Двойно повече работодатели са поискали разрешение да наемат непълнолетни

Двойно повече работодатели са поискали разрешение да наемат непълнолетни

© Асен ТоневПрез 2016 г. броят на работодателите, поискали разрешение да наемат на работа непълнолетни, се е увеличил двойно спрямо предходната година, сочат данните на Главната инспекция по труда (ГИТ) по повод Световния ден срещу детския труд, отбелязван днес.


През миналата година до инспекцията са подадени 5283 заявления при 2700 предходната година.
Дадените разрешения са 5009, а 90 от тях са за наемане на хора до 16 години.


За първите пет месеца на 2017 г. са подадени 1232 искания за разрешения за работа на непълнолетни, от тях 80% са одобрени. За сравнение за същия период на 2016 г. исканията са били 734.
Най-често непълнолетни се наемат в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през лятната ваканция.


ГИТ напомня, че при всяка проверка инспекторите следят и за наемането на непълнолетни. Проверява се дали условията на труд на конкретното работно място не създават риск за тяхното здраве. Забранен е тежкият физически труд, работата, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти. Затова и едно от основанията за отказ на разрешение е липсата на измервания на факторите на работната среда в обекта, където би трябвало да работи непълнолетният.


Информация за цялата процедура по издаване на разрешенията за наемане на лица, ненавършили 18 г., е описана в сайта на ИА ГИТ, в секцията Административно обслужване, рубрика "Административни услуги", подрубрика "Разрешителни режими". Реално от работодателя се изискват документи, каквито той би трябвало да осигури, независимо дали на работното място ще полага труд непълнолетно лице или пълнолетно.

По българското законодателство наемането на непълнолетен без разрешение е престъпление. В този случай се уведомява прокуратурата и започва наказателно производство.


През 2016 г. са установени 99 нарушения, най-много в ресторантьорството и търговията на дребно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK