Финансовият надзор откри три ключови нарушения в платформата на Ивайло Пенчев

Финансовият надзор откри три ключови нарушения в платформата на Ивайло Пенчев

© Надежда Чипева, КапиталКомисията за финансов надзор (КФН) разпространи текста на доклада от проверката на платформата за търгове "Окшънайз". Сред установените от регулатора нарушения е това, че платформата е канила и дала възможност да подават оферти фирми, които не притежават лиценз на застрахователи или регистрация като застрахователни посредници. Самата платформа пък класирала офертите единствено по цена без да отчита нуждите на клиентите.Докладът се обявява публично ден след като собственикът на "Окшънайз" и "Уолтопия" Ивайло Пенчев обяви, че е завел жалба срещу българската комисия пред европейския финансов регулатор заради забавените, според него, срокове на проверката.
КФН информира, че е изисквала документи от проверяваната компания на два пъти, защото при първия пакет документи са установени разминавания и се наложило "Окшънайз" да ги оттегли и да представи други.
Последната предоставена информация от "Окшънайз" АД е от 1 юни, а от участниците в търгове, представящи застрахователни продукти, 12 юни, се посочва в доклада.


Нерегистрирани като застрахователи са подавали оферти


КФН е установила, че "лица, които не притежават лиценз за застраховател, нито са регистрирани като застрахователни посредници, системно са участвали и са наддавали в търгове за застрахователни продукти, организирани от платформата".


До 4 май 2017 г. чрез на платформата са проведени 101 търга с предмет застрахователни продукти, а 11 от тях са спечелени от лица без лиценз за застраховател или регистрация за застрахователен посредник, установява надзорът. Впоследствие полиците са издавани чрез застрахователни посредници, които не са участвали в търговете и за които клиентите не са били информирани. Също така е установено, че 6 от 8-те застрахователя, спечелили търгове за застрахователни продукти в платформата, не са се регистрирали сами и нямат представа кой ги е регистрирал и е предлагал от тяхно име техните застрахователни продукти. Посочените нарушения сериозно застрашават правата на ползвателите на застрахователни услуги и нарушават две европейски директиви, заключават проверяващите.


"Окшънайз" е канила да участват дружества без лиценз


Те са установили, че "Окшънайз" е изпращала покани за участие в търгове, свързани със застрахователни продукти, до лица, които не притежават лиценз за застраховател, нито са регистрирани като застрахователни посредници, с което също се нарушават разпоредбите на Кодекса за застраховането за разпространение на застрахователни продукти.


Класирането на оферти само по цена е нарушение


Според КФН самата платформа "Окшънайз" е в нарушение, защото класира офертите само по цена без да съпоставя покритете и непокритите рискове и без да съобразява дали полицата е съобразена с изискванията на конкретния потребител. Изготвянето и представянето на класиране на застрахователните продукти изисква професионална преценка дали тези продукти имат сходни условия, като е необходимо тези условия да отговарят на конкретните нужди на ползвателя на застрахователни услуги, подчертава надзорът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK