Двойно повече работодатели са поискали разрешение да наемат непълнолетни

Двойно повече работодатели са поискали разрешение да наемат непълнолетни

© Асен ТоневПрез 2016 г. броят на работодателите, поискали разрешение да наемат на работа непълнолетни, се е увеличил двойно спрямо предходната година, сочат данните на Главната инспекция по труда (ГИТ) по повод Световния ден срещу детския труд, отбелязван днес.


През миналата година до инспекцията са подадени 5283 заявления при 2700 предходната година.
Дадените разрешения са 5009, а 90 от тях са за наемане на хора до 16 години.


За първите пет месеца на 2017 г. са подадени 1232 искания за разрешения за работа на непълнолетни, от тях 80% са одобрени. За сравнение за същия период на 2016 г. исканията са били 734.
Най-често непълнолетни се наемат в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през лятната ваканция.


ГИТ напомня, че при всяка проверка инспекторите следят и за наемането на непълнолетни. Проверява се дали условията на труд на конкретното работно място не създават риск за тяхното здраве. Забранен е тежкият физически труд, работата, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти. Затова и едно от основанията за отказ на разрешение е липсата на измервания на факторите на работната среда в обекта, където би трябвало да работи непълнолетният.


Информация за цялата процедура по издаване на разрешенията за наемане на лица, ненавършили 18 г., е описана в сайта на ИА ГИТ, в секцията Административно обслужване, рубрика "Административни услуги", подрубрика "Разрешителни режими". Реално от работодателя се изискват документи, каквито той би трябвало да осигури, независимо дали на работното място ще полага труд непълнолетно лице или пълнолетно.

По българското законодателство наемането на непълнолетен без разрешение е престъпление. В този случай се уведомява прокуратурата и започва наказателно производство.


През 2016 г. са установени 99 нарушения, най-много в ресторантьорството и търговията на дребно.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Свършиха ли наивните роби!?
  Робитодателите да се вгледат в себе си и да си оправят условията

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Непълнолетни-нископлатени и ако може без договори.

 3. 3 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Пишман хотелиерите останаха да разчитат на наивни и отчаяни работници от трети страни и непълнолетни сънародници, които не си знаят ни правата, ни цената.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Толкова е нормално млади хора да заработват през лятото, че подобни неща не трябва и да са някаква нвоина.
  Не знам каква е процедурата за разрешаване, но трябва да бъде максимално проста и бърза - едно елементарно уведомяване, нищо повече, при това е редно да може да става през мрежата.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Няма нищо лошо в това 16-17 годишни да поработят малко и да си заработят пари за морето или направо да си изкарат лятото на морето като съчетават работата с удоволствието!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да свикват от малки с дивият български капитализъм.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Защо юноши да не поработят два месеца през лятото, разбира се работа и работно време, съобразено с възрастта им. Хем ще си спечелят собствени пари, хем ще се учат на труд. Едно време никой не протестираше, като от 14 годишни ни пращаха на безплатни бригади да вършим селскостопанска работа.

 8. 8 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Никой ли не вижда абсурда в това? Защо трябва работодатели да искат ''разрешение'' от правителсвото да наемат някой? Да не би тези непълнолетни да са собственост на държавата че тя трябва да им дава разрешение. Кога, кой, къде, за колко ще работи зависи от работника и работодателя, ако човека е непълнотелен, разшрение трябва да се иска само и едиснтвено от родителите, а не някви чиновници да ми дават разшрение кой да наема или да разрешават на дете да работи все едно те са му собственици. Пълен абсурд, това е социализъм и комунизъм. Това не е свободна икономика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK