Строителното министерство готви нова жилищна стратегия

Строителното министерство готви нова жилищна стратегия

© Цветелина Белутова, КапиталВ днешно време, когато някой трябва да си купи жилище, последното, за което ще се сети, е да види дали няма някоя правителствена програма, на критериите на която ако отговаря, може да ползва облекчение. Ако например е част от младо семейство, което е напът да се сдобие с първия си дом. Единственото, на което може да се разчита в момента, са рекордно ниските лихви по кредитите и приспадането на лихвите при подаването на годишната данъчна декларация за доходите.


Жилището е стока от първа необходимост, затова и във всички страни с пазарна икономика имат жилищна политика. Трябва да се помисли за такава политика, най-вече в полза на купуващите първото си жилище. Такива са мненията сред строителния бранш, макар че неговите проблеми далеч не са се свили дотам, че този въпрос да е ключов.


Жилищна политика ли?


На фона на нерешени ключови въпроси през последните 20 години този за жилищна политика, провеждана от държавата, звучи напълно неактуално, ако се съди по действията на управляващите. В сметката не влизат предизборните обещания, които се забравят още в деня на произнасянето им.
Ресорно този въпрос се отнася до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На неговия сайт може да се види и стратегия, в която се анализира ситуацията и се предлагат мерки като една от тях е отпускането на по-евтини ипотечни заеми на граждани.


Запитване до министерството показа, че тази стратегия е стара (не че нещо от написаното в нея се е случило в годините - бел. а.), а от известно време е в ход подготовката на нова, с която се е заела междуведомствена работна група.


"Към настоящият момент е изготвен анализ, който е представен в междуведомствена работна група. Очакват се писмени становища на заинтересованите лица, които да бъдат обсъдени и отразени в него, след което ще продължи работата по втория етап - разработване на визия и стратегия за развитие на жилищната политика в България. Продуктът по втория етап е планиран за октомври, 2017 г. Крайната дата за предаване на окончателен проект на Национална жилищна стратегия е 20.11.2017 г.". Това отговориха на запитване на "Дневник" от строителното министерство.


На въпрос дали в документа се предвижда и под каква форма да има финансови облекчения, от ведомството посочват, че "засега само е споделено намерение (в анализа) да се мотивира създаването на нови елементи в жилищно-финансовата система на България". Допълва се, че по отношение на жилищното кредитиране, и в момента съществува развит пазар на "ипотечни кредити с дълъг срок на погасяване" (термин използван в наричаната стара, но на практика би трябвало да е действаща стратегия - бел. а.), предлагани от търговските банки.


"Идеята е това предлагане да се допълни от нови финансови инструменти, водещи до повишена платежоспособност/достъпност и намалени рискове от прилагане на ипотеки при необслужени кредити", се казва в отговорите до медиата без да се навлиза в конкретика.


Единственото, което може да се каже, че реално съществува, е по линия на данъчните облекчения, които могат да ползват млади семейства с купено единствено жилище и отговарящи на ред изисквания. Това става с подаването на годишните данъчни декларации за доходите.


Социалисти ли са британците


След толкова години стремеж България да се впише в графата на тези, които имат пазарна икономика, някому може да се стори социализъм да има подобно нещо като жилищна политика - в смисъл държавата да се грижи за това, да има облекчения по лихвите на жилищните кредити или по отношение на срока на тяхното връщане.


От друга страна, ако се върнем отново на примера с Великобритания, може да се види, че там има не една и две програми, или създадени от правителството, или подкрепяни под една или друга форма от него.


Пример за това е програмата "Първа покупка", насочена към хора, които за пръв път си купуват жилище. Национална агенция отпуска заем, покриващ 20% от стойността на жилището. Останалата сума се осигурява от лични средства или банков заем. Парите се връщат чак след 25 г. или при препродажба на жилището.


По друга програма държавата осигурява публични терени, подходящи за изграждане на жилища. Цената им може да се плаща на етапи от инвеститорите, така че те да използват осигуреното от самите тях финансиране за самото строителство. В схемата участват министерства и други държавни ведомства със свои имоти.


Съществува и инвестиционен фонд, създаден от правителството, от който строителите в неразработени още територии получават финансиране, което трябва да върнат след като продадат жилищата. Цената на получените от фонда заеми зависи от кредитната история и кредитоспособността на инвеститорите.


Специализиран фонд пък има за цел да подпомага решаването на проблеми с инфраструктурата на жилищните строители. По тази линия се цели и стимулирането на местната икономика.


От наличната информация се вижда, че правителството периодично актуализира политиките си в този сектор, за да могат да отговорят те на актуалната ситуация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3425 Весело

  Запитване до министерството показа, че тази стратегия е стара (не че нещо от написаното в нея се е случило в годините - бел. а.), а от известно време е в ход подготовката на нова, с която се е заела междуведомствена работна група."Те голяма част от стратегиите и програмите са такива.Важното е да се местят камъните.

 2. 2 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 774 Любопитно

  Да не се окажат накрая привилегировани пак само малцинствата?

 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 716 Неутрално

  В момента много яко се надува поредния имотен балон. Поне в София.

  Айде нема нужда и държавата и данъкоплатеца да участват в надуването. В БГ жилищната собственост е мнооооого над нормите за развития свят така или иначе.

 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  В момента много яко се надува поредния имотен балон. Поне в София.Айде нема нужда и държавата и данъкоплатеца да участват в надуването. В БГ жилищната собственост е мнооооого над нормите за развития свят така или иначе.
  —цитат от коментар 3 на niakoi_si


  В "развития" свят човек може да се плаща наема с пенсията, която получава и да си наеме жилище от държавата. Така че примерът ви е напълно неадекватен. У нас наистина трябва такава програма, но тя не само трябва да помогне на младите да имат жилище, но и да гарантира качество на строителството.

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Следващата стъпка след санирането на хрущовките е да се съборят за да реализира новата архитектура - мутробарок!

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 257 Неутрално

  То хора не останаха в държавата, нашите убавци щели да правят жилищна стратегия. За кого бе, аланкоолу? Или да се превъртят и усвоят поредните милиони, щото малко сте захлебили в последните 28 години?

  Вчера четох прогнози за броя на населението у нас според ЦРУ - и при песимистичната, и при оптимистичната спадът ще бъде чувствителен. Той и без това вече се усеща. Разбира се, тези прогнози могат да варират, ако след 8-10 години, както очаквам, се завърнат повечето родни емигранти, но тенденцията е ясна, така или иначе. Тези процеси обхващат като цяло бялото население на цялата ни планета.

 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6712 Неутрално

  Качеството на строителството - вложени материали, изпълнение и контрол - основен въпрос

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на Idiotoria Taurus
  Idiotoria Taurus
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Доста неудачни примери с Великобритания. Жилищната политика, която е насочена само към Лондон, няма никакви положителни ефекти върху гражданите. Цените и на наеми, и на продажби са абсолютно непосилни. Лондон е пример за джентрификейшън (прочистване) на цели зони, от които хората са изхвърлени под натиска на цените и така се отдалечават не само от натуралната си среда, но и от местоработата си. Налага се млади и образовани хора да споделят жилища, за да могат да преживяват. Строят се изключително маломерни имоти, които за семейни двойки или семейства с деца са изключително недостатъчни. Общо взето хората, които създават и обслужват Лондон нямат достъп до адекватни и социално поносими жилища заради "чуждите" жители - руснаци, китайци, араби, които купуват жилища като инвестиции и тотално сриват жилищната "политика" на правителството.

 9. 9 Профил на Lyubomir Petrov
  Lyubomir Petrov
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Аха, данъчно облекчение за млади семействас първи имот: 50лв такса от банката да издадат 1 лист с подпис, 50лв за за счетоводител да ти подготви цялата бумащина... намален данък: 100лв (примерно).
  Само да питам, в подобна сметка ^^ колко ще подпомогнат младото семейство, което реално току що се е изръсило стотици хиляди левове? Защото май, просто подпомагат банката и счетоводителите в случая....

 10. 10 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 526 Неутрално

  С изключение на малцинствата, останалите семейства имат по няколко жилища.
  Да не стане така че държавата спонсорира младото семейство за да може татко да му продаде 1 апартамент и да се усвоят едни пари.

 11. 11 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 503 Неутрално

  По друга програма държавата осигурява публични терени, подходящи за изграждане на жилища. Цената им може да се плаща на етапи от инвеститорите, така че те да използват осигуреното от самите тях финансиране за самото строителство. В схемата участват министерства и други държавни ведомства със свои имоти.
  -----------------------------------------------------------
  На нашите управляващи това много им е харесало.
  Ще могат напълно законно да окрадат що е останал някой апетитен парцел.
  Впрочем да се взема пример от Англия не е съвсем добра идея.
  В момента там тече дебат как да се променят държавните регулации в строителния сектор. защото анализите са показали, че над 80% от сградното строителство там се "държи" от 6 фирми.
  Освен това е всеизвестен факт, че имотите във Англия са едни от най-скъпите в света.

 12. 12 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Да сложат висок данък за второ и т.н. жилище, като при дааване под наем да се вади от него данъка за наема :)

  Birds of a feather flock together.
 13. 13 Профил на luben
  luben
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Everything government touches turns to crap". Ringo Star

 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  тукашната "държава" може да изпльока само някоя схема я за шиши, я за някой подобен от назначените.

  вижте ББР, "регулацията" на БНБ тип "моме Калино" и няма какво да се добави повече.

  за мавродиев и офшорките на брендо да споменавам ли?

  при липса на работещи институции, правосъдие, морал и държавност в държавата, всяка стратегия си е просто схема, създадена за определени "наши" хора (тол система, заменки, концесии, държавно гарантирани кредити и десетки други).

 15. 15 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тия западни държави в които демокрацията ври и кипи имат най големи социални програми - франция германия великобритания. Ние асоциираме социално с комунизъм?!?

 16. 16 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#12] от "Xumpomo name":

  Направо Бацко да раздава жилища ....

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  А-а-а-а-а-а...! Жилищна стратегия...! Браво!
  Аз се чудя, как все още има млади семейства с деца. Такива облекчения ги заливат, за да раждат и гледат деца в България, че не е истина...! Ама, то какво да очакваме, от разведен министър-председател, дето дъщеря му и внучето живеят в Америка? Че ще се замисли, за някой друг...? Вятър...!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#16] от "kakaginka":

  Ами, очаквам цве.цве. да поеме инициативата с облагането на апартаментите :) :) :)

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 346 Любопитно

  Може би една жилищна стратегия трябва да е съчетана и със стратегия къде искаме да се установяват хората. Например : искаме ли всички да се блъскат в София, че после прескъпо да решаваме урбанизационни проблеми там, докато в малките градове (да не говорим за селата) остават само пенсионери и цветнокожи ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 20. 20 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Аз имам друго предложение към строителния бранш - около всеки новопостроен блок да се оставя открит паркинг, минимум с размера на застроената площ и ОЗЕЛЕНЕНА ПЛОЩ минимум 2 пъти размера на застроената площ.
  Защото положението сега е такова, че добре че са панелните комплекси от социализма, та да има някаква зеленина в София. Новото строителство са някакви затворени тухлени гета, с 3-4 мижави фиданки, колкото да успеят да продадат апартаментите в тях!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8104 Неутрално

  Царе сме на стратегиите. Да имаше и кой да ги изпълнява.

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Най-доброто, което държавата може да направи, за да има евтини жилища е да си върши своята част от работата - вкарване на нови терени в застроителните граници на градовете, прокарване на инфраструктура и градски транспорт.

  Ако това не го прави и 1/3 от София е на септични ями, тогава само налива пари в един и същи ограничен ресурс (уредените квартали) и му вдига цената още повече.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Само преди дни 60 човека изгоряха в блок във Великобритания и е малко цинично да ни давате тази държава за пример. За щастие тук действат български институции за контрол на строителството и на противопожарните норми, а не британски, занзибарски или незнам си какви.

 24. 24 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Една ,че две,че три стратегии и очите си завържи и бегай от смрадта.Ограбиха хората с измислени задължения, а сега уж ще ги облагодетелстват. Кой получава облекчения- кой на койчо е приятел и финансов подбудител. На лъжата не може да се вярва.

  mihala
 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  Да сложат висок данък за второ и т.н. жилище, като при дааване под наем да се вади от него данъка за наема :)
  —цитат от коментар 12 на Xumpomo name


  Жилищният данък за второ жилище е около60% по - висок от за основното.
  Наемите в сравнение с цените са ниски. И то много ниски.
  Наемът за жилище 100 кв.м. в центъра на Варна е около 600 лв месечно (310 евро), а цената му е над 120 000 евро.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  В София се инвестираха много пари, и град е вече един приятен европейски град (старата част. Което не може да се каже за новата част, реално "жилищни комплекси" със страшно неудобна инфраструктура и лоши комуникации.
  Нова София няма нищо общо с другите европейски градове, чиято идея на организация, височина и комуникации са приети още преди 2-3 века.

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  ...Вчера четох прогнози за броя на населението у нас според ЦРУ - и при песимистичната, и при оптимистичната спадът ще бъде чувствителен. Той и без това вече се усеща. ...
  —цитат от коментар 6 на Читател

  Радвам се, че не обвини Ран и Ът и техния план вобезлюдяването на провинцията. Червените тапири ревяха като йерихонски тръби колко били виновни пред българите двамата американски икономисти!
  Само не се разбра защо 27 г. след техния план обезлюдяването на провинцията в посока София и терминал 2 продължава с още по-ускорени темпове?

 28. 28 Профил на aix12552711
  aix12552711
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#8] от "Idiotoria Taurus":

  Много точно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK