Кабинетът улесни наемането на чужденци

Валери Симеонов разговаря с колегата си Екатерина Захариева, вицепремиер по правосъдната реформа, преди заседанието.

© Георги Кожухаров

Валери Симеонов разговаря с колегата си Екатерина Захариева, вицепремиер по правосъдната реформа, преди заседанието.Работодатели ще могат да наемат краткосрочно чужденци от трети страни без да публикуват обяви за работа и без да представят договори за наем. Това предвиждат приетите днес от правителството промени в Правилника за прилагане за Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция, с които се позволява облекчен режим за набиране на работна ръка от държави - нечленки на ЕС.


Отпадат изискванията за представяне на документи за образование, квалификация със съответните апостили и представяне в консулствата, както и изискванията към работодателите да публикуват в средствата за масова информация свободните работни места.


Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов уточни, че основно кадри се очакват от българската диаспора в Украйна и Молдова, от Македония, Западните покрайнини, както и бившите съветски републики. Той изрази увереност, че с тези промени ще бъде облекчен предстоящият туристически сезон.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK