През април нараства производството на цигари, на лекарства и дрехи намалява

Производството на тютюневи изделия се възстановява, а годишният му растеж е с 35.0%.

© Надежда Чипева, Капитал

Производството на тютюневи изделия се възстановява, а годишният му растеж е с 35.0%.През април 2017 г. индекс на промишленото производство нараства с 4.8% спрямо същия месец на 2016 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо март обаче е отчетен спад от 1.2%. От данните се вижда, че спадът в производството на тютюневи изделия, започнал преди година, се преодолява и секторът отчита растеж и на месечна, и на годишна основа. Обратна е тенденцията при лекарствата и облеклата, производството на които намалява както спрямо март, така и спрямо април 2016 г.

Производството на лекарства и облекла намалява


През април 2017 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 2.9%, и в преработващата промишленост - с 1.7%, а в енергетиката е отчетено увеличение с 3.6%.


В преработващата промишленост най-значителен е месечният спад в производството на лекарствени вещества и продукти - с 10.9%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8.0%, производството на облекло - с 6.7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 6.5%.
За месеца с най-голямо увеличение е производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 17.9%, производството на химични продукти - с 5.3%, производството на тютюневи изделия - с 4.5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.2%.


Производството на цигари се възстановява


На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 8.4%, а спад е регистриран в енергетиката - с 4.2%, и в добивната промишленост - с 2.0%.


По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 43.1%.


Производството на тютюневи изделия се възстановява, а годишният му растеж е с 35.0%. Миналия април след затварянето на софийската цигарена фабрика и обявеното от "Булгартабак" спиране на износа за Близкия изток поизводството на тютюневи изделия беше намаляло с 18.5% спрямо март 2016 г. и с 39% спрямо април 2015 г. Година по-късно секторът отчита растеж и на месечна и на годишна база.


НСИ отчита също така годишно увеличение на производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 30.6%, производството на химични продукти - с 22.0%.


Намаление има при производството на превозни средства, без автомобили - с 23.5%, производството на напитки - с 9.1%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.7%, производството на облекло - с 6.0%.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "От данните се вижда, че спадът в производството на тютюневи изделия, започнал преди година, се преодолява и секторът отчита растеж и на месечна, и на годишна основа"

  За съжаление с това можем да се похвалим - малък принос към "здравословен" начин на живот

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 762 Весело

  С едно изречение Шиши ще премине на гигантски пържоли, "Лудогорец" ще трябва да ограничи селекцията, а ние ще продължим да купуваме second hand. Това е заглавието.

  Миша
 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Явно българите сме странен народ - на зол з***** чифте пищови и кутия цигари... И АЕЦ "Белене"...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Производството на стоки зависи от търсенето и предлагането. През летните месеци намалява търсенето на лекарства и дрехи, а увеличеното потребление на цигари е в резултат на увеличения брой туристи.

 5. 5 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 632 Неутрално

  "През април нараства производството на цигари, на лекарства и дрехи намалява".
  Материалът пуши усилено. Но се впечатлява от страшните картинки. Най-лошото е неизбежно и скорошно. Затова вместо да се лекува по-добре да си носи новите дрехи, които има.

 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 632 Неутрално

  "През април нараства производството на цигари, на лекарства и дрехи намалява". Материалът пуши усилено. Но се впечатлява от страшните картинки. Най-лошото е неизбежно и скорошно. Затова вместо да се лекува по-добре да си носи новите дрехи, които има.
  —цитат от коментар 5 на zhivko6461

  Възможен е и друг извод. Защо не и по-достоверен.
  Пушенето влияе положително. Материалът е по-здрав. Облича се по-леко, по-спортно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK