Столицата на Ангола отново е най-скъпият град за работещи чужденци

В Луанда наемът на апартамент с две спални, подходящ за чуждестранни служители, струва в 5466 евро месечно.

© Reuters

В Луанда наемът на апартамент с две спални, подходящ за чуждестранни служители, струва в 5466 евро месечно.Луанда, столицата на африканската държава Ангола, измести Хонконг като най-скъпия град за командировани служители на чуждестранни компании. Заключението се съдържа в годишната класация на консултантската компания "Мърсър" (Mercer), публикувана в сряда.


От компанията изчисляват, че наемането на апартамент с две спални, подходящ за чуждестранни служители, струва в Луанда £4800 ($6055 или EUR5466) месечно, меню хамбургер в заведение за бързо хранене излиза £11.50. (EUR13)., а билет за кино е 10 долара. В Лондон, например, същият сандвич е по-малко от 4 долара, но киното е много по-скъпо - 20 долара.


Луанда се оказва за втори път през последните три години на върха на класацията, основана на разходи като жилищно настаняване, транспорт, облекло или сигурност в 209 града. Тук основна роля са изиграли скъпите потребителски стоки, както и високите разходи за сигурност на служителите и техните семейства.
Британските градове, обаче, слизат рязко надолу, като Лондон преди година бе на 13-о място, а сега е на 30-о и е най-високо класираният в страната. От Mercer смятат, че водещата причина за това е обезценяването на паунда след решението преди година на британците да напуснат Европейския съюз.


Най-малко разходи за командировани служители изискват Тунис, Бишкек и Скопие. Ню Йорк е използван за отправна точка, а за изчисляване на очакваните разходи са използвани цените на над 200 стоки и услуги.


В класацията прави впечатление, че азиатски градове продължават доминацията си, защото половината в Топ-10 са от този континент. Сеул, например, се изказва от 15-о място през 2016г. на сегашното шесто. Индийският Мумбай отчита впечатляващ скок с 25 позиции до 57-о място заради бързия си икономически растеж и стабилната валута. Делхи е на 99-о място.


"Макар няколко азиатска града да се нареждат сред най-скъпите в света, ключови финансови центрове като Хонконг и Сингапур продължават да привличат таланти и остават сред водещите места за преместване на служители", коментира Марио Фераро, отговарящ за глобалната мобилност в Mercer с ресор Азия, Близък изток и Африка. Той допълва, че разместванията тази година са основно заради флуктуации на националните валути спрямо американски долар, но това не е случаят с Мумбай, защото там водещо е увеличаването на възможностите.


Повечето китайски градове също слизат в класацията заради обезценяването на юана, а я понските се изкачват заради засилването на йената, поскъпването на потребителските стоки и "динамичният жилищен пазар".


Ню Йорк и Берн се завръщат в челната десетка, а Пекин отпада и е на 11-о място. Сидни се изкачва със 17 позиции до 25-о място, а заради силния австралийски долар в челните 50 попаднаха Мелбърн и Пърт. Стабилизирането и поскъпването на руската рубла изкачи Москва до 14-о място, а Санкт-Петербург - до 36-о.


Най-скъпите градове за работещи чужденци:


1. Луанда
2. Хонконг
3. Токио
4. Цюрих
5. Сингапур
6. Сеул
7. Женева
8. Шанхай
9. Ню Йорк
10. Берн

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK