КФН обвини Ивайло Пенчев в натиск над независим регулатор

Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за дейността на застрахователите

© Цветелина Белутова, Капитал

Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за дейността на застрахователитеИзявите на Ивайло Пенчев, създател на "Уолтопия" и на онлайн платформата "Окшънайз" за търгове, са натиск над независима институция. Това заявяват в писмо до медиите от Комисията за финансов надзор, след като по-рано днес Пенчев обяви извършваната от ведомството проверка за поръчкова и защитаваща интересите на определени компании. Адвокатът в компанията Асен Карагьозов обясни, че исканите от комисията документи са с много кратки срокове - едва 3 дни, а изискват огромно количество работа. Всичко по случая четете тук.


От ведомството обясняват още, че проверката е в резултат на постъпила по надлежния ред жалба при тях срещу дейността на онлайн платформата "Окшънайз". В съобщението не се посочва кой е авторът на жалбата, но от позиция на сайта на Българската асоциация на застрахователните брокери се разбира, че именно асоциацията е неин автор. Тя е в отговор на публикация на в. "Банкер". В становището на асоциацията се посочва, че има опасения за липсата на достатъчно пълна информация за обектите на застраховка и други рискови обстоятелства, свързани със сключването на застраховки чрез платформата. А това според организацията увеличава значително риска от предлагане на неточни покрития и респективно неизплащане на обезщетения заради риска от неправилно сключена застраховка.


Ето и пълния текст на позицията на Комисията за финансов надзор:
Въздържахме се от реакция до днес, тъй като не бихме искали като институция да се включваме в рекламирането на онлайн платформа, собственост на Ивайло Пенчев, но безпочвените нападки срещу КФН ни принуждават да вземем отношение срещу опитите за подриване авторитета на институцията.


През последните дни станахме свидетели на ескалиращи словесни атаки на Ивайло Пенчев срещу Комисията за финансов надзор. Първоначално господин Пенчев ни поучаваше как да гледаме "занаята си", което приехме като неподправен хумор. Когато обаче споменатият предприемач отсъди чии интереси отстоява КФН и ни заклейми, че защитаваме "интереса на неконкурентните тарикати и на тези, които се хранят от корупция", словесната игра надмина допустимото ниво на натиск срещу независим регулатор, какъвто е КФН. Затова бихме искали да направим следните пояснения:


Срещу дейността на онлайн-платформата "Окшънайз" е подадена по надлежния ред жалба в КФН. Съгласно действащото българското законодателство всяко физическо или юридическо лице може да подаде жалба в КФН, когато смята, че интересите му са увредени. КФН е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол.


Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции. КФН все още продължава работата си по въпросната жалба и все още няма становище по спора дали предлаганата от спомената платформа услуга представлява или не представлява застрахователно посредничество. В този смисъл предварителната реакция на господин Пенчев възприемаме като неприемлив натиск срещу комисията, преди да сме се произнесли по същество.


Държим да уведомим както господин Пенчев, така и преди всичко българския бизнес и общественост, че никаква словесна агресия, независимо от избраните лексикални форми, не е в състояние да ни повлияе или впечатли. Дебело искаме да подчертаем, че КФН отстоява единствено и само интересите на закона. И отсъжда съобразно записаните в нормативната база разпоредби.


И за финал бихме искали да посъветваме г-н Пенчев, така както той си позволява да дава насоки на независим регулатор, къде в гръмките квалификации, с които обсипа казуса, би се поставил в случай, че решението на КФН бъде в негова полза? Кой или кои в такъв случай ще бъдат "тарикатите и корумпираните"?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK