Съдилища в Русе и Благоевград се произнесоха противоположно в спора "Техномаркет - Глориент"

Техномаркет на бул. Цариградско шосе

© Цветелина Белутова

Техномаркет на бул. Цариградско шосеОкръжните съдилища в Русе и Благоевград се произнесоха по противоположен начин по спора между търговската верига "Техномаркет" и компанията за недвижими имоти "Глориент". Според русенския съд сключената преди 10 г. сделка, с която "Техномаркет" продаде магазините на "Глориент", но остана наемател в тях, е изрядна. Според съда в Благоевград тя противоречи на добрите нрави.


"Техномаркет" се сети да оспорва продажбата с 10 г. закъснение след като стана собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски чрез неговото дружество "НСН инвестмънт". По същото време спря да плаща и наем. С поредица дела "Глориент" опитва да накара наемателя да плаща и търси неустойки там, където договорът за наем е развален. На свой ред "Техномаркет" заведе контраискове за обявяване на продажбите на магазините за нищожни. Делата са десетки в различни съдилища по местонахождение на имотите.


Така се стигна до разминаването в делата по сходен казус. По иск на "Техномаркет" съдия Христо Лазаров от окръжния съд в Русе преди време отсъди, че сделката между "Техномаркет" и "Глориент" през 2006 г. е била изрядна. Сега в Благоевград съдия Владимир Ковачев се произнесе, че сделката накърнява добрите нрави. И за двата магазина Софийският градски съд вече се произнесе по искове на "Глориент Инвестмънт БГ", че "Тоехномаркет" трябва да ги опразни, след като е спрял да плаща наем.


С аргументи от Хораций
В мотивите си съдия Ковачев разяснява, че "като морални норми, добрите нрави нямат правно действие". От друга страна съдията установява сериозно разминаване между цената, посочена в нотариалните актове, и пазарната, а затова и че са нарушени принципите на справедливост и добросъвестност. Според съдията "Техномаркет" е продал имотите си на "Глориент" през 2006 г. "без икономическа логика", от което купувачът се е облагодетелствал.


Съдия Ковачев цитира и риторичния въпрос на Хораций: "Q. sunt leges sine moribus?" (Какво са законите без добри нрави?)".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK