Застрахователните брокери канят Ивайло Пенчев да се лицензира и да влезе в асоциацията им

Ивайло Пенчев

© Надежда Чипева, Капитал

Ивайло ПенчевБългарската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) кани собственика на платформата за търгове "Окшънайз" Ивайло Пенчев да я лицензира като застрахователен брокер като плати такса над 9000 лв. и да стане член на асоциацията. В прессъобщение до медиите днес асоциацията изразява надежда, че след лицензирането на Пенчев "застрахователният пазар ще се развива конкурентно и иновативно, а ние ще почерпим от неговия безспорен опит в бизнеса".


Преди дни Комисията за финансов надзор уличи платформата на Пенчев в нарушения на българското и европейското застрахователно законодателство, защото "Окшънайз" позволява покупката на застрахователни полици без да е лицензирана, а и допуска оферти от компании, които не са застрахователни брокери. Пенчев не е съгласен със заключенията на надзора и подаде оплакване пред европейския финансов регулатор.


КФН се ангажира с работата на "Окшънайз" по жалба на БАЗБ.
Асоциацията подчертава, че КФН е потвърдила съмненията й за нарушения, но е открила и други, за които БАЗБ не е предполагала. Между тях е възможността лица, които не са лицензирани застрахователи или застрахователни посредници да участват и наддават в търгове, както и фактът, че шест от осем застрахователя не са подозирали, че от тяхно име в платформата се предлагат застрахователни продукти. Голяма част от възложителите на търгове са дружества, свързани с платформата, а не са фирми, на които сайтът прави огромна услуга пестейки им много пари, т.е. платформата работи предимно за интересите на фирми, свързани с нея, цитира асоциацията заключенията на надзора.


Становището на БАЗБ е, че покупката на застраховка чрез платформата не дава гаранция за качеството на услугите, легитимността и професионалния опит на доставчиците. Това е огромен проблем както за потребителите, така и за бранша, пишат нейните членове. Те подчертават, че при покупката на застраховка, макар и много различна от покупката на хранителен продукт, изборът по най-ниска цена, не е добра идея. При застраховката е важно потребителят да е осведомен за: кой сключва застраховката му; коя застрахователна компания носи риска по нея; покрити ли са правилните рискове, които гарантират на застрахования, че ще получи обезщетение; кой ще му съдейства пред застрахователя, когато настъпи застрахователно събитие. Едва след това се появява критерият за цена, казват застрахователните брокери.


Асоциацията декларира, че застрахователните брокери ежедневно договарят за своите корпоративни клиенти значително по-добри цени от стандартните. Тези цени при големи сделки многократно надхвърлят цитираните от собственика на платформата 100 000 лева за стотина сделки, се посочва в съобщението. БАЗБ отрича и твърдението на Пенчев, че пести парите на фирмите като им предоставя евтина услуга като напомня, че застрахователните брокери работят безплатно за потребителя и това е записано в Кодекса за застраховане, докато платформата на Пейчев събира от потребителите (възложителите) годишни такси в размер от 220 евро до 7000 евро без ДДС в зависимост от оборота на компанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK