Производители искат промяна в стандарта за кофичките за кисело мляко (допълнена)

Производители искат промяна в стандарта за кофичките за кисело мляко (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталТри компании, производители на кисело мляко, искат промяна в българския държавен стандарт, която да им позволи да използват опаковки за продуктите си от всякакви материали, разрешени в ЕС. В предложението не се посочва конкретен материал, който компаниите искат да използват. Това се разбра от днешното обществено обсъждане в Българския институт по стандартизация.


В момента българският държавен стандарт допуска опаковките на киселото мляко да бъдат от стъкло, керамика или полистирен. При проверки Българската агенция по безопасност на храните е установила, че 6 производителя на кисело мляко не спазват нормата и използват кофички от полипропилен. Три от тях са внесли предложението за промяна - "Обединена млечна компания"-Пловдив, "Димитър Маджаров-2" и "Полидей-2". В него те са посочили единствено, че искат да могат да ползват материали, които са разрешени от стандартите в Европейския съюз. Те не са описали и конкретно какви биха били по обем новите опаковки, как ще изглеждат и как ще се затварят.


Според Диана Радева, представител на вносителите, промяната се налага, защото има разминаване между Българския държавен стандарт и европейското законодателство. По думите й българският стандарт допуска опаковките да са от материали, които не влияят на храните, а според европейските нормативи полипропиленът е именно такъв.
На обсъждането присъстваха недоволни граждани, представители на различни организации и служили в Българския институт по стандартизация. Повечето изказвания бяха негативни. Прозвучаха мнения, че промяната не бива да се прави, защото не се знае по какъв начин ще повлияят различните видове материали върху киселото мляко.


Депутатът от БСП Румен Георгиев заподозря производителите, че искат промяната защото полипропиленовите кофички били по-евтини и така ще "спестят пари". Според Владислав Михайлов от асоциацията на млекопреработвателите проблемът с опаковките не би трябвало да е толкова важен, защото полистиренът е "достатъчно добър материал", за да бъде заменян.


По време на обсъждането се разбра, че от Министерството на здравеопазването са изпратили отрицателно становище за искането, а пък положително мнение е получено от Националния център за изследване на общественото здраве. Окончателното решение трябва да бъде взето от техническия комитет за селскостопански и хранителни продукти в Българския институт по стандартизация.


Преди седмица Министерството на земеделието и храните се отказа от предложението си за промяна в стандарта за състава на киселото мляко и конкретно бактериите лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK