Облекчената процедура за наемане на чужденци вече е в сила

Облекчената процедура за наемане на чужденци вече е в сила

© Надежда Чипева, КапиталРаботодателите в туризма вече могат да наемат служители от трети страни за сезона по още по-облекчена процедура, след като в "Държавен вестник" бяха обнародвани промените в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, съобщи Главната инспекция по труда.


С тях се намаляват изискванията към документите, които работодателите трябва да представят за получаване на разрешение за достъп до българския пазар на труда за тези лица.


В хода на проверките инспекторите ще следят и дали се спазват разпоредбите за наемане, работно време, почивки, отпуски, наемане на непълнолетни в сезоните обекти. Данните от проверките през предходни години показват, че най-много нарушения има при разпределението на работното време. Санкцията за всеки установен случай на работа без трудов договор е минимум 1500 лв.


Трудовата инспекция напомня, че работодателите са длъжни да я уведомят в седемдневен срок от действителното започване на работа на чужденеца. Целта е да бъде следено полагането на труд от тези лица, условията, при които работят, и да се проследи напускането им след изтичане на срока на разрешението. За уведомяването са разработени специални бланки според броя на започващите работа чужденци, които са публикувани на сайта на ИА ГИТ - www.gli.government.bg, в "Административно обслужване", "Формуляри" и се подават в съответната
дирекция "Инспекция по труда" по месторабота на чужденеца.


Инспекцията по труда следи за нерегламентирани практики за заобикаляне на законодателството по наемането на чужденци от трети държави, каквито бяха засечени по време на инспекционната кампания в зимните курорти.
Тогава граждани най-вече от Украйна и Молдова работеха в хотелите и заведенията под прикритието на "практическо обучение".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK