Министерството на икономиката оптимизира 113 административни услуги, обяви министър Караниколов

Министерството на икономиката оптимизира 113 административни услуги, обяви министър Караниколов

© Надежда Чипева, КапиталВ Министерството на икономиката е приключил прегледът на предлаганите административни услуги и вече са готови предложенията за улесняване на получаването им, каза днес по БНТ министърът на икономика Емил Караниколов. Той обобщи, че някои от регулациите отпадат, за други се оптимизират сроковете, а на трети се намаляват таксите.


Проверката е установила, че Министерството на икономиката предлага 187 административни услуги, като при 113 от тях ще има промени. "Осем регулации отпадат, за 15 се намалява броят на изискваните документите, 21 ще се предоставят безпалтно, при 67 има намаляване на таксите, за 23 се намалява срокът, а за 14 няма да се иска предоставяне на документи", обобщи Емил Караниколов. Пет такси отпадат в патентното ведомство.


200 хиляди лева годишно ще пести голяма фирма от промените


Министърът уточни, че проверката е открила, че в някои случаи таксите са формирали печалба, което е нарушение на закона, предвиждаш, че тяхната роля е да покрият разходите за услугата. За кои административни услуги, какви промени има, ще бъде обявено скоро на сайта на Министерството на икономиката.
Емил Караниколов изчисли, че след намалената административна тежест в Министерството на икономиката една голяма компания ще си спестява около 200 хиляди лева от оптимизиране на времето и спестени такси. Той допълни, че утре премиерът ще има среща със сдружението на общините, за да поиска и от местните администрации улесняване на предоставянето на административни услуги.


Обмисля се държавата да разработи софтуера за отчет в бензиностанциите


По повод продажбите на горива и амбициите на държавата да намали сивия сектор в него Емил Караниколов обяви, че целта е Националната агенция за приходите да знае всеки литър къде и кога е продаден. Според него сега данъци се укриват с помощта на софтуерна система, която се ползва от търговците. "Търговците твърдят, че проблемът е технически, но аз не съм сигурен, че е така. Мисли се за въвеждане на софтуер, който се управлява само от държавата и се контролира от нея", допълни министърът на икономиката.


Според него затягането на контрола няма да доведе до повишаване на цените на горивата, защото сега търговците, които са на светло, не продават продуктите си по-скъпо от тези в сивия сектор.


Няма страна без държавни предприятия


Коментирайки промените в закона за приватизацията и следприватизационен контрол Караниколов, който е бивш председател на агенцията за приватизация, обяви, че сега се прави анализ какви предприятия са останали като държавна собственост и какво е тяхното финансово състояние.


"Няма държава, в която да са продадени всички държавни предприятия. Целта ще ни е да оптимизиране работата на дружествата и да подобрим условията на труд в тях", каза министърът на икономиката. Той допъли, че за момента се забранява приватизацията на акции и дялове държавна собственост. Ще продължат да се продават държавни имоти и обособени части от предприятия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK