Ивайло Пенчев се оплака от КФН пред европейския финансов регулатор

Ивайло Пенчев се оплака от КФН пред европейския финансов регулатор

© Надежда Чипева, КапиталСобственикът на "Уолтопия" и на платформата "Окшънайз" Ивайло Пенчев е подал жалба срещу Комисията за финансов надзор (КФН) пред европейския финансов регулатор - EIOPA. Това съобщи самият Пенчев в писмо до медиите.


"КФН, замотахте се! Проверката продължава да е без резултат повече от месец и половина след законния срок. И понеже нямам властта да ви накажа или уволня, пуснах жалба срещу вас в EIOPA.
Да видим какво ще кажат те", пише той в съобщението.


Причината за жалбата е, че комисията все още не е излязла с решение по започналата в средата на април проверка срещу "Окшънайз"АД. Тя е по сигнал на Асоциацията на застрахователните брокери, които твърдят, че не може през платформата да се сключват сделки за застраховка без компанията да има застрахователен лиценз, издаден от uомисията.
Наскоро Пенчев протестира, че проверката не завършва навреме - в рамките на месец, и критикува регулатора, че не работи експедитивно.


В допълнение създателят на онлайн платформата за търгове е отправил запитване към съответните власти във Великобритания дали е възможно "Окшънайз" да започне бизнес на тяхна територия "без лиценз от тяхното КФН".


"ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ДА ИЗЛЕЗЕ, ЧЕ МОЖЕ!? ЩОТО РЕГУЛАТИВНАТА ВИ РАМКА Е ЕДНАКВА.
ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ? А ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ ОБЯСНЯВАТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ТОГАВА!?", заключава Пенчев.


Когато даде гласност на проверката той обяви, че лицензът за застрахователен брокер струва "джобни пари" и не е проблем да го плати, но платформата му е "табло за обяви" и съответно няма нужда от лиценз за дейност, каквато на практика не извършва.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK