В Закона за храните да има изисквания за качеството им, предлагат производители

В Закона за храните да има изисквания за качеството им, предлагат производители

© Георги КожухаровВсеки хранителен продукт в търговската мрежа трябва да е придружен от документ, препращащ към наличието на задължителни изисквания към състава, характеристиките и наименованиeто на продуктите. Тогава потребителите биха се ориентирали много по-лесно, казва в интервю за БТА Светла Чамова, председател на Съюза по хранителна промишленост.


И вместо да си купуват "вегетарианска луканка", щом има името "луканка" на етикета, то той трябва да е продукт, направен от месо, да има определени характеристики и съставът да е такъв, какъвто би се изисквал по даден документ, коментира Чамова.


Тези промени трябва да залегнат в новия закон за храните, което да гарантира минималните изисквания за качество, а това на практика е връщане към старите държавни стандарти. Най-често разпространяваните неистини по отношение на българските храни е твърдението, че те са по-некачествени от вносните, казва още Чамова.


"Редно е хората да консумират това, което се ражда в тяхната държава. Редно е да консумираме домати, расли под нашето слънце, защото те са най-добри за нашия организъм и най-качествени. Е, разбира се, че ще си купим и други, но да не забравяме, че Господ е направил за нас това, което е "родено" в България. Да не говорим за това, че трябва да подпомогнем собствената си икономика", коментира още Чамова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK