Четири пъти по-малко приходи очаква "Софийски имоти" през 2017 г.

Парк "Възраждане"

© Юлия Лазарова

Парк "Възраждане"Общинското дружество "Софийски имоти" планира да отдаде под наем тази година имоти с общо 93 бунгала по Черноморието, терени из цяла България с обща площ от близо 74 хил. квадратни метра и близо 70 сгради. Едновременно с това от ръководството на дружеството искат да продадат общо 11 свои имота в София, като само в четири от тях вече има някакво застрояване.


Приходите пък ще спаднат от почти 16 млн. лева за 2016 г. до едва 3.62 млн. лева за 2017 г. Това показва бизнес планът на общинското дружество за 2017 г., с който "Дневник" разполага. Документът е внесен в Столичната община на 15 май и предстои да бъде разглеждан от комисии.


"Софийски имоти" разполага с 531 имота, поне според уставът на общинското дружество, достъпен в Търговския регистър. Към този документ препрати изпълнителният директор на "Софийски имоти" Анастас Тодоров, попитан от "Дневник" с колко имота разполага дружеството, което ръководи от 2014 г. "Не мога да кажа със сигурност точния брой, но в устава ги има, там са много точно описани всички", каза Тодоров.
Имотите, с които дружеството разполага са различни - комплекси от сгради, почивни бази, хотели, магазини, тавани, мазета, незастроени терени и сглобяеми метални конструкции. Оценката им пък варира от 4 до 4 милиона лева (според устава), като целият капитал на дружеството възлиза на над 14 млн. лв.


По думите на изпълнителният директор до 2014 г. "Софийски имоти" е имала собственост единствено в София. Тогава обаче в капитала на дружеството се вливат 26 имота на друго дружество на Столичната община - "Галатея 2002". Така имотният портфейл на "Софийски имоти" се разпростира от столичния квартал "Карпузица", до къмпинг "Кум къшла" на брега на Черно море.


Вечното "Възраждане"


Според програмата, през 2017 г. "Софийски имоти" "ще работи активно" за постигането на следните цели: Изграждане на кафе-ресторант в парк "Възраждане", повишаване на приходите, саниране и ремонтиране на имоти и отдаването им под наем, повишаване на средната наемна цена, продажбата на "остарели активи", нанасяне на имотите в кадастралната карта, продължаване на изпълнението на програмата от 2016 г. и "освежаване на имотния портфейл".


В цифрово изражение през оставащите месеци от тази години "Софийски имоти" има намерение да плати над 4.5 млн. лв за довършването на столичния парк "Възраждане", други 6.6. млн. лв. за построяването на сгради върху собствени терени и още близо 1 млн. лв. за други дейности.


Парк "Възраждане" беше открит през миналата година, като е първият нов парк в София от 30 години. Площта му е 52 декара, като стойността му бе 4.8 млн. лв. Според директора на "Софийски имоти" дружеството има сериозни планове за останалите 25 декара от парка, като изпълнението му ще струва близо 4 млн. лв. (останалите 500 хил. лева са за изграждане на ресторант в парка).


"Това ще е голям проект, за който тепърва ще има обществени обсъждания, проекти и т.н. Няма да е само пейки и лампи", обещава Анастас Тодоров. От думите му се разбира, че новите 25 декара от парка би трябвало да изглеждат доста по-различни от парка в момента - алеи с пейки, лампи, площадки и игрище.


За сградите, които ще бъдат построени Тодоров не издава много. По думите му те ще са две, като едната от тях ще бъде малка, в близост до Нов Български университет. Втората ще бъде в имот на ул. "Отец Паисий" в "Зона Б5".


Как "Софийски имоти" решава проблемите


В програмата за 2017 г. се посочват и основният недостатък на имотите, които дружеството притежава, а именно - "овехтялото състояние на част от сградите", като част от тях са с "амортизирани настилки, дограма, мазилки" с липса на топлоизолация, което води до "отлив на клиенти".


Другата причина за този "отлив" според "Софийски имоти" е "сравнително краткият период" за отдаване под наем на имоти – 3 години. Така от дружеството са решили да потърсят решение на този проблем, като имат желание да отдадат под наем за срок от 10 години 6 свои имота, в които влизат: хотел в Балчик с 35 легла и ресторант, 33 бунгала край Шабла, 52 сгради в село "Мала цъкрва" (община Самоков), терен от близо 18 хил. кв. метра със сгради с обща застроена площ от 1.425 кв. м в с. Бойковец (община Етрополе) и 60 бунгала в местност "Кум къшла" в село Лозенец (община Царево).


Според програмата всички тези имоти се нуждаят от "по-голям размер" инвестиции. За отдаването под наем за срок повече от 3 години, общинското дружество се нуждае от разрешението на Столичният общински съвет.


По думите на изпълнителният директор Анастас Тодоров бунгалата, с които "Софийски имоти" разполага, изглеждат като "кашони" и от дружеството не очакват намирането на наематели за тях да бъде лесно.


Според "Софийски имоти" фактът, че споделят имоти с други собственици "усложнява и спира" възможностите за "инвестиционни инициативи". По тази причина от дружеството са решили да намерят решение на този проблем, като продадат своите части от 4 имота, които споделят с други собственици.


Първи в списъка за "ликвидиране на съсобственост" е партерен етаж, мазе и таванско помещение от двуетажна сграда на улица "Никола Славков", в близост до столичния булевард "Витоша" и медицински център "Майчин дом".Следващата съсобственост, от която дружеството иска да се освободи е имот на ул. "Княз Борис I", с обща площ от 412 кв. метра, от които "Софийски имоти" притежава малко повече от една трета. Общинското дружество планира да продаде и своята половина от терен от 400 кв. м край бул. "Джеймс Баучер" в "Лозенец", както и 264 кв. метра от имот на улица "Стоян Михайловски" с площ от 310 кв. м.


Изцяло собствените имоти, които общинското дружества планира да продаде се намират в София. В списъка са два парцела от по над 4000 кв. м в квартал "Зона Б5", три парцела в район "Лозенец", единият с прилежаща сграда, терен от малко над 2100 кв. метра в квартал "Карпузица" със сгради и друг парцел в "Разсадника" с площ от почти 500 кв. м.


Приходи, разходи и "други"


Годишно "Софийски имоти" има постоянни и променливи разходи. В първата категория попадат данъците и таксите, разходите към служители и средства за различни ремонти. През тази година по тези три направления общинското дружество ще плати 1.475 млн. лв., като сумата е била почти същата за 2016 г.


Променливите разходи също биха били почти еднакви за тази и миналата година, ако дружеството не бе похарчило 3.276 млн. лева за "други разходи" през 2016 г., а през 2017 г. да е запланувало "едва" 250 хил. лева по това перо. Изпълнителният директор , както и финансовият директор на "Софийски имоти" не знаеха какви са тези "други" разходи за над 3 милиона лева, които ръководеното от тях дружество е направило за миналата година. Двамата се обединиха около мнението, че "трябва да питаме някой от счетоводителите".


Графата "приходи" е по-кратка. В нея се посочва, че през 2017 г. в касата на "Софийски имоти" ще влязат общо 3.650 млн. лв, като през 2016 г. сумата е била почти четири пъти по-голяма - близо 16 млн. лв. Обяснението на ръководството бе, че става въпрос за приходи от сделки от предишни години, които са влезли в дружеството през 2016 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK