Строителството на жилища в България - една одисея в 21 век

Квартал "Малинова долина" е емблематичен пример за това, че строителство има, но не и инфраструктура, която ако не да го предхожда, поне да е изградена навреме.

© Мария Съботинова, Строителство Градът

Квартал "Малинова долина" е емблематичен пример за това, че строителство има, но не и инфраструктура, която ако не да го предхожда, поне да е изградена навреме.Безкрайно събиране на документи, безкрайно чакане, абсурдни съгласувателни процедури, липса на какъвто и да било хоризонт за развитието на градовете. Така най-кратко може да се опише това, през което минават строителите на жилищни сгради, на които това е бизнесът. Цяло приключение, на което не всеки би издържал, за да може изобщо да започне реалното строителство. Освен скоростта, с която се разрешават административните въпроси, проблем остава и фактът, че България все още е хартиена държава след години говорене за електронно правителство, каквото на практика не съществува. С някои много малки изключения.


Какво трови бизнеса в строителството на жилища


Ако държавата и общината създадат условия по-лесно да се почне един строеж, много повече компании ще могат да го правят, предлагането ще е по-голямо и цените по-ниски. Това са нормалните пазарни механизми. Създавайки много рестриктивни и трудни условия за ваденето на строително разрешение, това се превръща в държавен лобизъм, който е забранен в пазарната икономика и ЕС. Защото само едрите фирми с големи възможности могат да си позволят 2 г. да процедират едно разрешително, което прави продуктът бутиков. Чужд инвеститор в тази ситуация или малка фирма не могат да се справят. Това е фалшиво и не е нормално.


Така накратко описва ситуацията, в която се намира строителният бизнес, един негов представител - Георги Шопов от "Тобо груп". С подобни или други сравнения същото казват и останалите на пазара на жилища, които искат да се търсят решения заедно с администрацията вместо да гледат само собствения си бизнес и да се справят някак. Смятат, че промените ще са от полза не само за целия бранш, но в крайна сметка от тях ще спечелят и потребителите, за които цените ще са по-поносими.
А проблемите далеч не са само в София, макар че именно тя е най-големият пазар и съответно концентрира всички недостатъци на административната система.


Процесът по градоустройство е доста бавен и тромав, това включва промяна на кадастралната карта, на регулацията на имотите и самото одобрение на проекти и издаването на разрешението за строеж. При всички тези процедури има нормални срокове, в които трябва да се случват, но не е така и това е сериозна пречка да планираме бизнеса си, коментира Венцислав Тарашманов, маркетинг директор на "Инфинити пропърти". "Ако днес сме купили имот, как да преценим кога ще можем да направим сграда - дали ще е след година и половина, или след две, или повече", пита риторично той.


Димитър Савов от БЛД казва, че процедурите по регулация са много "тегави", а уведомяването по тях сравнява с известяване с пощенски гълъби.


Дава пример със строеж, при който за него е трябвало да се уведомят 56 собственици в сграда на калкан. Всички те е трябвало да отделят лично време, за да отидат в съответния пощенски клон и да си получат обратните разписки за уведомлението. Не се признава друг вид известяване. "Хората не бяха против, но не искаха да си отделят от времето да ходят до пощата. Аз им предложих да ги закарам с кола, за да стане по-бързо. Това са абсурдни неща", казва Савов.


Когато пък за по-голям строеж се контактува с администрацията на Направление "Архитектура и градоустройство", тогава съгласувателните процедури между тях и общината стават с куриери, които изминават разстоянието между двете институции за 3 до 5 дни, посочва строителят. "Предлагали сме да поемем разходите и тази кореспонденция да става в рамките на деня с куриер, но не се приема. В случая с уведомлението пък искахме да платим на нотариус, който да удостоверява с подпис и печат съгласието на собствениците, което е по-достоверно от обратната разписка, но не се прие, защото законът предвижда друга процедура", казва Савов.


По негова преценка едва 2% от административните услуги за строители са електронни. "Всичко друго е на хартия."


В бизнеса се стремим да гледаме напред 5 до 10 години, колко успяваме е субективно понятие, казва Венцислав Тарашманов. Описва, че животът на един проект често е между 3 и 6 години, че и повече. От деня, в който започват преговорите за покупка на терен или обезщетение на собствениците, до минаването на всички разрешения, промяна в регулациите и други перипетии, минават от 6 месеца до 1-2 години, и след това самото строителство трае минимум година и половина и стига до 3", разказва той.

Строителството на жилища в България - една одисея в 21 век

© Цветелина Белутова, Капитал


Всички проекти и разрешителни трябва да се предават и обработват по електронен път - както е в Естония. Ако ти откажат, откажат. И администрацията, ако иска да си запази работните места, се стреми да се вмести в сроковете, казва Стьопа Апостолов от "АС Стройинженеринг".


"Уникум, който го няма никъде"


Основният враг на предприемачите си остава администрацията, убеден е Апостолов. В неговия професионален опит е свидетел на това как парцели, купени преди 20 г., още не може да си оправят статута, за да получат виза за проучване. Процедурите по регулация след влизане в сила на Общия устройствен план за София траят по три-четири години, при това без да става дума за оспорване от някоя от страните, възмущава се той.


Дава пример с казус, при който на даден терен, който е част от процедура по регулация, едновременно се окажат собственици държавата и общината, никоя от които не прави нищо, за да се разреши въпросът. Той остава в ръцете на инвеститорите - да водят дела за установяване на собствеността.


"Тези неща трябва да се решават административно и в рамките на един месец. А тук се минава няколко пъти на съвет в общината, после в голяма община, после заповед, която докато се впише в службата по вписванията – минимум две години минават", изчислява той.


Проблеми изниквали и при нужда от регулация, в която участва общински терен. Случвало му се е да се налага да плати данъците, защото общината не го е направила. Следва издаване на данъчна оценка за съответното парче земя. Докато се уреди замяната за целите на регулацията, годината изтича, а с не я и направената данъчна оценка. Така данъците, които дължи самата община, отново трябва да се платят и отново да се извади нова данъчна оценка.


В допълнение на това той добавя и наложителното преборване с ютилити компании, за да се сдобие сградата с парно, ток и вода. ЕРП-тата не поемат изграждане на трафопостове своевременно и са готови да ги изкупят по собствен ценоразпис от инвеститорите неясно кога. Апостолов е имал случай с изграждане на канализация, която се налагало да мине през чужд терен, за което той плаща на собственика, изгражда я, но от "Софийска вода" не искат да я приемат, защото на чужд терен не им се гарантирал достъп (който вече е осигурен от строителя) до мрежата в случай на възникване на проблем.


Пламен Андреев от "Планекс" смята, че административните процедури и в други европейски страни не са "толкова бързи", но оценката му се отнася за случаите, в които не се налага градоустройствена разработка на територия, в която се намира проектът поради свлачище, обществен скандал или нещо друго.


Зелените протести


На фона на описаните проблеми строителите конкретно в София добавят и нов проблем, който смятат за значима пречка пред бизнеса си. Димитър Савов коментира, че явно фирмите вече трябва да си назначат човек за преговори с обществото. Той има предвид няколкото случая в столичния квартал "Младост", при които жителите протестираха срещу нови сгради, започнати върху терени, които те приемат за кварталната градинка.


"Всичко може да се провери за един парцел – в регулация ли е, какво има като прилежаща инфраструктура и т. н. Но къде да провериш дали някой няма да протестира срещу строежа?" Той коментира, че хората протестират, защото смятат, че зад гърба им е направено нещо нередно, а в същото време не се интересуват, когато се обявяват проектите за устройствени планове и не възразяват тогава по предвидения ред. "Има приет общ устройствен план, гледаш всичко ти е наред, но идва обществен протест и се оказва, че под негов натиск законът не важи", допълва той.


В България с основание или без, ако някой "зелен", червен и други, природозащитници и защитници на права, реши да бойкотира инвестиционния процес – веднага става значим фактор. Властите не обичат протестите и бизнесът отнася загуби, допълва директорът на "Планекс". "После същият този бизнес внася данъците, осигурява работни места, спонсорира културата и образованието – в знак на "благодарност", че е наказан от така наречените правозащитни организации и властите. Паралелно с това, не дай си боже да попаднеш на недобросъвестни или неработещи административни служители", допълва той.

Строителството на жилища в България - една одисея в 21 век

© Цветелина Белутова


Какво се промени със смяната на главния архитект


Смяната на главния архитект на София преди около година даде основания за надежди на много хора, че най-сетне решенията на неговата администрация ще придобият нормален вид.


Според Стьопа Апостолов промяната е в негативна посока. Дава за пример това, че преди е имало два приемни дни в направлението, в които всеки може да направи нужната му справка, която е невъзможна по електронен път. С удивление неотдавна установил, че единият от тези дни е премахнат, което му обяснили с улесняване на гражданите. "А в другия приeмен ден се образуват огромни опашки от изнервени хора", посочва той.


Според Димитър Савов от БЛД направлението, под ръководството на главния архитект, е доста натоварено. "Главният архитект има нужда от още специалисти, не знам как се справя, защото и там натискът е отвсякъде. Смятам, че има логични предложения".


До редакционното приключване на публикацията "Дневник" не получи отговори на въпросите си от екипа на главния архитект, свързани със сроковете за издаване на разрешения за строеж, какви електронни услуги се предоставят и какво се предвижда като развитие, какви са сроковете в действителност за издаване на различни документи и др.

Здравко Здравков, главен архитект на София

© Велко Ангелов

Здравко Здравков, главен архитект на София


Факт е, че Здравков започна редица промени, с които да повиши прозрачността в направлението. Обявената цел е да се намали максимално досегът на гражданите с администрацията, за да може всички процеси свързани с градоустройството да се изпълняват за максимално кратко време.


По негово изискване разрешителните за строеж, които издават главните архитекти на всички 24-района на София, изглеждат по един и същ начин. Те също така са достъпни на онлайн регистъра на направлението. Там различните актове могат да бъдат търсени по дата, издател, инвеститор, район, номер на парцел.


На сайта на направлението могат да бъдат намерени и устройствените планове за почти всички части на столицата. Там се качват докладите, които Здравков внася в Столичния общински съвет, заповедите, които издават различните дирекции в направлението, съобщения за предстоящи обществени обсъждания.


Във връзка с подобряването на работата, Здравков въведе и практиката да се среща с главните архитекти на 24-те района на София всеки месец.


Районните главни архитекти пък бяха включени в състава на Общинския експертен съвет по устройство на територията. Този съвет обсъжда архитектурни проекти - частни и общински, промени в регулацията, териториалното планиране, търси решения на проблеми. Откакто Здравков е главен архитект на София датите за тези заседания се обявяват, имат дневен ред и са достъпни за граждани и журналисти.


По искане на Здравков беше създадена и електронна база данни, в която се съдържа информация за всеки имот в София. В момента тя обединява информацията от кадастъра местоположение, граници, регулация, но целта е в нея да се съдържа цялата необходима информация за имотите в София, според изискванията на специалисти по устройство на територията, нотариуси, брокери на недвижими имоти - история на издадените актове, инвестиционни проекти, промени в регулацията.


Наскоро в интервю пред "Капитал" той посочи, че няма причини да се бавят разрешителните за строеж и отрича това да се случва под натиска на протести. Проблеми имало само в районите, където се налага отчуждаване за целите на изграждане на улиците. Все пак той признава, че битката със сроковете е много тежка. "Опитвам всички възможни начини да променим нещата в посока да предоставяме информацията по електронен път. Следващата стъпка е да дам справка с влезлите в сила Подробни устройствени планове за всяка една територия. Не само с визите, а и с градоустройствените процедури има проблеми със забавянето, защото са създадени прекалено много стъпки по отношение на съгласуването вътре в самото направление "Архитектура и градоустройство". Опитвам да подредя процесите по такъв начин, че да започнат да се спазват сроковете."


"Голям проблем е, че улиците не са отчуждени и в момента е трудно да се разрешава строителство, защото поставяме на строителите условие да е приложена регулацията", обяснява Здравко Здравков.


Какви решения предлагат строителите


Покрай възникването на напрежението в "Младост" 18 строителни компании решават, че вече е назрял моментът да се обединят в асоциация и да предложат за решаване всички натрупали се проблеми. Сред тях има и такива, които не работят на софийския пазар.


Целта на асоциацията е да не се използва за лобиране по конкретни обекти и казуси, а да се занимава само с принципни проблеми в бранша на ниво законодателство, обяснява председателят на организацията Георги Шопов.


Той казва, че покрай казусите в "Младост" фирмите са били активни в позицията си да не се допуска референдум за строителство само в един квартал. "Ако ще има такъв референдум, той трябва да е за целия град", обяснява строителят и мотивира това с факта, че Общият устройствен план е гласуван от правителството и от Народното събрание. "Това е като да се пита дали на дадена улица да се строи. Естествено, че живеещите там ще кажат, че не искат и предпочитат това да се случва на съседната".


Трябваше след приемането на Общия устройствен план в София да се облагородяват нови територии, където да се развива строителство. Вместо това продължават да се кърпят дупки в съществуващите квартали, допълва Димитър Савов. Той смята, че е напълно приемливо дори да се каже, че се спира строителството в старите квартали, и се правят нови. Но това означава да се направят за тях подробни устройствени планове и да се подсигури инфраструктура - улици, ток, вода.


"Където това се направи, автоматично се намира инвестиционен интерес, вместо компаниите да се навират между съществуващите сгради", обяснява той. В момента поне 10% от новите сгради се строят в квартал "Кръстова вада", а това е така, защото се пусна с още 2 км. бул. "Черни връх". И там няма скандали и жалби, посочва пример Димитър Савов.

Димитър Савов, БЛД

© Цветелина Белутова, Капитал

Димитър Савов, БЛД


Много са наболелите проблеми, които създават напрежение между гражданите, собственици на терени, община, предприемачи, а интересът е общ – изграждането на инфраструктурата край сградите и провеждане на отчуждителните процедури, допълва Шопов.


Сгради се строят, улици - не


Според членовете на асоциацията важен проблем е и това, че общината няма възможност да изпълнява един от основните си ангажименти – развитието на територията чрез планово изграждане на инфраструктура, което води до уродливо и хаотично развитие на града.


"Ние искаме да има законова норма и уредба така, че Столична община да има финансовата и нормативна възможност да прави това, което й е задължение по закон", посочват от асоциацията. По отношение на отчуждителните процедури напомнят, че липсата на прости и ясни правила през годините е довела до хаос. Това прави възможно, например, улица да се окаже върху частна собственост.


Проекти за инфраструктура има, но не е ясно дали и кога ще станат. Това представлява трудност за бизнеса, коментира и Венцислав Тарашманов.


Тези неща, ако помогнем да се решат в обществен интерес, общественият оборот ще се увеличи много в зони, където строителството е невъзможно сега и териториите ще се развият хармонично и планово, допълва Шопов.


В стремежа си да защити обществения интерес общинската администрация през последните 27 г. създава все нови и нови изисквания към инвеститорите и документацията, които вместо да го защитят - го нарушават. Когато нещо е много сложно и с много актове, то много по-лесно се нарушава отколкото, ако е просто и ясно. Толкова много е документацията, която трябва да се събере, съгласува и процедира, че прави изваждането на строително разрешително за три месеца (което е обичайната практика по света) възможно за година и половина-две. Това увеличава стойността на апартаментите и гражданинът получава скъп, недостъпен за него продукт, илюстрира Шопов.

Георги Шопов, "Тобо груп"

© Мария Съботинова, Строителство Градът

Георги Шопов, "Тобо груп"


Той дава пример с терен, купен за 3 млн. лв. с кредит. Ако за него се получи разрешително след 2 години, той вече се е оскъпил с 600 хил. лв. от лихвите по кредита. Този срок не защитава никакъв обществен интерес, а крайният клиент всъщност плаща разходите.


Премахване на пощенските гълъби


Строителите не разбират защо когато одобрението на част от даден проект зависи от общинска структура, това не се прави по служебен път.


"Дадохме пример със Сърбия, където инвеститорът си внася изискваната документация в общината и тя има ангажимент да я съгласува с всички нейни дружества и структури, отговарящи за водоснабдяване, организация на движението, зелени системи и т. н.", разказва Шопов. В Сърбия освен това важи 28-дневен срок за произнасяне на администрацията - с разрешение или конкретен отказ. Въведен е и принципът на мълчаливото съгласие, което означава, че при липса на отказ до 28-ия ден, инвеститорът може да пристъпи към строителство. "Това в Сърбия се направи тъкмо за увеличаване на обществения оборот, а не в защита на раздуване на бюрокрацията, което не обслужва никого", посочва Шопов.


И в момента има законно установени срокове и правила. Ако е необходимо, нека сроковете по процедурите да се удължат, но да се спазват, предлага като решение Пламен Андреев от "Планекс". "От гледна точка на бизнеса е важно отговорите на администрацията да бъдат наистина законосъобразни, но не и в "защита на спазването на сроковете", да се прилагат аргументирани, с несъществени забележки откази и процедурите да се влачат във времето", смята той.


"Инвеститорите - в жилища, индустрия и каквото и да е, следва да се уважават и подпомагат от държавата, общините и обществото. Защото дори и социалните помощи, здравеопазването и пенсиите идват от тях. Дори заплатите на същата тази администрация и институции", допълва Андреев.


Таксата разрешение за строеж не е ясно за какво отива, макар че браншът е готов да плаща и повече, но тези пари да отиват за регулация на парцелите – за ток, вода и улица, коментира Димитър Савов. Той не разбира и защо компаниите, доставящи ток и вода, се държат така, сякаш нямат интерес да се сдобият с още клиенти като присъединяват нови сгради към мрежите си.

Строителството на жилища в България - една одисея в 21 век

© Цветелина Белутова, Капитал


Стьопа Апостолов казва, че в други страни таксите за разрешително са много по-високи, но инвеститорите отиват на терен, подсигурен с път, ток и вода. "Има много блокове, които задържаме 6 месеца или 1 г., защото връзките с инфраструктурата не са съгласувани, макар че са изпълнени", посочва той. Такива проблеми тласкат инвеститорите към парцели в регулация, но там пък се сблъскват с високи изисквания на собствениците за обезщетение, достигащо 30-40% при обичайно 20-25%. "Така апартаментите в сграда на такова място стават с луксозна цена без да е луксозно изпълнението".


Администрацията се възпроизвежда


По думите на Георги Шопов в Столична община има разбиране за тези проблеми, защото те създават скандали и напрежение всеки ден в самата администрация.


Такива проблеми има и в другите големи градове, разказват от асоциацията. "Администрацията без да иска се възпроизвежда, което се вижда в исторически план, обществото се затлачва и трябва да се реже с голямата ножица, за да се опростят и направят работещи механизмите", коментира Шопов. В Западна Европа са минали през същите проблеми и цикли. Въпросът е да използваме техния опит и възможно най-бързо да изчистим административните процедури от всички паразитни канали и затлачвания, допълва той.


По въпроса със сроковете от БЛД дават и друг пример - с неспазването на срока за вписване на сделките от Агенцията по вписванията. Бавенето е такова, че ако предприемачът е недобросъвестен, може за двете седмици, в които се чака, да продаде едно жилище няколко пъти. "Уж не смогват, а този, който бе заловен да взима подкупи за такива услуги, веднага ги вписва. Значи могат веднага да се вписват", посочва Савов.


Понякога може да ти откажат вписване и тогава без съд не се връща платената такса, която може да достигне и до 20 хил. лв. "И ето, че това оставя място за "решение" на проблема – намира се такъв човек като уволнения, който веднага ти върши работа, не рискуваш да платиш такса, която може да не ти се върне и актът е вписан бързо. И трябва да си принципен, за да не се поддаваш на такива възможни решения. И докато си принципен, ставаш и неконкурентен", казва шефът на БЛД.


По темата работи и Веселин Николов


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  Смислена статия, но се ожалва само бизнесът, а когато човек е професионалист, все се справя някак. Помислете обаче, ако един обикновен човек иска да си построи мечтаната къщичка, какво го очаква. Само присъединяването към електропреносната мрежа и ВиК могат да го докарат до самоубийство.
  По този причина най-често се правят "преустройства" на сгради.

  Еретик
 2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  ,,Само присъединяването към електропреносната мрежа и ВиК могат да го докарат до самоубийство."......................................Е за това всички цигани са с незаконно построени къщи но ток и вода са им докарали.Защо ли.
  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Любопитно

  Отдавна се чудех какво й липсва на София, а то било още блокчета през 2 метра насред кални поляни.
  Какъв късмет, че не съм принуден да живея там.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 247 Неутрално

  А всъщност какво точно налага това ново жилищно строителство? Демографският бум, може би? Или масовото завръщане от чужбина на младите българи?
  Ако целта е населението от цялата стран да се събере само в 4-5-те големи града, на прав път сме.
  Сигурно поне една трета от новопостроените кооперации в София си стоят празни, но цените гонят 1200-1500 евра на кв. м.
  В същото време селата само на 20-30 км от центърса се обезлюдяват, ама нали няма далавера в строителство на инфраструктура.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чинчила":

  Няма хляб в селата.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на dcj20524456
  dcj20524456
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чинчила":

  Всъщност селата на 20-30км от центъра съвсем не се обезлюдяват ами напротив, и цените за имоти там са доста високи. Виж Божурище, Костинброд и т.н. И не си прав че хората идват в София защото се стри. Строи се защото хората идват в София и има търсене и пазара е голям. Голяма заслуга имат банките защото раздават лесно кредити и апартаментите се купуват дори на високи цени.
  Не е луд този, който яде баницата нали ?

 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Е, щом доживяхме Сърбия да ни е пример в борбата са бюрокрацията, значи нещата в България са много зле наистина.
  Всъщност, за да построя дом от 140кв м на 3 дка моя лична земя насред къра, загубихме 6г. от живота ни. Съпругата ми така и не доживя този момент, но това нека да тежи на съвестта на Козарева("Специалист" от община Пловдив) и всички покрай нея, дето направиха невъзможното да бавят и протакат това "огромно" мое строителство, като ме принудиха да строя не това което искахме, а това което те решиха че ще ми позволят. И това насред къра, без пътища без канализация, без тротоари, без градски транспорт, без сметосъбиране...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Охооо, кво знаете вие?! Сега и сондажите за вода и те станаха строежи по смисъла на ЗУТ. Сондажи за вода за напояване на земеделски площи. Ще им се прави проект в четири части. Едната е /познайте коя?/ противопожарна защита. Как да се опази водата в сондажа от пожар? Така към десетките изисквания на МОСВ /вкл. изследване водата на радиоактивност/ се добавят и тези на МРРБ. За да започне нормално строителство в тази държава е нужна не революция а война.

 9. 9 Профил на darthsidious
  darthsidious
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ще го изтърпят инвеститорите и строителите това забавяне. Ще ги крепи фактът, че ще продадат с 300% надценка.

 10. 10 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Като махнат правилото за пълен/кратък член, подобни статии ще почнат да звучат авторитетно сигурно. Дотогава са неграмотни, колкото и да е интересна материята.

 11. 11 Профил на dcj20524456
  dcj20524456
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "darthsidious":

  300 друг път. Грубо 200 евро на квадрат излиза строежът, а се продава зависи от района, но под 1200 рядко пада. Общо взето 2 апартамента избиват сградата, затова и могат да си позволят да не бързат и държат високи цени без значение дали се продава.

 12. 12 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чинчила":

  Точно в София си струва да се строи, защото очакванията са, че ще има нарастване на населението - но във цялата останала държава ще намалява. Вече по морето са малко изкривени нещата с това преселение на руснаци.
  Друг е въпроса каква ще е структурата на това население, след като най-бързо нарастващия етнос е ромския.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#11] от "dcj20524456":

  Това е без довършителните работи обаче.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Николай Рангелов
  Николай Рангелов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Грубо 200 евро на квадрат излиза строежът, а се продава зависи от района, но под 1200 рядко пада. Общо взето 2 апартамента избиват сградата
  —цитат от коментар 11 на dcj20524456


  Парцела/обезщетението включил ли си ги в тази сметка? Проектите и разрешенията включил ли си ги?
  И въобще, кое те кара да си вярваш на написаното?

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  "Бате к*ре, дедо ми е бил ветеринарен леър у Алджир неъде 68-ма гоина и найш кфо е видЕл? Французино е учИл арабино, първо ъ си теглиш тръбата, после кабело, после жиците, после закопааш, пециш си отгоре аслфалто и т'гаа почваш ъ дзастроеваш сос блоковете! Вижъме, че вече и у нас нафлизат ткиа сложни и муерни раоти! Бавно, бавно, че станеме французи, хъ-хъ-хъ-хъ-хъ!"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 16. 16 Профил на dcj20524456
  dcj20524456
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Николай Рангелов":

  Проектът е 10 -15 евро квадрат, имота 1-2 апатамента. Разрешенията не са скъпи в пари, а време, ако не бройм рушвета.

 17. 17 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#9] от "darthsidious":

  Дай го в пъти, ще те разберат по-лесно. И това (печалбата) не е големият проблем, но "сивият" бизнес на същите тези "предприемачи" е проблем ! Даже и големи имена си позволяват да предлагат сделки "под масата" върху данъчни оценки.

 18. 18 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Не разбрах какво се жалват строителите - имали хоризонт от 5-10 години, животът на проектите бил по 6 години, а ги притеснява забавяне от 3-5 дни на пощенските пратки? Ясно е, че искат да си перат парите за 2 години, а не за 6, да строят където и както им хареса без да се съобразяват с устройствени планове, инфраструктура, собственост, съседи и други "подробности", ама няма да стане! Всички тези правила са въведени защото някой някога вече е измислил как да ги заобиколи! Затова у нас е толкова трудно и сложно - защото все гледаме да минем метър... А и както се вижда от кочината покрай цялото "ново строителство" където няма улици, паркоместа, зелени площи, светлина, нормални отстояния, самото строителство и хората, които го изпълняват са пълна пародия, се налагат още повече правила и контрол, за да може нормалното да не се нарича "лукс".

 19. 19 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  " . . .че България все още е хартиена държава след години говорене за електронно правителство"
  Де да беше само говорене. Крадене, бате, години наред крадене.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Да се съберат мненията на строителите като клиенти на администрацията е наистина добра идея...
  Да го направят заедно с общинската администрация и държавата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Отдавна се чудех какво й липсва на София, а то било още блокчета през 2 метра насред кални поляни.Какъв късмет, че не съм принуден да живея там.......
  —цитат от коментар 3 на pag


  И аз така си мислих преди 10 години. Нещата вече се промениха, а след 2 години няма да можем да се разминаваме по междублоковите улички.
  Така че и на твоята глава ще дойде.

 22. 22 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Весело

  След това чудовищно презастрояване се оплакват? Живи да ги ожалиш!

  Евроатлантида
 23. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Весело

  А всъщност какво точно налага това ново жилищно строителство? ...Сигурно поне една трета от новопостроените кооперации в София си стоят празни, но цените гонят 1200-1500 евра на кв. м. В същото време селата само на 20-30 км от центърса се обезлюдяват, ама нали няма далавера в строителство на инфраструктура.
  —цитат от коментар 4 на Чинчила


  в София още дълго време всичко, което се построи ще се продава, защото градът е жив - има работа, има пари, има всичко. Въпросът е че трябва да има регулация за да не се прекалява (по тази причина едно време имаше жителство и ЖСК-та)

  Евроатлантида
 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  дали ще ни светне авторката с какво са били известни тези толкова изстрадали, честни и рабтливи строители през 90-те?

 25. 25 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Голям рев на строителите. Най-онеправданите, най-честните. Точно този сектор е един от най-развиващите се през последните 10-15 години в България. Нови фирмички, фирми и фирмища никнат всеки ден. Масово се печелят евро пари от обществени поръчки. Но не чувам в статията да се споменава този факт, а само рев за проблемите.
  Ако са толкова способни и кадърни тези строители, защо не започнат вече да застрояват периметъра около кварталите на София - на запад от Подуене и на изток от Люлин има само трева и пустош. Но не, те се бутат да строят в Младост, центъра. Защото една кооперация в треволяка до Люлин не можеш да го продадеш за повече от 500-600 евро, а в Младост ще му вземеш 1000 евро. Около София е пълно с тревясали земеделски земи, да ги взимат и да строят. Тъкмо ще разширят грда на ширина, а не на жилищна плътност, както е в момента - ако на 1 кв. км. са живели по 500, души, сега там има още десетина кооперации и се стигнало до 1500 души.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Дали ревът е за строителството като такова или за изпиране на едни пари, не е съвсем ясно. Факт е обаче, че в момета в страната има предостатъчно жилища за всички - всички! - желаещи. Да си градим резерв от комплекси и квартали, които никой никога няма да насели - това вече се е случило в Испания, явно ние се борим за второ място в класацията по алчност и безумие.

  И, да, определено не бива никъде да се строи, без преди това да има подходяща инфраструктура, а там, където няма, да се изгради или доизгради такава - освен ако не искаме с единия крак да сме в 21-ви век, а с другия в 14-ти.

 27. 27 Профил на Mihail Panayotov
  Mihail Panayotov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много разбирачи, много нещо из коментиращите. :)
  Строителство в София ще има още много и още дълго. Не 'щото "трябва да се изперат едни пари", а 'щото пазарът го изисква. И цените ще са поне тези, а вероятно и нагоре. Тия приказки, че "в момета в страната има предостатъчно жилища за всички" може и да е вярно, но пазарът очевидно показва, че интерес към жилища в страната няма никакъв, а има в София, и максимум в Пловдив. Толкова! До там! И за това си има съвсем обективни причини, които не са далеч от разума, ако се мисли. Освен това, селата около София не се обезлюдяват, а даже напротив. Една разходка из Бистрица е достатъчна да се придобие реална представа какво се случва. След това силно препоръчвам да се отвори някой от сайтовете за продаба на имоти и да се погледнат как вървят цените на къщи и парцели там. А и не само там. Българинът, макар и късно, му светна крушката, че е готино да се субурбанизира. Лошото е, че на "събърбаните" ни липсва елементарна инфраструктура. Което е проблем на същата тази неадекватна администрация, която е описана в статията, а не на частните инвеститори. :)

 28. 28 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Тобо груБ когато започнат да си плащат на подизпълнителите и другите изказвачи ,когато решат да са коректни,тогава да дойдат и да разтягат локуми.Храта не се ли вижда с просто око глупостта на всеки от застроителите на 'каквото и да е ' място тоалетна или блато.Алчността и свързана с глупост ще започне скоро пак да иска свойте дивиденти чрез СЪБАРЯНЕ.София унищожи своя шанс за добър град и желано място за живеене.Но това се прави с ХОРА.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 450 Разстроено

  До коментар [#9] от "darthsidious":300 друг път. Грубо 200 евро на квадрат излиза строежът, а се продава зависи от района, но под 1200 рядко пада. Общо взето 2 апартамента избиват сградата, затова и могат да си позволят да не бързат и държат високи цени без значение дали се продава.
  —цитат от коментар 11 на dcj20524456


  А рушветите влизат ли в тази цена от 200 евро?

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 31. 31 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ако Савов има проблеми с този бизнес, защо го работи вече 15 ина години?

  Ако е толкова трудно, как така те успяват и развиват бизнес. Най вероятно си имат перо "подкуп" в бизнес стратегията. Тази статия няма да промени нищо, те са част от системата всъщност. Единственото което ги интересува е да продават апартаменти, "подкуп такса" е заложена в цената на всеки един строителен продукт в България......

  БСП и ДПС вън от политиката
 32. 32 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 542 Разстроено

  Само да има достатъчно хора да теглят кредити за жилище....

 33. 33 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 460 Любопитно

  Ха, след статиите за брокерите с тяхното "възраждане" на пазара и как щели да се покачват цените, сега и статии за строителните предприемачи и "одисеята" им - за оправдание на същите тези цени. Смешен плач!

 34. 34 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 482 Неутрално


  В Китай,в 2 милионен град,подизпълнителят ни построи промишлени сгради(заваръчни цехове,пясъкоструйки,бояджийни,опаковъчни,изолационни и т.н.) на гола поляна за 2 месеца(без никакви готови проекти!),след работното ни съвещание и произведе 17 000 тона стоманени тръби за 1 година!

 35. 35 Профил на Ivan Peshev
  Ivan Peshev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нахалници да ги ожалиш , искам да продавам хероин ама полицията ми пречи. Тези генерират едно 60% от корупцията и са безумно прости , контролират по много грозен начин пазара и в същото време сгради стоят празни , важното е да се строи и да растат цените. Ами сори ама нещо не ми е жал за тях. Както казах прилича ми на "Искам да продавам хероин ама полицията ми пречи"

 36. 36 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  А всъщност какво точно налага това ново жилищно строителство? Демографският бум, може би? Или масовото завръщане от чужбина на младите българи?Ако целта е населението от цялата стран да се събере само в 4-5-те големи града, на прав път сме.Сигурно поне една трета от новопостроените кооперации в София си стоят празни, но цените гонят 1200-1500 евра на кв. м. В същото време селата само на 20-30 км от центъра се обезлюдяват, ама нали няма далавера в строителство на инфраструктура.
  —цитат от коментар 4 на Чинчила


  Липсата на обикновения гражданин да съхрани стойността на парите които изкарва.

  Почти нулеви лихви вече за 7-8 година, съчетано с видима инфлация която незнайно защо статистиката не отчита.
  Ниско доверие в банките, особено след фалита на КТБ.
  Изсипване на 7 милиарда кеш от компенсираните от КТБ, които търсят по надеждно място да си съхранят капитала.
  7-8 година централните банки ЕС/ОК/САЩ си обезценяват валутите, ЕЦБ продължава, по 60 милиард евро на месец. Уж трябваше да свърши програмата март тази година, но удължиха до ноември.
  Огромната ни корупция изсипва десетки милиони в ръцете на местни "бизнесмени" които после купуват цели етажи от нови строежи от нямане къде да сложат полу-легални пари.
  Златото не е практична инвестиция за обикновения гражданин понеже трябва да се съхранява на сигурно място.

  И в Европа и в САЩ вече стават балони в акциите и имотите, но просто няма къде да отидат излишните пари.

 37. 37 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Исках да кажа, липсата на инструменти за обикновения гражданин да съхрани стойността на парите които изкарва.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#34] от "val1320":

  Работят с типови проекти, които само се адаптират.В Русия имат цели атласи с типови проекти за какво ли не барабар с разписаните количества материал и цени.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Мда, всеки гледа големите фирми, но никой не се замисля от собствената си гледна точка. Ако не дай си боже, утре почнеш да строиш малка семейна сграда, ще трябва да извадиш същия огромен набор от документи.

  Колкото до ценообразуване - почваме от - терен, разходи за такси - кадастър, виза за проектиране, проект, разрешително за строеж, документи за данъчна тежест, съгласувания и т.н. След това - разходите по строителство. Други разходи - такси по кредити, лихви, маркетингови разходи, разходи по труд и работни заплати.

  Сега ако хваниеш сам мистрията, кирката и лопатата, може и да ти излезе 180-200 евро на квадрат, ама ако баба ти ти е подарила терена.

  В най-оптимистичния вариант, може да ти излезе 350-400 евро на квадрат, ако си имал късмет да купиш терена на добри цени.

  Колкото до цените на жилищата в София - имаш голям избор, в Княжево, район Гърдова глава може до скоро можеше да купиш и на 480 евро квадрат. В Младост са си 1000-1200 евро на Акт 16, ако ги вземеш в началото на строителството - около 750 евро.

  Така че, имоти има за всяко търсене!

  Колкото до презастрояването - на първо място - ПУП-а го позволява. Ако не им харесва на хората, около които се строи, то можеше да обжалват ПУПа, имаха достатъчно време за това.
  Второ - щом се продават тези имоти, значи не е е презастроено. Много хубаво е да си припомним Адам Смит и "невидимата ръка на пазара". Защото няма как да казваш, че Младост е презастроен, същевременно жилища на цени 1200 евро да се продават в рамките на седмица.

  И още един пример - разрешително за строеж в два различни района на Столична община се вадят с два различни набора документи.


 41. 41 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  Лелеле, това наистина ли е вярно за сондажите,.. ужас.
  най-накрая народа няма да изъдржи и някой ще го отнесе като тоя дето си застреля инвеститорите

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  "Лелеле, това наистина ли е вярно за сондажите,.. ужас."
  До коментар [#41] от "ywk50370410":

  То в първия момент и аз не го повярвах, но е факт. Проект в четири части. За сграда частите са 14, всеки надува и цената е невъобразима. Архитектите огладняха и освирепяха. Не е добро положението. Държава която не строи, загнива и загива. Вярно е, че сгради като че ли има достатъчно, но в земеделието тепърва трябва да се строи. Към момента няма нищо построено. Същото е с пътищата. ВК-секторът не е пипан от 30 години. За промишленост въобще не се говори, тя не е любима тема на управниците.

 43. 43 Профил на low_radiation
  low_radiation
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#25] от "Lou":

  Ако беше прочел статията, нямаше да задаваш този въпрос - отговорът е там. Причината да не се строи в полето е липсата на инфраструктура. Какво ще ги правиш тези апартаменти без ток, без вода и без улица и градски транспорт до там? Кой ще си ги купи?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK