Какво не може да знаете за "Софийски имоти"

Парк "Възраждане", който беше изграден от "Софийски имоти"

© Юлия Лазарова

Парк "Възраждане", който беше изграден от "Софийски имоти"В общинското дружество "Софийски имоти" се работи напълно прозрачно. Поне такова мнение изказва пред "Дневник" изпълнителният директор на "Софийски имоти" Анастас Тодоров. Според него съмненията за злоупотреби в общинското дружество са се "насложили с времето и много трудно ще се отмият". Същевременно последният актуален списък с имотите на дружеството е отпреди 14 години, списъците с наематели не са публични, цените им са тайна, а оценките им се правят от лица с договори към Столичната община. Самите договори също не са публични.


Имотите


Не може да се каже наизуст с колкото точно имоти разполага "Софийски имоти", казва Анастас Тодоров. Вместо това той препрати към списъка на имотите в устава на общинското дружество, където "са описани много точно по местоположение, стойност и брой". Според този списък дружеството е собственик на 531 имота - апартаменти, парцели, офиси, гаражи. Той обаче е от 2003 г. Оттогава дружеството е продало някаква част от собствеността си, а през 2014 г. в него са вкарани 26 имота от цяла България. Неактуалността на този единствен публичен списък прави невъзможна проверката на дейността на "Софийски имоти" за последните 14 години.


Пазарните оценки на имотите, които варират от 4 лева до 4 милиона лева, също не са актуални. Самият устав обаче е актуализиран от Столичния общински съвет през 2016 г., но само за да се продължат мандатите на двама от директорите - Полина Витанова и Димитър Бориславов.
Актуална информация липсва на сайта на дружеството, както и на сайтовете на Столичната община и Столичния общински съвет. В сградата на "Софийски имоти" на улица "Генерал Гурко" 12 се помещава и друго дружество, собственост на Столичната община - "Лабело". То няма реална собственост освен трето дружество - "Заводпроект", което пък също разполага с имоти, които продава и отдава под наем. Списък на тази собственост обаче няма никъде. Преди месец общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева (и двамата от ДСБ) поискаха списък с точни адреси на имотите на "Заводпроект", наемателите и цените им. Получиха само 28 точки, в който се упоменават площта на имотите и улиците, на които се намират - без конкретните номера.


Наемателите


По думите на Анастас Тодоров "Софийски имоти" разполага със списък на наемателите си, но няма закон, който да поставя условия той да бъде публичен. Според него фактът, че "Софийски имоти" "оперира" с лични данни, не означава, че трябва да се влиза в противоречие със закона, който се грижи за опазването им - Закона за личните данни.


Понякога само име и фамилия са достатъчни. Преди месец журналистически разследвания доказаха, че българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел е била наемател на общински апартамент, собственост на "Заводпроект". През 2014 г. Габриел казва пред журналиста Калин Първанов, че е ползвала имота, за да си "стокира част от нещата" от 2010 до 2013 г. Според неофициален списък, с който "Бивол" разполага, наемател на "Заводпроект" е бил и Калин Диков, брат на бившия главен архитект на София Петър Диков.


"Софийски имоти" и дъщерните дружества


Дъщерните дружества на "Софийски имоти" - "Лабело" и "Заводпроект", от 2009 г. са имали едни и същи управители. По думите на Анастас Тодоров дружеството набира служители чрез сайт за обяви за работа. "Не признавам такива, ти си ми приятел, ти не си ми приятел", казва той.


Тодор е назначил и настоящия директор на "Заводпроект" – Асен Дерменджиев, през 2015 г. Дерменджиев е бивш служител на Държавната агенция "Автомобилна администрация". През 2011 г. е взел изпит за ръководител на дирекция "Международни превози, се вижда от сайта на агенцията. В същата настоящият директор на "Софийски имоти" Анастас Тодоров е бил зам.-директор.


Според Анастас Тодоров "Софийски имоти" контролира дъщерните си дружества толкова, колкото му позволява Търговският закон – регулярни мониторинги. Според него изводът от тях е, че "Заводпроект" се управлява добре. Тези проверки обаче също не са достъпни.


Финансовите резултати на трите дружества попадат в годишните финансови отчети на "Софийски имоти", които се разглеждат от Столичния общински съвет, като според Тодоров "информацията е напълно достъпна". Нито един от отчетите на дружеството, които общинският съвет е гласувал от 2003 до 2016 г., не са качени на сайта на Столичната община. Финансовите отчети на "Софийски имоти" са достъпни в Търговски регистър, но последният е от 2015 г., качен през юли 2016 г. Според него през 2015 г. дружеството е било с 886 хил. лева на печалба при приходи 4.9 млн. лева.


сградата на ул. "Генерал Гурко" 12

© Цветелина Белутова, Капитал

сградата на ул. "Генерал Гурко" 12


Последният финансов отчет на "Заводпроект" е от 2014 г., като е качен в Агенцията по вписванията през май 2015 г. Този на "Лабело" също е оттогава, като в него се казва, че през годината "дружеството не е генерирало никакви приходи". За същият период "Заводпроект" има реализирани почти 600 хил. лв., а печалбата, след приспадането на разходите, е 187 хил. лева.


Прозрачната процедура


Изпълнителният директор на "Софийски имоти" обявява апартаментите и офисите, които ще отдаде под наем на своя сайт, в два национални ежедневника и сайт за имоти. Ако пък дават под наем някой от гаражите, "наши служители отиват и разлепят обяви в районите на тези гаражи", казва Тодоров, като описва процедурата като "напълно прозрачна". По думите му 98% от собствеността на дружеството е отдадена под наем.


Решенията за отдаване под наем се взимат от съвета на директорите, като срокът е 3 години. В случай че времето за отдаване ще е по-дълго, от дружеството искат разрешение от Столичния общински съвет.Преди да бъде обявен за отдаване под наем, за всеки имоти се изготвя "актуална пазарна оценка според района, в който се намира", казва Тодоров. Тези оценки се правят от оценители, които са сключили рамков договор със Столичната община. Този списък е публичен и може да се види на сайта на община. В него се посочват 70 имена на дружества и еднолични оценители. Посочени са сроковете на договорите, техния номер, но самите документи, в които би трябвало да пише условията - сумата, която общината плаща и за каква дейност, не могат да бъдат намерени.


Цената, за която е бил отдаден под наем всеки имот в предишните години, също не може да бъде намерена. "Не е редно някой да знае колко е бил наемът на конкретен имот досега, защото ще му даде погрешна изходна гледна точка", обяснява финансовият директор на дружеството.


Изпълнителният директор на дружеството казва с "чиста съвест", че нито един от апартаментите и офисите, собственост на "Софийски имоти", не е обзаведен."Наемателят го взима на латекс и в състоянието, оставено от предишния наемател. Няма оборудване, дори кухненско. На голи стени са", казва Тодоров.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Тука е голем келепир.
  Тошко Добрев изгоре (заедно с един стадион и некои други имоти), но привичките едва ли са се променили...

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Просто това е още една свещена дойна крава на ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3292 Разстроено

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не другарЮ това е един октопод от времето на СофиЯнски,създаден и управляван с червени пари от червени функционери(зад кадър).Защитаван добре от тъй-наречената съдебна власт....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#3] от "Messerschmitt":

  фактите те оборват ченгесарий !!! не вървиш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Непрозрачнонещо като Софийските потайности!

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5051 Неутрално

  "Пералня" за всички управляващи

 7. 7 Профил на novak2010
  novak2010
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Уважаеми форумци,
  Имотите в "Софийски имоти" са малка част от имотите на Столична община. Голяма част са предадени на районните кметове, които действат по същия начин.
  Освен това малка ви е фантазията за да разберете как се облажват чиновниците от СО. Познавам такива, които и братовчедите са си уредили.
  И забравете за партийните пристрастия - чиновниците са вечни! Герб уволнява чиновник от район Младост за да назначи свой човек, но същия спешно си намира работа в район Люлин, където ГЕРБ кротко го приема за да не се кара с човека.
  Ако не там, все ще има някое общинско предприятие. Влизането в схемата е по-сложно от влизането в мафията.

 8. 8 Профил на low_radiation
  low_radiation
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "novak2010":

  разкажи ни повече :)

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3292 Весело

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ДругарЮ не знам защо рещи че съм "ченгесарии"????Съдиш за другите изхождайки от себе си,вероятно!Нали си "спец"по общинските въпроси-разрови и ще видиш кои хорица бяха в Соф.имоти,откъде са дошли,кои стои зад тях и т.н.от кого получаваха закрила?Явните ти симпатии към "отговорното соц.управление'не оставят съмнение какъв строевак си бил!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Няма нищо прозрачно, нито в държавната, нито в общинската администрация, нито в дружествата с държавно и общинско участие!

  Всичко е тайто, прикрито, за наши момчета и момичета.

  Докато хората са извън тези структури - настояват за информация и прозрачност.

  Веднъж като се внедрят вътре - забравят за прежните си искания.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Открай време "Софийски имоти" е символ на огромна корумпирана схема и със сигурност нещата там не са се променили!

 12. 12 Профил на ind25524830
  ind25524830
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кой можа краде, кой не можа да е крал, кака се ожени http://unidelivery.eu "> website.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Не само С. имоти ,цялата община смърди на корупция. Непрозрачни търгове и прескъпи ремонти.Кога ли ще гръмне като бомба в канализация.

 14. 14 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#13] от "hodounski": Не само С. имоти ,цялата община смърди на корупция. Непрозрачни търгове и прескъпи ремонти.Кога ли ще гръмне като бомба в канализация.

  Преди време и аз мислех така. Виках си, това е толкова абсурдно, че няма как да продължи дълго. След това взех да си викам - дано не продължи дълго. Сега си викам, дано да не живея прекалено дълго.

  /не се чете/
 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2063 Любопитно

  Самата идея за създаването на дружество като Софийски имоти е с единствената цел да се гепи! Дружеството беше създадено от СДС и управлявано в този порядък.
  Когато СДС беше изритано от общината, това което направи Тиквътъ е, че прилапа един "доказано успешен бандитски модел" наготово.
  Нали никой не си прави илюзии, че след като ГЕРБаджиите се правиха че ще вкарват Тошко Добрев зад решетките са спрели да ползват услугите му?

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  общинското дружество "Софийски имоти" се работи напълно прозрачно.
  __________
  Това някакъв виц ли е?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Разстроено

  До коментар [#14] от "Тони Шнайдера":

  Както казва великият Ю.Вучков- “Гледам и не вярвам на ушите си!“ Ама започнахме да свикваме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK