Ивайло Пенчев: Вършим работата на КФН сто пъти по-добре, и то безплатно

Ивайло Пенчев: Вършим работата на КФН сто пъти по-добре, и то безплатно

© Анелия НиколоваКомисията за финансов надзор (КФН) проверява компанията "Окшънайз" АД (Auxionize) и нейните клиенти - застрахователни брокери, които са сключвали сделки през едноименната платформа. Проверката е започнала през април. Това обяви пред журналисти собственикът на компанията Ивайло Пенчев. Сред проверяваните за сделки през платформата е и друга негова компания - "Уолтопия". Той определи проверката като поръчкова и в защита интересите на няколко застрахователни брокери.


Какво е "Окшънайз"


Преди близо 3 г. Пенчев създава платформата след като в бизнеса му му е омръзнало да плаща нереално високи цени за различни дейности. Така се стига до пускането на платформата, в която засега само фирми, могат да обявяват какво търсят - стоки и услуги в общо 50 категории, а доставчиците да се състезават за съответните поръчки, като предлагат по-ниски от оферираните вече цени.


Още в началото на платформата Пенчев обяви, че с нея ще сложи край на корупцията във фирмите, които я ползват. Под корупция има предвид това, че често служителите, които се занимават с покупки на стоки и услуги, не са особено мотивирани да търсят най-добрата оферта или пък влизат в нерегламентирани отношения с някои доставчици.
Днес той демонстрира до какви отстъпки може да се стигне при тези търгове - информация, достъпна за всички регистрирани потребители на платформата. Така например искане за доставка на стока от първоначална оферта за 9 хил. лв. в крайна сметка спада до 800 лв. Стопанин успява да застрахова определена площ с рапица вместо за първоначално оферираните му 38 700 за 13 559 лв. От данните в платформата се вижда, че бизнесите, които я ползват, спестяват големи суми като карат доставчиците им публично да се конкурират.


Какъв е проблемът


Всичко върви по описания начин до април, когато представители на Комисията за финансов надзор (Файзи Бекир и Антоанета Маринова по информация на компанията) отиват при Пенчев и му съобщават, че са се самосезирали и правят проверка на платформата, защото смятат, че е възможно той да извършва брокерски застрахователни услуги, а няма лиценз за това.


Пенчев обяви това за лъжа, тъй като впоследствие се оказало, че проверката е след жалба на Българската асоциация на застрахователните брокери, а освен това нерегистриран потребител няма достъп до информацията. Според него се жалват тези, които досега са взимали по-високи цени за нещо, което в конкуренция може да бъде по-евтино.


КФН трябва да защитава купувачите на застраховки от некоректни брокери, допълва създателят на платформата. "Цените падат, корупцията изчезва, защото всичко е прозрачно", коментира той и допълни, че от това положение не са доволни тези, които губят скъпи поръчки, а са се надявали да работят при големи маржове или са разчитали на корупция.


"Някои такива брокери се изплашиха и си казаха, че им е секнала далаверата. Auxionize защитава 100 пъти по-добре интересите на клиентите отколкото го прави КФН", заключи Пенчев. Според него става дума за институционален натиск в подкрепа на определени брокери. Той не назова фирми, защото имал само подозрения, но не и доказателства.


"Ни сме робинхудовци, не им вземаме бизнеса", обяви той. И даде пример с платформите за стрийминг услуги. Преди тях потребителите са плащали по 2 долара за онлайн покупката на песен, след появата им е било възможно за 5 долара да слушат онлайн музика цял месец.


Той разказа, че през годините бизнесът му е бил обект на множество проверки от различни институции, но не е съзирал проблем в това, защото е срещнал нормално отношение, а тази, по думите му, е поръчкова. Той подчерта, че платформата не изпълнява функциите на застрахователен брокер и затова не му е нужен лиценз за такъв, който така или иначе струвал джобни пари и не е проблем да се плати.


Auxionize е табло за обяви за търсене и предлагане. Във Фейсбук също много хора постват, че търсят стока или услуга или предлагат, но КФН ще ги провери ли, попита риторично той. Един от аргументите на комисията, че офертите в платформата се подреждат по цена, Пенчев обори с това, че и в програмата "Ексел" може също да се подредят по този начин. Той изрази учудване, че за месец работа по случая в Комисията не са успели да разберат, че платформата работи в интерес на потребителите си.


Има ли рискове за клиентите


Освен проверка в Търговския регистър администраторите на платформата не правят други проверки и не планират. Не проверяваме кой каква застраховка или лиценз има. Купувачите са свободни да проверяват дали доставчиците им имат необходимите лицензи, или каквото там им трябва, преди да възложат покупките си, обясняват от там.


Как се предпазват клиентите от некоректни доставчици на услуги? Както и в живота извън виртуалното пространство, обясняват от компанията. Допълват, че има публична информация и всеки клиент може да я провери на сайта на КФН или да я изиска от потенциалния доставчик, преди да му възложи поръчка. Например може да поиска в прикачен файл на таблото на платформата да види съответните лицензи и разрешителни.


При нас има нещо повече обаче – разчитаме на пазарния, свободния, конкурентния принцип и на отзивите от клиенти относно фирмите. В условията на прозрачна конкуренция, фирмите се съобразяват с правилата, поставени от клиента – клиентът е в правото си да изиска всякакви документи.


Създали сме и рейтингова система, която работи в полза на клиентите. Ако някоя компания измами клиент, това веднага ще стане известно на всички нейни потенциални партньори, обясняват от компанията.


Какви са ефектите


На въпрос защо повдига темата преди КФН да е обявила резултата от проверката си, Пенчев обясни, че основната причина за това е, че се проверяват и всички фирми, сключили застрахователни сделки през платформата.


Около месец след началото на проверката клиенти, които ползват Auxionize в качеството си на възложители и нямат съвършено нищо общо с каквато и да било финансова дейност – като
"Уолтопия", станаха обект на проверка от същата комисия. Като при всички проверки агентите дават 3 дни на фирмите, за да предоставят изчерпателни сведения за сделките си в Auxionize, като по този начин им се създава усещането, че може би вършат нещо нередно, възмути се Пенчев.


Обект на такава проверка са и всички застрахователни брокери, подавали оферти през платформата.


От компанията посочват, че естествено това е довело до отдръпване на някои брокери, които искат да видят изхода от казуса, за да не проверяват безпричинно и тях. Така пък клиентите, които търсят застраховки в момента получават много по-малко оферти и съответно не могат да постигнат такова снижение в цената, каквото е било възможно преди началото на проверката.


Откакто платформата работи, има регистрирани 9974 потребители, направени са 16 348 покупки, а оборотът е 83 млн. евро. Регистрираните в платформата застрахователни брокери са 40. Ивайло Пенчев посочи, че в момента платформата събира минимални такси при осъществяване на сделка през нея като общата сума за трите години е около 280 лв. Платформата има приходи отделно за регистрацията на потребителите.


В момента могат да се регистрират само фирми, които се проверява дали са регистрирани в Търговския регистър, като видими за всички ползватели са тяхното име и контакти. Всички участници в сделки получават и оценка от другите, но само от тези, които са сключили сделка с тях. Коментарите по сключените сделки също са видими за всички.


"Axionize по никакъв начин не е страна по застрахователни договори, нито препоръчва кой брокер или застраховател да бъде избран – това е изцяло решение на клиента", допълват от компанията.


Да падне корупцията и при обществените поръчки


Независимо какъв е резултатът от проверката, Ивайло Пенчев обяви плановете на тази си компания, които предвиждат по Коледа платформата да е отворена безплатно и за държавни институции. През нея те ще могат да обявяват своите обществени поръчки за нуждите на ведомствата - доставки на консумативи, на самолетни билети и др.


На въпрос за прогнозата му дали ведомствата ще се възползват от това, той посочи, че окачва с интерес да види дали всички са корумпирани или има и такива, които не са. "Шубе ги е, защото през платформата ще лъсне колко по-скъпо са плащали за стоки и услуги досега", обясни той. А освен това друг проблем, според него, е, че така няма да може приятелски фирми да печелят поръчки, тъй като всичко ще е видимо. Това се отнася и до информацията в заданието на всяка поръчка. Ако има условия, които удовлетворят само определени фирми, това веднага ще се види.


В този сегмент Пенчев нарича работата на платформата "погром срещу корупцията".


Преди това, още от 1 юли, се очаква платформата да заработи за физически лица. За тях регистрацията ще е безплатна. Те също ще могат да пускат обяви, че търсят да купят даден продукт или да им бъде предоставена услуга, за която доставчиците трябва да правят обратно наддаване, тоест да се конкурират като подават по-ниски от предложените вече цени.


Освен това клиентите ще могат да посочат артикулите, които купуват, а от платформата да ги комбинират с покупките на други купувачи, като по този начин клиентите се обединяват и преговарят с доставчиците за общите си количества. Така се постигат значително по-добри условия.


От догодина Ивайло Пенчев планира да пусне платформата си и на международния пазар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK