Е-услугите в Агенцията по кадастър са с 30% по-евтини

Николай Нанков

© Анелия Николова

Николай НанковУслугите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, заявени по електронен път са с 30% по-евтини от заявениe "на гише", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от "Фокус". Пред медиите той представи напредъка на агенцията по прилагане на правителствената инициатива за намаляване на бюрокрацията.


В най-натоварената служба - Софийската, под 10% от заявленията се подават онлайн. От общо 70 хил. искания за услуги през миналата година електронно са заявени едва 10 хил., даде пример министърът.


Нанков нарече грешка на администрацията липсата на информация към гражданите за това какви услуги могат да получат по електронен път. Електронната кадастрална карта е безплатна за потребителите, каза министърът. "Предоставихме безплатна услуга по нанасяне на настъпили промени по кадастралната карта. Става въпрос основно за собствеността на апартаментите, които до скоро не влизаха в кадастралната карта", допълни той.


От днес агенцията по кадастър отваря втора приемна за гражданите - на адрес ул. Сердика 5, а от идната седмица ще заработи и трета. Има и изнесени работни места в общините "Нови Искър", "Подуяне", "Люлин", "Надежда" и "Илинден".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK