Столицата на Ангола отново е най-скъпият град за работещи чужденци

В Луанда наемът на апартамент с две спални, подходящ за чуждестранни служители, струва в 5466 евро месечно.

© Reuters

В Луанда наемът на апартамент с две спални, подходящ за чуждестранни служители, струва в 5466 евро месечно.Луанда, столицата на африканската държава Ангола, измести Хонконг като най-скъпия град за командировани служители на чуждестранни компании. Заключението се съдържа в годишната класация на консултантската компания "Мърсър" (Mercer), публикувана в сряда.


От компанията изчисляват, че наемането на апартамент с две спални, подходящ за чуждестранни служители, струва в Луанда £4800 ($6055 или EUR5466) месечно, меню хамбургер в заведение за бързо хранене излиза £11.50. (EUR13)., а билет за кино е 10 долара. В Лондон, например, същият сандвич е по-малко от 4 долара, но киното е много по-скъпо - 20 долара.


Луанда се оказва за втори път през последните три години на върха на класацията, основана на разходи като жилищно настаняване, транспорт, облекло или сигурност в 209 града. Тук основна роля са изиграли скъпите потребителски стоки, както и високите разходи за сигурност на служителите и техните семейства.
Британските градове, обаче, слизат рязко надолу, като Лондон преди година бе на 13-о място, а сега е на 30-о и е най-високо класираният в страната. От Mercer смятат, че водещата причина за това е обезценяването на паунда след решението преди година на британците да напуснат Европейския съюз.


Най-малко разходи за командировани служители изискват Тунис, Бишкек и Скопие. Ню Йорк е използван за отправна точка, а за изчисляване на очакваните разходи са използвани цените на над 200 стоки и услуги.


В класацията прави впечатление, че азиатски градове продължават доминацията си, защото половината в Топ-10 са от този континент. Сеул, например, се изказва от 15-о място през 2016г. на сегашното шесто. Индийският Мумбай отчита впечатляващ скок с 25 позиции до 57-о място заради бързия си икономически растеж и стабилната валута. Делхи е на 99-о място.


"Макар няколко азиатска града да се нареждат сред най-скъпите в света, ключови финансови центрове като Хонконг и Сингапур продължават да привличат таланти и остават сред водещите места за преместване на служители", коментира Марио Фераро, отговарящ за глобалната мобилност в Mercer с ресор Азия, Близък изток и Африка. Той допълва, че разместванията тази година са основно заради флуктуации на националните валути спрямо американски долар, но това не е случаят с Мумбай, защото там водещо е увеличаването на възможностите.


Повечето китайски градове също слизат в класацията заради обезценяването на юана, а я понските се изкачват заради засилването на йената, поскъпването на потребителските стоки и "динамичният жилищен пазар".


Ню Йорк и Берн се завръщат в челната десетка, а Пекин отпада и е на 11-о място. Сидни се изкачва със 17 позиции до 25-о място, а заради силния австралийски долар в челните 50 попаднаха Мелбърн и Пърт. Стабилизирането и поскъпването на руската рубла изкачи Москва до 14-о място, а Санкт-Петербург - до 36-о.


Най-скъпите градове за работещи чужденци:


1. Луанда
2. Хонконг
3. Токио
4. Цюрих
5. Сингапур
6. Сеул
7. Женева
8. Шанхай
9. Ню Йорк
10. Берн

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4913 Весело

  Луанда пред Цюрих,Женева и Берн....е просто смешно!!!Явно няма много желаещи да участват в "голямата"анголска икономика

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 2. 2 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":

  ами много португалци си търсят късмета там

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 3. 3 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Луанда, столицата на африканската държава Ангола, измести Хонконг като най-скъпия град за командировани служители на чуждестранни компании.От компанията изчисляват, че наемането на апартамент с две спални, подходящ за чуждестранни служители, струва в Луанда £4800 ($6055 или EUR 5466) месечно, меню хамбургер в заведение за бързо хранене излиза £11.50. (EUR 13)., а билет за кино е 10 долара."

  За сметка на това Ангола с $3,500 е на 116-то място по БВП на глава от населението ( според световната банка).
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)_per_capita

  Предполагам че обявените цени там са само за бели хора, един хамбургер за местен анголец се съмнявам да е повече от два долара.

 4. 4 Профил на deasly
  deasly
  Рейтинг: 275 Неутрално  До коментар [#1] от "Messerschmitt":ами много португалци си търсят късмета там
  —цитат от коментар 2 на stg


  Не само, бразилци има също много. Познавам две бразилски семейства, които работеха там 5 години. Скъпо е, защото има огромно разделение на класите. Естествено, че може да живееш и със 100$ на месец, но ще е в мизерия и постоянна опасност. Ако искаш лукс и сигурност си плащаш скъпо.

  Между другото, от бразилците научих, че има и доста българи в Ангола. Нашите работели предимно в казината.

 5. 5 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  4 часа пътуване 2 км. от офиса до хотела, с орхана и прочее допълнителни екстри. Това е цената която се плаща да бачкаш там по някой проект от ООН.

 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Нашата бивша братска държава Ангола малко се е надценила.

 7. 7 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Трябва да се разбере, че Луанда е град на две скорости. Разбира се, чужденците, които работят там, могат да преживяват и с 2 долара на ден, ама ще живеят като местните - нещо подобно имаше и при нас, в соцлагера, по времето на Хонекер и Живков, с корекомите, "березките" и процее магазини и заведения за богоизбрани. Това, че Луанда е скъпа, далеч не означава, че местните жители са си надвили на масрафа. За разлика от Токио и Сингапур, например.

 8. 8 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  В Луанда живеят близо 15 млн. души. 90 на сто от тях преживяват с по-малко от 3 долара на ден.Обърнете внимание - тук като скъпотия става дума за чужденец, който иска поне да си вземе зуш след работа и да вечеря при нормални санитарни условия. БТВ, искам да ви кажа, че най скъпи са антарктическите селища (станции). Там всеки залък хляб, най-прост и именно хляб, ще ви излезе почти колкото теглото си в злато.

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Още една причина да не ходя там, дори на екскурзия. Всъщност, дори не съм си го помислял.

  Еретик
 10. 10 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  Всъщност си струва да се посети Ангола. Извън Луанда цените са съвсем нормални, да не кажа, че е евтиния. Лошото е, че през Луанда все някак трябна да се мине... Там е дръвцето.

 11. 11 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Представете си един европеец, отишъл в Токио. Там той може да избира хотели и частник вартири на цена, която е спомената в статията. Е, има и евтин вариант, но той не засяга бизнесмените. Поне тежките от тях.

  Отивате в Луанда, там, за да имаш най-елементарни битови условия, трябва да се бръкнеш много. Може и да ги нямаш, да отидеш при някой местна "хазяйкяа", да наемеш нещоза 3-4 долара на нощ и през същаята тази нощ да не спиш, очаквайки някойда те ограби/изяде/иднасили, през цалото време водейки неравна борба с комарите.... Затова и Луанда за чужденците е скъпа и прескъпа.

 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Ангола е най-бързо развиващата се страна в Африка и една от най-бързоразвиващите се в света, което и вещае много добро бъдеще. Средната възраст на населението е 25 години, за сравнение у нас то е 45 години. Това само по себе си говори за шансовете и перспективите. Освен това БВП на глава от населението е $6800 , у нас е по-малък. Единственото, което е обезпокояващо е, че 60% от износа се пада на нефта и диамантите., разчитат на износ на суровини. Вследствие на няколкодесетилетната гражданска война селското стопанство е в тотален упадък и това сега е проблем номер едно. Реши ли се този проблем, безработицата ще намалее и страната ще дръпне нагоре. Най-важното са хората, а те са млади и това е предимството им пред застаряващите европейски нации.

 13. 13 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#12] от "proza":

  "Освен това БВП на глава от населението е $6800 , у нас е по-малък"

  Откъде ги извади тези данни, били дала някакъв линк? Щото аз виждам съвсем друго нещо - че БВП на глава от населението е два пъти по-малък от българския, а по покупателна способност е още по-голяма разликата. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)_per_capita

 14. 14 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 269 Неутрално

  БВП по покупателна способност на глава от населението на анголците (около $6800) е около 3 пъти по-нисък от българския ( около $20,200).

  #12:
  "Средната възраст на населението е 25 години, за сравнение у нас то е 45 години. Това само по себе си говори за шансовете и перспективите."
  В Афганистан средната възраст е поо-ниска от тази в Ангола, а в Люксембург е по-висока от тази в България.

  То ако само средната възраст определяше перспективите, Афганистан щеше да е най-перспективната страна в света.

 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#8] от "8th_ball":

  в космоса също не е евтино :)

  Birds of a feather flock together.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK