Социалистите в Германия обещават високи данъци за богатите

Мартин Шулц и Сергей Станишев, лидер на ПЕС.

© Hannibal Hanschke, Reuters

Мартин Шулц и Сергей Станишев, лидер на ПЕС.Германските социалдемократи (ГСДП) обявиха в понеделник, че ако спечелят изборите наесен, ще се борят за повишаване данъците за богатите и намаляването им за бедните като опит да спечелят на своя страна избиратели на фона на неефективна предизборна кампания.


Лидерът им Мартин Шулц се надява да победи канцлера Ангела Меркел на 24 септември, но партията му изгуби темпо през последните месеци и понесе поражения последователно на няколко важни регионални избори.


"Ще намалим данъчното бреме за хората с малки и средни доходи и ще подкрепим семействата", каза Шулц пред журналисти. "Предложението ни е добро не само за Германия, но и за Европа", добави той и обясни, че това ще стимулира вътрешното потребление и така ще се увеличи вносът от останалите страни от ЕС.
Шулц уточни, че ГСДП иска най-високата данъчна ставка да се повиши от 42% на 45%, докато прагът за необлагаем минимум се повиши от 54 хил. евро на 76 хил. евро годишен доход. Социалните удръжки, които се правят на хората с доходи над 250 хил. евро, ще се повишат от 45% на 48%, защото въпросът за социалната справедливост е в сърцевината на кампанията ни, допълни той.


Подобни послания в икономика, която се развива добре и работи на пълни обороти, тепърва трябва да стигнат до избирателите. Засега подкрепата за социалдемократите е по-ниска от тази за Меркел, търсеща четвърти мандат като канцлер. Преднината на нейните християндемократи е двуцифрена.


Друга мярка, обявена от Мартин Шулц, е семействата с ниски и средни доходи да платят общо 15 млрд. евро по-малко данъци всяка година.


Освен това ГСДП планира да замени плоския данък върху капиталовите печалби с прогресивна система, така че отново да се облагат равнопоставено доходите от трудова дейност и от капиталови операции. В момента облагането на частни приходи от капиталови печалби е 25% и е въведено през 2009 г. от тогавашния финансов министър социалист Пеер Щайнбрюк.


"Данък солидарност", както бе наречено облагането след 1990 г. с цел събиране на средства за възстановяване на бившата ГДР, няма да важи за работниците с малки и средни доходи, обяви още Шулц. Облагането с 5.5% събира всяка година над 15 млрд. евро и първоначално се смяташе да е краткотрайна мярка, но непрекъснато се удължава срокът ѝ, въпреки че някои политици смятат, че тя е изживяла времето си.


Държавните инвестиции в инфраструктура ще бъдат увеличени с 30 млрд. евро в следващите 4 години, за да се подобри състоянието на училища и улици, каза още партийният лидер.


Представените мерки трябва да бъдат одобрени на конгрес на ГСДП в неделя.


В неделя при представянето на новата си книга Was mir wichtig ist (Какво е важно за мен), Шулц призна: "Мисля, че трябваше да се представям повече като федерален политик по време на провинциалните избори". Но той обясни, че това едва ли е голяма грешка, защото там кампаниите са се водели за местни теми и проблеми, към които той като лидер на федерална партия има ограничено влияние.


Поемам вината за пораженията, но все още сме в борбата, добави Шулц в Берлин, цитиран от ДПА.

Той обяви още, че един от приоритетите на предизборната кампания ще бъде изравняването на правата на брак за хомосексуалните.


Шулц критикува Меркел за това, че си приписва всички успехи на коалиционното правителство, в което ГСДП е младши партньор, и стоварва на гърба на социалистите всички негативи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK