Депутатите ще обсъдят да намалят ли 10 пъти тавана за плащане в брой

Финансовият министър Владислав Горанов е автор на предложенията за промени.

© Анелия Николова

Финансовият министър Владислав Горанов е автор на предложенията за промени.Законодателни промени, с които да се ограничат съществено плащанията в брой, ще обсъди днес Народното събрание на първо четене.


Предложението на правителството е част от голям законопроект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.


Предишни по-умерени инициативи бяха отхвърляни от депутатите. През 2015 г. при втория кабинет "Борисов" финансовият министър Владислав Горанов предлагаше ограничение за плащане в брой до 5 хил. лв., вместо тогавашните 15 хил. лв., но Народното събрание гласува 10 хил. лв., колкото е и сега.
В новия законопроект Горанов предлага схема, по която от 1 август ограничението да е 5 хил. лв., от началото на 2018 г. - 3 хил. лв., а година по-късно - 1000 лв. Ограниченията ще важат и за плащания в чуждестранна валута. Когато плащането е по договор, то задължително ще трябва да е по банков път, гласи правителственият законопроект.


Сред другите съществени изменения на кодекса са ограниченията при прехвърлянето на компании с неплатени данъци и осигуровки. Целта на държавата е да се преустановят сделките за прехвърляне на задлъжнели фирми на социално слаби. Мажоритарните собственици на такива дружества ще са отговорни с имуществото си, ако продадат своите акции или дялове при започната проверка или ревизия от страна на данъчните до шест месеца от приключването й.


Част от промените в кодекса задават условията за предстоящото начало на автоматичния обмен на данъчна информация между Националната агенция за приходи (НАП) и данъчните власти на останалите страни от ЕС. Целта е по-ефективно сътрудничество между данъчните администрации и предотвратяване на укриването на данъци.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 431 Неутрално

  За прехвърлянето на фирми със задължения съм съгласен. Напълни се с измамници от цял свят, които разбраха, че у нас безнаказано можеш да крадеш и накрая да прехвърлиш отговорността на ром, който дори не може да чете.
  Но плащане в брой до 1000 лв само си е чисто лобиране за "гладните" банки.

 2. 2 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  за фирмите е добро решение ,н о няма да вземат решение за 1000 лв ,защото така няма да могат да си узаконяват откраднатото и рушветите и самите депутати

 3. 3 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#1] от "truly":

  Не знам за вас, но аз в момента не мога да си спомня някога да съм плащал за нещо в брой над 1000 лв. За юридическите лица мисля, че е ясно и няма нужда да поясняваме. Превода в лева ми струва 50 ст. с няколко клика от телефона. Предпочитам да ги дам, отколкото да разнасям мърляви банкноти и да се чудя дали ще ми ги откраднат или изгубя някъде.

 4. 4 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 755 Неутрално

  за фирмите е добро решение ,н о няма да вземат решение за 1000 лв ,защото така няма да могат да си узаконяват откраднатото и рушветите и самите депутати
  До коментар [#2] от "edin drug":
  Какви проблеми биха възникнали?

 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  В брой дори 1000 лева са много. Не мога да си представя, че в наши дни още има някой да разкарва мазни пачки за едри плащания. А сегашните 10 000 са си направо покана за сива икономика - за българските стандарти това е средната заплата за над 9 месеца.

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Вчера за паричен превод от каса в сметка на Рай....банк ми взеха 32,00 лева.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  В развитите страни, те гледат подозрително, като в супера извадиш едра банкнота. Последните години гледам, че и кафе хората си купуват с дебитни/кредитни карти, а не в брой.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Чиста проба гепаджийска простотия - Значи плащане в брой до 1000лв а безочетни пари са 5-6000лв до колкото е извесно - де киро на кирия?

 9. 9 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 718 Неутрално

  100% лобиране в полза на банките, а освен това е и пари в бездънната яма на "държавата" от облагане на таксите.
  С други думи храним банките и чиновниците.

 10. 10 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Мажоритарните собственици на такива дружества ще са отговорни с имуществото си, ако продадат своите акции или дялове при започната проверка или ревизия от страна на данъчните до шест месеца от приключването й.
  -------------------------------------------------------------
  Куца му нещо икономическата теория на Горанов.
  Фирми, т.е. юридически лица, се създават, за да се отдели имуществото на физическите лица-собственици от това на фирмата им. То и в самата юридическа форма е казано - ООД - т.е. дружество с ограничена отговорност - до размера на собствения капитал.
  Според това искане всички юридически лица се приравняват на ЕТ - еднолични търговци.
  Жалко е, че такива примитиви ръководят страната.
  Ако иска да намали щетите за фиска, Горанов трябва да "затегне болтовете" на НАП.
  Няма данъчна измама без участие на данъчен служител!

 11. 11 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 537 Весело

  Мажоритарните собственици на такива дружества ще са отговорни с имуществото си, ако продадат своите акции или дялове при започната проверка или ревизия от страна на данъчните до шест месеца от приключването й.
  --------------------------------------------------------------------------
  В допълнение на горния си пост към това предложение ще поясня още, че за управлението на фирмата не е отговорен мажоритарния собственик, а управителя. По-точно лицето, вписано в Търговския регистър, че управлява и представлява дружеството. Така е според законодателството.
  Т.е. никой не може да търси отговорност от собствениците на дружеството за негови задължения, ако те не са и управители.
  Т.е. схемата ще се модифицира - вместо да продават фирмата на неграмотен ром ще го назначат за Управител! :)

 12. 12 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#10] от "fras":

  ++++++

  100% лобиране в полза на банките.
  Общо взето обикновенния гражданин е съблече чисто ГОЛ пред държавата и банките, но избрани престъпници могат да притежават държавата с АНОНИМНИ офшорки.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Двете предложения са съответно лобизъм и дебилизъм. Горанов си е момченце на мафията и си я защитава.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#12] от "ali_ibn_isa":

  Вие, бидейки обикновен гражданин колко плащания годишно извършвате над 1000 лв, че да се чувствате допълнително финансово бреме от банковите такси (пак казвам за интернет банкиране между 50 и 75 ст. за преводи в лева) ? Банките поне ще платят данъци върху тези евентуално допълнителни приходи, а Андрешко от ЕТ-то или ЕООД-то само се чуди как да укрие оборота и да мине метър.

 15. 15 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#14] от "dc_ken":
  1. Колко данаци плащат банките? Айде да не повдигаме този въпрос, щото трябва да пишем имена на банки, които НЕ само че плащат смешни пари, а дори ние наскоро платихме на една 4млрд.
  2. Това, че имаш достъп до клавиатура и интернет НЕ те прави по-велик от другите. А има хора, които НЯМАТ, а и НЕ са длъжни да имат. Откъде на къде ще им се отнема свободата да се разплащат, както могат?!
  3. Крещящо потъпкване на закона и СЕГА е практическата невъзможност да се платят редица задължения към фиска 'на каса' и без посредничеството на банка. И таксите и комисионните са левове и при всяко разплащане.

 16. 16 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#15] от "ali_ibn_isa":

  1. Печалбата на банките за 2016 г. е в размер на 1,28 милиарда лева. Оставям на вас да сметнете грубо колко данъци са платили.
  2. Изобщо не се чувствам по-велик, защото имам достъп до компютър и интернет. Разбира се, че никой не е задължен да ползва он-лайн банкиране. Пак питам колко на брой ще са тези плащания над 1000 лв? Какъв ще е негативния ефект за вас от въвеждането на това ограничение? Няма таква свобода за разплащане "както можеш". Разплащаш се съгласно закона. Той в момента не ти позволява плащания в брой над 10,000 лв. Ако смятате, че имате аргументи, тогава атакувайте закона по установения ред.
  3. Дайте пример, моля. Аз по-скоро съм склонен да се съглася на обратната ситуация - навсякъде има "каси", но не и ПОС терминали или възможност да платиш чрез банков превод.

 17. 17 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Абе направо махайте парите в брой.

  Парите не се крадат, защото са в брой. А защото някой предварително е договорил кражбата или подкупа. Но за това много-простоватия ни фин.-мин. нема акъл и морал. Особено второто. Сега пак ще му гледаме по тв-тата напъните да не изглежда толкова прост, колкото е всъщност....

 18. 18 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#17] от "calc":

  Да, и именно защото някой предварително е договорил кражбата или подкупа т.е. криминалното действие не е било предотвратено (а и не може винаги да бъде) държавата въвежда механизъм за ясен и прозрачен контрол на паричните потоци. Зад всяка банкова сметка седят титуляр и трансакции, които при наличие на достатъчно данни за престъпление могат да се разкрият и проследят за да се докаже престъплението и виновните да понесат отоговрност.

 19. 19 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#16] от "dc_ken":

  1. Всички държавни институции(МВР, Съд, плащане на такса за публик. на ГФО и т.н.) са обвързани нарочно с банки на наши хора. Няма как да си платиш задължения към фиска без да минеш през комис. на банка, което , повтарям, е абсолютно незаконно.
  2. Колко аз, ти или Сульо ще плати НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, защото въпросът е принципен. Обясних вече: постерминал, интернет, банково гише и т.н. - това са възможности и посредници между държавата и фирми/граждани, а превръщането им в задължение е вече РЕКЕТ. Тази държава не е пробита от Андрешкото с ЕТ, както с погнуса се изразяваш, а от източени милиарди по схеми с банки и офшорки. Явно за теб 'бидейки' такъв агресивен банков форумен лобист има някаква схема?
  Каква е тя?
  3. Смешни са декларираните банкови печалби. Ха-ха.. А данъците, които са платени? :)
  Излиза, че 'андрешковците' носят повече, как мислиш?

 20. 20 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Хората измислят биткойни точно за да не им наднича държавата в паничката.
  Всичко да е в банка - а тогава защо съществуват парите в брой? Банковата сметка може във всеки момент да се провери от държавата, може да се наложи запор и да се теглят пари например от корумпиран съдия-изпълнител, могат и много други злоупотреби да се правят.
  Разбирам да имаме честно правителство, което да ни мисли доброто - да му се доверим да знае всичко какво правим до стотинка. Но Бат Бойко и Дидо Пеевски да могат да си врат гагата във всяка моя транзакция - не, мерси.

 21. 21 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Това са бюджетни институции и те не могат да оперират без банкови сметки. Къде искате да си държат парите? В каси ли?! Отивате в НАП да си платите данъците и хората ви предлагат следните варианти: с платежно нареждане за плащане към бюджета; с пощенски запис; на банково гише в самия офис на НАП ило по интернет с дебитна или кредитна карта. Вие искате да сложите парите в един плик и да ги дадете на служителя. Е, няма как да стане. Пак казвам, ако смятате, че правата са ви нарушени, предприемете действия, а недейте да ревете в дневник.бг

 22. 22 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Това са бюджетни институции и те не могат да оперират без банкови сметки. Къде искате да си държат парите? В каси ли?! Отивате в НАП да си платите данъците и хората ви предлагат следните варианти: с платежно нареждане за плащане към бюджета; с пощенски запис; на банково гише в самия офис на НАП ило по интернет с дебитна или кредитна карта. Вие искате да сложите парите в един плик и да ги дадете на служителя. Е, няма как да стане. Пак казвам, ако смятате, че правата са ви нарушени, предприемете действия, а недейте да ревете в дневник.бг
  —цитат от коментар 21 на dc_ken

  Уааауу.
  Май си изпускаш нервите, всезнайко.
  - "Това са бюджетни институции и те не могат да оперират без банкови сметки." - Приемането на пари кеш от гражданите е едно, а 'оперирането' - друго. Освен това, същината е че с таксите и комисиионните се натоварват гражданите, а НЕ те са пожелали това посредничество! ИЛИ пак НЕ разбра?
  - "Вие искате да сложите парите в един плик и да ги дадете на служителя. " - Айде, НЕ ми обяснявай, аз какво искам. По закон дължа данък или такса и по закон НЕ съм длъжен да изпълня задължението си посредством банка? ОК?


 23. 23 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#22] от "ali_ibn_isa":

  по закон НЕ съм длъжен да изпълня задължението си посредством банка? ОК?
  —цитат от коментар 22 на ali_ibn_isa


  Ок. Вие какво направихе по този въпрос? По какъв начин си потърсихте правата?

 24. 24 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#18] от "dc_ken":

  И той, подкупа, ще му го преведат по сметка, а? Първо се тегли и след това се плаща. Капиш. Жалки нещастници, мисълта е много сложно за вас. Хеле пък за чиновник като Вальо Бузкото, чийто палат се строи със сигурност с пари по банков път. Ама, който не е стъпвал в частна фирма и представа си няма.
  А за криминалните действия, които са неспособни да хванат, има други способи.

 25. 25 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#21] от "dc_ken":

  Абе човече - престани да браниш слугите на мафията като Матросов на амбразурата. Кому е нужно всички фирми в България да превеждат социалните си плащания с поне десетина платежни нареждания, които се изпращат до една и съща сметка. По времето на Дянков пращахме само по 3 платежни на месец, а днес са над 10 платежни. Ето ти пример с описание на адресантите на които всеки месец плащам по 2,5 лв на банката: НАП-Данъци и други приходи; НЗОК-ЗОсиг; осиг. Вн НЗОК сол; Задължения към НЗОК; осиг - ДОО - УЧПФ, ГВРС; осиг. Вн ДЗПО сол /самоосиг.лица/; ДЗПО; осиг-ДОО - самоосиг.лица – за всяко самоосигурително лице се плаща с отделен превод. Отделно се плащат ДДС , други данъци и такси.

 26. 26 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Пишман счетоводителката Менда Стоянова, която явно слугува на мафията отново ни кара да си внесем всички пари в банките. Явно мафията направи перфектна схема, по която може да ограби една банка без да се налага да връща пари или да влезе някой в затвора. Крадците, които окрадоха поредната българска банка останаха ненаказани. И тези на Минерал банк, Балкан банк, Банка за земеделски кредит, Първа частна банка, още 16 банки през 1995-6г, днес и на КТБ... Да не забравяме, че всички кредити се застраховат и презастраховат. Тогава как успяха да фалират КТБ? Явно се готвят пак да ни грабят - иначе тази простотия с плащания в брой до 1000 лв. няма как да бъде сътворена и така нагло налагана. Не разбирам каква мярка за борба със сивата икономика е тази простотия. Ако аз продавам телевизор за 1800 лв. кой ще ми попречи да му сложа цена 950 лв. с условие, че се продава заедно със стойка за стена, която струва още 900 лв. Тези нагли хора се самозабравиха. Повярваха си и си мислят, че овцете са ги избрали за да ги доят и че целта е с увеличения млеконадой да се угояват вълците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK