостиг на качествени жилища, казва пък Стьопа Апостолов. "Старите жилища не предлагат този комфорт, характерен за новите, но се вместват във възможностите на хората".

Пазарът на жилища излиза от ваканция

© Юлия Лазарова


Клиентите са все по-запознати, образовани и информирани, така че обикновено знаят какво търсят. Купувачите са готови да платят премия за качество, допълва Димитър Савов. Според него жилищата с две спални и хол представляват основното търсене и формират 50% от пазара на ново строителство. Докато интересът към двустайни жилища се формира от хората, които купуват с цел инвестиция. Според Савов промяната идва през 2015 г., преди която големият дял на сделките е при двустайните. "Пазарът следва бита на хората - оказва се, че семействата в София все по-малко канят гости вкъщи, заради което не им е нужен просторен хол или голяма кухня. Това са активни хора, които водят активен социален живот и много пътуват", обяснява той.


Купувам, нищо, че го няма още


По данни на "Адрес" за последните две години три пъти са намалели офертите за нови апартаменти, защото заради кризата строителите не могат сега изведнъж да смогнат на завишения интерес. Това е и причината по-малките сгради да успяват да разпродадат голяма част от апартаментите "на зелено". Това е фазата, в която не може да се разчита на банков кредит за жилище, което не съществува още, но и цените са по-ниски. Също така е и въпрос на риск, макар че по общо мнение на бранша некоректните инвеститори са си отишли с кризата.


"Все пак хората трябва да разберат, че при покупка "на зелено" те не купуват жилище, а финансират строеж. Това си носи своя риск, който макар и малък, съществува", напомнят от "Адрес". Дават пример с практики в други държави, където строителите са длъжни сами да си финансират строежите или пък могат да приемат вноски от купувачите, но по така наречените ескроу сметки и рискът е изцяло за тяхна сметка.


Малките жилищни сгради предимно се разпродават "на зелено", на пазара почти нищо не излиза от тях, казват от "Явлена". Според Младен Митов е трудно да се каже каква част от сделките са по тази линия, но делът им не е твърде висок.


Димитър Савов обаче посочва, че в тяхната компания на практика всички жилища се продават "на зелено". Този сегмент на пазара е активен днес по една основна причина: инвеститорите са професионалисти и разполагат с финансиране за своите проекти. Доказателство за промяната е и активирането на издадените разрешителни за строеж. Ако в периода 2009-2010 г. около 30% от издадените разрешителни за строеж започват да се изпълняват, то в момента това се случва с 60% от тях.


Обикновено до завършване на проекта реализираме 75-80% от имотите, т.е. те са продадени. Останалите за продажба имоти се продават в рамките на 1-2 години след акт 16, казва Пламен Андреев. Купуването в процес на изграждане дава възможност за по-добър избор, промени по време на строителство и т.н., което е в плюс за купувача, добавя той.


"Решението да купите жилище "на зелено" се взема при убеденост в безспорната репутация на предприемача и при преценка, че сте намерили най-подходящото за вас и втори път трудно бихте имали тази възможност. Ако мотивът е, че цената е много ниска – рискът е неоправдан", допълва той.


Къде са ценитеСпоред Павлов от "Адрес" "още малко" остава да се достигнат цените на имотите от времето на бума. Важната разлика сега обаче е, че спрямо 2008 г. доходите са много по-високи, което прави и жилищата по-достъпни. Поне що се отнася до най-големия пазар София. През 2008 г. средната заплата е била 800 лева, а сега е 1300 лв., а това е огромна разлика, казва той. Това означава, че достъпността на имотите сега е много по-голяма отпреди кризата.


София се откъсна ценово, парите са тук, казва Павлов. По данни на агенцията сега ценовата разлика в сходни имоти между София и другите големи пазари като Варна, Бургас и Пловдив става все по-голяма. "Но да не забравяме, че на пазара на жилища у нас участват само 10% от населението", посочва той.


Голяма част от младите хора, особено тези, които са в ИТ сектора, имат добро заплащане и банките ги ухажват, което им позволява да плащат високи вноски по жилищата. Но и този пазар е променлив, виждам, че някои фирми се изнасят и тези хора остават без възможност да изплащат вноските. Така банките стават собственик на жилището и излизат на пазара, което задушава новото производство, смята Апостолов. Логиката му е, че банките като продавачи се стремят да с и върнат парите, отпуснати като кредит и съответно цената на такова жилище е много по-ниска от тази на жилище, което е ново и не е минало през първия си купувач.


Като се разгледат големите имотни сайтове, човек може да си изгради представа за цените, посочва Митов от "Явлена". С важното уточнение, че ако преди няколко години купувачът е можел да свали от офертната цена до 15% отстъпка, сега процентите са 1-2%. А може и да се повиши, ако има купувач, готов да плати веднага.


Той все пак уточнява, че дори два съседни апартамента не могат да имат еднаква цена, защото единият винаги има нещо по-добро като качество. "Вътрешната сегментация е факт", допълва той.


"Клиентите днес са много наясно какво търсят и не са в еуфория, че да харчат повече от предвиденото", допълва картината на пазара той.


Според него е добре, че има ръст в цените, защото това означава, че пазарът е жив. "Някои цени надхвърлиха 1000 евро на кв. м, но има защо. В същото време пазарът е много шарен - квадрат жилищна площ може да се придоби е и за 600 евро, и за 2 хил. евро, казват от "Явлена".


За разлика от годините преди кризата пазарът днес не е всеяден. Постигането на качество става с много повече разходи и съответно цената става по-висока, анализира Пламен Андреев. Според него цените в момента, в различните ценови категории, са нормални. С очакваното повишаване на строителната себестойност – труд, материали, е възможно цените на жилищата да нараснат с 5-10% спрямо сегашните нива.

Пазарът на жилища излиза от ваканция

© Анелия Николова


Кой как плаща


Каква част от депозитите влизат в действие при покупката на жилища през последната година, когато и лихвите са вече на много ниски нива, е трудно да се определи с точност. Според данните на "Явлена" около 50-60% от купувачите съфинансират покупката с кредит.


Важното уточнение е и че банките, макар и да предлагат евтини пари в момента, са много по-предпазливи към това, което финансират. Ако в годините назад е можело да се вземе банков заем, с който да се финансира жилище, когато сградата е в началната си фаза, то сега финансовите институции не са склонни да отпуснат пари преди да е наличен така нареченият Акт 15 или когато сградата е готова на фаза груб строеж. С други думи, когато се вижда с просто око.


В момента банките финансират не повече от 90% от стойността на имота и то в идеалния случай, когато насреща си имат клиент със стабилни и високи доходи и добра кредитна история. Освен това, ако имотът е качествен - такъв, за който е сигурно, че стойността му ще се повишава във времето.


Данните на БНБ показват, че общата сума на отпуснатите жилищни кредити към края на февруари, нараства за 10-и месец поред, като увеличението е с 2% на годишна база и вече надхвърля 8.8 млрд. лв. като обем.


Финансирането на покупката за повечето клиенти е свързано с банков кредит, дори и да разполагат с цялата сума за сделката, посочва Пламен Андреев. Клиентите си запазват средства за завършване, обзавеждане и други цели, и предпочитат кредитирането, защото в момента условията са добри, обяснява той.


Според данните на BLD в някои квартали 90% от клиентите плащат с готови средства, а в други - предимно след като са взели кредит. "Младите хора все по-малко започват да купуват жилища, което се дължи на манталитета на новото поколение. Не искат да се обвързват, не са сигурни дали ще са тук изобщо. Не мислят за вариант препродаване, защото не гледат толкова надалеч във времето", казва Димитър Савов


Имоти за ваканция


Съживяване се вижда още от миналата година и на пазара на ваканционни имоти, когато спрямо 2015 г. ръстът на покупките е три пъти, сочат данни на една от компаниите, работеща в сегмента - "Грийнлайф".


Купувачите са както руснаците, които през 2015 г. са били в позиция на изчакване заради обезценяването на рублата, така и българите. На последните се дължат около 30-40% от сделките с апартаменти по морето, показват данните на тази компания.


Пo данни на Arco Real Estate интересът на чужденците към покупка на имоти с инвестиционна цел у нас се е удвоил в края на 2016 г. и продължава да расте и през първото полугодие 2017 г.


Според Екатерина Желяпова, търговски директор на "Грийнлайф", причината за интереса на българите към апартамент на морето, сега се крие в това, че хората, които имат свободните пари, мога да купят по-голям имот, при това напълно завършен във ваканционните селища в сравнение с възможностите на пазара в София. Тя дава пример, че ако за качествен апартамент в София трябват поне 60-65 хил.евро, то за сходен ваканционен ще се платят 35-45 хил. евро в зависимост от локацията, при това завършени "до ключ".


Пo данни на Arco Real Estate, 90% от запитванията, които са постъпили от началото на сезона, са за ниско бюджетни имоти - до 30 хил. евро и основно за апартаменти с една спалня, които се предлагат предимно на вторичния пазар.


"Според мен затова българите са склонни да инвестират в морски обекти, които да дават под наем, а купувайки "на зелено", получават още по-ниска цена", казва Желяпова. Някои от сделките са с цел препродажба, но доста хора вече, които имат възможност, искат наистина да имат свой дом и на море. По данни на компанията повечето сделки с такива жилища се плащат с налични пари, а не с кредити.


И тук, както при жилищата в градовете, се търсят вече качествени имоти.


За разлика от строителите на градски жилища, тези на ваканционните имоти, разчитат за продажбата основно на агенциите, макар да не са изключение и директните покупки от инвеститора - основно от хора, които вече са наемали апартаменти в техни сгради и са ги харесали. "Ако комплексът е познат на пазара, функционира повече от пет години, става доста по-разпознаваем и става по-лесно да се продава директно", казва Желяпова.


Компанията се стреми да изгражда ваканционни жилища в райони, които не са презастроени, защото клиентите, идващи от пренаселени градове, очаквано търсят спокойствие и бягство от шума на големия град.


За оживлението на пазара на ваканционни имоти, по оценка на Arco, допринасят ниските лихви по депозитите. В същото време интересът на чужденците към покупка на имоти с инвестиционна цел у нас се е удвоил от края на 2016 г. и продължава да расте и през първото полугодие 2017 г.


Много от строителните компании, гарантират доход в размер на 6-7 % (някои до 10%) за 2-3 години. След този период, инвеститорите предлагат управление на имота, като обещават получаването на същия или по-голям процент възвращаемост, в зависимост от условията на договора. Някои външни фирми предлагат управление на имоти срещу процент от доходността, посочват от Arco.


От "Грийнлайф" допълват, че инвеститорите във ваканционни имоти, често предлагат управление за времето, в което няма да се ползват от собствениците.


Според прогнозите на Arco Real Estate, предлагането на ваканционни имоти ще продължи да бъде по-голямо от търсенето, като традиционно водещ за страната ще остане пазарът на жилищни имоти. Поради продължаващата икономическа криза в Русия и наложените санкции от ЕС, и през 2017 г. руските туристи няма да са основния двигател на пазара на ваканционни имоти у нас. Той ще се движи от другите чуждестранни туристи, и във все по-голяма степен от българи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  Приказките за оживление са хубаво нещо, но са възможни за няколко по-големи градове. Населението не се увеличава, някои хора просто се местят към градове с повече възможности. Зад тях остават непродаваеми жилища, примерно в Брегово, Елхово или Симитли.

  Еретик
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Втвърде розово за да е и истина в страна с 45% от средните доходи на ЕС.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Любопитно

  Дневник,
  гледам долу вдясно на екрана пише 2017г., гледам графики на статията с периоди до 2001 и 2011 г., чета пак заглавието и пише "излиза от ваканция", ще да става въпрос за настояще време...

  Модератора е неадекватен!
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivan_":

  Така са препоръчали приятели на издателите на "Дневник" - да пуснат поредното материалче, в което мине, не мине пазарът на имоти непрекъснато се оживява. Хем населението обеднява, хем застарява, хем намалява, хем пазарът на имоти расте - пита се тогава - кой и с какви средства купува?

  Наясно съм, че има строителни предприемачи, чиято заветна мечта е да бетонират плътно всичките 111 000 кв. км. на Родината ни, но това надали някога ще се случи, но не пречи да опитат. Щом има кой да купува, щом е законно, няма лошо. Индустрията и изхранването ни ще ги аутсорснем, и без това в момента болшинството от храните и суровините за хранителни продукти са внос. Ще бъдем най-голямата агломерация в цял свят - от Калотина до Черно море, и от Дунав до Родопите.

 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Строителството е един от малкото браншове на икономиката, който не се нуждае от квалифицирана работна ръка - като нашата. Но има един малък проблем - населението не се увеличава, западняците все още са малко, руснаците понамаляха. Има и друг проблем - мобилността също също се появи, и много предпочитат жилище под наем - радост за собствениците на 2-3 имота, и лоша новина за инвеститорите.
  Инвеститорите научиха и друга лоша новина - ваканционните апартаменти от презастроените райони трудно се продавали!? Ами то вече и жилищата в презастроените квартали трудно се продават.

 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#5] от "historama":

  Поради особености на народопсихологията имота е най-голямата ценност за българите.За това повечето като спестят някой лев и купуват имот.Населението намалява ,ама за сметка на селата и малките градчета-в големите градове населението не намалява или намалява с по-бавни темпове.Има хора с по няколко апартамента,които нито продават,нито дават под наем.Ако тези жилища излазят на пазара ,цените ще се сринат.Но заради народопсихологията и ниските данъци върху имотите тези жилища не се продават.И реално жилищата за продан не са толкова много.И затова продавачите вдигат цените.Което е съчетано с повишение на доходите и падналите лихви по ипотечните кредити.

 7. 7 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 549 Весело

  - Тази година реколтата от круши ще е много богата.
  - Защо?
  - Ами защото ми се ядат.
  ----------------------------------------------
  Както с всеки балон, така и с имотния. Няма от къде да дойде оживлението. Заплатите не се увеличават, а стоките постоянно растат. Нищо, че ни обясняват, че инфлация няма. Младите и квалифицирани хора гледат да се изнесат.
  Инвестиции йок. Реформи- тоже.

  Дерзай народе лековернии!

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 8. 8 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 549 Весело

  - Тази година реколтата от круши ще е много богата.
  - Защо?
  - Ами защото ми се ядат.
  ----------------------------------------------
  Както с всеки балон, така и с имотния. Няма от къде да дойде оживлението. Заплатите не се увеличават, а стоките постоянно растат. Нищо, че ни обясняват, че инфлация няма. Младите и квалифицирани хора гледат да се изнесат.
  Инвестиции йок. Реформи- тоже.

  Дерзай народе лековернии!

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 9. 9 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 549 Весело

  - Тази година реколтата от круши ще е много богата.
  - Защо?
  - Ами защото ми се ядат.
  ----------------------------------------------
  Както с всеки балон, така и с имотния. Няма от къде да дойде оживлението. Заплатите не се увеличават, а стоките постоянно растат. Нищо, че ни обясняват, че инфлация няма. Младите и квалифицирани хора гледат да се изнесат.
  Инвестиции йок. Реформи- тоже.

  Дерзай народе лековернии!

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Забележете на графиката кога е било най-голямото нарастване на броя на жилищата = през социализма :-) Стабилни приходи, липса на безработица , ниски лихви

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Забележете на графиката кога е било най-голямото нарастване на броя на жилищата = през социализма :-) Стабилни приходи, липса на безработица , ниски лихви

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Забележете на графиката кога е било най-голямото нарастване на броя на жилищата = през социализма :-) Стабилни приходи, липса на безработица , ниски лихви

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Забележете на графиката кога е било най-голямото нарастване на броя на жилищата = през социализма :-) Стабилни приходи, липса на безработица , ниски лихви

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Населението на България намалява с около 50 хиляди годишно. Факт
  Но това не трябва да ви заблуждава , че цените на имотите ще падат , защото София при население на България от 8 милиона е била 1 милион. Сега населението на България е 7 милиона , но София е 1.5 милиона .
  Нищо не пречи, България след 20 години да е 6 милиона и 2 милиона от населението да живее в София.
  С две думи в малките градове няма переспективи, българите стават малцинство и бягат да се спасяват в големите градове и най вече в София , Варна и Пловдив.
  В много градове на България цените на имотите ще паднат , но в София може да стигнат и 1500 евро за квадрат

 15. 15 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Дневник,
  Ясно е, че не можете да се справите със сайта.
  Моля, наемете подходящите хора или фирма, че да ви останат и читатели.

  Моля,
  Изтриите повтарящите се коментари.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 16. 16 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  В интерес на истината в момента всичко се продава, ако ще и да е най-голямата дупка.
  Една приятелка си търси апартамент 2 години. Купи си някаква панелка в Хаджи Димитър за основен ремонт за 43К евра. Миналата година по това време цената на тоя кюмезарник беше 35.

  Тук където работя само аз нямам ипотека и живея под наем, ама аз просто не възнамерявам да се закотвям в София. Стига ми толкова.

  Жената е покана за щастие
 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Абе вие четете ли какво пишете? Имало "стремеж" към нови жилища, обаче те били само 30% от сделките. Къде го видяхте тоя стремеж? И как се отчита "тренд" през две агенции, като на пазара има стотици? Защо не направите справка при нотариусите или някоя държавна институция? Аз на данни от агенции, които имат пряк материален интерес не вярвам!

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Твърде оптимистичен материал за реалната ни заобикаляща действителност

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Входовете са наполовина пълни и то с пенсионери :-) отместете времето с 20 години и ще остане по едно семейство във вход или по един човек във вход .... Дори да подарявате апартаменти, няма да има кой да живее в тях.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Gogala
  Gogala
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Питайте нотариусите колко сделки са изповядани, а не агенциите...

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Забележете на графиката кога е било най-голямото нарастване на броя на жилищата = през социализма :-) Стабилни приходи, липса на безработица , ниски лихви
  —цитат от коментар 10 на dark'star


  и най-вече невероятни миграции към градовете след колективизацията на селското стопанство, и индустриализацията на градовете. Колко хора от моето поколение са израсли в тавански стаи 2х3, или в подобни мази, за цялото семейство.
  Жилищата не бяха скъпи, един апартамен от 80-90 кв. м. бе 20 000, но и заплатите бяха по 100-150 лв., т.е. май съотношението е по-лошо? Истината е, че кредитирането не бе лошо, но сега се оказа, че панелките били продадени без земята, т.е. след срутването й оставаш на улицата. В случая не говорим за качеството на строителството.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Много и различни са факторите и не разбирам, защо не се отчита фактора насищане.
  Дори в градове, където има посточнно движение, като София например, са настроиха огромен брой жилища в последните 10-15 години( качеството е друг въпорос) и няма как да остареят толкова бързо, че да влезем в някакво равновесие на стари, подлежащи на бутане жилища и необходимост от нови.
  Това, в съчетание с демографското положение, няма как да се стигне до нивата на бума, което си беше и вид балон и начин за изпиране на крадени и престъпни пари.
  От колко години виждам пустеещи сгради с надписи за свободни площи, а се строят и нови.
  Като дойдат китайците, бума може да се повтори:).

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":
  За панелките кахър да нямаш - не са върха на уюта, но са изключително здрави и устойчиви на земетресения = ще надживеят и новото строителство , освен ако не бъдат разрушени зорлен по политическо решение от българомразците и народните вредители

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Извън София, покупката на жилище (каквото и да е то) е лукс за малцина. В повечето случаи младите семейства получават наготово някакъв соц апартамент от бабите и дядовците, а те отиват на село или в по-добрия свят.

  Безумно е, в град като Русе със 700 лева средна заплата, вехти и мухлясали соц апартаменти по 80-90 квадрата стабилно да държат цени над 45000 евро. За да приведеш такава дупка до някакъв санитарен минимум ти трябват още поне 15000 евро. Тези цени са породени от алчни собственици, които мислят, че притежават златна кокошка и така целия пазар стагнира без въобще да се сключват много сделки. На шараните честито – 30-годишно робство за изплащане на една дупка в град с лоша икономическа перспектива.

 25. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1436 Весело

  Айде народе, купувай, че ще свършат еФтините имоти по 1000 евро!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 26. 26 Профил на Gogala
  Gogala
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":

  Нали не си мислиш,че като си купиш апартамент на 5 авеню получаваш собственост и на земята?

 27. 27 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тази статия я препечатват от 2010г насам. Пазарът все се възстановява.

 28. 28 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Това платена публикация ли е?

 29. 29 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 991 Любопитно

  Прогнозите сочат, че само София ще расте като население. Предвид това, че са от преди няколко години, може и Пловдив да се включи. Във всички останали населението ще намалява, така че ще е напълно нерентабилно да се купува апартамент там.

 30. 30 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 549 Весело

  До коментар [#21] от "historama":За панелките кахър да нямаш - не са върха на уюта, но са изключително здрави и устойчиви на земетресения =
  —цитат от коментар 23 на dark'star


  Да ти кажа, че аз на село имам една къща от плет. Тя ще е последната която ще се срути при земетресение.

  Да ви имам и аршина!

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 31. 31 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 931 Весело

  Абе вие четете ли какво пишете? Имало "стремеж" към нови жилища, обаче те били само 30% от сделките. Къде го видяхте тоя стремеж? И как се отчита "тренд" през две агенции, като на пазара има стотици? Защо не направите справка при нотариусите или някоя държавна институция? Аз на данни от агенции, които имат пряк материален интерес не вярвам!
  —цитат от коментар 17 на Лео


  Защо ли не направят справка при нотариусите или някоя държавна институция?

  Защото "защо" завършва на О:) Или защото справка в агенцията на вписванията може да покаже различни от рекламираните факти.
  До коментар [#17] от "Лео":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 32. 32 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 441 Неутрално

  В София има проблем с дестски градини,детскиясли,сега не можеш да запишеш първолак в кварталното училище,защото кварталът нарастна след застрояване на пломби,калкани,градинки,ниви,а училища и детски заведения никой не строи!Е,да ти е..бем и идилията!

 33. 33 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Дневник, според вас първата графика, която приключва през 2001 г. има ли някакво отношение към тази статия? Или просто не сте имали друга под ръка?

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  ...За панелките кахър да нямаш - не са върха на уюта, но са изключително здрави и устойчиви на земетресения = ще надживеят и новото строителство.......
  —цитат от коментар 23 на dark'star

  Животът на панелките е 50-70 год. - причината е във връзките, които ръждясват, и жилището става опасно за обитаване. И това не е въпрос на качество на изпълнение, а на технология.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":Нали не си мислиш,че като си купиш апартамент на 5 авеню получаваш собственост и на земята?
  —цитат от коментар 26 на Gogala


  говоря за България, не за 5-то авеню. Цената на земята (правото на строеж)също е елемент от общата цена. В противен случай все едно си плащаш наема на жилището предварително за 50 години напред.

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  ... Тези цени са породени от алчни собственици, които мислят, че притежават златна кокошка и така целия пазар стагнира без въобще да се сключват много сделки....
  —цитат от коментар 24 на blowfish

  а кое пречи на инвеститорите да подронят предлагането на "алчните" собственици?

 37. 37 Профил на otmnogoum
  otmnogoum
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Дневник, като за заглавна статия, не сте се постарали много. Стигнах до половината и не видях някакви особени изводи или информация за пазара извън статистиките на адрес и явлена?...правят се някакви съпоставки с 2008, но ако не малка част от хората, които в момента купуват са млади семейства ок 30те (както сте написали), защо се предполага, че те са запознати със ситуацията през 2008? и с какво това съпоставяне е полезно? на всички е ясно, че всеки пазар е цикличен и процесите се повтарят...?

 38. 38 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":

  Продават се с право на строеж или надстрояване. Това право е част от правото на собственост и се погасява само ако 5 години след "срутването не се предприемат мерки за нов строеж, т.е. разрешително с одобрен проект и един малък изкоп ти е достатъчен за да не може никой да ти закачи земята. Всъщност в момента тенденцията е да ти продадат и земята (и частниците и общината) за да плащаш данъци върху нея. Абе трикове. Но за това - да останеш без нищо не се притеснявай. Има си начини за защита. Правото не е простовата материя и е направено да гарантира правата.

 39. 39 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#30] от "Чоко и Боко":

  Аз бих сложил друг аршин: функционалност и опции за рехабилитация (не саниране). Панелките са с най-добрите разпределения в жилищното ни строителство - мислени и подобрявани над 30 години. Здравината на конструкцията им е неоспорима, защото почти всичко е носещо. При един добър ремонт, поради това, че са правоъгълни, изглеждат доста по-добре от новото строителство - факт, който може да си види при санираните жилища, които макар и кичозно боядисани, изглеждат по-добре от "престижните кооперации".

  При панелките има два проблема:

  -скрит - качеството от времето на соца - в повечето случаи много ниско, дължащо се на огромни злоупотреби и кражби на материали тогава, строителство с постоянно пияни строители, забавяне с повече от година-две срокове на всеки блок, водещи да компрометиране на изложената на атмосферни влияния конструкция. Затова и при купуването на панел, трябва да се проучи: добри са т.нар. немски панели (с топлоизолация и мазилка), които са правени показно и със сериозен кънтрол. Също, панели, строени в градове, където КТК са били "цербери".

  -видим - нивото на етажната собственост. След дълги години местене в "тухлени кооперации" на по-читавите и нормални хора, в панелките, ЕПК-та и старите тухлени сгради масово са останали хора с изключително бедняшки манталитет. Това води до много лоша поддръжка, граничеща с престъпна немърливост. Няма законодателство, което да изисква, а и да го има - никой не иска "да тормози бедните хорица".

 40. 40 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В България има достатъчно хора с пари, особенно в София, Варна и Бургас. Банките направиха лихвите по депозити отрицателни (ако отчетем инфлацията). Какво да си правят парите хората - ами купуват имоти.

  Депозитите в банките как се движат? Дневник, нали се пишете сериозни икономически познавачи, айде напънете се малко и проследете тенденцията!

 41. 41 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#36] от "historama":

  Омагьосан кръг е. От една страна инвеститорите не идват в град с неплатежоспособно население, от друга страна самите продавачи на вехти имоти са бедни и виждат имота си като единствения актив. От цялото нещо най-прецакани са младите семейства, заробени да изплащат нереални цени на имотите, защото все пак банките им отпускат кредити.

 42. 42 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#36] от "historama":

  Липсата на места за строеж в атрактивни локации. Например в момента районите около Южния Парк държат страшни цени и купувачите са склонни да ги плащат. Обаче ново строителство няма къде. За сметка на това, терени периферията на София - колкото щеш. Ама няма търсене, реципрочно инвеститора не му се занимава с толкова ниска добавена стойност.

 43. 43 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Адски ме впечатли констатацията, че "През 2008 г. средната заплата е била 800 лева, а сега е 1300 лв., а това е огромна разлика, казва той. Това означава, че достъпността на имотите сега е много по-голяма отпреди кризата."
  Всеки да си прави изводите...

 44. 44 Профил на ambient
  ambient
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Купувачите днес са много по-взискателни към качеството на строителството и не са готови да купуват на всяка цена"

  Глупости, ако бяха взискателни нямаше всички новопостроени апартаменти да се разпродават на зелено още преди акт 15. Всичкото хора от провинцията идва в София, разпродава ниви, къщи, набълбукват се с ипотека която и децата им ще плащат, минават на хляб и вода (след като са купили кола, защото без кола....... все едно да те смятат за гей)... Една от причините за застрояването с некачествени грозни сгради и съответното осиране на околните площи е именно това, заедно с тоталната корупция и незаинтересованост на софийска община.

 45. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#23] от "dark'star":

  Това са абсолютни глупости, написани от хора дето хал-хабер си нямат от строителство! Има си стандарти за земетръсна устойчивост и те в годините нарастват. Панелките са устойчиви, да, но само ако се подържат качествено, нещо което на практика никой не прави.

  Вече има случаи на саморазпадащи се панелки, падат стени, а цял един блок в Надежда се разцепи. За нова сграда на която да е паднала стена, чувал ли си?
  Проблема на новото строителство не е основната конструкция, а в довършителните работи, там си оставят ръцете обикновенно майсторите.

 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  То пък..., баси и имотите и апартаментите, дето се продават...! Такива строителни безумия и архитектурно-конструктивни недомислици има, че не е за вярване!
  Има някакъв пазар в София и няколко по-големи града. Останалото е голяма мъка. Въпреки всичко, ако строителството е добро, на хубаво място и с добро разпределение, все пак се продава, изненадващо и за мен самия...!
  Имам един клиент, строител с малка фирма. От няколко години прави малки сгради с не повече от 6-7 апартамента, но с мази и гаражи, прилични стаи, големи дневни, тераси... Абе всичко е мислено за удобство и функционалност. С мокро помещение, килери и така нататък. С добра изолация и дограми. Не пести от материали... Вярно скъпо идват, ама всичко продава. Въпреки, че не е в кой знае колко голям град, хората все пак търсят и нещо по-добро за живеене...

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Е много ясно, Дневник от години си е трибуна на брокерите, през 3 месеца материал как цени и търсене лети в небето - но без никакви конкретни данни.
  Най култова ми е констатацията - има нарастване на запитванията за имоти над 100 000 евро :)

  колкото повече,толкова повече
 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#23] от "dark'star":. За нова сграда на която да е паднала стена, чувал ли си?
  —цитат от коментар 45 на niakoi_si
  ДА !!! Блокът точно пред нас - ново строителство с напукани стени и падащи тераси подпрени с железни греди = пълна смехурия = образ и подобие на всичко частно - еталон за кражби и злоупотреби от "частен предприемач"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на niksun
  niksun
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За Бога, братя... Не купувайте!

 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#45] от "niakoi_si":

  Лично аз съм виждал няколко сгради в процес на строеж, дето им виснаха плочите. После събаряха и преправяха... Така става, когато се бърза и се пести от материали. Не е нещо невиждано в новото строителство... Особено покрай морето, ако не дай Боже друсне по-силно, не ми се мисли..., какво чудо ще е...!

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на today
  today
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Адрес, Явлена - все отбор убавци, които винаги прогнозират, че пазара отива нагоре, демек "за бога, братя, купувайте!".

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 52. 52 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Във Варна има над 7 хил. празни апартамента, поне половината от които закупени "с цел инвестиция".
  Огромно предлагане на апартаменти под наем и никакво търсене.
  Брокерите отчаяно надуват балона в търсене на балъци, които да си "инвестират" парите, инвестирайки единствено в гушата на предприемачи и посредници, фирми за обзавеждане и ремонт, и разбира се и в бюджета, защото данъкът на имотите си тече, не е като при автомобилите да му върнеш номера в КАТ, докато е "на трупчета".

  .
 53. 53 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Другата смехория е поставянето на еквивалент между "ново" и "качествено" строителство.
  А всъщност зависимостта е обратно пропорционална.
  По-калпаво, по-фалшиво, по-безконтролно и по-икономисващо качествените материали от новото строителство няма.
  Фасадата супер, а отвътре боклук. Инвеститора и изпълнителя гледат да има външен вид, колкото да вземе парите. Всяко забавяне му намалява печалбата.
  Строителите лъжат инвеститора, той лъже купувачите.
  Строителният надзор - никакъв.

  .
 54. 54 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":

  Не е до народопсихология, а несъществуващата пенсионна система. В България ако нямаш жилище и се пенсионираш си умрял.

 55. 55 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Направи ми впечатление, че повечето коментари клонят към няма да има хора да живеят в блоковете.
  Аз пък бих казал , че това скоро няма да се отнася за София.
  Колкото по труден става живота в малките градове, толкова повече желаещи ще има да се преместят в София.
  Истината е че една част от хората напускат страната , а друга се насочва към София.
  Изпуска се един много важен факт, че за разлика от старите европейски държави, в София около 40% от строителството е ВРЕМЕННО панелно и то няма как да изкара като сградите в Лондон или Париж , които са на по 150 и повече години.
  Санирането им е пълна пародия и тяхната здравина въобще не се променя.
  След 20-30 години голяма част от панелките ще станат негодни и опасни за живеене, а хората живеещи в такива е добре , още от сега да се замислят

 56. 56 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":

  Не си съвсем прав. Проблемът на соца действително е принудителната колективизация и индустриализация и пренасяне на огромни маси селяни в града.
  Но, в София и други големи градове една панелна гарсониера е струвала около 5 000 лева, а тристаен апартамент 80-85 кв.м. - около 10 000 лева. Което дори и при заплати 150-200 лева, а в заводите е имало и не малко получаващи по 400-500 лева, прави жилищата по-достъпни.

 57. 57 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Пак ли?! От 2009 ги редят тези. Не, не съм прав - от 2010 година ги редят. 2009 още отричаха въобще за някакъв спад. И все едни и същи хора.
  Като приказката за лъжливото овчарче, някой път наистина ще познаят и пак няма да им повярваме.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 59. 59 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 581 Весело

  Пуснах на гуглето да търси - младен митов явлена оживление.
  И експерта оживява. Всяка година!!!
  Но не е луд този, който яде зелника. Дневник можеха по-сериозно да подходят към темата, вместо да се доверяват на експери по "оживленията". Или в противен случай да отбележат, че става дума за платена публикация.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 465 Неутрално

  ...пазарът на жилища излиза от ваканция и отива на кино. В късния соц да имаш панелка в краен квартал си беше изпитание. Липсваше всякаква инфраструктура - магазини, детски градини, училища, транспорт... etc. Дойде демокрацията, и с нея - имотните балони. Цикличността им е + - 10 години. 93-95 г; 2005-07; 2017...Лакомията създаде безумия. Резултата е, че "новото строителсво" (подобно на "новия внос" при автоджамбазите) доведе до презастрояване, липса на места за паркиране и инфраструктура - в големите градове, а извън тях - липса на канализация, пътища, проблеми с електрозахранването. Панелните квартали, обаче, останаха непокътнати. Нещо повече - в пъти се подобри комфорта на обитаване. Оправиха се пътищата, големите вериги направиха свои "хипермаркети" в празното пространство, построиха се градини, училища, транспорта стана "интегриран". С появата на интернет и мобилните телефони, се появиха и много нови професии, неизискващи конкретно работно място и носещи "прилични" доходи. Междувременно "новото" прокапа, олющи се, падна му гипсокартона, хората се изпобиха за паркоместа. При стандарт на соц. гарсониера от 55-60 м2, сега се пробутват нови "двустайни" със същата квадратура и около 19-20% общи части, нагъчкани в центъра, без място за паркиране, и без места в детската градина, без хранителни магазини, ама с много "апартаменти" офиси. А панелката остана с тераси, колкото "два гаража в центъра". Та... такива мити-немити балончета с хелий, драги ми Смехурко ;-)

 62. 62 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Весело

  Това са ми любимите поръчкови статии. Ясно е, че балъците свършиха. Само в София има тук-там. Всичко хубаво е застроено и продадено. Само не знам как в София има цени на имоти като във Франция. И кои са тия изглупели богаташчета, дето дават по 2500 евро на квадрат, който реално струва 1000?

 63. 63 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":Не е до народопсихология, а несъществуващата пенсионна система. В България ако нямаш жилище и се пенсионираш си умрял.
  —цитат от коментар 54 на Стабилни в мизерията, епизод пореден


  Малко странно, обаче именно имането на жилище затрива доста пенсионери. Същото имане на жилище прецаква младите хора които не са в няколкото големи града (а и тези с децата, дето живеят именно в тези големи градове и се борят за място в детски дом или в кварталното училище)... Просто палачинката се обръща и "горе става долу".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 64. 64 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":....Но, в София и други големи градове една панелна гарсониера е струвала около 5 000 лева, а тристаен апартамент 80-85 кв.м. - около 10 000 лева. Което дори и при заплати 150-200 лева, а в заводите е имало и не малко получаващи по 400-500 лева, прави жилищата по-достъпни.
  —цитат от коментар 56 на Симеон


  Аре сега няколко дози соц реланост:
  -първо, за жилището се чака ред и те категоризират. Това е да те допуснат да се наредиш на опашката дето се чака за жилище. Та за категоризация се нанасяха семейства с бебета и баби в тавански помещения, та да минат в категория дето има шанс да получи жилище.
  -внасяш си предварително пари, които нямаш право да теглиш, и се олихвяват не с пари, а с "лиххвоточки".
  -заплата на току-що завършил (излязъл от казармата) беше по-скоро 80лв (на по-късен етап около 100 до 120лв) или един велосипед "Балкан"-че, която заплата се определяше по единна щатна таблица (можете да си я намерите и проверите за съответната година).
  -повечето младежи и девойки, след завършване бяха разпределяни къде да работят и живеят и то с години, преди да се доберат до големия град и да почне онова с категоризациите...
  -хората нямаха право да купуват жилище, ако не им е разрешено да живеят в съответното населено място — така нареченото "жителство".
  - жилищата се изплащаха още десетилетия след като си се нанесъл.

  Та не ми хвали колко евтини и достъпни са били жилищата в строй, при който дори тоалетната хартия е била дефицитна (появявала се е от време на време на рафта в магазина).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 65. 65 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  "...регулациите все още създават множество проблеми на инвеститорите в жилища,..."
  Ко било? Сериозно ли? какви регулации, мили Боже?! Няма проблем баджанака ти да е строителен надзор, бняма проблем да строиш на 3 метра от теарсите на съседния блок, няма проблем да строиш направо на улицата (до нас строят едно такова, явно инвеститорът ще е задължен да сложи 30 сантиметра тротоар); качеството на строителството е кошмарно. В Младост строят направо в блатото. Кои регулации, че нещо не ги виждам? Или може би самото изискване на сттриш с тухли, макар и криви, е много тежка регулация за родния инвеститор? Не им дават да строят от картон, което вече би ги уредило идеално?

 66. 66 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Мокрите сънища на брокерчетата от Явлена и Адрес, записани и разказани от Невник. Епизод 3129

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 67. 67 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#65] от "Green Day":

  Отговарям си сама, сетих се. Под "много регулации" се имат предвид "много чиновници, на които трябва да бутнеш по нещичко". Така вече нещата си идват на мястото и да, сигурна съм, че за инвеститорите това си е проблем.

 68. 68 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Гледам, че хората не вярват на публикацията.
  Обаче написаното е истина - убедих се сам, твърдя го от опит!

  pump it!
 69. 69 Профил на dido7801
  dido7801
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Ще видим като излезе статистиката за второто тримесечие от Агенцията по вписвания какъв е тренда с имотните сделки.

 70. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#10] от "dark'star":

  Пре комунизма броя на жилищата нарастваше.Но това жилища ли бяха?!За човек,живял на село в кирпичена къща-може.Но ,поне 80%от построеното-панелите са едни отвратирелни кафези,в които никой не иска да живее

 71. 71 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Коми блоковете кога ще ги махат?

 72. 72 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#14] от "001": То и в София, с политиката на ГЕрп да направи столицата ислямско гето от централна баня до Орлов мост има магазини дето се продават по-евтино отколкото магазини в малки градчета. Сигурно е същата история и с жилищата в района.

 73. 73 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":
  "Има хора с по няколко апартамента,които нито продават,нито дават под наем.Ако тези жилища излазят на пазара ,цените ще се сринат"
  ======================
  Абсолютно си прав. Аз съм един от тях, предполагам добре знаеш защо нито продавам, нито отдавам под наем. Апартаментите ми са в градове, където наемът не оправдава риска от съсипване на имота, а парите в банка бавно изчезват. Не че е невъзможно един апартамент да стане непродаваем.

  Еретик
 74. 74 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#24] от "blowfish":

  край Русе има китни села с по 5000 -10000 лв ,колега ,насочи се натам ,ако нямаш парички ,никой не ти пречи ,а сега и е модерно на село да се живее ,чист е въздуха .

 75. 75 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#73] от "Костадин Иванов":

  аз пък си ги отдавам излишните под наем и ми идват хубави парички всеки месец , не си струва да ги държиш и да им плащаш само данъци и режиини ,а и се съсипват и мебелите вътре само като стоят , а така всичко старо си го изнасям там ,а и ми носят стабилен доход , иначе парите в банките на мошениците ,после губиш всичко

 76. 76 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#66] от "Скакауец"като чуя брокерски ,бягам надалеко , едни ми натовариха имот ,който щях да купувам в друг град с над 21000 евра за едно жилище ,не ща да чуя повече за такива мошеници ,че те и ангажират с договори ,не можеш се утърва от тях .

 77. 77 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#64] от "gost22":

  двама доктори с високите си заплати през соца не можахме да съберем даже за коридор на апартамент цели 10 години , не ща да чуя повече за социализъмъ ......

 78. 78 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Гладна кокошка просо сънува.

 79. 79 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "dark'star":

  При соца Таньо просто липсваха жилища, коли и т.н.
  Всичко що се произведе, построи се заема веднага.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 80. 80 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#77] от "edin drug":

  Лекари и зъболекари бяха в многно неизгодно положение при соца.

  Сега...бе зъболекар да си :).

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#73] от "Костадин Иванов":

  И аз съм същия, но си мисля, че грешим. Подценяваме суми от около двеста лева, немислейки, че това са си два и половина бона годишно.
  За десет години си е "Дачия Дъстър" с екстрите.

  И пак няма да го дам под наем. Ще го съсипят наистина.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#70] от "yanne":

  Къщата ни на село е кирпичена, но двуетажна. Мазето е винаги достатъчно топло през зимата и достатъчно студено през лятото. Тази къща е по-добра от всяка панелка.

  От друга страна в прясно саниран панелен апартамент бях. Бил съм там и преди това.
  Да кажем, че вече не мразя панелките. Наистина става жилище след санирането.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 83. 83 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#70] от "yanne":

  "Кафезите" са замислени много по-добре от архитектурните извращение на новото строителство - имам предвид като разпределение, усвояване на плезна площ и битово удобство. И до днес 80-квадратовата панелка е по-светла, широка, удобна и просторна от 100-квадратовото "ново строителство". Грознички са, ама то е, защото са вехти. И новото не е хубаво, просто е ново, инак е дори по-грозно. Бг архитект не може да строи семпло, той е вторият Гауди, ама все за малко не му се получава.
  Проблемът с панелките е, че не се поддържат. Ако българинът се стегне и започне да мисли на ниво "сграда", а не на ниво "апартамента ми"... Но не би. Този проблем ще лъсне и при новото строителство след десетина години, когато лъскавият мрамор се поизкърти, замазките се поолющят и входът изпадне в положението "орел, рак и щука", което си е до народностен манталитет. А в "старото ново" - сгради, дето са на повече от десет години - вече се вижда. Като добавиш и малоумното разпределение на помещенията, изискващо тесни спални, тъпи чупки и ненужни ниши, лесно е да предпочетеш панелката и да пробваш да се пребориш със старото поколение съседи за цялостно саниране и смяна на дограми. На някои места успяват и става супер.

 84. 84 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2442 Весело

  Евреина е всичко друго ама не е прост. Та слушайте го как купува и продава :
  Ако един имот може да се изплати за по-малко от 10 години с парите от наема му- Купувай.
  В протовен случай- Продавай

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 85. 85 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#73] от "Костадин Иванов":И аз съм същия, но си мисля, че грешим. Подценяваме суми от около двеста лева, немислейки, че това са си два и половина бона годишно.За десет години си е "Дачия Дъстър" с екстрите.И пак няма да го дам под наем. Ще го съсипят наистина.
  —цитат от коментар 81 на Росен (Путлер капут)


  МИ купи съсипан и го дай под наем. Хем на ниска цена, хем наема конкурентен, хем който го наеме и го оправи ще е коректен с наема, щото нали е инвестирал нещо... Във Варна има квартали, които от елитни западнаха (пенсионерите от бившия елит не са свикнали да дават за поддръжка), други излязоха от апетитните дестинации защото града се промени и човекопотока оттече в друга посока... и това за няма 10-15 години (за по-късо време от една ипотека)...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 86. 86 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#45] от "niakoi_si":

  Не, не сме чували за нови сгради които са паднали още по време на строежа, нееее!

 87. 87 Профил на kaka_lara
  kaka_lara
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Пазарът на жилищата по-скоро отново навлиза в спад, затова и пускат тази поръчкова статия. От 2008 има спад на цените до около 2013-2014 и чак 2015 отново се покачват. Сега купуват хората, които са на зор или някой с готови пари, въпреки че само ще се прецака - цените ще паднат в следващите години. Всичко е периодично, колкото и да не им се иска на брокерите.

 88. 88 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  Бавно,но сигурно се надува Балонът и когато се пукне...................бедна ми е фантазията!!!!

 89. 89 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Даже и в западащите областни градове ситуацията е същата.В пъти повече имоти се продават отколкото се купуват.

 90. 90 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  "................ "Но да не забравяме, че на пазара на жилища у нас участват само 10% от населението", посочва той....................."

  За какво оживление изобщо говорим след като само една десета от населението у нас може да се "включи в играта".............?!

 91. 91 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  До коментар [#2] от "penetrating":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++

 92. 92 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#40] от "niakoi_si":

  "Какво да си правят парите хората - ами купуват имоти.
  Депозитите в банките как се движат?"

  Депозити на матряла:

  - март 2016 = 42,820 милярда лева
  - март 2017 = 45,546 милярда = +2,726

 93. 93 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#85] от "gost22":

  Е,
  аз не жонглирам с пари, че да купя още.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 94 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#92] от "dosetliv":

  Вярвам на статистиката, но съм от Шумен.

  Не познавам нито един човек, който да вкарва в банка (освен за заеми разбира се). Изкарващи и последното си, обаче много.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 95. 95 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  До коментар [#91] от "bat_plamen":

  За съжаление, защото всички сме собственици :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 96. 96 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#17] от "Лео":

  Тъпото е, че в портфолиото на Капитал има специализирано издание за строителство, а отделно има компании и институции, които срещу платен абонамент ти дават месечни справки с разрешителни за строеж, въведени в експлоатация и т.н.

  Модератора е неадекватен!
 97. 97 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Както и за много други неща, при покупката на имот основното, което ме спира да се наема на подобна стъпка в България не са неоправдано високите лихви по ипотечни кредити и неравноправни калузи по договора с банката, нито ефективната отрицателна годишна лихва по депозита ми, нито дори ограниченото предлагане на качествени имоти на разумна цена, а народопсихологията на продавача и всички посредници в сделката. Сякаш за тях няма win-win сценарий или взаимоизгодна сделка. Задължително всеки гледа да те „прекара“, колкото се може повече. В резултат на това, вече „пазарно поведение“, човек или трбява да инвестира страшно много допълнително време и средства или да се моли съдбата да е благосклонна към него. Дали ще те лъжат с квадратурата, с пазарната конюнктура, информация за строителя, регулирането на имота, партиди за комунални услуги, общи части, паркоместа, капаро, предварителен договор, тежести, мними пълномощници, какво ли не... И ако все пак прецените, че риска си заслужава и наистина имате нужда от ново жилище, тогава трябва да ангажирате адвокат, брокер, архитект и нотариус, които задължително да са ви познати или препоръчани, защото и те могат да не си свършат качествено работата, за която им се плаща и се предполага, че имат претенции да са специалисти.

 98. 98 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Баси грубата платена статия. От самолет се вижда, че е написана и подредена тенденциозно, ползвани са и материали, които да подкрепят идеята на тия, дето са платили за нея. Това са цитираните агенции за недвижими имоти. Да, ама аз не съм балък, а и както се тръгнали с този нов редизайн, с кофтито текстове и с тези брутални платени чаршафи, скоро сами в редакцията ще си правите импресиите на банерите, ако изобщо са останали стажантите и рекламодатели. Наистина, стараете се през последните месеци, да не казвам 2 години, да изгоните и най-верните си читатели, които вече имат какво да четат, НЕ ПРИ ВАС.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 99. 99 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Между другото, не е по темата, футера ви се чупи редовно на Експлорър 11 и остава ХТМЛ-а и джава скрипта да стърчи като топола в ливада. Наистина, очаквах доста повече от вас.
  Преди коментирах и в Капитал, сега доста намалих и тук да влизам. Скоро напускам това място. Трийте сега коментара защото не е по темата. Палячовци. Даже ми спрете правата да коментирам за 3 месеца, както го направихте няколко пъти след уместни и верни мои мнения. Историята го доказа. Ама кой ти гледа история....нищо.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 100. 100 Профил на kaka_lara
  kaka_lara
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Между другото, предишният дизайн на Дневник беше много по-добър ;)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK