Как оцелява компания за паста във времената на здравословното хранене

Как оцелява компания за паста във времената на здравословното хранене

© Max Rossi, Reuters



След като се адаптира към нарастващото търсене на по-здравословни продукти, най-големият в света производител на макаронени изделия Barilla твърди, че няма нищо лошо да в това да има малко макарони в средиземноморската диета. Компанията също така не изпуска от поглед революционното развитие на 3D принтиране в бизнеса с паста.


Ако имате притеснения, свързани със здравословното хранене, забравете за безглутеновите, безвъглехидратните и други модни тенденции при диетите и просто се отдайте на голяма чиния със спагети, казва един от наследниците на фамилията Барила - най-големия производител на макаронени изделия в света, цитиран от ДПА.


Паоло Барила, който управлява с братята си Лука и Гуидо компанията, създадена преди 140 години от прапрадядо му, е строен 56-годишен бивш състезател от Формула едно и Льо Ман, който е повече от пристрастен към основния продукт на семейния бизнес.




Имам слабост към пастата, казва в интервю за ДПА Паоло Барила. Вероятно ям два пъти повече паста от средния италианец, допълва той.


Любимият ми вид паста са спагетите или лазанята, а предпочитаният сос е или доматен, или ин бианко (in bianco) - само със зехтин и сирене, разкрива Барила.


Италианците все обвиняват чужденците в сериозни според тях престъпления към пастата, като например че развалят традиционния вкус ал денте (al dente) с преваряване на пастата или като добавят кетчуп на спагетите, или пък ги съчетават с кюфтенца.


Барила казва, че не осъжда чужденците за подхода им към макаронените изделия пене и папарделе, но има един простичък съвет към всеки, който иска да яде като истински италианец: използвайте висококачествени продукти и помнете, че "по-малко е повече" и "простотата е най-доброто".


Според Международната организация за макаронени изделия, на която Барила е президент, най-много паста след италианците ядат тунизийците и венецуелците. Американците и германците са шести и 12-и в класацията.


В Германия Barilla бележи годишен растеж на продажбите от 7-8% за четвърта поредна година от 2013 година и контролира малко под 5% от пазара на пастата и около една трета от пазара на сосове.


Потреблението обаче е засегнато от все по-голямото търсене на продукти, които се възприемат като здравословни. Миналата година растежът на приходите от 2% до 3.4 млрд. евро на Barilla бе подкрепен от двуцифрения скок на продажбите на продукти от серията "по-доброто за теб".


Разбира се, ние отговаряме на тези тенденции, въпреки че в някои случаи може да са преувеличени. Безглутеновите диети например: те се приемат дори от хора, които не се нуждаят от тях, а дори за някои може да са лоши, казва Барила.


Въпреки това компанията му увеличава предложенията си от безглутенови, органични и с много фибри макарони и бисквити. От 2010 година е намалила мазнините, солта и захарта в съдържанието на 360 продукта и е премахнала палмовото масло от продуктите си за печене.


Като компания сме на мнение, подкрепено и от независими научни съвети, че въглехидратите са основна и добра част от здравословната диета, така че въобще не се притесняваме за бъдещето на основния ни бизнес, който е производство на паста, казва Барила.


Пастата има прекрасно бъдеще, допълва той.

Как оцелява компания за паста във времената на здравословното хранене

© Tony Gentile, Reuters


Думите му отразяват данните от доклада "Тенденции в храните" на Google от миналата година. Според доклада пастата отново е на мода, тъй като търсенията в интернет за макаронените изделия ригатони в САЩ са се увеличили с 26% от януари 2015 до януари 2016 година.


Компанията има заводи в Русия, Мексико, Турция, Франция и Германия (където се произвеждат бисквитите Wasa).


Барила подчерта специалното внимание, което компанията му обръща на устойчивото развитие и иновациите.


Това включва и експериментиране с 3D принтери, които може един ден да позволят на потребителите да правят паста с желаната от тях форма, но също така да правят храна вкъщи със захар, сол и фибри колкото желаят самите потребители, за да отговаря на техните изисквания към храната.


Това е футуристичен сценарий, който предстои да изследваме, казва Барила, подчертавайки, че цената и техническата изпълнимост на проекта все още са проблем, особено като се има предвид, че компанията иска да разработи технологията за масовия пазар.


Така че денят, в който ще можете да произвеждате вкъщи паста или бисквити с форма, цвят и хранителен профил какъвто предпочитате, все още не е близо. Според Барила обаче на хоризонта се очертават страхотни възможности.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ijj
    ijj
    Рейтинг: 1040 Неутрално

    "Това включва и експериментиране с 3D принтери, които може един ден да позволят на потребителите да правят паста с желаната от тях форма, но също така да правят храна вкъщи със захар, сол и фибри колкото желаят самите потребители, за да отговаря на техните изисквания към храната."

    Вероятно тази паста е и по-вкусна, защото е прясно приготвена вкъщи.

  2. 2 Профил на Beyond
    Beyond
    Рейтинг: 1149 Любопитно

    Времената на здравословното хранене? Кой живее в тези времена? :-)

    TAKE THE RED PILL!
  3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5010 Неутрално

    Пастата е елемент от здравословното хранене. Пицата... зависи какво е натрупано върху нея

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  4. 4 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 895 Неутрално

    Що не написахте,че е рекламно съобщение. "паста" има друго значение в българският език.Това до анонимните съставители на рекламни съобщения.

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  5. 5 Профил на Депутат 241
    Депутат 241
    Рейтинг: 4617 Неутрално

    Давам две мешани скари и каса бира за порция истински спагети карбонара с чаша Кианти!

    “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
  6. 6 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 3277 Любопитно

    "Така че денят, в който ще можете да произвеждате вкъщи паста или бисквити с форма, цвят и хранителен профил какъвто предпочитате, все още не е близо. Според Барила обаче на хоризонта се очертават страхотни възможности.”

    Въпросът е защо ви е да се задръствате вкъщи с поредното устройство, което ще ползвате два пъти и после ще трябва да му търсите място, защото сърце не ви дава да го изхвърлите?!

    I Want To Believe
  7. 7 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    До коментар [#5] от "Депутат 241":

    Истинските спагети алла карбонара се правят с гуанчале (свинска буза), пекорино, яйца и зехтин.

    http://ricette.giallozafferano.it/Spaghetti-alla-Carbonara.html

  8. 8 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    ''един простичък съвет към всеки, който иска да яде като истински италианец: използвайте висококачествени продукти и помнете, че "по-малко е повече" и "простотата е най-доброто".''

    Един съвет, който никак не се следва из нашите ширини. Менютата на българските ресторанти са многотомни издания, пълни с шокиращи престъпления срещу храната. Особено се развихрят при побългаряването на пастата и пицата. А истината е, че има една пица - Маргерита и една паста - с доматен сос. Това е! Всичко останало е излишък, влошаващ вкуса и увеличаващ безпричинно калориите.

  9. 9 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 599 Весело

    До коментар [#7] от "princess_x":

    Малко е относителна тази рецепта защото почти във всеки регион в Италия се твъри, че именно там е измислена карбонарата. И във всеки от тях има по нещо малко различно. Някои я правят с панчета например. Мога да споделя обаче, че навсякъде е вкусна.

  10. 10 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    Колкото е по-обемисто менюто на един ресторант, толкова по-долнопробен е той.

  11. 11 Профил на jgn33471284
    jgn33471284
    Рейтинг: 225 Неутрално
  12. 12 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    До коментар [#9] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

    Важното е да не се слага сметана.

  13. 13 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 432 Неутрално

    Барила са ми любимите макаронени изделия и си ги хапвам от сърце и с кеф.

  14. 14 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    Лично аз предпочитам паста Де Чеко и Гарофало от намиращите се на нашия пазар на приемливи цени.

  15. 15 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    Едно от извращенията на българските готвачи - да поръсват с пармезан паста или ризото, приготвени с морски дарове.

  16. 16 Профил на shule
    shule
    Рейтинг: 283 Неутрално

    Не знам здравословна ли е пастата или не, но аз често пътувам до Италия и не видях един човек (мъж, жена или дете) с наднормено тегло, а те без паста не сядат на масата. За тях тя е първото ястие в менюто и след това следват останалите. Факт е, че имат безброй видове и я приготвят превъзходно.

  17. 17 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 599 Любопитно

    До коментар [#15] от "princess_x":

    Вероятно имаш предвид "домашни" готвачи, а не в ресторанти?

  18. 18 Профил на Imeto mi
    Imeto mi
    Рейтинг: 955 Неутрално

    Много смешни тез италианци, откакто откраднаха спагетите от Китай се мисля за основоположници на пастата.

  19. 19 Профил на Николай Колев
    Николай Колев
    Рейтинг: 2459 Неутрално

    Какво да направим, средиземноморската кухня е вкусна, а централноевропейската и най-вече северноевропейската е буламач.

    Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
  20. 20 Профил на proza
    proza
    Рейтинг: 1784 Неутрално

    Напоследък се прекалява с тези диети- макарони без глутен, мляко и сирене без мазнини, напитки и сокове без захар. Човек трябва да яде всичко в умерени количества, а не да изтезава организма си, като го лишава от основни храни. Появиха се безброй много диетолози, които ни съветват ежеминутно как да свалим излишните килограми. Хайде най-сетне да насочим усилията си към нещо по-полезно от размерите на ханша и бюста, може да свършим и някоя работа.

  21. 21 Профил на Павел
    Павел
    Рейтинг: 228 Неутрално

    До коментар [#1] от "ijj":

    Точно така, в Италия му казват паста фреска. Имат си и 3D принтери - ръчни обаче, с които приготвят пастата :)

  22. 22 Профил на Павел
    Павел
    Рейтинг: 228 Неутрално

    До коментар [#16] от "shule":


    Разликата е в количеството в порцията и качеството на продуктите...

  23. 23 Профил на carmello
    carmello
    Рейтинг: 1213 Неутрално

    [quote#8:"princess_x"]''А истината е, че има една пица''

    е тва е все едно да кажеш, истината е че има ЕДНА бира.....

    разни хора, разни вкусове ;) За мен най- вкусната пица примерно, която съм ял беше в Наполи, и то не заради това което беше отгоре, а заради самото тесто -такова, каквото няма да намериш никъде в Бг

  24. 24 Профил на oldschool
    oldschool
    Рейтинг: 279 Неутрално

    Много смешни тез италианци, откакто откраднаха спагетите от Китай се мисля за основоположници на пастата.
    —цитат от коментар 18 на Imeto mi


    в Китай ядат макарони / нудли, а не спагени. има доста голяма разлика

  25. 25 Профил на oldschool
    oldschool
    Рейтинг: 279 Весело

    Менютата на българските ресторанти са многотомни издания, пълни с шокиращи престъпления срещу храната. Особено се развихрят при побългаряването на пастата и пицата.
    —цитат от коментар 8 на princess_x


    това е защото българите като цяло имат(ме) доста помиярски вкус.

    пица с кетчуп и майонеза е типична биташка класика у нас :) какво да очакваш от хора, дето ходят с анцузи по "Главната". по-близо сме до Ориента отколкото до Европа - факт

  26. 26 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#20] от "proza":

    Така е, напълно съм съгласен с Вас, колежке!

    И според мен бъдещето на пастата е превъзходно, най-малкото в региона на Средиземноморието, към който в немалка степен се числим и ние. :-)

  27. 27 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#25] от "oldschool":

    Може би ще се изненадате, колега, но и Италия е по-близо до Ориента, отколкото до Европа. Така е било по времето на Древен Рим и дълбоко се съмнявам, че в момента е по-различно.

  28. 28 Профил на oldschool
    oldschool
    Рейтинг: 279 Неутрално

    До коментар [#25] от "oldschool":Може би ще се изненадате, колега, но и Италия е по-близо до Ориента, отколкото до Европа. Така е било по времето на Древен Рим и дълбоко се съмнявам, че в момента е по-различно.
    —цитат от коментар 27 на Читател


    Колега, мисля че се бъркате с близостта на Италия до Африка :) Le orient на френски означава "изток".

    Ние от италианците (а и от повечето други европейски държави), сме по-близо до Ориента както географски, така и по манталитет

  29. 29 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1860 Неутрално

    До коментар [#7] от "princess_x":

    Ееее, имам да свалям пет килограма, с този линк ме обрекохте на дъълга разходка с колелото.
    Как не вии срам начи.

    Panta rhei....
  30. 30 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#28] от "oldschool":

    Нищо не бъркам, колега. Просто прочетете малко повече история.

  31. 31 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11438 Неутрално

    До коментар [#23] от "carmello":
    Неапол е родината на пица Маргарита :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  32. 32 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    До коментар [#17] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

    Точно ресторантски готвачи имам предвид. Прочети което и да е меню, в който и да е български ресторант с претенции, където поднасят паста или ризото с морски дарове или сьомга. Другото извращение е да поливат пицата с някакви гнусно изглеждащи сосове - например в пловдивския ресторант ''Щастливци (?) под тепето'' - има снимки във ФБ страницата им. Има снимка на пица, изцапана с подозрителни бели и жълти петна.

  33. 33 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    До коментар [#31] от "penetrating":''Неапол е родината на пица Маргарита :)''

    Родината и единственият дом.

  34. 34 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    До коментар [#19] от "bajhuj_2010":

    Унгарската не е никак лоша.

  35. 35 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    До коментар [#20] от "proza":''Напоследък се прекалява с тези диети- макарони без глутен, мляко и сирене без мазнини, напитки и сокове без захар.''

    Просто хранителната мафия търси да измисли нови продукти и моди, с които да зарибява все повече глупаци, готови да плащат все повече пари за все по-долнопробни боклуци.

  36. 36 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    До коментар [#29] от "Molossian":

    На практика, откакто започнах да ям редовно паста, нормализирах теглото си. Това стана успоредно с отказването на цигарите. И разбива на пух и прах всички теории за ''отслабващото'' действие на пушенето и ''надебеляващото'' действие на пастата. Колкичество, качество и пак количество - това е номерът.

  37. 37 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11438 Неутрално

    До коментар [#33] от "princess_x":

    Хубави Маргарита съм ял и в Милано, а също и във Флоренция :), но Неаполската наистина превъзхожда всички.
    Но сте права. Всичко е в простотата, качеството на продукта и след това в дозирането. Дори с отлични продукти предозирането убива всичко.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  38. 38 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 599 Неутрално

    До коментар [#32] от "princess_x":

    Честно казано никога не съм попадал на такъв случай. Пармиджаното много рядко се използва като съставка на ястие докато се готви. Обикновено е като добавка, тоест - поднасят ти пастата или ризотото(в случая) и на масата имаш съд с настъргано пармиджано което ти преценяваш дали и колко да използваш. Ако си поръчал нещо с морски дарове, няма дори да ти донесат пармиджано.

  39. 39 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 599 Весело

    До коментар [#36] от "princess_x":

    Близо 8 години докато живеех в Италия ядех средно по два пъти на ден паста. Имах постоянно перфектно тегло. Никога не съм наддавал, никога не съм имал киселини или нещо неприятно като усещане. След като се върнах в България, за година наддадох 6-7 килограма и когато се храня в кръчма или ресторант после почти винаги имам киселини.

  40. 40 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1668 Неутрално

    До коментар [#39] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

    Така е, нашите ресторанти и на мене причиняват подуване на корема и други проблеми. Освен раздразнението от четенето на безкрайните абсурдни менюта. :)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK