Законови промени ще затруднят продажбата на задлъжнели фирми

Законови промени ще затруднят продажбата на задлъжнели фирми

© Юлия ЛазароваПродажбата на компании, които имат дългове за данъци и осигуровки, ще могат да се продават по-трудно, ако се приемат предлаганите от Министерството на финансите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).


Според новите текстове, внесени вече за обсъждане в Народното събрание, мажоритарните собственици на такива дружества ще са отговорни с имуществото си, ако продадат своите акции или дялове при започната проверка или ревизия от страна на данъчните до шест месеца от приключването й.


Такива сделки ще се смятат за недобросъвестни, ако собственикът на компанията е знаел, че тя е свърхзадлъжняла или неплатежоспособна, и продажбата на акциите или дяловете е станала, преди да се поиска фалит, съобщава в днешния си брой "Капитал daily".
Целта на предложенията е да се преустанови практиката дружества със задължения да бъдат прехвърляни скоро след започване на ревизия. Точно тази част от промените обаче беше приета от правителството, без да бъде подложена на обществено обсъждане, посочва изданието.


Промените стигат и по-далеч - пари за неплатени данъци и осигуровки ще се търсят и от група миноритарни собственици, които на стъпки продадат участието си в компанията. Условието е сделките да са в рамките на 3 месеца и общо да са за мажоритарен дял.


С текстовете се разширява обхватът на лицата, които ще носят отговорност за неплатено задължение към държавата от страна на дадена компания. Такива ще са хората, които имат нотариално заверено пълномощно от мениджмънта на фирмата да управляват цялостната й дейност.


Друга такава хипотеза е предоставяне на активи на дружеството като обезпечение по чужд дълг. При подобни действия отговорност ще носят и мажоритарните собственици, когато те са извършени по тяхно решение. На акционерите, които са гласували против, няма да им се търси сметка.


Отговорността ще е до размера на извършените плащания, съответно до размера на намалението на имуществото. Стандартно сумата се установява след ревизия.


Според данъчни адвокати в момента почти не се издават нотариални пълномощни, които да са за цялостно управление на дадена компания, а по-скоро само за определени дейности. Което пък означава, че преценката за всеки отделен случай ще е на ревизиращия екип.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Купувачите от Лом и Видин ще го закъсат...

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  За имотната мафия пак НИЩО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  До коментар [#1] от "DJTrump":

  Те участват и в имотната мафия с протекцията на ГЕРБ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#1] от "DJTrump":

  по-важно е продавачите да го закъсат - те купувачите са бита карта в общия случай.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  Агвокатите ще намерят вратичка.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9675 Неутрално

  В България и това няма да помогне. Собственикът първо ще се "освободи" от своето имущество и после ще продаде фирмата :)
  За българския съд това е достатъчно "почтена" процедура :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  Няма нужда да се освобождава от имущество, освен ако е ЕТ. Другите видове фирми са с ограничена отговорност и фирмата отговаря само с активите си и капитала си. Така че подобни мерки ще имат точно нулев ефект.

 8. 8 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#7] от "Калник":

  И на мен ми се виждат малко странни такива текстове, които вменяват по-голяма отговорност на съдружници и акционери извън тази до размера на внесения капитал. Интересно дали такива промени хармонизират с европейското законодателство и дали няма да се окажат противуконституционни.

  Защото едно е отговорността на управляващите дружеството (дори и по пълномощно), друго е до собствениците.

  @)----,--'--
 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  27 години вече коват закони и все нещо не е домислено, все има вратички за излизане от регулациите на закона. Сигурна съм, че това се прави умишлено, за да могат властимащите и техните протежета да излизат сухи от водата. И тези половинчати мерки едва ли ше свършат работа. Просто всичко е замилсено с една едничка цел- нашите да печелят, а другите да губят.

 10. 10 Профил на Преслав Недев
  Преслав Недев
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#8] от "MyTwoCents":

  Не съм чел предложенията в оригинал. Ако Капитал правилно цитират:
  „Такава сделка ще се смята за недобросъвестна, ако собственикът на компанията е знаел, че тя е свърхзадлъжняла или неплатежоспособна, и продажбата на акциите или дяловете е станала, преди да се поиска фалит. Отговорността ще е пропорционална на продаденото участие.”
  бих намерил някаква мутраджийска логика. И пак ще ми е трудно ;)

 11. 11 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#10] от "Федоp Венедиктович Езеpский":
  „Отговорността ще е пропорционална на продаденото участие.“

  Може би това е разковничето. Демек ако имаш дялове за 1000 в случай на фалит ги губиш, но ако ги продадеш знаейки за предстоящ фалит , то по новите правила пак ще загубиш. Повече от това няма как да вменят като отговорност.

  @)----,--'--
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Крайно време е за адекватни законови мерки срещу тарикатските сделки на пишман-бизнесмените у нас

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9675 Неутрално

  До коментар [#7] от "Калник":

  :) Верно!. Веднага ще си променя капитала на 2 лева...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах