Парламентът прие на първо четене Закона за концесиите

Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов и негови колеги от ГЕРБ са вносителите.

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов и негови колеги от ГЕРБ са вносителите.Със 124 гласа "за", 68 "против" и нито един въздържал се парламентът прие на първо четене Закона за концесиите, съобщи "Фокус".


Законът беше приет в края на предишния парламент, но президентът Румен Радев му наложи вето малко след разпускането на 43-ото Народно събрание. Това бе изтълкувано като безвъзвратно зачертаване на закона, тъй като ветото можело да го върне само на предишния парламент.


Затова миналия месец депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов и негови колеги от парламентарната група внесоха нов проект. Представителите на управляващата партия настояват за бързо приемане на закона, защото България е заплашена от наказателна процедура от Европейската комисия заради неспазването на сроковете за транспониране на Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и Съвета от 26 февруари 2014 г. за възлагане на договори за концесия.
В мотивите вносителите са записали, че с новия нормативен акт се цели усъвършенстване на действащите разпоредби за концесиите и се предлага отмяната на сега действащите Закон за концесиите и на Закон за публично-частното партньорство, тъй като съществена част от материята, уредена с тях, е предмет на уредбата на Директивата за концесиите.


Законопроектът предлага две основни форми на концесии - публично-частното партньорство, с което публичен партньор възлага строителство или услуги на икономически оператор и концесията за ползване, която е традиционната концесия. С него се предлагат и три вида процедури: открита процедура, състезателна процедура с договаряне и състезателен диалог.


Проектът предвижда концесиите да се възлагат от министрите и кметовете на общини, като Министерският съвет и общинските съвети запазват правомощията си да одобряват предварително определени решения.


Предлага се всяка концесия да е за определен срок, като конкретната му продължителност не може да бъде по-дълга от максималния срок, който е предвиден при откриване на процедурата с решение на концедента. С цел гарантиране на обществения интерес се въвежда допълнителна гаранция като санкция от Народното събрание, когато определеният от концедента максимален срок е 35 години или по-дълъг. При общинските концесии, когато максималният срок е 20 години или по-дълъг, се предлага одобряването да стане с мнозинство две трети от общия брой от общинските съветници, а когато срокът е 35 години или по-дълъг, освен решение от общинския съвет е необходимо и решение от Народното събрание.


За по-голяма публичност се създава се правна възможност в националния концесионен регистър да се публикува както информация за изпълнението на договорите, така и информация относно провеждането на процедурите за възлагане на концесии. Ако текстовете на вносителите бъдат приети и на второ четене, офертите и заявленията ще могат да се подават и в електронен вид.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  защо няма нищо за прекратяване на концесии???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 995 Неутрално

  как пък един журналист не се сети да разпита колко пари годишно влизат в държавата от концесии и колко са разходите на държавата за администриране на концесии.

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#2] от "хм":
  Защото ще се окаже, че просто въртим едни пари и просто борим безработицата в администрацията!

 4. 4 Профил на kolev
  kolev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не видях някой да протестира срещу Закона за концесиите приет от СтаниШеф, който си действа и в момента! Много е съмнително когато хейтърчета от "Агнешки главички" и БСП ЕАД започнат да пеят в един тон? А исото им държат ДПС и Магарешки....

  доц. Николай Колев
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5947 Неутрално

  И всичко е еднопосочно - от държавата към концесионера :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Ако може докато още сме да власт да си взема една 99 годишна концесийка?
  Благодаря, няма нужда от нещо по- дълго ;)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK