Производителността на труда се увеличава с 2.6% в началото на 2017 г.

Въпреки увеличения дял на заетите, най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор.

© Цветелина Ангелова, Капитал

Въпреки увеличения дял на заетите, най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор.По предварителни данни през първото тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава с 2.6% спрямо същия период на предходната година, съобщи Националният статистически институт.


Заетите са близо 3.4 млн., като те са отработили общо 1.375 млрд. часа между януари и март. За една година се увеличава делът на заетите в аграрния сектор.


На един работещ се падат 5904.7 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки създава средно 14.6 лв. БВП за един отработен час. Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през първото тримесечие на 2017 г. реално се увеличава с 1.9% и с 2% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.
По предварителни данни равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 5927.8 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 13.9 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 5268.2 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 12.4 лв. от текущия обем на показателя.


Въпреки увеличения дял на заетите най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 712.1 лв. БДС на един зает и 2.3 лв. за един отработен човекочас.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK