Кои са признаците на измамните оферти за работа в чужбина

Кои са признаците на измамните оферти за работа в чужбина

© Надежда Чипева, КапиталИзползването на интернет, и в частност на социалните мрежи, като единствен начин за контакт, отказ от лични срещи или определяне на такива на публични места вместо в офис, са сигнали за евентуална измама в оферти за работа в чужбина. За това предупреди Главната инспекция по труда по повод зачестили обяви в медиите и социалните мрежи.

Инспекцията предупреждава, че в тези случаи тя няма правомощия да контролира, а разследващите органи трудно могат да идентифицират измамниците.


Сигнал за измама е и когато предприятие, което не извършва никаква дейност, сключва договори с работници с обещанието след това да ги командирова зад граница.

Всяко искане на пари под каквато и да е форма, когато се обещава работа в чужбина, е забранено от българското законодателство. Фирмата - посредник извършва услугата за сметка на работодателя, така че всяко събиране на "такса" също подсказва, че насрещната страна е некоректна.


Работодателите, които командироват свои служители в чужбина, също нямат право да искат такси. Най-често се искат суми за формуляр А1 за командироването, но и това е измама, защото НАП издава документа безплатно.


При евентуално плащане е наложително да се поискат документи, доказващи заплатените суми, съветва инспекцията.

От началото на 2017 г. в България действат нови правила за изпращане на работници в чужбина в ЕС. Те изискват да се осигурява поне минималното възнаграждение в приемащата държава от първия работен ден. Разходите за транспорт, квартира и др. трябва да бъдат уговорени между страните предварително.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK