Идеята за промяна в стандарта на киселото мляко дошла при служебното правителство

Румен Порожанов

© Юлия Лазарова

Румен ПорожановПредложението за изменение на българския държавен стандарт (БДС) за киселото мляко било прокарано по време на служебното правителство. Това се разбира от писмен отговор на сегашния министър на земеделието и храните Румен Порожанов до депутата от БСП Румен Георгиев.


Депутатът пита министъра вярно ли е, че ведомството му е внесло предложение за изменение в стандарта, така че да се промени съотношението на двата основни щама и се въведат по-леки изисквания за опаковките, пита как се контролира спазването на стандарта и влагането на сухо мляко в крайния продукт.


От отговора на Порожанов се разбира, че процедурата за изменение е задвижена в периода февруари - април по време на служебния кабинет след оплакване за неиздадено удостоверение на производител на българско кисело мляко по БДС.
По темата е компетентен да се произнесе единствено техническият комитет за селскостопански и хранителни продукти в Българския институт по стандартизация (БИС). За да стане факт изменението, трябва да го подкрепят половината от гласувалите членовете на комитета, а поне трима от тях да се ангажират с разработването на новата тематика, пояснява Порожанов.


Министърът информира депутата, че самото министерство вече е оттеглило предложението за промяната. Обсъждането в БИС е утре.


В отговора си Порожанов информира, че през 2016 г. Българската агенция по храните е взела 71 проби от кисело мляко, произведено по БДС, от които са установени само три несъответствия. При тематична проверка през май тази година в 3 предприятия са установени несъответствия на микробиологични и физикохимични показатели, а в 6 - при опаковките. На всички са дадени предписания за отстраняване на нередностите. При проверки на опаковките не е установено пренасяне на молекули от тях в хранителния продукт.


През 2016 г. броят на производителите, произвеждащи млечни продукти по БДС, нараства с 39.1% спрямо предходната, пише министърът.


За тази година Българската агенция по храните е планирала 38 проверки на производители на българско кисело мляко. Пробите ще бъдат взети чрез търговската мрежа, а ако броят на производителите нарасне, ще се увеличат и проверките.


Сухото мляко не се допуска в стандарта. Проверяващите посочват произволни партиди, а производителят трябва да докаже с документи произхода на суровините и добавките, информира министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK