"Техномаркет" вече е собственост на "Благоевград-БТ"

"Техномаркет" вече е собственост на "Благоевград-БТ"

© Георги КожухаровТази пролет веригата за бяла и черна техника "Техномаркет" срещу неизвестна цена е станала собственост на цигареното дружество "Благоевград - БТ", информира "Капитал Daily" в днешния си брой.


И двете дружества са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, който преди дни обяви пред Сметната палата влогове и собственост на фирми на стойност около 77 млн. лв. при 155 хил. лв. година по-рано.


Пеевски чрез фирмата си "НСН инвестмънт" купи мажоритарния пакет в "Техномаркет" в началото на 2016 г. от Едордо Миролио срещу неназована сума. В края на годината депутатът поиска разрешение от КЗК да продаде мажоритарния дял на дубайската фирма TGI Middle East. Кой е неин официален собственик е неизвестно и антимонополният регулатор вече два пъти не показва на публиката тази информация.
На 22 май 2017 г. на общото събрание на "Техномаркет" вместо TGI Middle East като мажоритарен акционер се явява "Благоевград – БТ" с пълномощник адвокат Светлана Мартева. Сделката е станала без да бъде одобрена от акционерите и разкрита на инвеститорите в "Булгартабак холдинг".


Вместо в публичния "Булгартабак холдинг" бизнесът се мести в дъщерното дружество "Благоевград БТ", продължава публикацията". Благоевградската компания държи 50% от веригата Lafka, а предстои да вземе и пряко "София БТ" (фабриката не работи от над година) и "Плевен - БТ".


Комисията за финансов надзор (КФН), която надзирава публичните дружества, отговори на "Капитал", че няма проблем в сделката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK